Zalán
9 °C
19 °C

Adatmentés Linuxról

Mostanában egyre gyakrabban kerülnek a Kürt Rt-hez Linux rendszerrel üzemeltetett winchesterek. Ez nem valamiféle, eleddig ismeretlen Linux-hibának köszönhető, hanem sokkal inkább e rendszerek növekvő hazai részarányának, és annak hogy ezeket a rendszereket is emberek használják. Éppen emiatt célszerű néhány fontos dologra velük kapcsolatban is felhívni a figyelmet.
A winchesterek meghibásodása nem szoftverfüggő dolog. Bármilyen rendszer alatt bekövetkezhet. Szerverek esetén az efféle meghibásodások akár katasztrofális következményekkel is járhatnak. Éppen ezért a legtöbb helyen valamilyen RAID megoldást választanak a kockázatok csökkentése érdekében.

Ilyen megoldások támogatása a Linux alatt régen megoldottnak tekinthető. Sőt olyan segédszoftverekkel is bőven el vannak látva a különféle disztribúciók, melyekkel az esetleges hibák utáni javítások is "könnyűszerrel" elvégezhetők.

Linux specialitások

Talán éppen ez is az oka annak, hogy az utóbbi időkben jelentősen megszaporodott a linuxos adatmentési esetek száma. De miért is valójában?

Az okok meglehetősen mezeiek, egyrészt arra a tényre vezethetők vissza, hogy az üzembehelyezett Linux rendszerek száma egyre növekszik. Másrészt viszont rengeteget beszéltünk korábban is arról, hogy sokan nem kellően átgondoltan használják a segédeszközöket, karbantartó, javító programokat, illetve sokszor olyankor, amikor nem lenne szabad. A probléma érzékeltetéséhez engedtessék meg, hogy két megtörtént, átlagos esetet ismertessünk.

Rengeteg hibás szektor - vagy mégsem?

Egy linuxos gépen egyszerre két meghajtó sérült meg. A kezelőszoftverek nagyon nagy mennyiségű hibáról számoltak be, több hibás szektorról mindkét eszközön, melyek miatt a rendszer - pestiesen szólva - feldobta a talpát. Így kerültek ezek a winchesterek a KÜRT adatmentőihez.

A helyreállítás lépései a következőképpen alakultak:

  1. Az adatmentő kollégák a minden beérkező adatmentésnél kötelező, speciális vizsgálat során megállapították, hogy a winchester megbontás nélkül üzemeltethető az adatmentés erejéig. Házilagos adatmentésnél ez az állapotfelmérés nem lehetséges, és könnyen lehet, hogy a hiba jellege miatt az adatokat hordozó mágneses réteg végképp "leesztergálódik" a felületről. Az adatmentők természetesen a későbbi lépések alatt is folyamatos kontroll alatt tartották az eszközt, hogy megelőzzék az esetleges további adatvesztést.
  2. Az adatmentés következő lépése a pontos fizikai másolat készítése volt. Az adatmentők ehhez nem a Linuxhoz adott, illetve más, közkézen forgó szoftvert használtak, hanem a saját fejlesztésű hibatűrő programjukat, mellyel egyetlen(!) szektor kivételével minden adatot le tudtak másolni. A köznapi másolóprogramok képtelenek ilyen sok felülethiba esetén a másolásra. Ha valaki a közkézen forgó programokat használja ilyen esetben, sajnos le kell mondania a sérült területeken levő adatok többségéről.
  3. A másolatból azonnal több példány készült, és a helyreállítás ezek egyikén kezdődött el. Ez azért fontos, mert nem minden esetben sikerül az elsőként kiválasztott eljárással a mentés.
  4. A helyreállítást a Linuxhoz adott RAID helyreállító programmal látszott a legcélravezetőbbnek elvégezni. Igen ám, csakhogy annak a Linux disztribúciónak a segédprogramja, mellyel a rendszert üzemeltették, nem volt képes a helyes visszaállításra. Egy másik Linux változat azonos nevű és funkciójú programja hibátlanul megoldotta a feladatot. Ez fontos tanulság! A különböző Linux disztribúciók segédprogramjai között jelentős különbségek lehetnek, bizonyos feladatok az egyikkel, más problémák a másikkal oldhatók meg tökéletesebben. Az egymás közötti felhasználás azonban a leírtaknak megfelelően csak nagy körültekintéssel végezhető el, és ismét hangsúlyoznunk kell, hogy sohasem éles adatokon!

Az adatmentés sikerrel járt, és a RAID megoldásnak köszönhetően még a valóban sérült szektoron található adatokat is vissza lehetett állítani. Az eredmény tehát 100%-os volt.

Mi történt volna akkor, ha ugyanerről a két eszközről a rendszergazdák próbáltak volna másolatot készíteni, és azt visszaállítani? A mentési folyamat során tapasztaltak és az utólagos vizsgálat is azt mutatta, hogy a két winchester együttes meghibásodása okozta adatvesztés a speciális mentési mód nélkül az adatok jelentős részének a teljes elvesztéséhez vezetett volna, hiszen olyan területek sérültek, melyek lehetetlenné tették volna a helyreállítást.

Torzulások

A másik történet már egyáltalán nem Linux-specifikus, jóllehet ez is egy Linux alatt futó winchesterrel esett meg. Az eszközön az adatok nagy része elérhetetlenné vált, a rendszer nem találta őket. Az előzetes vizsgálat kiderítette, hogy a probléma nem szoftver jellegű, a merevlemezt a tisztaterű laboratóriumban kell tovább vizsgálni. Ott kiderült, hogy a fej deformálódása tette elérhetetlenné az adatokat. A fej mikron pontosságú beállításával szinte teljes egészében le lehetett menteni a merevlemez tartalmát.

Ez az eset azért kívánkozik ide, mert ha valaki a hibás állapotot bármilyen javítóprogram ráengedésével próbálta volna meg orvosolni, tönkretette, felülírta volna a nem hozzáférhető adatokat. A javítóprogram ugyanis az alaprendszerhez hasonlóan tudatlan lett volna a fej ferdeségét illetően, és ennek megfelelően kezelte volna az általa üresnek tartott, értékes adatokat tartalmazó területeket is.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.