Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Elkészült az első vírus a 64 bites AMD-kre

2004.08.27. 11:06
Vírusszakértők felfedezték az első olyan digitális kártevőt, amely megfertőzheti az AMD hatvannégy bites rendszereit. A Shruggle névre keresztelt vírus a számítógépek többségén futó harminckét bites Windows operációs rendszerekre teljesen ártalmatlan.
A Shruggle vírus kizárólag az AMD64 Windows Portable Executable (PE) fájlokat tudja megtámadni, és nem futtatható a harminckét bites Windows platformokon. Még a hatvannégy bites AMD rendszereken sem tudja átmásolni magát egyik számítógépről a másikra. A Shruggle elhanyagolható károkat okoz, de jól illusztrálja, hogy a vírusírók már kiszemelték maguknak az új rendszert, és belefogtak a kártékony programok gyártásába.

Nem csinál nyarat

A Symantec vírusirtó szakértői szerint a Shruggle viszonylag egyszerűen működő koncepcióvírus, ugyanakkor az első olyan kártékony program, amely meg tudja támadni az AMD64 rendszereken futó 64 bites Windows futtatható fájljait. A vírust AMD64 assembly kódban írták, derült ki a cég közleményéből.

A Symantec szerint a Shruggle nagyban hasonlít a május végén megjelent Rugrat vírusra, amely szintén 64 bites Windows számítógépeket képes megtámadni, írta a Register. Mivel jelenleg igen kevesen használnak 64 bites processzort, a vírusírók főképp 32 bites rendszereken működő kártevőket készítenek, és ez a helyzet valószínűleg hosszú ideig nem változik.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!