Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Csökkenő bevétel, de növekvő nyereség az AMD-nél

2011.07.22. 14:28
2 hozzászólás

Az AMD nyilvánosságra hozta a 2011-es év második negyedévére vonatkozó pénzügyi eredményeket. A bevétel 1,57 milliárd dollár volt, ami 5%-os visszaesésnek a tavaly ilyenkori időszakhoz képest, ám a nettó profit 61 millió dollárra nőt, ami jó eredmény az egy évvel korábbi 43 millió dolláros veszteséghez képest.

Az AMD a nyereséget a Fusion APU-k sikerével magyarázta. A Brazos platformhoz használt 40 nm-es lapkák nagyon jól teljesítenek, mióta sikerült teljesen felszámolni a gyártókapacitással kapcsolatos kezdeti problémákat. A Sabine és Lynx platformhoz való Llano APU-k startja csak a pénzügyi negyedév végén volt, így minimálisan szóltak bele az eredményekbe.

A mobilpiacra szállított termékek 70%-a már Fusion APU volt, és ennek köszönhetően az AMD rekordot is döntött az egy negyedév alatt leszállított mobil processzorok mennyiségében. A vállalat a harmadik negyedévre azt jósolja, hogy az APU-k az asztali piacon is átveszik az uralmat az öregedő termékskála felett. A vállalat processzorok értékesítésével foglalkozó üzletága egyébként 142 millió dolláros üzemi nyereséget ért el, ami jobb eredménynek számít az előző év második negyedévéhez viszonyítva.

Az AMD a szerverpiacon nem teljesít jól. Értékelhető eredménynek számít, hogy az Opteronok 15%-kal növelték a cég részesedését a világ leggyorsabb 500 számítógépét tartalmazó listában, de ez a teljes szerverpiacra nagyon kevés hatással van, így összességében a cég részesedése folyamatosan csökken. Thomas Seifert ideiglenes elnök-vezérigazgató elmondta, hogy a harmadik negyedévben érkezik a Bulldozer architektúrára épülő Interlagos kódnevű szerverprocesszor, amihez sok reményt fűz a vállalat. Ezzel párhuzamosan a Bulldozer az asztali piacon is bemutatkozik, ugyanis az AMD augusztusra tervezi az első Zambezi kódnevű lapka startját.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.