Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Hetente százötven zombiprogram készül

2005.01.06. 11:43
Bár a szoftverekben kevesebb biztonsági hibát találtak, mint tavaly, a hackerek igen gyorsan reagáltak, és több vírust gyártottak.
A hackerek hetente százötven-kétszáz olyan zombiprogramot készítenek, amellyel átvehetik a védtelen számítógépek irányítását, derült ki az informatikai biztonsággal foglalkozó McAfee felméréséből. Az Anti-Virus and Vulnerability Emergency Response Team (AVERT) jelentése szerint a vállalatoknak a távolból vezérelt botok, azaz szoftveres zombik és a tömeges levélküldő férgek okozzák a legnagyobb károkat, a felhasználók többségének azonban a biztonsági hibákat kihasználó kódok és a hirdetésekkel bombázó adware programok okoznak gondokat.

Szaporodnak a kártevők

A McAfee a felméréseit többek között az ingyenes online víruskeresőjének az eredményeire alapozza. A szolgáltatást igénybe vevő windowsos számítógépeken átlagosan tizenhárom adware szoftvert találtak, és a szakértők arra figyelmeztetik a júzereket, hogy a biztonsági hibákat kihasználva kémprogramokat telepítő spamek is megjelenhetnek számítógépeiken.

A közepes vagy magasabb kategóriába sorolt kártevőkből a vírusirtó cég százharminc százalékkal többet észlelt, mint tavaly. Bár a 2004-ben észlelt kétezer nyolcszáz biztonsági hiba huszonöt százalékkal kevesebb, mint amennyi 2003-ban nyilvánosságra került, eközben a hackerek munkatempója is felgyorsult, és tavaly tizenhétezer új kártékony programmal lepték meg a netezőket.

Vincent Gullotto, a McAfee AVERT alelnöke a The Register brit szaklapnak elmondta, hogy 2000. és 2003. között öt százalékkal csökkent az új vírusok száma, de jelentős részben a NetSky és a Bagle szerzőinek köszönhetően 2004-ben ismét növekedést tapasztaltak.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.