Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Fontos fájlok védelme

2002.04.12. 15:12
A winchestergyártás fejlődésével egyre nagyobb kapacitású és egyre olcsóbb háttértárolók jelennek meg a piacon. Lassan már 20-40 GB-nál kisebb merevlemezegységeket nem is lehet kapni.
Ez az adatmennyiség igen óriási. Mit lehet tenni ennyi adat megsérülése, vagy megsemmisülése ellen? Három részes cikkünkben erre keressük a választ.

Elsőként tekintsük át azt, hogy hogyan lehet csökkenteni a háttértárolókon az adatvesztés valószínűségét.

Partíciók

A Kürt Rt szakembereinek tapasztalata alapján az adatmentések sikerességének valószínűségét erősen növeli, ha több partícióra van felosztva a winchester.

Mint tudjuk, az egyes fájlok különálló, egymástól akár igen távol levő darabkákból tevődnek össze. Az adattároló réteg sérülése esetén azok a fájlok mennek tönkre, lesznek részben, vagy teljesen visszaállíthatatlanok, melyeknek egyes darabkái a sérült területre esnek. Ha a partíciók segítségével leszűkítjük a számukra kijelölt helyet, és a sérülés egy másik partíción következik be, ezek az adatok teljes egészében sértetlenek maradnak. Egy partíció esetén viszont a sérülés akár minden egyes fájlt is érinthet.

Több winchester

A biztonságot azáltal lehet tovább fokozni, hogy egyetlen nagyobb háttértároló helyett több kisebbet helyezünk üzembe (Pl. 1x40 GB helyett 2x20 GB). Ennek a megoldásnak ugyanaz a lényege, mint az előbbinek, azzal a különbséggel, hogy kisebb az esélye annak, hogy a mechanika, vagy az elektronika hibájából a teljes adatállomány elvesszen.

A több kicsi winchester persze mindig többe kerül, mint az egy nagy, de a biztonság növekedése alkalmasint sokkal többet érhet, mint amennyit különben megtakarítanánk.

Sokan vannak, akik azt állítják, hogy a sok winchester üzembe állítása a tápegység túlterhelése miatt veszélyes lehet. Ez korábban így is volt, a mai eszközök azonban igen kis fogyasztásúak. Étvágyuk lényegesen kisebb például az alaplapénál és a processzorénál.

RAID megoldások

Több winchester együttes beépítése esetén érdemes ezeket valamilyen hardveres, vagy szoftveres RAID megoldással ellátni. Ezeknek az a lényege, hogy az egyik eszköz meghibásodásakor a többieken tárolt adatokból visszaállítható a sérült eszközön tárolt adatmennyiség. Az ilyen eszközök alkalmazása pozitív "mellékhatásként" többnyire érezhető sebességnövekedéssel is jár.

IDE winchesterekhez használható RAID kártya már 8.000,- Ft körül is kapható.
A cikk következő részben azt tekintjük át, hogy hogyan lehet az esetleges adatvesztés hatásait csökkenteni biztonsági mentések által.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.