Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Rendet tett szerverén a NASA

2004.10.19. 10:52
Kapcsolódó cikkek (1)
Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) egyik ftp-szerverén múlt hétvégén bárki megtekinthette az aktív és kilépett munkatársak címét és telefonszámát, de magyar idő szerint hétfőn délután bezárták a szerver kapuit. Most megint szabad a hozzáférés, csupán a telefonkönyv megosztását tiltották le.
A legkülönbözőbb anyagokat turkálhatja végig boldog-boldogtalan a NASA központi ftp-szerverén. A fájlok mentési dátuma 1995-től 2004-ig terjed. Kutatási projektek dossziéi és fényképei, költségvetési beszámolók PowerPoint bemutatói, az Y2K átállás jelentései mind láthatóak a szerveren. A NASA egyik tájékoztató oldalán pontos leírást adnak az ftp-oldal eléréséhez. Az internetes keresők ezen kívül kidobnak néhány találatot, amelyek azt sejtetik, hogy a kutatók a világ minden tájáról erről az ftp-ről töltik le a munkájukhoz szükséges adatokat, sőt feltöltést is kezdeményezhetnek.

Minden munkatárs elérhető

1997-es dátummal például a nemzetközi űrállomás tervezett teljes kiépítéséről láttunk animációkat, X-38-as űrsikló dokkolással és indítással. Ezen kívül véletlenszerűen bukkantunk a teleobjektívvel ellátott, ujjpercnél is kisebb kamerát bemutató képre.

Anonim ftp
Belépéskor a rendszer a főkönyvtár README fájljának elolvasására biztat. Azt is közli, hogy az anonim ftp-rendszer engedély nélküli használata a szövetségi törvények áthágását jelenti, és nyomozást vonhat maga után. Az incoming könyvtárba töltött kéretlen fájlokat figyelmeztetés nélkül törlik. A tájékoztatót 2336 nappal ezelőtt, 1998. nyarán frissítették.
A Full Disclosure-n mindenki problémásnak tartotta, hogy az anonim felhasználók számára nyitott könyvtárak egyikében naprakész szöveges fájlokban őrzik a NASA összes jelenlegi és korábbi munkatársának nicknevét, beosztását, emailcímét és telefonszámát.

Megvannak a hívások is

Az egyik hozzászóló arra emlékeztetet, hogy a kormányzati munkatársak személyi adatainak kiadása messze nem tartozik az információs szabadságról szóló törvény (Freedom of Information Act, FOIA) hatálya alá. Az érintettek számára túl nagy veszéllyel járna a lépés, vagyis felelőtlenség a listák kirakása az internetre. A NASA munkatársak kiszivárgott személyes adatai között vannak ugyanis a szerver által regisztrált telefonhívások, így az is, hogy a NASA-nál ki, honnan, és kit hívott.

#alt#A nyitott ftp-szerverrel kapcsolatban a Full Disclosure tagjai már pénteken megkísérelték elérni a NASA illetékeseit. Az Indexet a fennforgásokról értesítő Papp Géza a budapesti nagykövetségnek is írt, de csak hétfőn kapott választ. Az egyik ügyintéző hölgy arról biztosította, hogy a felvetést továbbította a kollégájának, aki majd értesíti a NASA-t.

Nincs még bent az igazgató

#alt#Az ftp-szerveren bejárható adatmennyiség olyan nagy, hogy mindenki véletlenszerűen fedez fel benne érdekes dolgokat. A munkatársak komplett listájából (pub/nickname könyvtár) kiválasztottuk és próbaképpen felhívtuk Sean O'Keefe NASA igazgató közvetlen számát.

Őt a hajnali órákra tekintettel nem sikerült elérni, a hívást az automata központ átirányította a keleti part egyik légibázisának ügyeleteséhez. A fiatalember érdeklődve hallgatta a problémát, és ígéretet tett arra, hogy a hétfői munkakezdéskor a NASA-tól valaki visszahívja az Indexet. Ez viszont eddig nem történt meg.

Bezárt a bazár

Ugyanakkkor magyar idő szerint hétfő délután nem sokkal 17 óra előtt elérhetetlenné vált a ftp.hq.nasa.gov, az anonim bejelentkezőket a szerver visszadobta. Kedd reggel ismét elérhetővé vált a szerver, de a NASA-munkatársak közvetlen telefonszámait és emailcímeit tároló mappa megosztását törölték.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.