Erzsébet
0 °C
7 °C

Betárcsázós csalás mobiltelefonra

2004.08.11. 14:45
A számítógépek után okostelefonokon is megjelentek az emelt díjas telefonszámot tárcsázó programok, amelyek sok tízezer forintos telefonszámlával lephetik meg az óvatlan felhasználót. A kártékony kódot egy mobilos játék kalózmásolatában rejtették el.
A két hónappal ezelőtt megjelent az első mobilvírus még teljesen ártalmatlan kísérlet volt, a most felfedezett trójait azonban kimondottan azért hozták létre, hogy minél több pénzt gyűjtsenek be az áldozatoktól. A találékony szerzők a kártékony kódot a Symbian Series 60 operációs rendszeren futtatható népszerű mobilos játék, a Mosquitos 2.0 feltört változatában rejtették el.

Sms másfél fontért

A fájlcserélő hálózatokon terjedő kalózmásolat egy betárcsázó programot tartalmaz, amely a játék elindításakor szöveges üzenetet küld egy emelt díjas telefonszámra; egyetlen sms másfél fontba, azaz körülbelül ötszázötven forintba kerül. A probléma csak a kalózmásolatoknál jelentkezik, az eredeti változatnál nem, írta a Register.

A számítógépen futó betárcsázó programok működése viszonylag könnyen megakadályozható, a mobilfelefonokon rejtőző kódokat azonban kevesebben ismerik föl, és talán még kevesebben értenek az eltávolításukhoz. Ráadásul míg a számítógépeket a legtöbben kikapcsolják éjszakára, a mobiljukat sokan csak lehalkítják, és a jövőben elképzelhető olyan trójai megjelenése, amely késő éjszaka aktiválja magát, és álmában lepi meg a felhasználót.