Piroska
-12 °C
-2 °C

Hackereket küldenek az új Windowsra

2006.08.04. 12:45
A termékei biztonságával kapcsolatos korábbi botrányokból okulva a Microsoft új megközelítéssel próbálkozik. A világ legjobb számítógépes szakértőit bízza meg azzal, hogy próbáljanak réseket találni a Windows-sorozat legújabb tagján.

A Microsoft csütörtökön 3 ezer biztonsági szakértő számára tette hozzáférhetővé a Vista tesztváltozatát. A szoftvercég ismertette az operációs rendszer védelmének erősítésére tett lépéseit. A remények szerint így megvédhetik a támadásoktól a felhasználó bizalmas adatait, köztük például a hitelkártyaszámát. A hackerek feladata az lesz, hogy ezt megpróbálják cáfolni.

"Látniuk és érezniük kell a működését. Azért vagyunk itt, hogy megmutassuk a munkánkat" - jelentette ki a Black Hat számítástechnikai biztonsági konferencián tartott beszédében Andrew Cushman, a Microsoft biztonsági részlegének vezetője.

Besétálnak a barlangba

A Microsoftot korábban komoly kritikák érték olyan biztonsági rések miatt, amelyek az üzleti felhasználóknak üzleti károkat okoztak, például a hálózat teljes összeomlásával. Mivel folyamatosan olyan bírálatok érték a szoftvercéget, hogy nem fordít elég erőforrást a termékei biztonságára, a Microsoft most megpróbálja meggyőzni a külsős szakértőket, hogy elmúltak azok az idők.

"Bemennek a barlangba, hogy meghúzzák a medve fülét" - kommentálta a fejleményeket Jon Callas, a titkosítási és biztonsági eszközöket fejlesztő PGP vezető szakértője. Callas szerint a Microsoft olyan emberekhez fordul, akik nem szívlelik a céget, akiktől eddig egy jó szót se kaptak, és akik most mindent meg fognak tenni, hogy a Vista hibáiba bele tudják verni a szoftvercég orrát.

A Vista lehet 2007 elején az első Microsoft termék, amely az alapoktól a "biztonságos fejlesztési életciklus" néven emlegetett stratégia mentén épült. Ahelyett hogy bonyolult új funkciókat tennének a fejlesztők fontossági listájának élére, a cégvezetés most elsősorban arra biztatja őket, hogy a kód gyenge pontjait keressék.

Biztonság nélkül nincs megjelenés

A Microsoft minden termékét, az XBoxtól kezdve a Word irodai alkalmazásig biztonsági szakértői csoport felügyeli, amelynek széles körű beleszólási joga van. Megtilthatják például a termék forgalmazását, amíg az nem felelt meg minden biztonsági teszten, emlékeztet a CNN.

A redmondi konszern ezen kívül évente konferenciát rendez a világ vezető biztonsági szakértőinek, akik megoszthatják egymással a számítógépes támadásokkal kapcsolatos tapasztalataikat. Andrew Cushman szerint ezek a bemutatók máris kifizetődtek.

A márciusi konferencián Johnny Long biztonsági szakértő részletesen ismertette a biztonsági rések Google-val való keresésének új módszerét. A beszélgetés után nem sokkal a Microsoft menedzserei kipróbálták az eljárást, és felfedeztek egy ügyfelet, akinél helytelenül beállított SQL adatbázisprogram futott.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!