Vilma
-8 °C
3 °C

Új veszélyek a Sony BMG-től

2005.12.07. 12:15
Gonosz hekkerek vehetik át számítógépeink irányítását, ha kihasználják a Sony BMG cédéin talált új biztonsági hibákat. Szerencsére a lemezkiadó tanult korábbi hibájából, és nemcsak a fogyasztókat tájékoztatta gyorsan, de azonnal be is foltoztatta a biztonsági rést.

Kedden közös sajtótájékoztatót tartott a Sony BMG és a digitális világ egyik legnagyobb jogvédő szervezete, az Electronic Frontier Foundation: bejelentették, hogy néhány zenei korongon újabb számítógépes biztonsági hibákat találtak. A veszélyes kódot ezúttal a SunnComm Technologies másolásvédelmi rendszerében fedezték föl, tehát a hiba nem ugyanazokat a cédéket érinti, mint amelyek a Sony BMG előző másolásvédelmi baklövésének főszereplői voltak.

Mint emlékezetes, a Sony múlt hónapban 4,7 millió cédét hívott vissza a boltokból egy másolásgátló szoftver, az XCP súlyos hibája miatt, és a fogyasztóvédők kártérítési pereket is a társaság nyakába akasztottak. A lemezkiadó nyolc hónapja használ másolásvédelmi megoldásokat, az informatikai biztonsággal foglalkozó szakértők azonban csak októberben figyeltek föl arra, hogy jogvédő szoftver mellett egy roppant kártékony rootkit is települ a számítógépre, minden előzetes figyelmeztetés nélkül. A biztonsági guruk elképedve kértek magyarázatot a Sony illetékeseitől, hiszen ilyen szoftvereket eddig csak a hekkerek használtak, hogy elrejtsék vírusaikat és más kártékony programjaikat.

A Sony eleinte hallgatott és halogatott, eközben azonban újabb biztonsági hibákat találtak az XCP megoldásában, és víruskészítők kezdték kihasználni a Sony rootkites védelmét. A lemezkiadó végül úgy döntött, hogy visszahívja az érintett 52 kiadványt.

Egyenes beszéd

Az Electronic Frontier Foundation ezen események hatására kérte föl az iSec Partners informatikai biztonsági céget, hogy vizsgálja meg a SunnComm másolásvédelmét, amely az Egyesült Államokban huszonhét Sony kiadványon megtalálható. Az iSec megtalálta a hibát, értesítette a lemezkiadót, a SunnComm pedig gyorsított tempóban elkészítette a javítást, amely már letölthető a Sony weboldaláról. A Sony a fogyasztókat a SunnComm szoftverében futó hirdetőcsíkon, valamint online hirdetési kampányban hívja föl a fogyasztók figyelmét az új hibára.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!