Ágnes
-13 °C
0 °C

A hibajavítások segítik vírusgyártást

2004.02.27. 12:16
Számítógépes biztonsági szakértők szerint a vírusírók általában megvárják, amíg a Microsoft kiadja a legújabb biztonsági javításokat, ugyanis a rövid programok segítségével jobban megismerhetik a Windows hibáit. A rosszindulatú hackerek visszafejtik a javítókódokat, és az így szerzett információk alapján írják meg a kártékony programjaikat.
David Aucsmith, a Microsoft mérnöke az elektronikus bűnözéssel foglalkozó E-Crime konferencián elmondta: eddig egyetlen biztonsági hibát sem használtak ki a hackerek a javítócsomag megjelenése előtt. Kitűnő példa erre az Eeye Digital Security által felfedezett kritikus biztonsági rés, amely 2003 júliusa óta ismert, de a hackerek több mint fél évig egyáltalán nem foglalkoztak vele. A javítást idén februárban adták ki, és három nappal később már megjelentek a hibát kihasználó programok.

Hatékony eszközök

A hackerek egyre jobb eszközökkel rendelkeznek, amelyekkel könnyen kitalálhatják, hogy a Microsoft programjai mely részleteket írják át. Aucsmith szerint léteznek olyan eszközök, amelyek összehasonlítják a Windows eredeti és javított változatát, így a hackerek megtalálhatják a különbségeket.

Az eszközök gyártói egyáltalán nem tartják magukat bűnözőknek, de ezeket a programokat rosszindulatú bűnözők is felhasználják, mondta Aucsmith.

Verseny az idővel

"Csak egy mítosz, hogy a hackerek találják meg a biztonsági réseket" - mondta Nigel Beighton, a Symantec biztonságtechnikai cég szakembere. Szerinte nagyon sok esetben a javítás megjelenése aktivizálja a hackereket. A hackercsoportok gyakran versenyeznek egymással, hogy melyikük tud gyorsabban elkészíteni egy működőképes vírust egy adott biztonsági hibához.

Aucsmith arra hívta fel a vállalatok figyelmét, hogy egyre rövidebb idejük van a javítások telepítésére, mert a hackerek egyre gyorsabbak. Ha biztonságosabb szoftvereket akarnak, akkor frissítsenek gyakrabban, tette hozzá.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.