Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Egyelőre elérhetetlen a Windows javítócsomagja

2004.08.09. 11:46
Több hónapnyi halogatás után végre elkészült a Windows XP második jelentős biztonsági javítócsomagja, de a több száz millió felhasználó csak fokozatosan férhet hozzá, mert a Microsoft szerverei valószínűleg nem bírnák a terhelést.
A Microsoft tavaly nyáron határozta el, hogy a Windows XP következő javítócsomagja, a Service Pack 2 (SP2) nem csupán az utóbbi időben megjelent hibajavítások gyűjteménye lesz, hanem számos új biztonsági megoldást is tartalmaz majd. Emiatt azonban legyártása a vártnál hosszabb ideig tartott, mivel az XP működésének radikális megváltoztatása kompatibilitási problémákat okozott. Az eredetileg júniusra várt Service Pack 2 kiadását idén nyáron sorozatosan elhalasztották, míg végre elkészült a végleges (2180-as) változat. A felhasználók persze hiába örülnek, nem tölthetik le csak úgy.

Elsőként ugyanis a bétatesztelők kapták meg a csomagot, majd a Microsoft legfontosabb partnerei. A hatalmas érdeklődés miatt pillanatok alatt túlterhelődtek a Microsoft vonalai, pedig a több száz millió egyéni felhasználó még csak nem is próbálkozhatott.

Házhoz jön az SP2

A Microsoft ígérete szerint azok a felhasználók, akik bekapcsolva hagyták rendszerükön az automatikus frissítés funkciót, már ezen a héten hozzáférhetnek a frissítéshez. Az SP2 mérete nagyban függ attól, hogy a felhasználó korábban milyen más frissítéseket telepített; az átlagos letöltési méret hetvenöt megabájt, de aki telepítette az SP2 bétáját, annak alig harminc megabájt is elég.

A szoftvergyártó komoly reklámkampányt indít azért, hogy az SP2 minél több felhasználóhoz eljusson, és a vállalat arra számít, hogy csak az automatikus frissítéssel több mint százmilliónyian telepítik majd. A Microsoft a kampány keretében ingyenes SP2 cd-ket küld a számítástechnikai szaküzleteknek is, hogy a raktáron heverő számítógépek rendszerét is frissíthessék. Az SP2-vel felszerelt számítógépek körülbelül hat-nyolc hét múlva jelennek meg a boltok polcain, és a helyi - például magyar nyelvű - változatok a következő két hónapban készülnek el.

Új védelmi vonalak

A Service Pack 2 frissítőcsomag a jelenleginél sokkal biztonságosabbá teszi az operációs rendszert, így a vírusok és hackerek nehezebben vehetik át a számítógép irányítását. A javítócsomag például blokkolja a popup hirdetéseket, kivédi a puffer túlcsordulását, elmenti az összes letöltött fájl származási helyét, és megakadályozza néhány kémprogram működését. A Microsoft továbbfejlesztette a beépített tűzfalat is, amely automatikusan elindul majd, a Windows Messenger viszont alapból kikapcsolt állapotban lesz.

Az Outlook Express, az Internet Explorer és a Windows Messenger figyelmezteti a felhasználót a csatolt fájlokra, és nem nyitja meg magától az emailben küldött grafikákat. A Windows rendszeresen emlékezteti a felhasználókat a letölthető frissítésekre, és a Security Center felületén az összes vírusokkal, frissítésekkel és tűzfallal kapcsolatos információ elérhető lesz.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.