Piroska
-10 °C
1 °C

Taxiban felejtett titkok

2005.01.25. 17:26
A világ taxijaiban összesen 31 ezer palmot, 11 ezer laptopot és 200 ezer mobilt hagynak el az utasok fél év alatt, állítja egy biztonságtechnikai cég. Magyarországon nem ennyire súlyos a helyzet: a "28-as kezelő" heti két-három elhagyott mobilról tud.

A mobil kommunikációs eszközök, így a kéziszámítógépek, a laptopok és a mobiltelefonok jelszavas védelmének és a rajtuk tárolt adatok titkosításának fontosságára hívja fel a figyelmet egy amerikai biztonsági cég. A Pointsec Mobile Technologies hétfőn közzétett jelentése szerint ugyanis a hordozható eszközök tulajdonosai soha nem tapasztalt lendülettel hagyják el ketyeréiket - elsősorban a taxiban.

A Pointsec nemzetközi, kilenc országra kiterjedő felmérése során kiderült, hogy az egyik - meg nem nevezett - vezető chicagói taxitársaság a vizsgált féléves időszakban taxinként átlagosan 3,42 elhagyott mobilt, 0,86 a kocsiban felejtett kéziszámítógépet és 0,18 magára hagyott laptopot regisztrált. A Pointsec megszorozta az autónkénti átlagot a vállalat autóinak számával, és megdöbbentő eredményre jutott: a vizsgált hat hónapos időszakban a felelőtlen tulajdonosok összesen 85 619 mobiltelefont, 21 460 marokszámítógépet és 4 425 laptopot felejtettek a társaság gépjárműveiben.

Mobilban London a legfeledékenyebb

A vizsgálatot a biztonságtechnikai cég kiterjesztette további nyolc városra - felmérést végzett Helsinkiben, Koppenhágában, Londonban, Münchenben, Oslóban, Párizsban, Stockholmban és Sydneyben, és összesen kilencszáz szolgálatban lévő taxisofőrt kérdezett meg. A válaszokból kiderült, hogy Chicagót csak Londonnak sikerült megszorítania a taxinként elhagyott 0,21 darab laptoppal.

A hétfőn közzétett jelentésben a Pointsec figyelmeztet arra, hogy a manapság használatos mobil eszközök átlagos tárolókapacitása megközelíti a 80 megabájtot, ami azt jelenti, hogy egy-egy kütyü elvesztésekor 6 000 szöveges dokumentum, 720 000 e-mail vagy 360 000 kontakt kerülhet illetéktelen kezekbe. Ráadásul a nemzetközi helyzet fokozódik: az első, 2001-es időszakhoz képest Londonban például tavaly 71 százalékkal több laptop és 350 százalékkal több kéziszámítógép felejtődött a taxik ülésein.

A világ taxisai a Pointsec adatai szerint meglepően becsületesek, hiszen az elhagyott mobilok 80 százaléka, a marokszámítógépeknek és a laptopoknak pedig 97 százaléka visszakerült eredeti tulajdonosához, a legtöbb esetben úgy, hogy maga a taxis kereste fel a hanyag tulajdonost. A biztonsági cég munkatársai egyébként addig extrapolálták az adatokat, míg kiderítették: a világ taxijaiban összesen nagyjából 31 ezer palmot, 11 ezer laptopot és 200 ezer mobilt hagynak el az utasok fél év alatt.

Itthon minden rendben?

Magyarországon hasonló felmérés nem készült, de a megkérdezett budapesti taxivállalatok azt állítják, hogy nálunk nem ennyire súlyos a helyzet - mintha kimaradtunk volna a nemzetközi fősodorból. A budapesti City Taxi diszpécsere kérdésünkre elmondta, hogy összesen napi négy-öt elhagyott tárgyat találnak a társaság járműveiben, de ebbe beletartozik a mobiltelefonon kívül minden más is. A 6x6 taxi diszpécsere, aki csak "28-as kezelő"-ként azonosította magát, heti 2-3 elhagyott mobiltelefonról tud, míg Veszlényi Gábor, a Főtaxi forgalmi igazgatója szerint a társaságnál kéthetente egy elveszett telefon kerül nyilvántartásba, ami a Budapesten futó 800-1000 kocsit tekintve nem számít soknak. Igaz, az esetek jó részében a cég nem értesül a taxiban hagyott kütyüről, mert a tulajdonos felhívja saját magát, és a sofőrrel intézi el az ügyet. Veszlényi egyébként is jóval érdekesebb sztorikat tud, mint a telefonelvesztés: a Főtaxinál hagytak már el repülőjegyet, televíziót és cimbalmot is.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!