Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Rend a lelke mindennek III/I.

2004.08.19. 10:00
Ennek a régi népi bölcsességnek az igazságtartalma még a számítástechnika alkalmazásának korában sem kérdőjelezhető meg. Sőt.
Cikksorozatunkban néhány megtörtént esetből gyúrtunk össze egy-egy összevont példát. A nevek kitaláltak, ha valaki mégis magára ismerne az a véletlen műve, de talán intő jel is, nehogy valamilyen adatvesztés szenvedő alanya legyen!

Az otthoni gép esete a rutinos informatikussal

Kovács úr informatikus, és programozással foglalkozik. A klaviatúrájának és az egerének helyet adó asztal mellett a földön található a gépe. Folyamatosan bővíti számítógépét. A "vas" meglehetősen sportosan néz ki. A gépház nyitott, minden irányból hozzáférhető a tartalma, belsejében vastagon áll a por. A benne levő winchestert gyakran ki szokta venni, hogy átrakja egy másik eszközbe. A kábelek bábeli összevisszaságban csomósodnak a ház mögötti szűk helyen, köztük olyan vezetékekkel, melyekhez már évek óta nem tartozik semmilyen berendezés.

Kovács úrnak az alábbi meghibásodások valamelyikével kell számolni a közeljövőben:

 1. Véletlenül beesik a gépházba valamilyen fémtárgy (pl. az asztalán hanyagul szétszórt csavarok egyike), és ott rövidzárlatot okozhat. Ez komoly károkat okozhat.
 2. A nyitott gépház és annak a földön való elhelyezése nagyon nagy "porterhelésnek" teszi ki a gépében levő alkatrészeket.
  - A winchesterek kerámia szűrői hamar eltömődnek, és így túlmelegedés következtében könnyen adatvesztés áldozatai lehetnek.
  - Az egyéb áramköri elemeknek sem tesz túl jót a por, mert a levegő nedvességével együtt a por elektromosan vezető elektrolitot képezhet, mely az egyes egységek idő előtti "kimúlását" eredményezheti.
  - A processzor hűtőventillátorának csapágya idő előtt tönkre megy, és a processzor túlmelegedés következtében tönkre mehet.
 3. A winchester kivehető keret nélküli gyakori ki- és beszerelése három fontosabb problémát hozhat maga után:
  - A csatlakozók megkopnak, kitágulnak, emiatt kontaktus hibák alakulhatnak ki, melyek egyik tünete lehet, hogy az eszköz időnként váratlanul leáll, majd újraindul. Eközben természetesen adatvesztésen túl az eszköz károsodásával is számolni kell.
  - A winchester borzasztó pontosan megszerkesztett, hihetetlenül precíz eszköz. A csavarok segítségével való rögzítés során előfordulhat, hogy túlságosan meghúzzuk azokat, és így alig észrevehetően deformálódik az eszköz, maga után vonva a belső mechanika elállítódását is. Ennek rendszeres ismétlése fokozza a hiba lehetőségét, és többnyire csak az adatvesztés tényét vesszük észre.
  - A ki- és beszerelések során könnyen előfordul, hogy olyan részeit érintjük az eszköznek, melyek így károsodásokat szenvedhetnek fokozottan igaz ez akkor, amikor a földelt gépház és az eszköz között megszűnik a mechanikai kapcsolat. A sztatikus feltöltődések okozta kár valószínűsége ilyenkor igen nagy.
 4. A csomókban álló kábelköteg ugyancsak sok veszélyt hordoz magában: - Valamely kábel eltávolítása vagy meghúzása a többit is megrángatja, bizonytalanná téve vagy megszakítva a kontaktusokat.
  - A nem használt egyéb vezetékek sokszor olyan csatlakozókat is tartalmaznak, melyek összecserélhetők valamely másikkal, de eltérő bekötésük miatt nem kívánt rövidzárakat, vagy kapcsolatokat okozhatnak.
  - Előfordulhat, hogy a használaton kívüli kábel egyik végén az érintkezőket valami rövidre zárja, és így annak újbóli használatba vétele tönkre teheti az eszközt.
 5. A földön levő eszközök mechanikai sérülésének kockázata jelentősen megnő (véletlenül belerúgunk, repülő partvisvéggel találkozik, stb.)
 6. A nyitott gépház balesetveszélyes is lehet (pl. a nyitott gépházba benyúl emberünk másfél éves gyermeke, és ott matatni kezd.)

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.