Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Vérdíjat tűztek ki a Mydoom szerzőjének fejére

2004.01.28. 12:27
A rendkívüli sebességgel terjedő Mydoom féregvírus elleni harcba bekapcsolódott az amerikai szövetségi nyomozóhivatal (FBI). A nyomozók tudatában vannak a veszélynek, és aktívan kutatnak a féregvírus szerzője után, jelentette ki Paul Bresson, az FBI szóvivője. Eközben a vírus által célba vett SCO elnöke 250 ezer dolláros díjat tűzött ki a tettes fejére.
Szakértői vélemények szerint keddig világszerte legalább egymillió számítógépet fertőzött meg az elektronikus kártevő. A Messagelabs biztonsági cég meglátása szerint a vírus először Oroszországban ütötte fel a fejét. Szerdán a vírus terjedési sebessége lassulni látszik, de minden 12 emailből egy még mindig az általa megfertőzött állományt továbbítja, írta a Wired.

A gyanú szerint a féregvírus elsődleges célja a SCO szoftvercég weboldala elleni globális DoS-támadás. A cég negyedmillió dolláros díjat ajánlott fel a programozó elfogását segítő információkért. Az igazán aggasztó azonban az, hogy Mydoom hátsó ajtót nyit a megfertőzött rendszeren, melyen keresztül átvehető az irányítás a számítógép felett.

Február első napjai

A vírust úgy programozták, hogy február 1. és 12. között a megfertőzött számítógépek erőforrásait használva összeomlassza az SCO szerverét. Mint ismeretes, a vállalat az elmúlt hónapok Unix-Linux szerzői jogi vitájában sok ellenséget szerzett magának.

A féregvírus saját modullal rendelkezik, amely lehetővé teszi számára a levelek önálló továbbítását. A terjedése abból áll, hogy hamisított feladó nevében továbbítja magát a megfertőzött gépen talált email címekre.

A fájlcserélőt is szereti

A német PC Professionell számítáctechnikai szaklap szerint a Mydoom ezenkívül "activation_crack.scr:" néven bemásolja magát a C:/Program Files/KaZaA/My Shared Folder dossziéba. A fájlcserélő alkalmazás útján így esetleg újabb áldozatokat próbál elérni.

A Symantec arra figyelmeztet, hogy a féregvírus egy keyloggert is telepít, amely feljegyzi a felhasználó minden billentyűleütését. A támadó így fontos jelszavakat és esetleg hitelkártyaszámokat szerezhet meg.

Lepipálja a Sobig.F-et

Az F-Secure vírusvédelmi cég megítélése szerint a Novarg néven is emlegetett kártevő a legmagasabb kockázati osztályba sorolandó. Terjedési sebessége meghaladja az eddig példátlan Sobig.F féregvírusét.

Ez a vírus tavaly augusztusban bukkant fel. Világszerte sok millió számítógépet fertőzött meg és több mint 300 millió felesleges emailt generált.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.