Mária
-6 °C
-2 °C

Bűnbandák háborúznak a neten

2005.08.20. 17:58
Fontos pénzszerző területekért harcolnak a konkurens internetes bandák: kinyírják egymás kártékony programjait, hogy átvegyék a vírussal fertőzött gépek irányítását.

Tucatnyi kártékony program használja ki a Windows 2000 operációs rendszer plug-and-play moduljában múlt héten felfedezett biztonsági hibát. Néhány variáns ráadásul nemcsak fertőz, hanem a konkurens férgeket is megsemmisíti, ami arra utal, hogy ismét háború dúl a kibertérben. Legutóbb a Netsky és a Bagle férgek szerzői harcoltak egymással, de akkor a riválisok csak a kódokban elrejtett üzenetekkel pocskondiázták egymás munkáját.

Most három vírusszerző banda termeli az újabb és újabb kártékony programokat, és az F-Secure blogján azt írják a cég szakértői, hogy nem vírusok, hanem szoftveres robotok, úgynevezett botok küzdenek egymással. Ráadásul nagyon úgy néz ki, hogy nem puszta villongásról van szó, hanem a megfertőzött gépek irányításáért harcolnak.

Sokan vannak

Múlt vasárnap elsőként a Zotob csapott le a Windows 2000 alapú rendszerekre, hétfőn azonban csökkent az aktivitása, és a helyére újabb Zotob-variánsok léptek, illetve egy másik kártevő, a Bozori. Mindeközben régi kártékony programok is újabb variánssal jelentek meg, és nagy ütemben terjedni kezdett az Rbot, Sdbot, CodBot meg az IRCbot. Ezek a férgek olyan botokat szállítanak, amelyek segítségével a szerzők átvehetik a megfertőzött gép irányítását.

Az F-Secure szerint a csoportok legfőbb célja az lehet, hogy a vetélytársaiknál nagyobb hálózatot építsenek ki a zombigépekből, hiszen ezeket akár pénzszerzésre is használhatják: a spamelők például sok ezer megfertőzött gép segítségével küldik szét a reklámleveleiket, mások távirányított támadással lopnak személyes adatokat, vagy éppen a hálózat túlterhelésével bénítanak meg céges szervereket.

A Sophos vírusirtó cég szakértője, Graham Cluley azt nyilatkozta a Cnet informatikai szaklapnak, hogy egyértelműen a pénzszerzés motiválta a vírusírókat, mivel egy körülbelül ötezer zombigépből álló hálózat bérbeadásával hetente 350 dollárt kereshetnek.

Vége a harcnak?

Nem mindenki van meggyőződve arról, hogy bandaháború folyik, a Computer Associates és a McAfee szakértői szerint nincs jele komoly küzdelemnek, és túl kicsi ez a járvány. A Microsoft ráadásul már kiadott egy hibajavítást a plug-and-play modulhoz, így bárki kivonulhat a számítógépével a harctérről. A hiba egyébként nem érinti a Windows XP és Windows Server 2003 rendszereket.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.