Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Pénzért spammelnek az egyetemisták

2003.02.26. 12:58
Az Egyesült Államokban néhány tanuló havi húsz dollárért a spammerek rendelkezésére bocsátja egyetemi hálózati elérését. Így nem derülhet ki, hogy valójában melyik reklámozó cégtől származnak a kéretlen reklámok, mert minden jel az egyetem irányába mutat.
A patinás Massachusetts-i Tufts Egyetemen múlt hónapban derült ki, hogy a fájlcserélő hálózatok, a vírusok és a crackerek mellett újabb fenyegető veszéllyel kell megküzdeniük: a spammerekkel. Ezek a reklámozó cégek azért fizetnek a tanulóknak, hogy az egyetemi számítógépeiken keresztül küldhessék el több tízezer e-mail címre a spameket, mert így a kéretlen levelek eredeti küldője titkos marad.

Lincshangulat

A Tufts esetében akkor derült ki a turpisság, amikor reklamáló levelek kezdték elárasztani az egyetem nyilvános e-mail postafiókjait, mondta Lesley Tolman, a Tufts hálózati és telekommunikációs rendszerkarbantartója. A legnagyobb problémát nem a sávszélesség terheltsége jelentette, hanem hogy az ügy rossz fényt vetett az egyetemre.

Lenyomozható a ludas

Az egyetem számítástechnikai részlegének vezetői úgy vélik, hogy a jelenséget viszonylag könnyen kordában lehet tartani, mivel a levél elküldője könnyen lenyomozható. Emellett megtilthatják az egyetemi PC-k szerverként való használatát, ugyanúgy, mint amikor a Napster bénította meg az egyetemi hálózatokat.

"Nem irányíthatjuk a diákok által betöltött szoftvereket, és csak akkor cselekedhetünk, amikor már használják azokat. Nem tudjuk elkapni őket spammelés előtt." - mondta Tolman. Emiatt a karbantartóknak továbbra is folyamatosan figyelniük kell a számítógépes rendszer eseménynaplóit, gyanús tevékenységek után kutatva. Tolman azt is elárulta, hogy az egyetemnek ez évente harmincezer dollárba kerül, ami egy átlagos tanári fizetés fele.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.