Ambrus
-7 °C
3 °C

Jelszavakat gyűjt a Phatbot

2004.03.19. 13:45
A legtöbb vírusirtó cég alacsony kockázati besorolásra tartotta méltónak, mégsem veszélytelen a 'Phatbot' nevet viselő trójai program. A múlt héten felbukkant kártevő miatt az amerikai nemzetbiztonsági minisztérium szakértői figyelmeztetést adtak ki.
A Phatbot a legtöbb vírusirtó cég megítélése szerint a korábbi 'Agobot', 'Gaobot' és 'Polybot' nevet viselő féregvírusok mutációja lehet. A vírus a Windows operációs rendszer korábbról ismert hibáit kihasználva terjed.

Az új virtuális kórokozó a háttérben automatikusan indítja el magát, majd megpróbálja leállítani a vírusirtó alkalmazásokat és a gépre korábban felkerült egyéb féregvírusokat.

Várja a parancsot

Ezt követően a Phatbot online üzenetváltásra használható IRC-csatornát nyit, és utasításokat vár a "gazdájától". Ennek megérkezéséig sem telik el az idő tétlenül, ugyanis megkísérli kicsipegetni a különböző alkalmazásokban elmentett jelszavakat.

A feldolgozás végeztével felveszi a kapcsolatot további Phatbot példányokkal, amelyek más gépeket fertőztek meg. A trójai programok ekkor kicserélik egymással a zsákmányolt jelszavakat.

Kérdéses, mi a célja

Mivel az így létrejövő P2P hálózatok a tapasztalatok szerint sosem állnak 50-nél több gépből, a szakértők egyelőre vitatkoznak azon, hogy mi lehet a trójai program valódi célja.

Az egységes DoS-támadásokhoz ugyanis ennyi számítógép csoportosítása nem elegendő. Ezért valószínűbbnek tűnik az a verzió, hogy a fertőzött gépek a spamküldők rabszolgájává, rejtett továbbítási ponttá válnak.

Nehéz kiirtani

A Washington Times arra emlékeztet, hogy a Phatbot legkellemetlenebb tulajdonsága a nehéz kiirthatóság. Ha az 50 pontos hálózatnak ki is iktatják az egyik elemét, a többi 49 ugyanúgy teljesíti a központi utasításokat. Teljes mentesítést csak az jelenthet, ha megtalálják és eltávolítják a virtuális vírushálózat minden tagját.

Az eweek.com híroldalnak nyilatkozó Craig Schmugar, a NAI víruskutatója kifejtette, hogy az érdekes megoldást alkalmazó féregvírus hétfőn bukkant fel az ázsiai és csendes-óceáni térségben. Azóta sem figyelhető meg fokozott terjedés, bár néhány alváltozat is felbukkant már. Ezek ténykedését gondosan figyelik, de a NAI továbbra sem látja szükségét felülvizsgálni a Phatbot alacsony kockázati besorolását.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!