Emánuel
3 °C
12 °C

Elektromos ellenségek

2003.07.15. 11:39
A számítógépek kb. 15-20 év alatt, kevesek által látott csodamasinákból hétköznapjaink alapkellékévé lett. Ha levelet kell írni, többnyire a klaviatúra, ha olvasni, a monitor jut az eszünkbe. Szinte olyan természetes a géphasználat, mint korábban a papíré. A számítógéphasználat kultúrájának fejletlensége nem csak a biztonság területén jelentkezik, hanem ott is tetten érhető, hogy nem mindig kezeljük a számítógépet elektromos kütyüknek kijáró tisztelettel.
Nem is tartunk különösebben ezektől az eszközöktől. Bátran ki és beszereljük a különféle alkatrészeit, a felhasználók jórésze pedig eleve nyitott gépház mellett dolgozik. Ha a számítógépek egészségkárosító hatásaira gondolunk, többnyire csak a szemkárosodás, a visszeres lábak, az aranyér és az ízületek károsodása jut az eszünkbe. Szinte senkiben sem merül föl, hogy elektromos eszköz lévén esetenként számolni kell ilyen irányú veszélyekkel is.

Védőföldelés nélkül soha!

A számítógépek üzembehelyezése sok felhasználó számára egyet jelent a kettőhúszas madzag konnektorba dugásával. Nagyon kevesen ellenőriztetik le előtte az elektromos hálózat állapotát, pedig jónéhány probléma megelőzhető volna, ha vennénk a fáradtságot, és hívnánk egy szakembert az állapotfelmérés elvégzéséhez.

Sok lakásban (elsősorban a régebben épültekben) a védőföldelés vagy nincsen bekötve, vagy a nullára van rákötve. Mindkét megoldás rossz! A védőföldelés a nevében is hordozza a fő funkcióját, a védelmet. Ha azonban nincsen, vagy nem megfelelően van bekötve, akkor nem képes ellátni feladatát és nem véd, sőt, a nem megfelelő helyre vagy a nullára való rákötés súlyos balesetek okozója lehet.

Ha be is van kötve a védőföldelés, baj esetén csak a rossz helyen megjelenő feszültség levezetését oldja meg, de nem szünteti meg a bajt. Az újabb lakásokban kialakított elektromos hálózatokban erre a célra úgynevezett életvédelmi reléket helyeznek el. Ezek - érzékelve a védőföldön megjelenő feszültséget - azonnal lekapcsolják az áramot. Célszerű lenne ilyeneket a régebben épült lakásokban is felszerelni.

Frusztrált táphálózat

A számítógépek nagy ellensége az "áramingadozás" és a túlfeszültség, melyeknek kevésbé vészterhes megnyilvánulásai ismerősek lehetnek a pislogó vagy rövid ideig erősebben világító lámpák kapcsán. Védekezni lehet ellenük túlfeszültségvédővel ellátott aljzattal és szünetmentes tápegységgel. (A túlfeszültségvédőt sokszor - helytelenül - villámvédőnek is szokták mondani. Ez az elnevezés azért helytelen, mert az eszköz csak akkor segít, ha a villám nem a közvetlen közelben csapott be. Közeli villámcsapáskor ugyanis a gép akkor is károsodhat, ha be sincsen dugva a táphálózatba.)

Sokszor okozza a feszültségingadozásokat a villanyóraszekrényekben illetve a lakások konnektoraiban levő kötések eloxidálódása, meglazulása. A számítógépek és a winchesterek "halálát" sajnos igen gyakran lehet visszavezetni ilyen okokra.

A hálózat csapdája

Több gép hálózatba kötésekor, bizonyos esetekben, gondot jelenthet, ha a gépek nem ugyanarra a fázisra, illetve nullára vannak kötve.

Az egyik cégnél például néhány éve, két külön lakásban levő irodát kötöttek össze koax kábeles hálózattal. A gépek bekapcsolását követően 110 V jelent meg a gépházakon. A jelenséget úgy tudták csak kiküszöbölni, hogy azonos fázisra és nullára köttették a két lakást.

Az áramütések elkerülésének ez előbbieken túl, persze feltétele az is, hogy áram alatt ne nyúljunk a készülékházba, a tápegységbe pedig végképp ne.

Ettől persze még érhet bennünket baleset. Legutóbb például a Sony volt kénytelen elismerni, hogy némely Vaio noteszgépbe hibás modemet szereltek. Ez a jószág - túl azon, hogy tönkreteheti a felhasználó telefonvonalát - áramütést is okozhat, ha a csatlakozó aljzatba való bedugása közben valaki hívást kísérelt meg végrehajtani ugyanazon a vonalon.

A probléma felfedezését követően kicserélték az elsősorban Japánban és az Egyesült Államokban értékesített Vaio FRV25 és FRV27 notebookok modemeit.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Teneriffe - Loro Park

Teneriffe és Spanyolország legmagasabb pontja a Teide ami a hasonló nevű Nemzeti Parkban terül el.