Ágnes
-13 °C
0 °C

A fájlcserélők oldaira támad a NetSky

2004.03.30. 13:21
A Trend Micro antivírus cég közepes szintű riasztást adott ki a NetSky.Q email féreggel kapcsolatban, amelyet vasárnap jelent meg az interneten. A kártékony program a fájlcserélő hálózatok, például az eDonkey2000, a Kazaa és az eMule oldalai ellen intéz támadást.
A NetSky legújabb változatát először a Csendes-óceán térségében észlelték. A tömeges levélküldő féreg legújabb verziója a levél olvasása vagy megtekintése során az Internet Explorer sebezhető pontjait használja ki. A Cnet információi szerint a kártékony program április nyolcadika és tizenegyedike között denial-of-service támadást intéz az eDonkey2000, Kazaa, eMule, Cracks.am és Cracks.st oldalak ellen.

Féreggel oktatnának

A kód egy orosz nyelvű rejtett üzenetet is tartalmaz, miszerint a vírust létrehozó SkyNet Antivirus Team részt kíván venni a hackerek tevékenysége, a programok feltörése és az illegális tartalommegosztás megelőzésében. Állításuk szerint nincs semmilyen bűnözői szándékuk, csupán a felhasználókat akarják oktatni. A vírusírók arra is felhívták a figyelmet, hogy nem használnak hátsó ajtókat a kéretlen reklámlevelek terjesztéséhez, és a magas szintű C++ programozási nyelven írják az alkalmazásokat, derült ki a Trend Micro közleményéből.

Joe Hartmann, a Trend Micro vírusvédelmi szakértője úgy véli: a NetSky létrehozói nincsenek tudatában annak, hogy a tevékenységük többletköltséget jelent a cégek és szervezetek számára, akiknek harcolniuk kell a fertőzések ellen, vagy le kell állítaniuk egyes szolgáltatásokat.

Megtévesztő tananyag

A NetSky levelezési hibaüzenetre emlékeztető fejléccel és üzenetszöveggel érkezik, és különböző méretű zip vagy pif kiterjesztésű csatolt fájlokat tartalmaz. A futtatás után a féreg elhelyez néhány fájlt a Windows mappában, többek között a saját másolatát, firewalllogger.txt néven. A rendszerleíró adatbázisban elhelyezett bejegyzése miatt a féreg a későbbi rendszerindítások során automatikus elindul.

A Windows 95, 98, ME, NT, 2000 és XP platformokon működő NetSky.Q ügyel arra, hogy ne küldje el magát számos biztonsági vállalathoz és szervezethez.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.