Tech blog

Eladó a beszkennelt Jacko

2009. november 20., 11:40 Módosítva: 2009.11.20 11:41
11

Eredetileg másfél millió dollárért lehetett volna hozzájutni a mintához, minthogy azonban nem akadt jelentkező, most már egymillióért haza lehet vinni a 3D-s Michael Jacksont. A hírek szerint a szken 1996-ban készült, amikor az elhunyt énekes még csak 37 éves volt. A cél az volt, hogy egy nap létrehozhassák Jackson robotmásolatát, és elvileg annyi adat áll rendelkezésre a lemezen, hogy aki megveszi az árut, az a megfelelő technológiával ki is öntheti magának a sztárt.

jacko scan

A lemezen nemcsak a mozdulatlan arc van rajta, rögzítették a mimikát, a nevetést, beszédet, éneket, sőt, még a táncot is. Alkalmas lehet tehát akár egy egész Jackson-hadsereg létrehozására, aminek tagjai mind úgy mozognának, mint az idén elhunyt sztár.

A netes közösség tagjai megosztottak a kérdésben. Sokan eleve hamisnak gondolják a mintát, kételkednek abban, hogy azt valóban Michael Jacksonról készítették, vagy hogy valóban elég adatot sikerült rögzíteni a sztár jövőbeli újraalkotásához. Mások meg csak simán attól tartanak, hogy a vásárlót, amint használni szeretné az anyagot, egyből beperelné a Jackson Five valamelyik tagja.

Spanyolország is garantálja a szélessávot

2009. november 20., 08:53 Módosítva: 2009.11.20 08:53

Finnország után Spanyolországban is állampolgári jog lesz a széles sávú internethez való hozzáférés: 2011-től mindenki jogosult lesz a legalább másodpercenként egy megabites, szabályozott árú netkapcsolatra – jelentette be kedden a spanyol ipari miniszter.

Miguel Sebastian elmondta az újságíróknak, hogy az egyetemes szolgáltatási kötelezettség alapján a szolgáltatóknak ezt a minimális sebességű kapcsolatot elfogadható áron kell kínálniuk.

Kérdésre a miniszter elmondta, hogy a szerzői jogok tekintetében szigorúbbak lesznek a kalózokkal szemben, de továbbra is fenn kívánják tartani a spanyol modellt, amely jelentősen enyhébb módon szankcionálja az illegális tartalamak letöltését, mint a világ többi részén szokás, ugyanis addig senkit nem büntetnek, amíg nem haszonszerzés céljából tölt le vagy oszt meg tartalmakat. E gyakorlatot sok ország, főként az Egyesült Államok kormánya nehezményezi.

A bejelentést nem fogadta egyöntetű lelkesedés, a kritikusok az 1 megabitet kevésnek tartják, a gyéren lakott területeket pedig nagy valószínűséggel egyébként is vezeték nélküli kapcsolattal látják majd el a 900 MHz-es tartomány felszabadítása után.

Nem szabad adatokat gyűjteni az eMagyarország felhasználóiról

2009. november 19., 15:46 Módosítva: 2009.11.19 15:46

Nem lehet személyes adatokat gyűjteni az eMagyarország Pontok felhasználóiról. Az adatvédelmi biztos javaslatai nyomán módosították a működést felügyelő rendszert. Jóri András szerint nem kémprogramról van ugyan szó, de a Miniszterelnöki Hivatal úgy alakította át a rendszert, hogy az csak a magyarorszag.hu portál látogatásáról gyűjt személyazonosításra alkalmatlan adatokat.

Az adatvédelmi biztos állampolgári panasz alapján vizsgálta eMagyarország Pontok működését. A beadvány szerint a hálózatra olyan programot telepítettek, amely észrevétlenül adatokat gyűjt a felhasználók internetböngészéséről és azokat központi adatbázisba továbbítja. Az adatvédelmi biztos megállapította, hogy nem kémprogramról, hanem egy felügyelő programról van szó, amelynek célja a kormányzati internetoldalak látogatottságának mérése.

Jóri András kezdeményezte, hogy a program csak a magyarorszag.hu látogatottságáról gyűjtsön adatokat. A javaslat szerint a központi adatbázisban naponta összesítenék az adatokat, ám csak az azonosításra alkalmatlan statisztikai adatokat tárolnák. Az ombudsman szerint a demográfiai adatok megadását önkéntessé kell tenni.

Energiafelhasználási szabványok a tévékészülékekre Kaliforniában

2009. november 19., 13:04 Módosítva: 2010.01.13 12:57

A kaliforniai energiabizottság energiafelhasználási szabványokat írt elő a tévékészülékekre szerdán, elsőként Egyesült Államokban. A 2011-től hatályos rendelkezés célja az, hogy a kereskedelemből eltűnjenek az energiafaló tévék.

A bizottság mind az öt tagja megszavazta a sztenderdeket, amelyek a tagok véleménye szerint reformot jelenthetnek az egyre nagyobb képernyőjű, energiaigényes lapos készülékek, illetve HDTV-k gyártására összpontosító iparban.

A kaliforniai energiabizottság közlése szerint környezetvédelmi szempontok vezérelték őket a döntésükben, amely reményük szerint arra készteti majd az ipart, hogy átálljon az energiatakarékos tévékészülékekre.

Kaliforniában hasonló szabványokat dolgoztak ki korábban az üzemanyagokhoz is, hogy nyomást gyakoroljanak az autóiparra hatékonyabb, energiatakarékos modellek gyártása érdekében.

A tévégyártók bírálták az új szabályozást, azt állították, hogy elsorvasztja az innovációt, meg egyébként sincs értelme, hiszen az államom kívül vagy az interneten is lehet venni tévét, és akkor a szabályozást ki lehet játszani. A kaliforniaiak az Egyesült Államokban évente eladott 35,4 millió tévékészülék 11 százalékát veszik meg.

A mostani sztenderdek azokra a tévékre vonatkoznak, amelyek képátmérője nem több mint egy méter 47 centi. Az energiabizottság bejelentése szerint az ennél nagyobb, a piac három százalékát kitevő készülékekre rövidesen külön rendelkezést hoznak az energia felhasználást illetően.

Kipróbálható az Opera Mobile 10

2009. november 19., 06:42 Módosítva: 2009.11.23 12:33

Két héttel azután, hogy Symbian/S60 rendszert futtató készülékekre elkészítette, az Opera Software most Windows Mobile telefonokra is kiadta a kifejezetten okostelefonokra írt Opera Mobile 10 böngésző bétáját. A Microsoft-platformra készült kiadás felülete és funkciói az asztali számítógépeken futó Opera 10-ből, illetve az Opera Mini 5 bétájából már ismerősek lehetnek, nem véletlenül: a norvég fejlesztő tudatosan törekszik az egységesítésre.

„Egységesítjük a termékeinket, hogy a felhasználók számára azonos legyen az élmény minden eszközön és minden Opera böngészővel” – idézi ezzel kapcsolatban a Windows Mobile-ra készített béta kiadásáról szóló sajtóközlemény Jon von Tetzchner vezérigazgatót.

Ebben a verzióban is az Opera Mini 5 előzetesébe beépített szolgáltatások köszönnek vissza: többek között az áttervezett grafikus felület, az asztali verzióban már bevált tabos böngészés és a gyorshívó (speed dial), a jelszavakat megjegyző password manager és az Opera Turbo, amely a grafikai elemek szerveroldali tömörítésével gyorsítja a böngészés sebességét.

Az Opera Mobile 10 bétája Windows Mobile alapú készülékekre letölthető a norvég fejlesztő weboldaláról számítógépre vagy közvetlenül a mobilra is.

Tavasszal jönnek a Samsung-laptopok

2009. november 19., 06:37 Módosítva: 2009.11.19 06:37

A Samsung 2010 februárjában Magyarországon is megkezdi notebookjainak és netbookjainak forgalmazását – jelentette be a hazai leányvállalat. Első lépésben négy szériában tíz új modellt – hat noteszgépet és négy netbookot – dob piacra hazánkban a dél-koreai cég.

Mivel a konfigurációkat csak később jelentik be, a pontos specifikációk egyelőre nem nyilvánosak. A vállalat közleménye csupán annyit árul el, hogy a netbookok esetében „több újdonságra” számíthatnak a vásárlók, többek között akár 12 órás akkumulátoros üzemidőre és a teljes szélességű LCD-kijelzőre, bármit is jelentsen ez.

A Samsung az Egyesült Királyságban január és augusztus között a hordozható számítógépek piacának 7,6 százalékát szerezte meg úgy, hogy forgalmának több mint a felét adták a netbookok. Németországban az arány még jobban eltolódott e termékkategória irányába, ott a 8 százalékos piaci részesedés 65 százaléka a netbookeladásokból származott.

Számítógépes vírusok terjesztőit tartóztatta le a Scotland Yard

2009. november 18., 20:45 Módosítva: 2009.11.18 20:54

Veszélyes számítógépes vírusok terjesztőit tartóztatta le a brit rendőrség az angliai Manchesterben - közölte csütörtökön a Scotland Yard. A 20 éves férfi és hasonló korú nőpartnere trójai programokkal fertőzte meg komputerek tízezreit szerte a világon. A párt még november 3-án vették őrizetbe, de azóta óvadék ellenében már szabadlábra is helyezték őket. Internetbiztonsági szakértők szerint a fiatalok az utóbbi idők egyik leghírhedtebb adathalász víruscsaládját, a Zbot-ot és a ZeuS-t segítettek terjeszteni. A nyomozók szerint a programokkal nagyon jelentős anyagi kárt okozhatott a rendőrkézre került pár, a becsült kárösszeget azonban nem nevezték meg. A Zbot ügyében ez volt az első letartóztatás a világon.

Internetre kerülnek a pedofilok Dél-Koreában

2009. november 18., 12:48 Módosítva: 2009.11.18 12:48

Az intézkedést azután hozta meg a szöüli kormányzat, hogy folyamatosan emelkedik a gyermekek elleni bűncselekmények száma.

"Az Egyesült Államok után Dél-Korea lesz a második ország a világon, ahol bevezetik ezt a rendszert" - közölte a dél-korai egészségügyi, jóléti és családügyi minisztérium szerdán. Az új gyermekvédelmi törvény értelmében a világhálón teszik közzé a pedifilok adatait. Nyilvánosságra hozzák az elítélt pedofilok nevét, korát, lakcímét, fotóját és adatokat arról, hogy mit követtek el. A hatóságok gondolnak azokra is, akik esetlen nem az internetről tájékozódnak, azaz levelet küldenek a pedofil környékén lakóknak is, hogy figyelmeztessék őket a veszélyre.

A szöuli vezetésre egyre nagyobb nyomás nehezedett a szigorítás érdekében, mert az utóbbi években mind több szexuális bűncselekményt követtek el gyerekek ellen. Csak tavaly az egy évvel korábbi 5159-ről 6339-re nőtt az ismertté vált esetek száma. A támadók 70 százaléka ráadásul visszaeső: a szabadon engedésük utáni három évben újból kiskorúakat molesztáltak.

Új féreg bukkant fel a Twitteren

2009. november 18., 07:22 Módosítva: 2009.11.24 13:20

Újabb támadás fenyegeti a Twitter felhasználóit, ezúttal a népszerű közösségi felület tagjainak fiókjaiba próbálnak behatolni spammerek annak érdekében, hogy onnan kiindulva később kéretlen üzenetekkel árasszák el a kiszemelt áldozat ismerőseit, követőit. Először úgy tűnt, a bűnözők szimpla adathalászatot végeznek: a blogszolgáltatás tagjait arra próbálták rávenni, hogy felhasználónevükkel és jelszavukkal jelentkezzenek be egy kamu platformra, melyre nagy valószínűséggel egy XSS-sérülékenységet kihasználva térítették át őket.

Egy alkalmazásbiztonsági szakértő azonban más megvilágításba helyezte a históriát. Chris Shiflett úgy látja, valójában a mintegy 20 ezer variánssal rendelkező Koobface névre hallgató facebookos féreg újabb példányával van dolgunk, mely a felhasználó Twitter-sütijeit piszkálja meg. A kérdéses session cookie-k akkor kerülnek a számítógépre, amikor a blogger bepipálja az „emlékezz rám” jelölőnégyzetet a Twitter belépési felületén.

Miután a féreg sikeres hozzáfért a sütikhez, szabadon bejelentkezhet a megfertőzött tag fiókjába, és nekiáll spameket küldözgetni az áldozat követőinek. A kéretlen üzenet egy fizetős SMS-kvízjátékot népszerűsít, kifejezetten amerikai felhasználók részére. Egyelőre nem tudni a fertőzöttek pontos számát, már csak azért sem, mert a vírusirtó programok még nem vették fel a kesztyűt – mondta a ComputerWorldnek egy aucklandi szoftverfejlesztő.

Internetfigyelő részleget hozott létre az iráni rendőrség

2009. november 13., 18:42 Módosítva: 2009.11.13 18:42

Internetfigyelő részleget hozott létre az iráni rendőrség a számítógépes világhálón elkövetett bűncselekmények, köztük a politikai bűntények felderítésére, közölte egy magas rangú rendőrtisztviselő pénteken az Ilna iráni hírügynökséggel. Beavatkoznak majd, ha azt látják, hogy a világhálón csalni próbálnak, sértegetnek, illegális hirdetéseket próbálnak elhelyezni vagy valótlan állításokat terjeszteni, mondta. A tisztviselő elmondta azt is, hogy az internetfigyelő részleg tizenkét fővel, az ügyészség felügyelete alatt működik majd.

Az iszlám köztársaság hatóságai már most is szigorú ellenőrzés alatt tartják a számítógépes világhálót és számos honlap, köztük politikai vagy pornográf tartalmú internetes oldalak használatát tiltották meg.

Több száz Facebook-csoportot tört fel egy rejtélyes szervezet

2009. november 12., 13:09 Módosítva: 2009.11.12 13:09
9

Több száz Facebook-csoport felett vette át az irányítást a Control Your Info nevű csapat. A közösségi oldalon néhány napja garázdálkodó társaság az összes csoport nevét a sajátjára írja át, az akcióval állításuk szerint azt akarják illusztrálni, mennyire nem figyel oda a Facebook az adatbiztonságra, és milyen súlyos hibákat hagy a rendszerben. Mint írják, egy csoportot akkor lehet így átvenni, ha annak az adminisztrátora kilépett, így a csoport gazdátlan marad, bárki beléphet, kinevezheti magát vezetőnek, és onnantól szabadon matathat a csoport beállításai között, és látja a tagok személyes adatait. Az oldalon rengeteg gazdátlan, inaktív csoport van, amiből a tagok nem léptek ki, amikor megunták, így ha valaki rászán egy kis időt, annyi személyes adatot vadászhat össze, amennyit csak akar.

A Facebook egyelőre nem reagált a Control Your Info-jelenségre, a csapat pedig azt ígéri, hogy a demonstráció csupán egy hétig fog tartani, addig vadásznak új , gazdátlan csoportokra, aztán minden változtatást visszavonnak, és visszaadják a csoportok régi neveit.

Amerikai egyetemek módosíttatnák a Kindle-t

2009. november 11., 15:53 Módosítva: 2009.11.11 15:53

Az Amazon elektornikuskönyv-olvasójának átalakítását szeretné elérni az Egyesült Államokban a Vakok Nemzeti Szövetsége, amely szerint két egyetem is tartózkodik a Kindle bevezetésétől, mert a látássérülteket segítő hangos olvasó funkció csak egy látó közreműködésével kapcsolható be.

Az eszköz felépítését kifogásoló Wisconsin-Madison és Syracuse Egyetem addig nem kívánja alkalmazni a Kindle-t, amíg annak menürendszerét a látássérültek számára át nem alakítják. Az egyetemek azzal érvelnek, hogy nem vezethetnek be olyan technológiát, amely bizonyítottan hátrányos a vak hallgatók számára.

A Kindle-lel egyébként csak annyi a probléma, hogy a hangos olvasót aktiváló menürendszer annyira bonyolult, hogy azt csak egy látó képes beállítani. Az NFB szerint Amerikában 1,3 millió vak ember él és rajtuk kívül számtalan fogyatékkal élőnek, például a diszlexiában szenvedőknek okoz nehézséget az olvasás. A szövetség az olvasót egyébként jó megoldásnak tartja a látássérültek életének megkönnyítésére, mindössze azt szeretnék elérni, hogy a gépi hang a letöltött tartalmak mellett a menürendszert is felolvassa.

A könyvpiacnak még mindig csak töredékét adják az elektronikus könyvek. Az Amazon további vevők reményében októberben mutatta be a Kindle nagyképernyős, 489 dolláros (88 ezer forintos) változatát, amelyet elsősorban a felsőoktatásban tanulóknak ajánlanak.

600 ezer játékost vágtak ki az Xbox Live-ról

2009. november 11., 15:27 Módosítva: 2010.02.15 11:55
3

Kitiltási hullám söpört végig az Xbox-játékosok online játszótere, letöltőközpontja és közösségi oldalaként működő Xbox Live rendszeren. A Microsoft hivatalos jelentése szerint a 20 millió regisztrált felhasználó pár százalékát érintette a kitiltás, független források 600 ezerre becsülik az áldozatok számát.

A tiltás oka, hogy a játékosok feltört (vagyis másolt játékok futtatását lehetővé tevő hardveres vagy szoftveres módosítással felvértezett) gépekkel és kalózjátékokkal léptek fel a rendszerre. A rendszer elvileg visszaellenőriz, és nem lehet feltört géppel csatlakozni, gyakorlatilag azonban ezt különféle trükkökkel kikerülik a játékosok, majd a Microsoftnál rájönnek, hogy csinálták, becsukják a kiskaput, a konzolok feltöréséből szép hasznot húzó hackerek új kiskapukat találnak. Amikor egy-egy népszerűbb törési módszert letiltanak, az azt alkalmazó játékosokat is örökre kizárják a rendszerből, ez történt most is.

Egyszerűsített Linuxszal csábítanák a brit nyugdíjasokat az internetre

2009. november 11., 15:05 Módosítva: 2010.01.26 11:05

Egyszerűsített szoftverrel ösztönzik Nagy-Britanniában a 65 év felettiek PC-használatát, akik közül több mint hatmillióan még egyszer sem vették igénybe az internetet.

A SimplicITY, azaz egyszerűség névre keresztelt szoftver a számítógép leggyakrabban használt alkalmazási területeire irányítja a felhasználót. A képernyőn mindössze hat jól látható ikon található, amelyek például a levelezőrendszert, a csevegőprogramot vagy a böngészőt nyitják meg. A gép használatát a rendszerrel telepített 17 oktató videó is segíti.

A nyílt forráskódú Linux operációs rendszeren alapuló számítógépeket postai megrendelés alapján készítik, és két héten belül szállítják. A rendszer lényege, hogy a Windowsnál megszokott bejelentkező képernyők és a különböző rejtett almenük helyett a fontosabb funkciók azonnal, jól elkülönített gombok formájában jelenjenek meg.

A rendszer lelkét jelentő szoftver ingyen letölthető, így a már meglévő Windows vagy Linux alapú számítógépek is átalakíthatók az idősebbek számára. A brit kormány felmérése szerint a világhálóhoz még nem csatlakozott idősek évente több száz fonttól esnek el azzal, hogy nem spórolhatnak internetes vásárlásokkal, és lemaradnak a szolgáltatók, bankok online kedvezményeiről.

http://www.eldy.eu/

Megjelent az Exchange Server 2010

2009. november 10., 15:31 Módosítva: 2009.11.25 10:52

A berlini Tech Ed Europe 2009 szakkonferencián a Microsoft bejelentette, hogy elkészült és a mai naptól világszerte megvásárolható az Exchange Server 2010. A vállalat közleménye szerint a levelező- és kommunikációs szerver új kiadásával „az egyszerűsített nagy rendelkezésre állású modellnek és az olcsóbb tárolórendszerek támogatásának köszönhetően” akár 70 százalékkal csökkenthetők a rendszer üzemeltetésének költségei. „Az e-maileket, hang-, chat- és SMS-üzeneteket gyakorlatilag bármilyen eszközre eljuttatni képes univerzális postafiókkal az ügyfelek termelékenysége is több mint 20 százalékkal javul” – domborította a további előnyöket Stephen Elop üzleti szoftverekért felelős Microsoft-vezető.

Az új verzióban lehetőség van az egyes beszélgetések elnémítására, azaz nem részt venni azokban. A véletlen kiszivárogtatás ellen véd a MailTips, amely figyelmezteti a felhasználót, ha például egy nagyobb címlistát adott meg címzettként, vagy ha a céges tűzfalon kívülre akar melléklettel ellátott levelet küldeni. Az Exchange Server 2010 új archiválási szolgáltatásokat is kínál.

Nem verhetik meg a kínai internetfüggőket

2009. november 5., 18:11 Módosítva: 2009.11.05 18:11

A kínai egészségügyi minisztérium megtiltotta az internetfüggőkkel szemben a testi fenyítés használatát. Az egészségtelen internethasználat elleni legújabb irányelvek szerint a káros szenvedélyről való leszoktatás nem az internet kikényszerített tilalmával, hanem a világháló helyes használatának bemutatásával érhető el.

Tovább

Kütyütovábbképzés mikulásoknak

2009. november 4., 08:42 Módosítva: 2009.11.04 08:42

Hi-tech továbbképzést kapnak a mikulások Nagy-Britanniában. Főleg az idősebb télapóknak okoz gondot a lépéstartás az elektronikus játékok fejlődésével, sokan nem értik közülük, hogy milyen kütyüket kérnek tőlük a gyerekek. „Nincs annál kiábrándítóbb, mint amikor kérsz valamit a Mikulástól és látod, hogy fogalma sincs róla, mi az” – mondta a The Sun című lapnak egy számítógépes szakember.

Egy egészen friss felmérés szerint a brit télapók négyötöde még csak nem is hallott például a Nintendo DSi kézi játékkonzolról. A télapók a tanfolyam mellett önerőből is erősíthetik tudásukat egy honlapnak köszönhetően, amelyen szakértőket kérdezhetnek számítógépes játékokról.

21 éves az internetes féreg

2009. november 2., 11:54 Módosítva: 2009.11.02 11:54

1988. november 2-án indította útjára a Cornell Egyetem diákja, Robert Tappan Morris 99 sornyi kódból álló programját, a később róla elnevezett első internetes férget (Morris worm). Az amerikai nemzetbiztonsági hivatal vezető kutatójának fia eredetileg csak tesztelni akarta a hatást, ám addig nem ismert hibák miatt a féreg több ezer UNIX-os számítógépet fertőzött meg az ARPANET-en. A féreg hatalmas kárt okozott, a később az MIT professzorává vált Morrist elsőként ítélték el ilyen cselekmény miatt.

A britek kivágják a netről a letöltőket

2009. október 28., 15:48 Módosítva: 2009.11.06 16:28

Peter Mandelson brit kereskedelmi miniszterbejelentette, hogy aki illegális tartalmakat tölt le az internetről, annak lekapcsolják a hozzáférését. A kitartó fájlcserélőknek két figyelmeztető levelet küldenek ki a drasztikus beavatkozás előtt. Sokan úgy vélik, hogy nem válik be a módszer, és ebben lehet némi igazság. Már most megjósolható, hogy ha eldurvul a letöltött tartalmak ellenőrzése, akkor fellendül a bluray-írók és a hordozható merevlemezek forgalma. Ezekkel ugyanis simán megosztható és átmásolható több terabájtnyi film és zene, a neten őrködő hatóságok tudta nélkül.

Az LMP legalizálná a fájlcserét

2009. október 28., 15:14 Módosítva: 2009.10.30 12:38

Az LMP eltörölné az üres adathordozó jogdíjat, és a levéltitok fogalmát kiterjesztené a digitális kommunikációra, és szabaddá tenné a nonprofit fájlcserét. Magyarán a kis párt átvette a svéd kalózpárt jelmondatait.

Radikálisan új szerzői jogi rendszert kell kidolgozni, mondja az LMP, mert szerinte a mostani csak néhány jelentős piaci szereplőnek kedvez. A rajongókat viszont károsítja, mert az óriásvállalatoknak nagyon sok dal, könyv és film kiadása nem hoz elég nagy hasznot, viszont ezeket a tartalmakat más sem adhatja ki, írja a párt közéleménye.

A svéd kalózpárthoz hasonlóan az LMP is célul tűzte ki a szerzői jogi oltalom idejének drasztikus lerövidítését, mert abszurdnak tartják, hogy az alkotó halálától számított hetven évig tart az oltalom. Azzal érvelnek, hogy egyetlen könyv-, vagy lemezkiadó, filmstúdió sem alapoz üzleti döntést arra, hogy száz év múlva mit vesznek majd a rajongók. A közpénzen létrehozott tartalmakat pedig eleve szabadon hozzáférhetővé tennék.

30 millió új Firefox két hónap alatt

2009. október 28., 13:33 Módosítva: 2009.10.28 13:33

A Magyarországon különösen népszerű Firefox előretörése a nemzetközi vizeken is jól látható. A Mozilla ügyvezetője szerint az elmúlt nyolc héten 30 millió új egyedi felhasználó kezdett Firefoxszal szörfölni. John Lilly Twitteren közölte a hírt. A számításaik azon alapulnak, hogy mennyi brózer keresett frissítést a szervereiken. Ez alapján persze csak a napi júzereket tudják kimutatni, ami most 10 millióval 113 millióra nőtt. A Mozilla ezt a számot beszorozza hárommal, mert szerintük így nagyjából kiderül, hogy havonta mennyien használják a Firefoxot.

Egyébként szeptemberber a böngészők piacán az Internet Explorer részesedése 65,71 százalék volt, ami 1,26 százalékos csökkenést augusztushoz képest, a Firefox részesedése - 0.77 százalékos erősödéssel - 23,75 százalék, míg a harmadik helyezett Safari 4,24 százalékon áll.

Hamisítók ellen küzd a Nokia és az SAP

2009. október 28., 13:17 Módosítva: 2009.10.28 13:17

Original1 néven közös cég megalapítását tervezi az SAP, a Nokia, és a Giesecke & Devrient GmbH (G&D). A cég egyedi termékazonosítást és hamisítás elleni szolgáltatásokat kínál majd az egész világon. A frankfurti székhelyű Original1 feladata az lesz, hogy megvédje a cégeket és vásárlókat a termékhamisítástól, így őrizve a márkák értékét. Az Original1 vezetője Claudia Alsdorf, az SAP kutatási részlegének alelnöke lesz, míg a pénzügyi vezető a Nokiától érkezik, Gerald Wenzel személyében.

A cég részvénytársaság lesz, és még az idén megalapítják, ha megkapják a trösztellenes hatóságok engedélyét. 40-40 százaléka az SAP és a Nokia, és 20 százalék a G&D részesedése. A vállalat szolgáltatásai az SAP technológiáján alapulnak, mely kiegészül a Nokia mobilos azonosítási szoftvereivel, valamint a G&D felhasználói azonosítás és titkosítás terén nyújtott megoldásaival.

Nagyképernyős Nintendo készül idősebbeknek?

2009. október 27., 16:15 Módosítva: 2009.11.26 09:38

Hamarosan piacra kerülhet a Nintendo játékkonzol idősebbeknek készült változata. Az új modell várhatóan az év végén a mostaninál kétszer nagyobb képernyővel jelenik meg. A Nikkei című gazdasági lapban megjelent beszámoló szerint az idősebbek a jelenlegi képernyő méretére panaszkodtak, ráadásul a játékkonzolokat egyre többen filmnézésre és elektronikus könyvek olvasására is használják. A Nintendo az újság értesüléseit találgatásnak nevezte, a jelenlegi fejlesztésekről részleteket nem közölt.

Normális Facebookot akarnak a júzerek

2009. október 27., 13:51 Módosítva: 2009.10.28 12:59

A Facebook átalakította az ismerősök státuszüzeneteit megjelenítő rendszert, ami egymillió felhasználóban kiütötte a biztosítékot. A Change Facebook Back to Normal nevű csoport tiltakozik a változtatás ellen, szerintük ha valami nem romlott el, akkor nem is kell megjavítani.

Az új rendszer aszerint válogatja össze a Facebook megnyitásakor megjelenő státuszfrissítéseket, hogy az ismerősök közül hányan érdeklődtek a történtek iránt, és hányan kommentálták. A többi eseményt plusz kattintással lehet előkeresni.

"Amikor átalakítottuk a Facebook megjelenését, felhasználók millióit hallgattuk meg, a visszajelzéseket mind összegyűjtöttük és figyelembe vettük a News Feed és a Live Feed kialakításánál. Továbbra is bátorítjuk a tagokat, hogy küldjék el véleményüket az oldallal kapcsolatban" - tette hozzá a közösségi oldal vezetése.

A közösségi oldalak 1,38 milliárd fonttal rövidítik meg a brit gazdaságot

2009. október 26., 15:46 Módosítva: 2010.08.19 09:19

A Twitter, a Facebook és hasonló közösségi oldalak 1,38 milliárd font (400 milliárd forint) kárt okoznak a brit nemzetgazdaságnak az elvesztegetett munkaidő miatt - derül ki egy felmérésből.

A felmérésben részt vevő 1460 irodai dolgozó több mint fele mondta azt, hogy munkaideje alatt személyes célokból látogat közösségi oldalakat - írta a The Daily Telegraph brit napilap. A megkérdezettek saját bevallásuk szerint átlagosan 40 percet töltenek el hetente a közösségi oldalakon, ám munkatársaikról már azt állítják, hogy naponta körülbelül egy órát töltenek ezzel.

Mivel a saját bevalláson alapuló, alacsonyabb számokat vettük figyelembe a becsléskor, a valódi kár valószínűleg jócskán meghaladja az 1,38 milliárd fontot - hangsúlyozza Philip Wicks, a felmérést végző cég szakértője.

A cégeknek az elvesztegetett munkaidő mellett az is fejtörést okoz, hogy egyből három megkérdezett azt állította: a közösségi oldalakon bizalmas vállalati információkkal is találkozott. David Clubb, az Office Angels (irodai angyalok) nevű fejvadászcég igazgatója ugyanakkor úgy véli, a brit vállalatok a fiatal alkalmazottak érkezésével előbb-utóbb kénytelenek lesznek felkarolni a közösségi oldalakat, elismerve azok kettős - kikapcsolódást nyújtó és üzleti hálózatépítést segítő - funkcióját.

Virágzik a virtuális termékek piaca

2009. október 26., 14:17 Módosítva: 2009.10.26 14:17

Az amerikaiak várhatóan egymilliárd dollár, azaz 178 milliárd forint értékben költenek az idén virtuális ajándékokra és internetről letölthető egyéb programokra.

A kizárólag digitális adatfolyam formájában elérhető termékek forgalma számítások szerint 2009-ben a tavalyinak kétszerese, 2010-ben pedig az ideinek a kétszerese, azaz kétmilliárd dollár körül várható.

A virtuális termékek az online játékokat játszó és a közösségi portálok felhasználói körében az átlagnál is népszerűbbek. Az online játékosok többsége valódi pénzt vált virtuális fizetőeszközre, amellyel a játékban megszemélyesített szereplőt látja el. A Facebook közösségi portálon játszható farmszimulációs játékban például a virtuális gazdaság kiegészítőit lehet pénzzel megvásárolni.

A Facebook máris közölte, hogy átnézi és kibővíti virtuális ajándékboltját. A virtuális születésnapi torta vagy korsó sör mellé a portál amerikai látogatói zenéket is küldhetnek egymásnak. A közösségi oldal látogatói 10 centért (közel 18 forinttért), azaz 1 Facebook-pontért közvetlen adatfolyamként meghallgatható zeneszámot küldhetnek. A letölthető mp3-formátum ennek tízszeresébe, egy dollárba kerül.

A nagy sáskarák szemei adnak ötletet a jövő DVD-lejátszójához

2009. október 26., 10:21 Módosítva: 2009.10.26 10:21

Az ausztráliai Nagy-korallzátonyon élő egyik rákfajta szemének tanulmányozása adhatja meg a lökést egy új típusú, minden eddiginél jobb minőségű DVD-lejátszó kifejlesztéséhez - közölték brit kutatók a Nature Photonics című tudományos szaklapban.

Az összetett fogólába miatt az imádkozó sáskához hasonlított ráknak van az állatvilágban a legösszetettebb szeme. Tizenkét alapszínt látnak, négyszer többet, mint az ember, valamint a fény polarizáltságát is érzékelik, azaz a fény hullámainak rezgési irányát. A Bristoli Egyetem kutatócsoportja megmutatta, miként sikerül ez a ráknak: olyan fényérzékeny sejteket használ, melyek a szembe hatoló fény polarizációs síkját elforgatják.

A DVD- és CD-lejátszók is hasonlót tesznek, de csak egy színnel működnek jól, míg a rák szeme a fény teljes látható spektrumán, az ibolyántúlitól az infravörösig csaknem tökéletesen működik. Ha sikerülne ezt a megközelítést alkalmazni a DVD-lejátszóknál, a mostaninál jóval több információt kezelhetne a készülék.

Nicholas Roberts, a kutatás résztvevője úgy véli, a rendszer szépségesen egyszerű, és csövecskékké tekert sejtmembránokat foglal magába, lemásolható laboratóriumban is folyadékkristályok felhasználásával. Az még nem világos, hogy a sáskaráknak miért van szüksége ilyen különleges látásra, bár a kutatók gyanítják, hogy az étel megszerzésével vagy a szexuális életével áll kapcsolatban.

Hamburgerrel hirdetik Japánban a Windows 7-et

2009. október 26., 10:08 Módosítva: 2009.10.28 08:26
5

bk poster091014 02

A nem éppen kreatív reklámkampányairól híres Microsoft valósággal megtáltosodott (vagy csak új ügynökséget keresett magának) a Windows 7 megjelenésére szervezett hirdetéseivel. A hetes szám köré szervezett akciókban többek között a hollandiai Zevenhuizen (hét házat jelent) városka összes lakója kapott ajándék Windows 7-et, Spanyolországban pedig Sietes (szintén hetest jelent a neve) házait festették ki Windows-színekkel.

A japán reklámkampány sem mindennapi: a Microsoft bemutatta a hivatalos Windows 7-hamburgert, amit a Burger Kingnél lehet kapni, az ára 777 jen (1500 forint), és tulajdonképpen egy normál whopper szendvics, csak éppen hét szelet húspogácsa van benne. Az egész hamburger zsemlékkel, mindennel együtt összesen 13 centi vastag, arról egyelőre nincs hír, hogy mekkora népszerűségnek örvend a japánok között.

Kötelező lehet az új Firefox 3.6?

2009. október 22., 10:39 Módosítva: 2009.10.22 10:39

A böngésző fejlesztését irányító Mozilla azt fontolgatja, hogy a Firefox 3.6-ot a nagyobb léptékű verziószámváltás ellenére minor frissítésként adja ki, amikor elkészül. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az új kiadás – már ha ezt a szolgáltatást a felhasználó nem tiltja le – automatikus frissítésként fog települni a 3.5-ös generációra, nem kér az update előtt jóváhagyást.

A fontosabb verziók esetében a felhasználók hagyományosan csak értesítést kapnak ezek elérhetőségéről, azt, hogy az új funkciókra és változtatásokra szükségük van-e, maguk dönthetik el. Sokan ilyenkor azért halasztják el a frissítést, mert a telepített kiegészítőik kezdetben nem kompatibilisek az új kiadással. Fontosabb verziónak hagyományosan azt tartják, melynek fejlesztése legalább egy éve folyik, és vagy látható változásokat vezet be a felhasználói felületen, vagy lényeges technológiai újításokat hoz platformszinten.

A minor frissítések ezzel szemben általában csak biztonsági és stabilitási hibákat javítanak, és mivel alapvető újdonságokat nem tartalmaznak, automatikus frissítésként települnek. Ilyen volt például legutóbb a Firefox 3.5.2-t leváltó 3.5.3.

„A Firefox 3.6 elsősorban a biztonság, a stabilitás, a gyorsaság és a használhatóság terén ad fejlesztéseket, a felhasználói felület nem változik a 3.5-höz képest. Ezért kell megfontolnunk, hogy ne minor frissítésként adjuk-e ki” – írta a fejlesztői levelezőlistán Mike Beltzner, a Firefox fejlesztéséért felelős Mozilla-vezető. A lépés célja az lenne, hogy a felhasználók minél hamarabb váltsanak az új kiadásra.

Problémát elsősorban az okozhat – ismeri el Beltzner –, hogy a kiegészítők jó része a megjelenéskor nem lesz kompatibilis a 3.6-tal. A fejlesztők az elkövetkező napokban döntenek majd a frissítés besorolásáról.

A 3.6 első bétájának kiadása a jelenlegi állás szerint a hét vége felé vagy a jövő hét elején várható. Ezt rögtön a kiadásra jelölt (RC) verzió követi majd – második bétát a Mozilla nem tervez –, a final pedig az év végén jelenhet meg.

Árat csökkent az AMD

2009. október 22., 08:49 Módosítva: 2009.10.26 10:45

Kedden az AMD és az Intel már frissítette a processzorkínálatát, ám ez láthatóan nem volt elég egyik gyártónak sem. Az AMD szerdára tartogatott még meglepetést: árcsökkentést jelentett be, ami egészen pontosan öt modellt érint. Ezekre a változásokra lehet számítani:

AMD Phenom II X4 (Socket AM3)
Típus Órajel L2 cache L3 cache Régi ár Új ár
965 BE (140 W TDP)
3,4 GHz 4 x 512 kB 6 MB 245 dollár 195 dollár
955 BE (125 W TDP) 3,2 GHz 4 x 512 kB 6 MB 245 dollár 175 dollár
945 (95 W TDP) 3 GHz 4 x 512 kB 6 MB 225 dollár 165 dollár
AMD Athlon II X2 (Socket AM3)
Típus Órajel L2 cache L3 cache Régi ár Új ár
250 (65 W TDP)
3 GHz 2 x 1 MB - 87 dollár 69 dollár
245 (65 W TDP) 2,9 GHz 2 x 1 MB - 66 dollár 64 dollár

Az Intel még nem látja indokoltnak, hogy hozzányúljon az árakhoz, de hamarosan forgalomba hozza az energiatakarékos Lynnfield lapkás processzorokat, amelyeket már sok felhasználó hiányolt a palettáról. A Core i5-750S és az i7-860S jelzésű modellben négy mag van, ám az utóbbi verzió nyolc logikai szálat képes kezelni. A 95 wattos TDP fogyasztást a Santa Clara-i óriáscég 82 wattra csökkentette, ehhez azonban az órajelekhez is hozzá kellett nyúlni, így az említett központi egységek 266 MHz-cel alacsonyabb üzemfrekvencián ketyegnek. Ez egészen pontosan 2,4 GHz-es értéket jelent az i5-750S esetében, míg az i7-860S 2,53 GHz-en dolgozik.

A felhasznált Lynnfield csipek máshol nem változtak, azaz a magok egyenként 256 kB-os L2 és 8 MB-os közös L3 gyorsítótárat használnak. Emellett az LGA1156-os tokozású lapka kétcsatornás DDR3 memóriavezérlőt és 16 sávos PCI Express 2.0 vezérlőt is tartalmaz. A Turbo Boost technológia a kisebbik modellnél 3,2 GHz-es, míg a nagyobbik változat esetében 3,46 GHz-es maximális órajelet használ. Az energiatakarékos termékek listaárairól még nincs pontos információ, de várhatóan 80-100 dollárral lesznek drágábbak a hagyományos verzióknál.