Zalán
9 °C
19 °C

Magyarországon is megjelent a túszejtő trójai

2005.05.31. 12:22
A korábbi feltételezésekkel ellentétben több országba is eljutott a Gpcode nevű trójai. A kártékony program újszerű bűnözői módszert alkalmaz: a merevlemezeken található fájlok titkosításával zsarolja a felhasználót. Egyes vírusirtó szoftverekkel felszabadíthatóak a fájlok, de a bonyolultabb variánsok megjelenése még sok gondot okozhat.

Először az Egyesült Államokban fedezték fel a fájlokat titkosító Gpcode nevű trójait, és az FBI szakértői azt nyilatkozták, hogy meglehetősen elszigetelt esetről lehet szó. Egy magyarországi olvasónk azonban jelezte, hogy másfél héttel ezelőtt nála is megjelent a gonosz kártevő.

A modemes kapcsolattal alig-alig internetező olvasónk számítógépén a kártékony szoftver húsz perc alatt titkosította a fájlokat, és könyvtárakban elhelyezett "attention!!!.txt" nevű fájlban azt jelezte, hogy a dekódert az asd67812@yahoo.com emailcímre írva vásárolhatja meg. Egy levélváltás után az is kiderült, hogy a váltságdíj kétszáz dollár, amit az e-gold.com szájton kell befizetni egy megadott számlaszámra.

Továbbfejlődhet

A vírusirtó szoftvereket gyártó cégek már frissítették termékeiket, így azok képesek kivédeni, illetve fertőzés után ártalmatlanítani a Gpcode támadását, ráadásul a már megtalálták és letiltották azt a weboldalt, ahonnan a fertőzés elindult. A Gpcode által használt titkosító algoritmus meglehetősen egyszerű, de könnyen elképzelhető, hogy a jövőben bonyolultabb fájltitkosítók is megjelennek a vírusokban és férgekben. Ez komoly gondot jelenthet, hiszen az összetettebb algoritmusokat nehezebb visszafejteni, és így a vírusirtó cégek lassabban tudnak majd megoldást nyújtani a támadások ellen.

A különféle variánsok megjelenésére utalhat az is, hogy az F-Secure vírusleírásában más emailcím és tárgy szerepel, mint az olvasónk által beküldött levélben.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!