Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Megkerülhető az MS Word jelszavas védelme

2004.01.08. 12:31
A Microsoft Wordben elmentett fájlokat a szoftver beépített jelszavas védelmével részben vagy teljesen írásvédetté lehet tenni. Az eljárást elsősorban formanyomtatványok védelmére találták ki, hogy a felhasználó csak adott mezőket írhasson át. Most viszont kiderült, hogy viszonylag könnyen megkerülhető a "titkosítás".
A Word dokumentumokra tett jelszavas védelem megkerülhető vagy tetszés szerint teljesen leszedhető bármely hex editor (szöveges szerkesztő) programmal. A beavatkozás nem hagy nyomot a Word fájlban. Ez azt jelenti, hogy illetéktelenek is le tudják venni a védelmet, átírhatják a fájlt, és visszaköthetik rá a jelszót.

A Microsoftot november végén értesítette a felfedezéséről Thorsten Delbrouck, a német Guardeonic Solutions biztonsági cég vezető szakértője.

Túl nagy elvárások

Egy december elején megjelentetett információs anyagban a Microsoft tagadta, hogy létezne bármilyen probléma. Az indoklás szerint a jelszavas védelemnek nem célja "bolondbiztos védelmet" adni a csalások és manipulációk ellen, mivel az csupán funkcionális védelem a dokumentum véletlen módosításai ellen.

A szoftvercég azt javasolja felhasználóinak, hogy aki tényleg védették akarja tenni a fájljait, használja a "jelszó a megnyitáshoz" funkciót. A CNetnek nyilatkozva azonban Delbrouck hangsúlyozta, hogy a védelmi eljárás hiányossága súlyos biztonsági következményekkel jár a vállalati ügyfelek számára.

Az átírható árajánlat

A német szakértő elmondása szerint cége egyik hardverbeszállítója, a Dell például védett Word dokumentumban küldi meg számukra az árajánlatait. Mi történik akkor, ha az ajánlatot átszerkeszti valaki, aláírja, és így faxolja vissza a megrendelést?

Minden valószínűség szerint bíróságon kötne ki az ügy, folytatta Delbrouck. A kirendelt szakértő pedig megvizsgálná az eredeti fájlt, és kijelentené, hogy a benne foglaltakat olyan jelszó védi, amit a vásárló nem ismerhetett. A védelem pedig még mindig él, vagyis az anyagot nem módosíthatták, állíthatná magabiztosan az igazságügyi szakértő.

Thorsten Delbrouck a jelszavas védelem megkerülésről szóló anyagát múlt pénteken jelentette meg a Security Tracker hírlevelében. A Microsoft erre válaszul átírta a tájékoztató anyagát, és beiktatta a következő figyelmeztetést: "Ha a 'jelszó a módosításhoz' funkciót használja, kívülállók akkor is megszerezhetik a jelszavát."

A digitális aláírás segíthet

A német szakértő szerint még nincs megoldás a problémára. A védelmi funkció használata helyett azt javasolja a cégeknek, hogy bizalmas információikat digitális aláírással védve, vagy teljesen más formátumban, például PDF-fájlban továbbítsák. Egyébként ugyanezt javasolta a német Dell leányvállalatnak is, jelentette ki Thorsten Delbrouck.

A Microsoft UK termékmenedzsere, David Bennie azt nyilatkozta a ZDNet-nek, hogy a Word jelszavas védelme hasznos lehet a kollégákkal való közös munka során, ez nem egy biztonsági megoldás, és nem is szabad rá így hivatkozni.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.