Piroska
-12 °C
-2 °C

Kalózcédéellenesmatrica-ellenes akció

2005.05.18. 12:30
Az FBI másolásvédelem-ellenes logója elleni logót hozott létre egy kiadótól független amerikai zenészcsoport, az akció mondanivalója a fájlletöltés támogatása. A magyar művészek is támogathatják a letöltést, igaz nem nagyon teszik.

Független zenészek kalózellenesmatrica-ellenes matricakampánnyal tüntetnek az FBI kiberbűnök felderítésére szakosodott részlege ellen. Az FBI 2004 szeptembere óta használja a kalózellenes matricát (The Anti-Piracy Warning Seal), cd-ken, dvd-ken, szoftvereken, és digitális médiumokon tüntetik fel.

Engedik a letöltést

Az Egyesült Államok Szövetségi Nyomozó Irodája szerint a cél a szerzői jogok védelme. Független zenészek azonban úgy gondolják inkább maguk szeretnék eldönteni, hogy számaikat letöltik-e a felhasználók vagy sem. Mi történik, amennyiben egy zenész úgy dönt, örömmel látná fájlcserélőkön a számait?

Erre ad választ az 53x11 című weboldal fenntartója, Nick Schaffner, aki maga is zenész és - ahogy azt blogjában kifejti - elege van az FBI-ból és abból, hogy logójukkal elvágják a letöltést támogató zenészek lehetőségeit.

"Figyelem! A zenész támogatja a fájlletöltést!"

"A független zenészeknek szüksége van egy olyan megoldásra, ami arra figyelmezteti a rajongókat, hogy nyugodtan töltsék le a zenét, és nem kell szembenézniük húszévnyi börtön fenyegetésével" - írja blogján.

Nick Schaffner ezért készítette el a kalózellenesmatrica-ellenes matricát. A "Figyelem! A zenész támogatja a fájlletöltést!" feliratú matrica hasonlít az FBI másolásellenes emblémájára.

Amellett, hogy a támogatók elhelyezhetik a bannert weboldalukon, az akció szervezői online boltot is üzemeltetnek, ahol kalózellenes-ellenes matricás pólókat, jelvényeket, bögréket árusítanak.

A magyar zenész is támogathatja a letöltést

"A magyar szerzői jogi törvény alapján egy szerző és/vagy előadó megteheti, hogy saját maga által fenntartott weboldalára (amit a szerzői kiadás mintájára nevezhetünk akár szerzői, előadói honlapnak is) akár letölthető módon is feltegye a műveit. Ha az adott mű kiadó által megjelentetett lemezen szerepel, akkor a kiadó engedélye természetesen szükséges ehhez. A szerzői weboldalak létrehozását maga az Artisjus is támogatja: az egyesületi tagoknak ingyenes tárhelyszolgáltatást kínál" - mondta Szinger András, az Artisjus szerzői jogvédő iroda jogásza. Azonban utóbbi lehetőséget egyelőre kevés művész vette igénybe, tette hozzá.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!