Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Új védelmi eljárás a Vistában

2005.09.06. 10:10
A Microsoft a videófájlokat is védené új operációs rendszerével, hogy a rosszindulatú hackerek ne nézhessenek filmeket.

A Microsoft azt tervezi, hogy beépít egy újfajta videó-védelmi eljárást a Vistába, ezzel is erősítve szándékát, hogy az operációs rendszer az otthoni digitális szórakoztatás alapjává váljon – írta meg a Pc World internetes oldal.

A magba, bele

A társaság a Vista magjába építi bele a szolgáltatást. A védelmi eljárás lehetővé teszi, hogy a filmek biztonságban érkezzenek meg az interneten keresztül a számítógépünkre, de védettek maradnak egészen a végpontig, legyen az monitor, vagy nagyfelbontású tévé.

A felület rendelkezésre áll felhasználói és kernelmódban is. „Az adat védett lesz amikor beérkezik a rendszerbe, és akkor is, amikor elhagyja azt” – mondta a társaság illetékese. Ugyanez a szolgáltatás akkor is megóvja a tartalmat, amikor átkonvertáljuk azt egyik formátumból a másikba.

Minderre azért van szükség, mert konvertálás közben számos lehetőség van arra, hogy valaki leszívja az adatot gépünkről. Ennek kivédésére a Vista védett memóriaterületen tárolja majd az adatokat, hogy azok rejtve maradjanak az illetéktelen hackerkezek elől.

Jó, de minek?

Ugyanakkor az, hogy a Vistába beépítik ezt a szolgáltatást, még nem jelenti azt, hogy hasznát is vesszük majd. Szakértők emlékeztetnek a Secure Audio Path (SAP) szolgáltatásra, mely a most bejelentett védelem kistestvére: hangfájlok biztonságát volt hivatott szolgálni.

Bár az SAP már része volt a Windows Me-nek és az XP-nek is, és bár a Microsoft szerint a szoftverírók 95 százaléka támogatta azt, a felhasználóknál végül érdektelenségbe fulladt a védelem.

A Microsoft tervei szerint 2006 vége felé jelenteti meg a Vistát az Egyesült Államokban, valószínűleg karácsonykor, hogy operációs rendszerrel lehessen díszíteni az ünnepi fát.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.