Emánuel
3 °C
12 °C

Biztonságos bankkártyák hazai közreműködéssel

2002.06.24. 10:48
Kapcsolódó cikkek (1)
A magyar szakemberek igen sokban járultak hozzá az számítástechnika fejlődéséhez. Informatikai vállalkozásaink jó része világszerte elismert.
Gondoljunk csak az ArchiCad fejlesztőire, a Kürt Rt-re, vagy a karakterfelismerés szinonímájává vált Rekognita programozóira. Az utóbbi időben egyre gyakrabban hallani az E-Group-ról is.

Biztosságtechnikai szemszögből kétféle, a bankkártyák biztonságát fokozó technológia kifejlesztésében és elterjesztésében való közreműködésükre hívnám fel a figyelmet.

AudioSmartCard

Az egyik termék, az AudioSmartCard világújdonságnak számít. Ez a termék az azonosítás egy új formáját teszi lehetővé.

A kártyát a titkosítási eljárások területén kiterjedt kutatásokat végző francia AudioSmartCard SA, a német Datacard Group és a kanadai WebSmart cégek együttesen fejlesztették ki.

A termék egy bankkártya méretű műanyag lapocska. A belsejében működő audiókártya 24 karakterből álló hangjel alapján azonosítja tulajdonosát.

Az új eszközzel a legkülönfélébb online, call-center, illetve banki szolgáltatások igénybevétele tehető egyszerűbbé és biztonságosabbá. A kártya belsejében alkalmazott megoldás azonosításra, fizetésre és adatok titkosítására alkalmazható.

Használatának előnye, hogy gyors azonosítás mellett, járulékos eszközberuházások nélkül, már meglevő infrastruktúrára épít (Internet, telefonhálózat)

PosView

A WebSmart Canada-és a NeoProduct Australia magyarországi partnerével együttműködve, 2002. első negyedévében olyan megoldás prototípusát készítette el, mely azonosítás céljából lehetővé teszi a bankkártya tulajdonos képének a kártyán való eltárolását.

A feladat nehézségét az adta, hogy POS terminálban rendelkezésre álló viszonylagos kis számítási kapacitás mellett a képnek az azonosításhoz szükséges jó minőség biztosítása mellett kevesebb, mint 2000 byte helyen el kellett férnie.

Fontos megjegyezni, hogy a projekt során hazai fejlesztők végezték a legújabb wavelet technológián alapuló algoritmus tervezését és implementálását.

A fejlesztők áprilisban mutatták be a prototípust Japánban és Hongkongban. Mindkét országban igen nagy volt az érdeklődés a technológia iránt.

Reméljük, hogy az újdonságok nagyban hozzájárulnak a bankkártyák biztonságosabbá válásához, hiszen a velük való visszaélés óriási költséget jelent a kibocsátók számára, ezt pedig nekünk kell kifizetnünk különféle banki költségek formájában.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.