Pandora, Gabriella
6 °C
15 °C

50 milliós vérdíj a Rustock botnet irányítóin

2011.07.19. 13:50
0 hozzászólás

A Microsoft 250 ezer dolláros nyomravezetői díjat ajánlott fel annak, aki a hírhedt Rustock zombihálózat üzemeltetőiről olyan információkat ad a cégnek, amik alapján felgöngyölíthetik az online bűnszövetkezetet. A közel 50 millió forintnak megfelelő vérdíjról kér orosz napilapban is felhívást tett közzé a cég, mivel úgy sejtik, a zombihálózatot az orosz internetmaffia irányítja.

A Rustock méretét ma feleakkorára becslik szakértők, mint fénykorában, de a távolról irányított, vírussal fertőzött gépek több százezres hálózata így is az online bűnözők egyik legerősebb fegyvere. A rendszer napi 30 milliárd kéretlen reklámlevelet, illetve a vírust terjesztő oldalak linkjeit tartalmazó emailt küld ki, és túlterheléses támadásokra, illetve hekkertámadások nyomainak elrejtéséhez is kibérelhetők egyes részei.

A Microsoft abban bízik, hogy a pénzjutalom puszta összege elég lehet a Rustockot üzemeltető csoporthoz közeli, vagy a bandában alacsonyabb szinten álló, esetleg konkurens bűnözőknek, hogy feladják a hatóságoknál a botnet gazdáit.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft