Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

A felhasználót zavarja az IT-szleng

2005.04.08. 15:03
Az AOL brit részlegének felmérése szerint a felhasználók java része értelmetlen zagyvaságnak tartja a hálózati veszélyekről szóló figyelmeztetéseket. Miközben belefulladnak a reklámlevelekbe, a spamről 16 százalékuk sosem hallott.
A biztonsági cégek újabb és újabb figyelmeztetései az internetről fenyegető veszélyekről gyakran éppen a célcsoportot nem érik el. Ennek legfontosabb oka, hogy a felhasználók gyakran semmit sem tudnak kezdeni a szakkifejezésekkel.

Ez derül ki az AOL brit leányvállalata által végzett felmérésből. Ennek alapján a felhasználók 16 százalékának semmit sem mond a "spam" (levélszemét) kifejezés, bár a többségük igen terhes nyűgnek érzi a kéretlen reklámleveleket.

Jelszavakat, bitte

A szakértők leginkább azon döbbentek meg, hogy a felhasználók 84 százaléka számára kínaiul van a "phishing" kifejezés, vagyis az online csalásokhoz szükséges jelszóhalászat a bankok, az Ebay vagy a PayPal nevében küldött emailek segítségével.

A fogalmak körüli zavar miatt sok felhasználó megfelelő védelem nélkül tengődik, mivel még azt sem tudja, hogy mitől kellene magát megvédenie, állítják a felmérés készítői. A "geek"-nyelvet, vagyis az informatikusok titokzatos zsargonját az egyszerű felhasználók tömegei egyszerűen nem értik.

A "phishing", "trójai", "spyware", "dialer" és ehhez hasonló kifejezések valódi értelmét a legtöbb felhasználó nem tudja kibogozni. Például a trójai kifejezéssel csak a megkérdezettek 39 százaléka tudott bármit is kezdeni.

Ismeretlen spyware

A felhasználók alig negyede állította azt, hogy tudni véli, mi fán terem az a spyware. A manapság használatos kifejezések közül néhány inkább csak a programozóknak való, semmint az egyszerű halandóknak, akik szeretnének otthonról internetezni, jelentette ki Will Smith, az AOL UK biztonsági igazgatója.

Ha az emberek nem értik a belterjes nyelvet, amellyel a kockázatokat leírják nekik, nehezen fognak tudni védekezni a veszélyek ellen, hangsúlyozta Smith. Így például a megkérdezettek ötöde simán bevallotta, hogy fogalma sincsen róla, hogyan tarthatná távol magától azokat a veszélyeket, amelyek az interneten leselkednek rá.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!