Orsolya
7 °C
10 °C

Biztonságos termék - biztonságos üzem III/II.

2003.01.28. 13:28
Cikksorozatunk előző részében a tervezési és kivitelezési hibák elkerülésének legfontosabb tudnivalóit igyekeztünk összefoglalni. Mostani cikkünkben a telepítéssel kapcsolatos hibákat próbáljuk áttekinteni.
Telepítési hibák

Mostanában igen bonyolultakká váltak a programok. Rengeteg funkciót kell sokszor egyetlen programba gyömöszölni annak érdekében, hogy biztosítsuk a minél szélesebb körű használatot.

Sajnos az olyan eszközök, amelyek nagyszámú képességgel rendelkeznek, egyúttal nagyszámú hibalehetőséggel, támadási ponttal bírnak. Nagyban javíthatók az egyes rendszerek védelmi képességei, ha a nem használt funkcióit hozzáférhetetlenné lehet tenni.

Korábban az volt a jellemző a programok telepítőkészleteire, hogy minden lehetséges opció be volt kapcsolva bennük. Újabban a nagy szoftvergyártók úgy adják ki termékeiket, hogy alapértelmezés szerint csak a legfontosabb képességek települjenek, illetve aktiválódjanak.

Nem mellékesen, ez a szemléletmód ahhoz is hozzásegíti a felhasználót, hogy a különböző képességek beállítására nagyobb figyelmet fordíthasson, a terméknek lehetőleg egyetlen egy eleme se maradjon védtelen.

A telepítés során a rendszergazdának sok olyan feladattal kell megküzdenie, amellyel addig nem is találkozott. Képzésére, különös tekintettel a biztonsági kérdésekre fokozott gondot kell fordítani.

Egy frissen telepített program a rendszergazda legjobb felkészültsége ellenére is elállíthat bizonyos védelmi képességeket, vagy arra is gyakran találhatunk példát, hogy maga a rendszergazda feledkezik meg bizonyos beállítások megtételéről, visszaállításáról.

Ezek ellen a leginkább úgy lehet védekezni, hogy szabályozzuk a telepítés menetét, nem engedjük közvetlenül az "éles" rendszer megváltoztatását, illetve ellenőrzési elemeket építünk be az installálási, konfigurálási folyamatba.

A programcsomagok bonyolultságának növekedésével párhuzamosan nő a csak menet közben felderíthető hiányosságok köre. Lassan már ki sem ismerjük magunkat a különböző javítókészletek világában.

Amivel látszólag nincsen gond, ahhoz nem szívesen nyúl hozzá az ember. Ez általában helyes megközelítésnek szokott bizonyulni, de fokozottan nem az a javítókészletek esetében. Hány de hány rendszer "kínálkozik fel" potenciális támadóinak azáltal, hogy nem foltozták be idejében a bennük rejlő biztonsági réseket.

Ezen frissítéseknek naprakészen kell tehát rendelkezésre állni. Gondoskodni kell arról, hogy nevesített felelősei legyenek ennek a feladatnak, akik figyelik az információkat, és gondoskodnak azok maradéktalan és minél gyorsabb rendszerbe állításáról. Ez megfelelő szabályozás nélkül szinte megvalósíthatatlan.

A "szinte" annak szól, hogy egyre több termék rendelkezik "automatikus frissítési" funkcióval, hogy minimális emberi beavatkozási szükséglet mellett gyakorlatilag maguktól épüljenek be az újabb képességek a programokba.

Sajnos ezeknek a képességeknek megvan az árnyoldala is. Nevezetesen az, hogy a frissítések befoltozzák ugyan a szóban forgó biztonsági rést, de sokszor olyan hibákat tartalmaznak, melyek például instabillá tehetik a rendszert. Nem árt tehát alkalmazásuk előtt ellenőrizni ezeket a készleteket.

A másik lehetséges problémára szerencsére eddig még igen kevés rossz szándékú programozó figyelt fel. A frissítéseket tartalmazó szerverek megtámadásával ugyanis könnyedén lehetne a fél informatikai világot leradírozni a színről. Ilyen kiszolgálók létrehozása és üzemeltetése tehát különleges figyelmet igényel.

Biztonsági szempontból is kellően megtervezett, professzionálisan kifejlesztett, maximális gondossággal bevezetett termék üzemeltetése során is keletkezhetnek olyan problémák, amelyek végső soron a rendszer kiszolgáltatottságához vezetnek. Cikksorozatunk következő részében az üzemeltetéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat igyekezzük összefoglalni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!