Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Védelem a kéretlen modemes hívások ellen

2004.08.02. 13:16
Képes megfogni a felhasználó engedélye nélkül csendben tárcsázó programokat egy új fejlesztésű magyar szoftver. A Windows tárcsázóját fegyelmező alkalmazásban beállítható, hogy a modem mikor és milyen körzetszámokat hívhat.
Az internetes felhasználók érdekvédelmét felvállaló NETÉRT egyesület a modemes betárcsázós csalások elleni információs oldalon (vedekezz.hu) új biztonsági alkalmazásra hívta fel a figyelmet.

Az otthoni felhasználók számára ingyenesen letölthető a magyar Zero-Bug Company szoftvercég modemes hívásokat ellenőrző alkalmazása. Az Agressive Dial Control Personal v1.0 segítségével a hívásokat napszak szerint, illetve körzetszám szerint lehet tiltani illetve engedélyezni, mondta el az Index kérdésére Pócsi György, a Zerobug fejlesztési vezetője.

Kézben tartja a tárcsázót

Mielőtt a gépről a felhasználó vagy bármely alkalmazás modemes hívást tudna kezdeményezni, az alkalmazás ezeket ellenőrzi. A Windows tárcsázója által használt RAS-hívásokat (Remote Access Service, távoli hozzáférés szolgáltatás) a program átveszi.

A működő védelmet az óra mellett megjelenő ikon mutatja. Pócsi György a program használóinak azt a tesztet javasolta, hogy bekapcsolt szoftveres korlátozás mellett (csak helyi hívás és 51-es körzet) kézzel probálják rávenni a modemet ezen a körön kívül eső szám hívására.

Csak amit ért az ember

Ha jól működik a szoftver, a hívás nem megy át. Ekkor a szkriptekkel teletömött oldalak, és a gépre esetleg becsempészett ártó programok sem képesek már drága külföldi műholdas számokat hívogatni.

Ennek ellenére továbbra is ajánlatos az óvatosság. A NETÉRT minden tájékoztatójában hangsúlyozza, hogy csakis azokra a felugró ablakokra szabad kattintani, aminek a tartalmát valóban érti a felhasználó.

Sajnálják, de kifizettetik

Mint ismeretes, itthon is sok kárt okoznak az internetes kapcsolatot eltérítő programok. Szerencsésnek mondhatja magát, akinek csak néhány ezer forintja bánja a modemes kapcsolata feltörését.

A távközlési cégek saját bevallásuk szerint a tájékoztatáson túl annyit tudnak tenni, hogy részletfizetést biztosítanak a károsult számára. A Matáv weboldalán jelenleg is kiemelt helyen szerepel a "betárcsázó programokra" figyelmeztető közlemény.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!