Ágnes
-13 °C
0 °C

Nőtt az internetes támadások száma

2003.10.02. 11:21
A cégek számára továbbra is az év egyik legjelentősebb védelmi problémáját jelentik az olyan összetett fenyegetések, mely során a rosszindulatú programok az operációs rendszerek és egyéb szoftverek biztonsági hiányosságait próbálják kiaknázni, áll a Symantec internetbiztonsági vállalat szerdai jelentésében. A céghez 2003 első felében elemzésre beküldött rosszindulatú programok 60 százalékát az összetett veszélyek tették ki, számuk pedig 20 százalékkal nőtt.
A felmérés szerint tavaly óta 19 százalékkal nőtt az internetes támadások száma, a cégek hetente átlagosan 38 támadást észleltek 2003 első felében, míg ez az érték egy évvel korábban 32 volt. Csökkent ugyanakkor a komoly támadások aránya, a 2002 első felében észlelt 23 százaléknyi komoly támadás 2003 első felében már csak 11 százalékot tett ki.

Egyre gyorsabbak

Az összetett veszélyek terjedési sebessége is nő. Így például a Slammer féreg néhány óra alatt világszerte megrázkódtatta a rendszereket. Emellett a mostani Blaster féreg óránként 2500 számítógépet fertőzött meg. A Symantec valószínűnek tartja, hogy a férgek jobban el fognak terjedni. Ennek következtében a hálózati hardver túlterhelődése, a hálózati forgalom megbénulása, valamint a magánszemélyek és a cégek internetelérésének komoly akadályoztatása várható, áll a jelentésben.

A mostani jelentésben először elemzi a Symantec azt, hogy mely réseket részesítik előnyben a támadók. Eszerint az összes új támadás 64 százaléka az egy évnél nem régebbi biztonsági hiányosságokat veszi célba. Emellett a 2003 első felében jelzett összes támadás 66 százaléka komoly veszélyt jelentő hiányosságot használt ki.

Kinyitják a hátsó ajtót

A támadások során férgekkel juttatják el az ismert sérülékenységeket kihasználó programokat nagyszámú rendszerre, hogy ott rést üssenek a védelmen. A támadók ezután trójai hátsó ajtókat telepítenek az ily módon veszélybe került rendszerekre, amelyekkel az ellenőrzésük alá vont rendszerekből további támadások indítására alkalmas, nagy hálózatokat (ún. bot hálókat) hoznak létre.

A mostani féregtevékenység is alátámasztja a Symantec azon elemzését, amely szerint a felfedezéstől a járvány kitöréséig tartó idő továbbra is jelentősen rövidül. A W32.Blaster féreg mindössze 26 nappal az általa kihasznált sérülékenység ismertté válását követően jelent meg.

A jelentés szerint a 2003 első felében talált sérülékenységek 70 százalékát könnyen ki lehetett használni. Ez annak volt köszönhető, hogy vagy nem kellett hozzájuk kihasználó program, vagy az már hozzáférhető volt. Ez a 2002 első felében felfedezett sérülékenységekhez képest 10 százalékos növekedést jelent.

Szűrni és telepíteni

A Symantec azt tanácsolja a felhasználóknak és a rendszergazdáknak, hogy kapcsolják ki a szükségtelen szolgáltatásokat, telepítsenek naprakész hibajavításokat és szabályozzák a jelszavak használatát. Fontos a levelezőszervereken működő vírusszűrés, a felhasználók oktatása és a fertőzött gépek elszigetelése is.

A Jelentés az internetes veszélyekről című tanulmány adatai a cég több mint 500 ügyfelétől, valamint a több mint 180 országban megtalálható 20 000, hálózati tevékenységet elemző érzékelőtől származnak.

A rosszindulatú programok
2003 első felében 994 új Win32 vírust és férget dokumentáltak, a 2002 első felében dokumentált 445 több mint kétszeresét.

Az azonnali üzenőprogramok és a p2p-hálózatok használatának növekedésével új vírusok és férgek jelentek meg, amelyek ezeken keresztül terjednek. A 2003 első felében beküldött 50 leggyakoribb rosszindulatú program közül 19 p2p-hálózati, illetve közvetlen üzenetküldő alkalmazást használt, ez egy év alatt közel 400 százalékos növekedést jelent.

A hátsó ajtókkal felszerelt rosszindulatú programok beküldése 2003 első felében közel 50 százalékkal, 11-ről 17-re nőtt. A titkos adatok eltulajdonítására irányuló leglátványosabb kísérlet a Bugbear.B 2003 júniusi megjelenése volt. Komoly aggodalmat okozott ennek a változatnak a felfedezése, mivel kifejezetten a bankokat vette célba.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!