A magyar cégek többsége nem készült fel informatikai katasztrófákra

2011.04.13. 14:21
A hazai nagyvállalatok többsége nem készült fel informatikai katasztrófákra, így nem tudják miként birkózzanak meg az esetleges rendszerleállásokkal, amelyek átlagosan 4,5 millió forint veszteséget okoznak óránként.

A Symantec számítástechnikai biztonsággal foglalkozó vállalat Magyarországot érintő legújabb tanulmányában 200 nagyvállalat IT döntésekben felelős szakértőit kérdezték katasztrófákkal kapcsolatos felkészültségükről. A felmérés kimutatta, hogy a magyar nagyvállalatok 56 százaléka nem rendelkezik katasztrófaelhárítási tervvel, jóllehet a többség egyetért abban, hogy egy leállás komoly következményekkel járhat.

A vállalatok a profit csökkenésétől, illetve az adatvesztéstől tartanak leginkább, de a vállalatirányítási és az ügyfélkapcsolat-kezelési erőforrások leállását is jelentős vesztségnek tartják. Ezek alapján egy óriás rendszerleállás 4,5 millió forintos kárt okozhat óránként, míg az adatbázisok elvesztése és sérülése több mint 1,1 millió forintba kerülhet.

A legvalószínűbb IT katasztrófának Magyarországon az áramkimaradást tartják: az elmúlt öt évben a megkérdezett nagyvállalatok közel fele esett már át áramkimaradás miatti leálláson. A leállások második leggyakoribb oka a rendszerfrissítéseknek tulajdonítható, amely öt vállalatból legalább kettőt érintett az elmúlt öt évben.

Az informatikai rendszerek erősítését sok esetben továbbra is csak a hardverbővítés jelenti, jóllehet megfelelő szoftverekkel a meglévő erőforrásokkal is jelentős megtakarítás érhető el - mondta el Harold Teasdale, a Symantec magyarországi képviseletének vezetője. A válogatás nélküli adatmentéssel viszont a rendszerek folyamatos bővítése is szükséges, ez viszont még a csökkenő hardverárakkal is tekintélyes költséget jelent.

Teasdale szerint a szoftveres mentési megoldások - amelyek a feleslegesen duplikált információk kiszűrésével a tárhelyek 90 százalékát is felszabadíthatják - azért is fontosak, mert a megkérdezett vállalatok csaknem felének a mentési tárhelykapacitás hiánya okoz problémát.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport