Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Vírust véd a Sony BMG másolásgátlója

2005.11.11. 11:59
Kártérítési pert indítottak a kaliforniai felhasználók nevében a Sony BMG lemezkiadó ellen, és az Egyesült Államokban további perek várhatók. Eközben megjelent az első vírus, amely a vitatott másolásblokkoló technikát használja.

Október figyeltek föl először a vírusirtó cégek a Sony BMG másolásgátló rendszerére, amely vírusokban használt technikával, úgynevezett rootkittel rejti el magát a felhasználó szeme elől. Az XPC nevű szoftvert a brit First4Internet gyártotta, és már idén tavasszal bevezették az Egyesült Államokban. A japán-német lemezkiadó társaság valószínűleg nem sejtette, hogy az önmagában teljesen ártalmatlan szoftver ekkora felfordulást okozhat, most azonban pereskedhet a ballépés miatt.

Károk és térítések

Alan Himmelfarb ügyvéd egységes kártérítési pert indított ellene a kaliforniai lakosság nevében, amellyel azt szeretné elérni, hogy a cég vonja vissza a másolásblokkoló rendszerrel ellátott cédéket és kárpótolja a vásárlókat. A kereset szerint a Sony BMG három kaliforniai törvényt is megsértett, írja a Washington Post. Hamarosan egy New York-i ügyvéd, Scott Kamber is pert indít, mégpedig az összes érintett amerikai állampolgár nevében. A digitális jogok védelmével foglalkozó Electronic Frontier Foundation (EFF) szintén vizsgálja, hogy érdemes-e perelni.

Több mint húsz amerikai kiadványon megtalálható a kritizált másolásblokkoló rendszer, és már két kártékony program tartalmazza a Sony BMG kódjait: a számítógépeken hátsó kaput nyitó Breplibot két változata ezzel próbálja elrejteni magát. Szerencsére az első változat olyan cefetül lett megírva, hogy a kód egyáltalán nem indul el és nem éli túl a számítógép újraindítását, írja az F-Secure blogja. A finn szakértők szerint a második változat valamelyest jobban sikerült.

Népszerű a káros kód

A vásárlók, úgy tűnik, nem igazán törődnek a veszéllyel, Neil Diamond 12 Songs című albuma például az Amazon.com eladási toplistájának élén szerepel, pedig tartalmazza a kritizált másolásvédelmi rendszert. Egyébként már kiadott egy javítást a Sony BMG a cédéihez, és hamarosan a brit Sophos vírusirtó cég is kiad egy saját eltávolító eszközt, amely az újratelepülést is megakadályozza majd.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!