Tech blog

Tovább játszhatnak Pacmannel a Google használói

2010. május 25., 14:51 Módosítva: 2010.05.25 14:51
2

Marissa Mayer, az internetes keresőoldal alelnöke közölte, hogy a számítógépes játék harmincadik születésnapja alkalmából csupán rövid időre tervezték Pacman szerepeltetését a nyitólapon, de a nagy siker meggyőzte őket arról, hogy a www.google.com/pacman oldalon található játéknak továbbra is elérhetőnek kell lennie. A Google keresőlapján a jubileumi hétvége óta van fenn az árkád játék részlethű, rövidített verziója.

Pacmant, a sárga figurát a japán Namco cégnél dolgozó Ivatani Toru találta ki harminc éve: 1980. május 22-én dobták piacra. A kis korong alakú főhős a különböző labirintusokban haladva, szörnyeket kicselezve kebelez be pöttyöket és gyümölcsöket. "Kalandjai" nélkülöznek minden erőszakot. Neve a japán paku-paku kifejezésből származik, amelynek jelentése "szájat kinyitni és becsukni".

A Guinness Rekordok Könyve a világ legsikeresebb játékaként tartja nyilván a Pacmant, amelyről tervezője elmondta, hogy elsősorban nőknek és gyerekeknek akart kedveskedni az erőszakmentes, gyümölcsfaló figurával.

Minden Apple-gépnél jobban fogy az iPad

2010. május 21., 17:53 Módosítva: 2010.05.26 10:38

Az iPad az Apple minden egyéb hordozható számítógépének népszerűségét fölülmúlja, hetente több mint 200 ezer darabot adnak el belőle - állítja az RBC Capital elemzőcég.

A kétszázezres heti eladás azt jelenti, hogy az új kütyü iránti kereslet az amerikai vállalat laptopeladásait is meghaladja, ezzel az iPad népszerűsége már a legfrissebb iPhone 3GS mobiltelefon eladásait is megközelíti. Az elemzőcég számításai szerint az Egyesült Államokban hetente 110 ezer Apple számítógépet értékesítenek, az iPhone-ból az első negyedévi adatok szerint hetente átlagosan 246 ezer talált gazdára.

Az iPad európai bevezetésére május 28-án kerül sor, az Apple azonban már most figyelmeztetett, hogy azok a vásárlók, akik eddig még nem adták le rendeléseiket, legkorábban június 7-én juthatnak hozzá a táblagéphez. Elemzők az idén megközelítőleg 5-8 millió eladott iPadre számítanak.

Halálos fenyegetést a finn kormányfő Facebook-oldalán

2010. május 21., 12:19 Módosítva: 2010.05.21 12:19

Súlyos sértegetésekkel kísért halálos fenyegetést tettek fel ismeretlenek Matti Vanhanen finn miniszterelnök Facebook-oldalára; az ügyben vizsgálatot folytatnak a biztonsági szolgálatok - közölte egy szóvivő.

A fenyegetést Vanhanen hivatalos oldalán helyezték el az internetes közösségi hálózatban, közvetlenül egy olyan linkhez csatolva, amely a finn kormányfő egy Európa eladósodottsága miatt aggódó írására mutat.

A rosszindulatú internetező, aki egy fiatalember fotóját és finn nevet használva közölte fenyegetését, úgy véli, a miniszterelnök jobban tenné, ha a finn adóssággal törődne.

Tovább nőne a Xerox

2010. május 21., 12:07 Módosítva: 2010.05.21 12:07

Bemutatta az elkövetkező három évre szóló pénzügyi tervét a Xerox. A vállalat arra számít, hogy 2011-re az egész éves árbevétel eléri a 24 milliárd amerikai dollárt, ami 2012-re előreláthatólag 25 milliárd dollárig emelkedik. A növekedési várakozásaikat az értéknövelt szolgáltatások, illetve a testre szabott digitális nyomtatás előretörésére, továbbá a terjesztői hálózat bővülésére alapozzák a cég vezetői.

2010-re a Xerox a világ vezető vállalkozása lett az üzleti folyamatvezérlés és a dokumentumkezelés területén. Az Affiliated Computer Services, Inc. (ACS) — február 5-én zárult — felvásárlásával a vállalat az üzleti folyamatvezérléssel és az IT outsourcing biztosításával bővítette szolgáltatási kínálatát. Az akvizícióval elérhető bevételnövekedés a Xerox tervei szerint idén legalább 100 millió, de akár 150 millió dollár nyereséget jelenthet. A három év múlva viszont már több mint 375 millió dolláros nyereségre számítanak.

Mohamed-karikatúrák miatt blokkolja Pakisztán a Facebookot

2010. május 19., 19:35 Módosítva: 2010.05.19 19:35
5

A pakisztáni bíróság elrendelte a Facebook ideiglenes blokkolását, mivel a közösségi oldalon Mohamed-rajzversenyt hirdettek. "Az istenkáromló viselkedés miatt a bíróság utasítja a kormányt, hogy május 31-ig bezárólag tiltsa le a Facebookot" - mondta el az egyik panaszt benyújtó ügyvéd szerdán. Sok muszlim ugyanis a vallásalapító Mohamed bárminemű ábrázolását sértésként értékeli.

A döntést kritizálók szerint a bíróság ezzel a lépéssel túllőtt a célon. A Nayatel internetszolgáltató főnöke szerint a teljes internetes oldal blokkolása elsősorban a fiatal netezők haragját vívja majd ki.

A rajzverseny szervezői a szerdán még elérhető Facebook-oldalukon elmondják, számukra ez a dolog elsősorban a véleményszabadságról szól. Tervezett versenyük elsősorban annak a muszlim bloggernek adott válasz lett volna, aki nemrég a South Park című rajzfilmsorozat producereit fenyegette meg. "Nincs joguk korlátozni a szólásszabadságunkat és fenyegetéssel hallgatásra kényszeríteni minket" - írják a szervezők a közösségi oldalon.

2005-ben a Jyllands-Posten című dán lapban megjelent Mohamed-karikatúra világszerte tiltakozások sorozatát váltotta ki, ezek mintegy ötven ember halálát okozták.

Ingyen Facebook a T-Mobile-nál

2010. május 19., 18:35 Módosítva: 2010.05.19 18:36
221

A T-Mobile magyarországi hálózatán mobiltelefonról díjmentes elérhető a Facebook a 0.facebook.com címen. Az oldal megtekintéséhez kapcsolódó adatforgalmi díjat a T-Mobile elengedi. A Facebook 0.facebook.com oldalát a mobiltelefonos letöltési sebességre optimalizálták, az oldalon nincsenek grafikák vagy fotók. Egy fotó megtekintéséhez a fotóra mutató linkre kell kattintani, ilyenkor azonban a felhasználó elhagyja a 0.facebook.com oldalt, és ebben az esetben az ügyfél díjcsomagja szerinti adatforgalmi díjak lépnek életbe. A 0.facebook.com oldal eléréshez aktív adat-díjcsomagra van szükség.

Nőtt a mobiltelefonok világpiaci forgalma az első negyedévben

2010. május 19., 17:23 Módosítva: 2010.05.27 10:02

Az első negyedévben jelentős mértékben bővült a mobiltelefonok világpiaci forgalma a Gartner piackutató cég adatai szerint. A január-márciusi periódusban 315 millió készüléket értékesítettek világszerte, 17 százalékkal többet mint a tavalyi megfelelő időszakban. A piacbővülés elsősorban az okostelefonok szegmensében elért lendületes növekedésre támaszkodhatott és az értékesítési számok alapján a Google Android operációs rendszerével működő telefonok az első alkalommal előzték meg a Windows Mobile operációs rendszerrel futó készülékeket.

A Nokia eladásai növekedése ellenére is piaci részesedést volt kénytelen átengedni konkurenseinek. A világelső mobiltelefon gyártó piaci részesedése 35 százalékra zsugorodott a tavalyi első negyedévi 36,2 százalékról. A Samsung 20,6 százalékos, az LG Electronics 8,6 százalékos piaci részesedésre tett szert. A Blackberry készülékeket gyártó Research In Motion (RIM) a negyedik helyre küzdötte fel magát, megelőzve a Sony Ericsson és a Motorola cégeket.

A RIM a második helyezést vívta ki magának a Nokia mögött okostelefon eladásokban 10,6 millió Blackberry értékesítésével. A Nokia 24 millió okostelefont adott el, 44 százalékos piaci részesedést biztosítva magának a szegmensben, ami 4,5 százalékponttal alacsonyabb a tavalyi első negyedévinél. A harmadik helyen az Apple áll 8,4 millió eladott iPhone készülékkel és 15,4 százalékos piaci részesedéssel. Az Apple több mint megduplázta iPhone eladásait a tavalyi első negyedévhez képest.

A Microsoft veszített piaci részesedéséből. Első alkalommal került forgalomba több Google Android mint Windows Mobile operációs rendszerrel működő okostelefon. A Microsoft az ősszel bemutatni tervezett "Windows 7 Phone Edition" operációs rendszertől várja piaci pozíciójának visszahódítását.

Árkartell miatt tíz memóriacsip-gyártót bírságol az EU

2010. május 19., 16:40 Módosítva: 2010.11.25 12:04

Árkartell miatt tíz memóriacsip-gyártót bírságol meg az EU, összesen 331 millió euróra. Az Európai Bizottság indoklása szerint a cégek - többségükben Európán kívüliek - 1998-2002 között titkos információmegosztással egymás között rögzíteni tudták az európai piaci DRAM-árakat és árajánlatokat. A legnagyobb bírságot a Samsung kapta, 145 millió eurós büntetést kell fizetnie. A német Infineont 56 millió, a Hynixet 51 millió euróra bírságolták. A Micron megúszta a bírságot, mert maga vitte az ügyet az Európai Bizottság elé.

Az eset mérföldkő volt a tekintetben, hogy a megvádolt cégek először működtek együtt az EU-bizottsággal a mindkét fél számára olcsóbb megegyezés érdekében. Az együttműködők tíz százalékos csökkentést kaptak a bírságból, mivel csökkentették a vizsgálat idejét és költségeit. Joaquín Almunia versenyügyi biztos szerint a cégekkel történt megegyezés nem hígítja a bizottsági álláspontot a törvényellenes üzleti gyakorlattal kapcsolatban, viszont az ilyen megállapodások pénzt szabadítanak fel más kartellellenes vizsgálatokra.

Teljesen megújul a Hotmail

2010. május 19., 08:29 Módosítva: 2010.05.19 08:29

Noha az ingyenes online levelezők közül a Windows Live Hotmail mondhatja magáénak a legnagyobb, 360 milliós felhasználói bázist, az új funkciók bevezetésében a rendszer nem mondható éllovasnak. „Nem tartunk ott, ahol szeretnénk” – ismerte el a Microsoft illetékes alelnöke, Chris Jones egy sajtótájékoztatón, melyen a lemaradások ledolgozását célzó újdonságokat mutatta be.

Ezek – derül ki a The Register beszámolójából – elsősorban az küldött állományok fájlok kezelését, megosztását teszik egyszerűbbé. A cél az, hogy a felhasználónak ne kelljen elhagynia a megnyitott böngészőablakot ahhoz, hogy megnézze a fájlokat, amiket e-mailben kapott.

Ezt a Microsoft a Silverlight, SkyDrive internetes tárhely és az Office csomag ingyenes webes változata, Web Apps segítségével valósítja meg. A felhasználónak lehetősége lesz a nagyméretű csatolt állományokat, például fotókat, feltölteni a tárhelyre ahelyett, hogy azokat minden címzettnek elküldené. A linkelt vagy küldött állományokat a levelezőben aztán közvetlenül is meg lehet nézni: az Office-dokumentumokat a Web Apps segítségével, a YouTube- vagy Hulu-videókat, illetve a képeket pedig magában az üzenetben. A fotók egy Silverlight-alkalmazással slide show-ként is végigpörgethetők.

Az üzenetek kezelésében is lesznek újdonságok. Ilyen a sweep (söprés) opció, amely megadja a lehetőséget az adott feladótól származó levelek egységként való kezelésére (spamek esetében: kidobására), vagy a QuickView, amely egérkattintásra automatikusan szortírozza a leveleket a szövegükben található kulcsszavak alapján, például a közösségi szájtokról érkező értesítőket gyűjti össze. Újdonság lesz, hogy a motor a keresőkifejezések gépelése közben javaslatokat dob fel, lehetőséget ad a levelek párbeszédszerű rendezésére, a böngészőbe integrálja a Messengert, illetve támogatja az Exchange ActiveSync-alapú okostelefonos szinkronizálást.

Az új szolgáltatásokat júliustól fokozatosan vezetik majd be – közölték. A Hotmail egyelőre nem fogja támogatni az idegen dokumentumformátumok, például a PDF közvetlen megnyitását.

Összefog az Amerikai Szívtársaság és a Nintendo

2010. május 18., 14:34 Módosítva: 2010.05.18 14:34

A Nintendo hadonászós konzolja 2006 végén jelent meg a piacon. A japán cég most azért szövetkezik az Amerikai Szívtársasággal, hogy csökkentsék az amerikai lakosság körében a szívbetegségek kockázatát.

Az AHA szerint az amerikaiak 70 százaléka nem mozog eleget: jelentős egészségügyi gondot jelent az elhízás, amely a legtöbb halálesetért felelős kardiovaszkuláris betegségekhez vezethet.

A szívtársaság rámutatott, hogy az átlag amerikaiak naponta nyolc óránál is többet ülnek. A szervezet heti 150 perc testmozgást javasol a felnőttek számára, míg a gyereknek napi egy óra lenne az ideális.

A Nintendo a jövőben az AHA logójával látja el az úgynevezett aktív videojáték-termékeket, így a Wii, a Wii Fit Plus és a Wii Sports Resort elnevezésű konzolokat is.

Az Egyesült Államokban az utóbbi 20 évben drámaian megugrott a túlsúlyosak aránya, hivatalos statisztikák szerint minden harmadik felnőtt elhízottnak számít.

Újabb képek a Chrome OS-ről

2010. május 17., 17:00 Módosítva: 2010.05.19 18:10

Ha igazak a pletykák, akkor az első Chrome OS-t futtató számítógépekre már nem kell sokat várni, az Acer talán már a június eleji Computex kiállításon bemutat ilyen eszközöket. Ám mivel a Google határozottan kijelentette korábban, hogy az év második felében lehet az első megjelenésekre számítani, a Chrome operációs rendszerrel ellátott eszközök pedig csak az év végi ünnepi szezonban kerülnek a boltokba, a TechCrunch munkatársai rákérdeztek az előbbi lehetőségre a vállalatnál. A cég képviselője szűkszavúan nyilatkozott: a fejlesztés terv szerint folyik, de jelen pillanatban semmilyen újdonságról nem tudnak beszámolni.

chromeos

Arra mindenképp jó volt viszont a VentureBeat híradása, hogy felhívja a figyelmet a Chrome böngésző és a Chrome OS mögött álló Chromium projekt honlapjára, ahol nemrégiben frissült az operációs rendszer koncepcióterveit bemutató galéria, illetve az ezekhez tartozó leírások. Ezek a tervek nagy valószínűséggel már alig különbözhetnek a végleges változattól. Nagyobbik részük már hónapok óta megtekinthető, de akad közöttük több olyan is, mint például az ablakkezelést bemutató képernyőképek, melyek nemrég jelentek meg az oldalon.

Csökkent a Google részesedése a keresőpiacon

2010. május 12., 14:19 Módosítva: 2010.05.12 14:19
2

A Comscore elemzőcég áprilisi adatai szerint visszaesett a toronymagas piacvezető Google piaci részesedése. A Comscore csak amerikai adatokat mér (itt a Google konkurensei hagyományosan erősebbek, mint a világ többi táján), és 64,4 százalékosra tette a Google részesedését a piacon, ami március óta fél százalékos visszaesést jelent. A Bing tizenegyedig hónapja mutat folyamatos (bár elég lassú) növekedést, most 11,8 százalékát uralja a piacnak.

Az igazi meglepetést a Yahoo okozta, majdnem egy teljes százalékos növekedésével és 17,7 százalékos eredményével - igaz ehhez kellett az a trükk is, hogy a Yahoo News hírszolgáltatás a fotósorozatok végiglapozásakor minden egyes kép megjelenítését külön keresésként oldja meg.

A Comscore adatai szerint áprilisban az amerikaiak 15,5 milliárd netes keresést indítottak el (150 millióval többet, mint márciusban), ebből tízmilliárdot a Google szolgáltatásai oldottak meg. A három nagy szolgáltató mellett az ask.com és az AOL tartja még magát úgy-ahogy, 3,7, illetve 2,4 százalékos részesedéssel.

Meghalt az Intel alapítója

2010. május 10., 10:07 Módosítva: 2010.05.10 10:07

85 éves korában meghalt Max Palevsky, az Intel egyik alapítója. 1968-ban az ő kétmillió dollárjából indult el, akkor még Integrated Electronics Corporation néven a mára a világ legnagyobb processzorgyártójává vált cég. Palevsky a második világháború után (ahol az amerikai légierőnél szolgált a csandes-óceáni hadszíntéren) kezdett el számítástechnikával foglalkozni.

A Scientific Data Systems nevű cégével futott be, amivel orvosi és tudományos célú számítógépeket fejlesztett és gyártott a hatvanas években. A céget 920 millió dollárért adta el a Xeroxnak, és ennek a pénznek egy részéből finanszírozta az Intelt a cég első éveiben. A másik híres befektetése a csőd szélére került Rolling Stone magazin megmentése volt 1970-ben.

A Wii uralja a játékkonzolok világát

2010. május 10., 09:15 Módosítva: 2010.05.10 09:15

A Nintendo most nyilvánosságra hozott pénzügyi jelentése szerint a Wii eladásai világszerte elérték a 70 millió példányt, amivel a cég továbbra is nyomasztóan uralja a játékkonzolok piacát. Két nagy riválisa, a Microsoft Xbox360-ja, és a Sony Playstation 3 összesen éppen csak felül tudja múlni ezt az adatot (39 és 34 millió), annak ellenére, hogy technikailag mindkét gép jóval fejlettebb a Wii-nél.

Az elmúlt egy évben 20,5 millió Wii-t adtak el a világon, de a három nagy piac közül csak Japánban emelkedtek az eladások, Amerikában és Európában lanyhult a Wii-láz, csökkent a hardverek és a játékok forgalma is. A számok még így is tiszteletet parancsolóak: 191,8 millió Wii-játékot adtak el egy év alatt, és az egymilliós eladással büszkélkedő Wii-bestsellerek listáján már 79 cím díszeleg.

A Wii ezzel a konzoltörténelem harmadik legnépszerűbb gépe lett, és reális esélye van hamarosan megelőzni a Playstation 102 milliós eladású első kiadását. A Playstation 2 azonban még stabilan őrzi az első helyét 142 millió eladott géppel.

Puppy Linux találkozó szombaton

2010. május 7., 12:58 Módosítva: 2010.05.07 12:58

A miniatűr Puppy Linux magyar fejlesztői és rajongói találkozhatnak egymással május 8-án szombaton. A Puppy Linux egy nagyon kis méretű Linux operációs rendszer, ami képes teljesen a memóriából futni, ha a gépben van 256 MB RAM. Ez a rendszer kevés erőforrást igényel, és jól működtethetők vele régi, leselejtezett számítógépek.

A Chrome olyan gyors, mint a villám

2010. május 6., 15:11 Módosítva: 2010.05.14 14:12
1

A Google rendkívül vicces videóval hirdeti a Chrome böngésző legújabb verzióját: a YouTube-on néhány óra alatt több százezres nézettséget elért filmben egy krumplit kilövő puskaszerű szerkezethet, majd a hangsebességhez, végül elektromos kisüléshez hasonlítják a böngésző sebességét. A nem éppen tudományos, de látványos (másodpercenként 2700 képkockát rögzítő hitech kamerával készültek a lassítások) tesztekben persze a Chrome minden ellenfelével felveszi a versenyt.

És a videóhoz rögtön közzétették az Így készült filmet is:

Letölthető az Internet Explorer 9 második előzetese

2010. május 6., 10:26 Módosítva: 2010.05.06 10:26

Az Internet Explorer hivatalos blogjában Dean Hachamovitch, az IE-fejlesztési csapat vezetője jelentette be, hogy letölthetővé tették a böngésző 9-es verziójának második előzetesét, hogy a tesztelők kipróbálhassák.

Az Preview 2 kódnevű verzió csak Windows Vistára, illetve Windows 7-re telepíthető. Mivel előzetesről van szó, néhány alapvető eszköz hiányzik még belőle, és azokat a biztonsági megoldásokat is kihagyták egyelőre, amelyek a 8-asban benne vannak. A szoftver telepítéséhez nem kell eltávolítani az IE 8-at, ha pedig fenn van az első, márciusban kiadott előzetes, azt az új installálás automatikusan felülírja.

A Preview 2-ben kijavítottak néhány korábban jelzett hibát, illetve beletettek olyan eszközöket, amiket tesztelők kértek. Ilyen például a CSS3 Media Query támogatása, vagy a megjelenítést gyorsító DOMContentLoaded. A fő törekvés emellett, hogy a lehető leginkább kövessék, támogassák a szabványokat, írja Hachamovitch, illetve kihasználják a HTML5 biztosította hardveres gyorsítási lehetőségeket.

A változások teljes listája a cég weboldalán olvasható.

Peking megszüntetné a netes anonimitást

MTI/Index
2010. május 5., 13:51 Módosítva: 2010.05.05 13:51

Reszkethetnek Kínában az álnéven beszóló kommentelők, mert a hatóságok ki akarják szűrni az általuk terjesztett információkat. A Zsenmin Zsipao című pártlap szerint az internet kiterjedtebb szabályozását sürgető Vang Csen, az államtanács információs irodájának igazgatója szeretné megszigorítani a világhálón terjedő "káros információk" kiszűrését, hogy megakadályozzák a határon túli ellenséges erők beszivárgását az országba. Vang megerősítette, hogy a legnagyobb internetes híroldalak és üzleti portálok már eleget tettek a kívánalomnak, és megszüntették a név nélküli kommentek, hozzászólások lehetőségét. 

Szélerőműparkot támogat a Google

MTI/Index
2010. május 4., 12:15 Módosítva: 2010.05.07 10:00

A Google 38,8 millió dollárt, azaz 8 milliárd forintot fektet be két észak-dakotai szélerőműparkba. Ezek összesen 169,5 megawattot termelnek, ez több mint 55 ezer háztartás energiaellátását biztosítja. A szoftvercég közlése szerint Észak-Dakota síkságai a világ legszelesebb területei közé tartoznak.

"Befektetésünkkel szeretnénk hozzájárulni a megújuló energiatermelés terjedéséhez, méghozzá olyan módon, ami gazdaságilag is megéri" - indokolta döntését a Google.

A Google már százmilliókkal támogatott olyan induló vállalkozásokat, amelyek a szél-, nap- és geotermikus energia kiaknázásával foglalkoznak, és hibridautók kifejlesztését is pénzelte. Emellett saját projekteket is indított a cég, többek között létrehoztak egy 1,6 megawattos napenergia-állomást a kaliforniai Mountain View-ban, a vállalat központjában, amely a legnagyobb magánkézben lévő létesítmény az Egyesült Államokban.

Jön a fekete Wii

2010. május 3., 15:56 Módosítva: 2010.05.03 15:56
20
14415 wii black

Nem sok minden történik mostanában a Nintendo konzoljával: a legnagyobb hír a 2006-os piacra dobás óta az volt, hogy 2009 szeptemberében 250-ről 200 dollárra csökkentették az árát.

Sok munka nem volt a játékgéppel, hiszen az végig nagyon jól fogyott, most viszont egy új modellt dob piacra a Nintendo. Nem forradalmit, a változás ugyanis leginkább csak a termék színében érhető tetten: fekete lesz, pont mint azokon kémfotókon, amiken a megjelenés előtt volt látható az akkor még Revolution-kódnéven futó konzol. Azóta fehér lett és átkeresztelték Wii-re, de a negyedik évfordulóhoz közeledve előkerül az elfelejtett szín.

Van itt azért más újdonság is, a konzol ugyanis megkapja a MotionPlus-nevű kiegészítőt, amivel ügyesebben követi le a gép a mozdulatainkat, és a Wii Sports mellett a Wii Sports Resort is járni fog mellé.

A készüléket május kilencedikén kezdik el forgalmazni, és ugyanúgy 200 dollárba fog kerülni, mint a hagyományos modell.

370 millió dollárért vásárolt be a Symantec

2010. április 30., 13:44 Módosítva: 2010.05.28 11:31

A Symantec biztonságtechnikai cég bejelentette hogy összesen 370 millió dollárért felvásárolja a PGP Corp. és a GuardianEdge Technologies nevű cégeket (előbbi vpolt a drágább, 200 millió dollár). Mindkét vállalat titkosító algoritmusok fejlesztésében utazik, a piac jelentős szereplői.

A bevásárlással az eddig leginkább antivírus megoldásairól ismert Symantec helyzete igencsak megerősödik a titkosítások piacán is, ahol egyébként év elején a Gideon Technologies cég felvásárlásával vetette meg a lábát. A cég közleménye szerint a mobil eszközök terjedésével, és egyre komplexebbé válásával egyre nagyobb szükség lesz a biztonságos titkosításokra.

Itt a NOD32 új verziója

2010. április 29., 10:04 Módosítva: 2010.04.29 10:04

Megjelent a NOD32 vírusirtó, az ESET Smart Security internetbiztonsági programcsomag és az ESET Remote Administrator távadminisztrációs alkalmazás új kiadása – jelentette be a termékeket fejlesztő ESET.

A vállalatok számára központosított karanténkezelést, míg az otthoni felhasználóknak a gyártó közleménye szerint gyorsabb víruskeresést és hatékonyabb böngészés közbeni védelmet kínál az ESET NOD32 Antivirus új, 4.2-es verziója. A vírusirtó nagy testvére, a vírusvédelem mellett tűzfalat és levélszemétszűrőt is tartalmazó ESET Smart Security 4.2-es kiadása ezenkívül továbbfejlesztett tűzfalas védelmet nyújt a vezeték nélküli hálózatokban, vállalati környezetben pedig képes a megbízható hálózatok azonosítására, valamint az ezekhez tartozó tűzfalprofilok kezelésére. További újdonság, hogy a levélszemétszűrés már Thunderbird 3 és Opera 10 kliensekkel is működik.

A vállalatok számára lehet érdekes, hogy megújult az ESET Remote Administrator alkalmazás is. Az új, 4-es verzió a már eddig megismert távmenedzsment- és monitorozási funkciók mellett támogatja a központosított karanténmenedzsmentet, valamint megkönnyíti a kliensek csoportosított kezelését és Active Directory szinkronizációját. A szoftver emellett lehetővé teszi a platformfüggetlen távadminisztrációt, így az ESET Remote Administrator új verziójával menedzselhetőek az ESET hamarosan megjelenő Mac OS X és Linux-alapú szerver- és kliensvédelmi megoldásai.

A most bejelentett új termékverziókra az érvényes licenccel rendelkező felhasználók díjmentesen térhetnek át – közölte a hazai forgalmazó Sicontact Kft., amely egyben bejelentette, hogy megújult az ESET magyarországi honlapja is.

Már nem kell internet a facebookozáshoz

2010. április 28., 15:29 Módosítva: 2010.08.18 16:32
40

Új marketinghadjáratba fogott a Facebook, minden különösebb előzetes bejelentés nélkül. A közösségi oldalon saját profillal rendelkező kaliforniai cégeknek küldtek ki kirakatüvegre ragasztható matricákat, amin az oldal új sms-es szolgáltatását hirdetik: internetkapcsolat nélkül, egy sms-sel lehet az adott céget kedvelők körébe belépni, vagyis a facebookos szlenggel élve lájkolni.

facebookdecal

A Facebook felmérése szerint az ilyesfajta offline hirdetés 20 százalékkal növeli azok számát, akiket az adott cég a közösségi oldalon keresztül képes megszólítani. A szolgáltatás bétatesztjében részt vevők egy 25 dolláros ajándékutalványt is kapnak.

iPad-tulajdonosok a vírusok új célpontjai

2010. április 28., 14:49 Módosítva: 2010.05.03 15:40

Az iPad népszerűségét használják ki legújabb vírusterjesztő kampányukban a hackerek (illetve a hackerek szolgáltatásait igánybe vevő online bűnszövetkezetek) - figyelmeztet a BitDefender antivíruscég. Mivel az Apple táblagépe még csak Amerikában elérhető hivatalosan, a veszély is leginkább ott súlyos, bár a szürkeimport és a másodkézből árusítás, az Ebay és társai miatt az egész világon elterjedt már az iPad.

A vírusterjesztő email a táblagép szoftverének frissítését ígéri, illetve az iTunes új verziójának letöltését, de kattintás után a Backdoor.Bifrose.AADY néven ismert vírust telepíti, ami a támadók számára hátsó ajtót nyit a rendszeren, ezen felül a billentyűzet figyelésével rögzíti a felhasználó jelszavait is levelező és csevegőalkalmazásokhoz. A vírus csak pc-n terjed.

Kétmilliárdért vásároltak bele egy magyar szoftvercégbe

2010. április 28., 13:40 Módosítva: 2010.04.28 14:38

Az ügylet a GlobeNetet mai árfolyamon 3,5 milliárd forintra értékelte. A GlobeNet Zrt.-t a tranzakció után is az eddigi vezérigazgató irányítja, ő és korábbi üzlettársa pedig megtartják a cég 40 százalékos csomagját.

A GlobeNet több mint 60 magyarországi egészségügyi intézménynek nyújt informatikai háttérszolgáltatást, elsősorban saját fejlesztésű  MedWorks informatikai rendszerén keresztül. A cég az elmúlt évet 854 millió forint árbevétellel zárta, jelenleg 51 munkatársat foglalkoztat.

Az Asseco-csoport a legnagyobb európai szoftverfejlesztő és informatikai szolgáltató cégek közé tartozik, árbevétele 2008-ban elérte a 430 millió eurót, alkalmazottainak száma meghaladja a 8500 főt. A vállalatcsoport érdekeltségébe tartozó cégek IT-szolgáltatásokat nyújtanak a bankszektor, pénzügyi szektor, közszféra, egészségügy, valamint kis- és közepes vállalkozások számára.

Már 50 ezer program érhető el az Android Store-ban

2010. április 27., 10:51 Módosítva: 2010.04.29 13:55

A Google Android operációs rendszerét futtató mobiltelefonok közös online boltjában, az Android Store-ban a kínálat elérte az 50 ezer alkalmazást. Tavaly karácsonykor még csak 16 ezernél, a legutóbbi sajtóközlemény idején, március közepén pedig már 30 ezernél járt ez az adat. A programok nagyjából 60-40 arányban oszlanak meg az ingyenes és a fizetős kategória között.

Az Android Store 18 hónappal a megnyitása után érte el ezt a mérföldkövet, a nagy konkurens Apple App Store-jának ugyanez egy év alatt sikerült, és most 190 ezer körül jár. Az Android Store gyarapodása viszont nagyon felgyorsult az utóbbi hónapokban, három hónap alatt a duplájára nőtt az egy hónap alatt megjelenő új programok száma.

A rendőrség elvitte az iPhone 4G-t tesztelő újságíró gépét

2010. április 26., 23:01 Módosítva: 2010.05.12 12:59

Korábban a Gawker-csoport kütyüblogja, a Gizmodo volt Steve Jobs kedvenc oldala, ennek a jó kapcsolatnak azonban vége szakadt. Először, mert a blog részletekbe menően boncolgatta Jobs egészségügyi állapotát, legutóbb meg azért romlott tovább a viszonyuk, mert a Gizmodo ötezer dollárért felvásárolta az Apple szupertitkos következő generációs iPhone-ját, majd lefotózta, darabokra szedte azt, mindent dokumentált, és az egészet a nyilvánosság elé tárta. Az elkövető Jason Chen, a Gizmodo munkatársa volt.

Az Apple először csak egy finoman megfogalmazott levélben kérte a telefon visszaszolgáltatását, de a jogi osztály már valószínűleg felvette a kapcsolatot a rendőrséggel, hogy megtegye a szükséges lépéseket az orgazda ellen.

Ennek lehet az a következménye, hogy múlt pénteken a kaliforniai rendőrség emberei behatoltak Chen lakásába annak tudta nélkül, majd lefoglaltak négy számítógépet és két szervert. Tették mindezt bírói engedéllyel a birtokukban. A Gawker ugyanakkor vitatja, hogy a behatolás és a lefoglalás jogos lett-e volna.

A rendőrség elvitte az iPhone 4G-t tesztelő újságíró gépét

2010. április 26., 23:00 Módosítva: 2010.04.26 23:01

Korábban a Gawker-csoport kütyüblogja, a Gizmodo volt Steve Jobs kedvenc oldala, ennek a jó kapcsolatnak azonban vége szakadt. Először, mert a blog részletekbe menően boncolgatta Jobs egészségügyi állapotát, legutóbb meg azért romlott tovább a viszonyuk, mert a Gizmodo ötezer dollárért felvásárolta az Apple szupertitkos következő generációs iPhone-ját, majd lefotózta, darabokra szedte azt, mindent dokumentált, és az egészet a nyilvánosság elé tárta. Az elkövető Jason Chen, a Gizmodo munkatársa volt.

Az Apple először csak egy finoman megfogalmazott levélben kérte a telefon visszaszolgáltatását, de a jogi osztály már valószínűleg felvette a kapcsolatot a rendőrséggel, hogy megtegye a szükséges lépéseket az orgazda ellen.

Ennek lehet az a következménye, hogy múlt pénteken a kaliforniai rendőrség emberei behatoltak Chen lakásába annak tudta nélkül, majd lefoglaltak négy számítógépet és két szervert. Tették mindezt bírói engedéllyel a birtokukban. A Gawker ugyanakkor vitatja, hogy a behatolás és a lefoglalás jogos lett-e volna.

Létrehozták a világ legkisebb háromdimenziós Föld-térképét

2010. április 26., 13:31 Módosítva: 2010.04.26 13:51

A világ legkisebb háromdimenziós Föld térképét sikerült létrehozniuk az IBM tudósainak. A nanoméretű domborzati térkép annyira parányi, hogy egy 0,3 milliméteres sókristályra akár ezer darab is elférne belőle.

A nanotechnológiai fejlődés demonstrálására készített térképeket a ceruzahegynél százezerszer kisebb szilíciumtűvel faragták. A tudósok nanoméretben megmunkálható alapanyagok után kutatva készítették el többek között a 4478 méter magas Matterhorn hegycsúcs 25 nanométeres másolatát. A teljes földfelszín háromdimenziós változata pedig egy 22-szer 11 mikrométeres polimer lapkára fért el.

A Matterhorn kifaragásához olyan alapanyagot használtak, amelynek molekulái a hópelyhekhez hasonlóak és közel gömb alakúak. A kívánt formát a 330 Celsius fokra hevített 15 nanométeres faragótűvel alakították ki. Ezen a hőmérsékleten felbomlanak az alapanyag molekulái közötti hidrogénkötések, a feleslegessé váló molekulák a munkadarab felszínéről szabadon távozhatnak.

A Microsoft saját tévécsatornát indít az Xboxnak

2010. április 26., 11:16 Módosítva: 2010.06.16 12:51

Amerikai sajtóértesülések szerint a Microsoft a News Corp. és a Fox csoport volt vezetőjével, Peter Cherninnel tárgyal egy csak Xbox360-as játékokkal foglalkozó videojátékos tévécsatorna elindításáról. Játékokkal foglalkozó webes vagy kábeles tévécsatornákból több is létezik (leghíresebb közülük a G4TV), de olyan nincs, ami kizárólag egy platformmal foglalkozna, így az adott konzol gazdájának támogatását élvezné.

Az xboxos tévé alapvetően az Xbox Live rendszeren lenne elérhető, ahol az xboxos többszemélyes játékok zajlanak, illetve innen lehet az iTuneshoz hasonlóan filmeket és játékdemókat is letölteni; de elképzelhető, hogy kábelszolgáltók kínálatába is megpróbálják majd bejuttatni a csatornát. Az Xbox Live évi 50 dolláros előfizetési díja felett valószínűleg havi 1-2 dollárt kell majd fizetni játékosoknak a tévécsatornáért.