Vendel
7 °C
11 °C

A Microsoft fél évig várt a hibajavítással

2004.02.11. 00:07
A Microsoft kedden arra hívta fel az ügyfeleinek a figyelmét, hogy a Windows rendszerekben egy szokatlanul súlyos biztonsági hibát fedeztek föl. A hiányosságot kihasználó hackerek titokban a merevlemez fájljait lemásolhatják és letörölhetik, illetve értékes információkat tulajdoníthatnak el. Kutatók szerint a világ legnagyobb szoftvergyártója több mint hat hónappal ezelőtt értesült a kritikus hibáról. Stephen Toulouse, a Microsoft biztonságtechnikai igazgatója a Wirednek elmondta: a problémás szoftver a Windows alapját képezi, ezért az ügyfeleknek azonnal telepíteniük kellene a javítást.
Néhány hét múlva Bill Gates, a vállalat elnöke nyitóbeszédet tart az informatikai iparág legfontosabb biztonságtechnikai konferenciáján, ezért különösen fontos lehetett a Microsoft számára a hiba mielőbbi kijavítása. A behemót vállalatot egyébként hónapok óta hevesen kritizálják a szakértők a biztonsági hiányosságok miatt, hiszen világ legtöbb otthoni, vállalati és kormányzati számítógépén Microsoft-rendszer fut.

Ilyet még nem láttak

"Ez az egyik legkomolyabb hiba, amelyet a Microsoft elkövetett. Ezzel bejuthatsz az internet szervereire, a belső hálózatokra, szinte bármilyen rendszerbe" - mondta Marc Maiffret, hibát felfedező eEye Digital Security vállalat munkatársa, aki szerint a hackerek heteken belül megindítják a támadást az internetes rendszerek ellen.

Az eEye tavaly júliusban fedezte föl a problémás kódrészleteket, de megegyezett a Microsofttal: addig nem hozzák nyilvánosságra a részleteket, amíg el nem készül a javítás. Maiffret szerint a hat hónapos késlekedés teljességgel elfogadhatatlan, mivel fél évig teljesen védtelenül hagyták a Windows-felhasználókat.

Biztosra akartak menni

Toulouse szerint a Microsoft csupán biztos akart lenni abban, hogy egyetlen javítással az összes kapcsolódó problémát megszűntetik, "megpróbáltak széleskörű és mélyreható vizsgálatot végezni". Sem Miaffret, sem a Microsoft nem tud arról, hogy bárkinek a rendszerét megtámadták volna ezzel a technikával, mindenesetre az eEye a saját számítógépein bebizonyította, hogy a módszer működik, írta a Wired.

A probléma a Windows újabb változataiban megtalálható ASN.1 (abstract syntax notation) technológiát érinti, amely a számítógépek közötti adatmegosztással kapcsolatos. A Microsoft néhány beépített biztonsági funkciója - például a Kerberos titkosítási rendszer - a hibás szoftverre épül.

A probléma a Windows NT, Windows 2000, Windows XP, Windows NT Server, Server 2000 és Server 2003 szoftvereket érinti.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!