Mária
-6 °C
-2 °C

Termékaktiválás Windows XP-nél

2003.07.04. 12:35
A Windows XP nem csak új arculatot, módosult működést és néhány újdonságot hozott magával, hanem a telepítés során jelentkező, az eddigi repertoárból hiányzó funkciót is, az úgynevezett termékaktiválást. Aki már telepített ilyen rendszert, az tudja, hogy aktiválás nélkül csak bizonyos ideig használható a rendszer, sőt a frissítések letöltésének is előfeltétele az aktiválás megtörténte.
Pszichológia és detektívesdi

Az aktiválásnak kettős célja van. Az egyik pszichológiai. Azt kívánják éreztetni a felhasználóval, hogy a telepítés nem pusztán az egyes felhasználók magánügye, hanem egy hivatalos aktus. Arra számítanak, hogy ez már magában is visszatartó erővel bír. A másik, pedig nagyon is gyakorlatias. Azt szerették volna elérni, hogy nyomon lehessen kísérni az egyetlen kulcsról történő telepítések számát. Így derült például ki, hogy bizonyos kulcsok igen széles felhasználói kör számára elérhetővé váltak. A túl gyakori telepítés egy kulcsról (eltérő kofigurációról) gyanús, és mint olyan az adott kulcs feketelistára kerüléséhez vezet. Mivel ez csak idővel derülhet ki, így gondoskodni kellett a már sikerrel aktivált termékek használatból való kizárásáról is.

A frissítések telepítése előtt a Windows Update ellenőrzi a telepített Windows XP termékazonosító számát, meggyőződik a termék jogtisztaságáról, de nem küld el semmilyen személyes adatot (név, cím, e-mail cím, stb). A Microsoft közlése alapján a beolvasott konfigurációs információkat csak addig használja az ellenőrző rendszer, amíg a webhelyen tartózkodunk, nem tárolják el azokat.

A "lopott" kódokkal kísérletezőknek tehát egyelőre nem kell online tetten éréstől tartaniuk, attól azonban igen, hogy idővel nem tudják telepíteni rendszerükre az újabb frissítéseket.

Rés a pajzson

Van azonban egy gyenge pontja ennek a védelmi stratégiának. Ha a kódot valamilyen KeyGen programmal generálják, azok "használati szintje" alacsony marad, nem tűnik fel az illegális használat, hiszen a kulcsok olyanoké, akik már megvásárolták, vagy meg fogják vásárolni a terméket.

Biztonságosabb megoldás volna, de adatvédelmi okokból kérdéses, ha megfordítanák az eljárást, és csak az engedélyezett felhasználóknak tennék lehetővé a hozzáférést.

Biztonsági szempontból persze nem csak ez okoz problémát. Az aktiválás során a Microsoft szervere és a felhasználó gépe közötti forgalom megfigyelhető, és bizonyos célokra könnyedén fel is használható - vélekednek a biztonságtechnikai szakértők.

Mi van azonban az újratelepítésekkel? Feltétlenül végig kell-e játszani az újratelepítési procedúrát?
Nem.

Ha az adott konfigurációval már aktiváltuk a Windows XP-t, újraaktiválás nélkül is újratelepíthetjük az operációs rendszert, ha végrehajtjuk az alábbi lépéseket:

1. Másoljuk ki a korábbi Windows, "WINDOWS/system32" mappából a wpa.dbl nevű file-t.

2. Az új Windows telepítése után másoljuk be a "WINDOWS/system32" mappába a korábban eltárolt wpa.dbl nevű file-t.