Tech blog

Megadóztatnák a letöltéseket New Yorkban

2009. február 17., 15:41 Módosítva: 2009.03.02 08:55

Adót vetne ki a fizetős letöltésekre New York állam kormányzója, David Paterson. Az iTunes-adónak is nevezett terv a letöltött tartalomtól függetlenül megadóztatna minden olyan online tranzakciót, ahol a felhasználó fizet a letöltött fájlokért. Szoftver, zene, videó, e-könyvek, pornó - mindenre odafigyel a kormányzó által benyújtott javaslat, amiben az állam költségvetésében tátongó 15 milliárd dolláros hiány betömésének egyik megoldását remélik látni a törvényhozók.

A javaslat kritizálói szerint az adóval nemcsak legalizálnának kétes tisztaságú oldalakat (főleg az online pornó világából), de a legális letöltéseket kínáló oldalak üzemeltetőit is elüldöznék az államból. Amerikában már húsz államban kezdeményezték hasonló különadó bevezetését az online kereskedelemre.

A digg.com-ot is támadják a vírusok

2009. február 17., 15:25 Módosítva: 2009.02.17 15:27

A digg.com, az egyik legnépszerűbb link- és hírmegosztó oldal felhasználóinak életét újabban vírusok keserítik meg: kéretlen reklámszoftverek, adware-ek jelentek meg az oldalon – áll a Panda Security sajtóközleményében. Azok, akik a kártevőket terjeszteni akarják, regisztrálnak az oldalon, aztán kommentelni kezdik a híreket, a kommentjükben pedig különféle videókra mutató linkeket helyeznek el. A linkek első látásra valamilyen Christian Bale-lel, Megan Fox-szal vagy Jessica Simpson-nal kapcsolatos videóra mutatnak, valójában azonban egy VideoPlay nevű adware-t töltenek a gépünkre. A Panda első vizsgálatai alapján ötven ilyen felhasználói fiók létezik, de ezek száma még emelkedhet.

Bíróságon végződik a fingóprogramok párbaja

2009. február 17., 14:53 Módosítva: 2009.04.14 11:29

A karácsonyi időszak egyik legnépszerűbb iPhone-os alkalmazása volt az iFart Mobile nevű program, amiből különböző szellentéshangokat lehetett előcsalogatni. Az alkalmazás fejlesztője, az Infomedia céget vezető Joel Comm most a coloradói bíróságra cibálja riválisát, a Pull My Finger nevű fingószoftvert készítő Air-O-Maticot – írja a Register. Comm azután döntött így, hogy az Air-O-Matic többször megpróbált keresztbe tenni az Infomediának, még az Apple-nek is írt, hogy távolítsák el az App Store-ból az iFartot. Az Infomedia ekkor felvette a kapcsolatot az Air-O-Matickal, mire az 50 ezer dollárnyi károkozással vádolta meg riválisát. Commnak ez volt az utolsó csepp a pohárban, azt szeretné, ha bíróság most mondaná ki, hogy a „pull my finger” (azaz „húzd meg az ujjam”) kifejezés nem képezheti pereskedés tárgyát. Az Air-O-Matic legnagyobb problémája ugyanis az, hogy játékának nevét – ami régóta ismert frázis a szellentés világtörténetében – az Infomedia is felhasználta az iFart reklámjaiban, és mindent megtett azért, hogy a felhasználók összekeverjék a két programot. Az ügy dokumentuma itt olvasható, szerintünk máris nagyobb volt a füstjhe, mint a lángja.