Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Hackerképzés indult Barcelonában

2005.04.12. 12:04
Az adattolvajok, rendszertörők és vírusírók elleni harc hagyományos eszköze a tiltás, egy barcelonai egyetem azonban oktatással szeretné csökkenteni az online bűncselekmények számát.

Az elsősorban mérnöki és formatervezői képzéseiről híres La Salle műszaki egyetem elindította a Hacker Középiskolát, amellyel a szervezők a modern kor tabuit szeretnék ledönteni. Pete Herzog, az iskola igazgatója úgy véli, hogy szinte mindenkit érint hackelés, de senki sem beszél róla, ezért sokan azt sem igazán tudják, mi az.

A programot elindító nonprofit szervezet legfőbb célja az, hogy a tanulók otthonosan mozogjanak az internet gyakran ellenségesnek tűnő világában, írta a BBC. A helyi középiskolákból érkező diákoknak megmutatják a digitális önvédelmi fogásokat, tanácsokat adnak a csalások, adatlopások és más támadások kivédéséhez.

Megismerik a rosszat

A diákok kipróbálhatják a hackerek módszereit, megismerhetik a hálózati portokat és protokollokat, vírusokat és kémprogramokat. Így megérthetik a támadások technikáját, a hackerek indítékait, és hogy mi történik ilyenkor a számítógépükön. Xavier Cadenas tanár szerint nagyon fontos, hogy a diákok meg tudják különböztetni az általuk ismert személyektől származó leveleket a hamisítványoktól.

Az iskola nem szeretné, hogy a diákjai valódi rendszereket törjenek fel, ezért felállított négy fantomszervert, amin szabadon garázdálkodhatnak. A hackeriskolában tanító Juame Abella a BBC-nek elmondta, hogy etikus hackereket akarnak képezni, akik ismerik a határokat, és jó eséllyel pályázhatnak majd az informatikai biztonsággal foglalkozó cégek állásajánlataira.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!