Árpád
-2 °C
9 °C

Államtitkok tűntek el Los Alamosból

2004.05.24. 17:25
Az Los Alamos-i amerikai nemzeti laboratóriumban, amely az Egyesült Államok legfontosabb nukleáris fegyverlaboratóriuma, elveszett egy titkos adatokat tartalmazó merevlemez. Ezzel újra a figyelem középpontjába kerültek a laboratórium vezetői, akik még nem is eszméltek a hosszú évek botrányai és a sokat bírált biztonsági hiányosságok után, írja a Wired magazin.
A rejtélyes ügy utolsó epizódja csütörtökön zajlott, amikor Los Alamosban beismerték, hogy a múlt hétfői ellenőrzés óta nem találnak államtitkokat tartalmazó adathordozókat. A kutatóintézet bírálói mégis úgy vélik, a nukleáris fegyver-laboratórium dolgozói valótlanságokat állítanak. "Nem képesek megérteni? Ugyanazt a régi testületi vonalat nyomják: "Ezek nem mi vagyunk, ez a rendszer.' Mi történne, ha bárkinek lenne gerince ahhoz, hogy kiálljon és beismerje, hogy valamit elrontottak" - nyilatkozta Glenn Walp, a Los Alamos-i biztonsági tanácsadóból a laboratóiumot támadó ellenzékivé avanzsált szakértő.

Rendszeresen eltűnnek az államtitkok

A számítógép-biztonság mindig is problémát jelentett az intézet számára. 2001-ben két hiányzó, nukleáris fegyverek terveit tartalmazó adathordozóra leltek egy Los Alamos közelében található fénymásolóban. A jelenlegihez hasonló államtitkokat tartalmazó merevlemezeknek kelt lába 2002 januárjában, novemberében és 2003 januárjában is. Tavaly decemberben a laboratórium igazgatója, Pere Nanos több dolgozót is "fizetett nyomozati szabadságra" száműzött, amikor további tíz titkos lemez tűnt el.

Szüntessék be a hordozható lemezek használatát!

Két évvel ezelőtt Spencer Abraham energiaügyi miniszter felkereste Los Alamost és más nukleáris laborokat is azzal a céllal, hogy 2009-ig szüntessék be a hordozható meghajtók és diszkek használatát, "lemezmentes környezetet" biztosítva. Danielle Brian, a kormányzati nukleáris felügyelő szerv vezetője túlságosan engedékenynek ítélte a miniszter kérését, úgy véli, az Abraham által adott öt év túlságosan hosszadalmas. "Azonnali változtatásokra lenne szükség és a Los Alamos-i helyzet lenne az elsődleges", fogalmazott.

A laboratórium ugyan már hatvan százalékkal lecsökkentette hordozható lemezeinek számát, azonban Brian szerint ez korántsem elegendő. "Még mindig rengeteg adathordozó van, amit elveszthetnek", nyilatkozott.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.