Mária
-6 °C
-2 °C

A pénzünket akarják a hackerek

2004.10.11. 23:21
A Symantec vírusirtó szakértői szerint az első félévében ezerkétszáz szoftveres biztonsági hiba vált ismertté, és hackerek átlagosan hat nap alatt készítették el a sebezhető pontokat kihasználó kódokat. A támadók már nem annyira híresek, mint inkább gazdagok szeretnének lenni.
A Symantec a napokban közzétett jelentésében azt írja, hogy a biztonsági hibák bejelentése, és azok rosszindulatú kihasználása között átlagosan 5,8 nap telik el, ezért sok esetben nincs idő a rendszer hibáinak kijavítására. Az informatikai biztonsággal foglalkozó cég szerint a Witty féreg jó példa erre a rövid időtartamra, hiszen a sebezhetőség nyilvánosságra kerülése után két nappal fedezték fel.

Január elseje és június harmincadika között 1237 új biztonsági hiba vált ismertté, és ezeknek a hetven százaléka könnyen kihasználható, kilencvenhat százalékuk pedig a közepesen vagy nagyon veszélyes kategóriába tartozik, írta a Symantec. Ez nemcsak azt jelenti, hogy a szervezeteknek majdnem hét új sérülékenységgel kell számolniuk naponta, hanem azt is, hogy majdnem mindegyik sebezhetőség részben vagy teljes mértékben veszélyezteti a megcélzott rendszert. A Symantec ebben az időben több mint 4496 új windowos vírust és férget regisztrált, négy és félszer többet, mint 2003 azonos időszakában.

Szervezett bűnözők

A vírusirtó cég nagy növekedést tapasztalt a távolból vezérelt botok, azaz szoftveres robotok hálózatainál, amelyeket a hibás rendszerek felkutatására használnak. Idén az első félévben a megfigyelt bothálózatok száma kevesebb mint kétezerről több mint harmincezerre nőtt. A bothálózatok kivételes problémát jelentenek, mivel távolról frissíthetők, és ez megakadályozhatja, hogy áldozatok időben kijavíthassák rendszereiket.

A vizsgált időszakban jelentősen nőtt az elektronikus kereskedelem ellen indított támadások száma, amiből arra következtetnek a Symantec szakértői, hogy a vírusírók jelentős részét már nem a híressé válás, hanem a meggazdagodás lehetősége motiválja, amit többek között hitelkártyaszámaink megszerzésével és személyes adataink értékesítésével érhetnek el.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!