A Facebook hárít a betörésügyben

2010.09.13. 12:57
A Facebook szerint semmi felelőssége nincs a New Hampshire-i betörések ügyében. Nashuában olyan bűnbandát fogtak el, amelynek tagjai a közösségi oldalon figyelték, hogy a helyiek mikor mennek el otthonról.

Múlt héten a rendőrség elfogott három férfit, akik az Egyesült Államok New Hampshire államában, ott is Nashua város környékén raboltak ki házakat. A helyi szóvivő csütörtökön elmondta, hogy további letartóztatásokat is terveznek, és hogy a banda körülbelül kétszázezer dollár értékű vagyont lopott eddig több mint ötven lakásból. A rendőrség szerint a banda tagjai Facebook-státuszokat figyeltek, hogy megtudják, a lakók mikor utaznak el otthonról és hagyják őrizetlenül a házaikat. A sztorit a WMUR nevű helyi híroldal írta meg.

Az ügyben most megszólalt a Facebook is, szóvivője elutasított minden felelősséget. Sőt, a Cnetnek nyilatkozó illetékes szerint a közösségi oldal és a betörések között egyáltalán nincs összefüggés. A szóvivő elmondta, hogy a nashuai rendőrség úgy tájékoztatta őket, a letartóztatottak közül csak az egyik férfinek volt olyan ismerőse, aki azt posztolta, hogy hamarosan elutazik. És egyébként is, ahhoz, hogy a rablók tudják, hova kell betörni, az áldozatoknak nyilvánossá kell tenniük a pontos lakcímüket, ezt pedig a júzerek elenyésző része teszi meg – érvelt tovább a szóvivő.

Ugyanakkor egy nagy port felvert oldal, a Please Rob Me (magyarul „Kérlek, rabolj ki”) korábban már megmutatta, hogy a közösségi szolgáltatásokon kiírt státuszok alapján könnyen meg lehet mondani mikor és hova érdemes betörni. Az oldal a Twitterről gyűjtötte a felhasználók nyaralással kapcsolatos üzeneteit és olyan kategóriákba sorolta a felhasználókat, mint akiket éppen érdemes kirabolni, vagy akik hamarosan őrizetlenül hagyják a házukat. Az óvatlan júzerek közül soknak a lakcímét sem nagy kunszt egy kis netes kereséssel kinyomozni.

A Please Rob Me már nem így működik, alkotói szerint csak fel akarták hívni a figyelmet arra, hogy érdemes óvatosan frissíteni a státuszainkat, ha elutazunk otthonról.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM