Tech blog

A neten is vége Jugoszláviának

2009. szeptember 29., 13:43 Módosítva: 2009.09.30 12:22
1

Októbertől megszűnik a volt Jugoszláviához tartozó .yo doménnév, ami alá egyébként már 2006 óta nem lehet új oldalakat regisztrálni. A régi jugoszláv domén alatti oldalak gazdáinak három évük volt arra, hogy a szerbiai .rs vagy a montenegrói .me domén alá költöztessék az oldalukat. Az weboldalak címeinek rendszerét felügyelő ICANN nemzetközi szervezet becslése szerint négyezer körül lehet az olyan oldalak száma, amelyeket nem költöztettek el. A .yu domént egyébként 1989-ben jegyezték be, aztán az ország felbomlása után átmenetileg Szlovénia örökölte meg.

Feltalálták a hordozható házat

2009. szeptember 29., 09:58 Módosítva: 2009.09.29 09:58

Harminc centiméteres, vékony alumíniumrudakból összecsavarozható, hordozható házat talált fel egy argentin férfi - egyelőre csak papíron.

A közgazdásznak tanult, 46 éves Matias Konstandt az új technológiát alkalmazva már nyolc évvel ezelőtt épített magának egy 300 négyzetméteres házat Buenos Aires egyik elővárosában. A 16 ezer alumíniumcsőből összetákolt építmény külső borítását nagyrészt cement és mész keverékével levakolt habszivacs és falapok alkotják. Néhány helyen azonban csak üvegfal határolja a belső teret, bepillantást nyújtva a ház vázszerkezetébe. Konstandt házában az ágyak, a konyhaasztal, sőt még a fürdőkád is részben alumíniumcsövekből épült.

A technológia legnagyobb előnye, hogy az alumíniumcsövek rendkívül könnyűek - mindössze négy kilogramm jut egy négyzetméter beépített területre -, és a házat szinte gyerekjáték felhúzni. Az építmény ezenkívül tűz- és földrengésbiztos is.

Ezt a házat persze még senki nem viheti magával - ismeri el a feltaláló, aki azt mondja, először egy nagy házzal akarta kikísérletezni a technológiát. A kis, hordozható verzió még csak papíron létezik, de a prototípus már nem várat sokat magára. Az argentin férfi tervei szerint a hordozható ház ha egy hátizsákban nem is, egy autóban biztosan el fog férni. A lakóautó-gyártóknak azonban úgy tűnik, egyelőre nem kell aggódniuk: a hordozható házban ugyanis, szemben a lakóautóval, nem lesz konyha és fürdő.

Túl hangos az mp3, kipusztulnak a halak

2009. szeptember 29., 09:03 Módosítva: 2009.09.29 09:03

Ez történt éjjel a techvilágban, avagy rövid hírek reggelre, sok linkkel.

  • Betiltották a Facebookon azt az alkalmazást, amivel a felhasználók szavazásokat készíthetnek, miután az egyik jó képességű júzer feltett egy szavazást arról, hogy meg kellene-e ölni Obamát. A titkosszolgálat is nyomoz az ügyben.
  • A Los Angeles-i városházán csap össze a Google és a Microsoft: a két óriáscég a helyi közalkalmazottakat kiszolgáló új emailrendszer kiépítésére hajt. A tét aprópénz (7,25 millió dollár), a presztízsveszteség és -nyereség annál nagyobb lehet.
  • Halpokalipszist vizionálnak a tengerbiológusok: negyven évet adnak a nagyipari tengeri halászatnak, míg az teljesen összeomlik, mert egyszerűen elfogy a hal.
  • Az EU lehalkítaná az mp3-lejátszókat, arra hivatkozva, hogy több millió európai szenvedhet halláskárosodást, mert túl sokat és túl hangosan hallgat zenét rajtuk.
  • Új adatátviteli rekordot állított fel az Alcatel mérnökeinek csapata: átlépték a 100 petabites álomhatárt. Ez másodpercenként nagyjából 400 dvd-nyi adat továbbítását jelenti.
  • Ha már a határok átlépésénél tartunk: az App Store-nak megvolt a kétmilliárdadik letöltése.
  • Ausztrál tudósok attól tartanak, radioaktív részecskék is lehettek a múlt héten Sydneyben pusztító homokviharban.
  • A buborék adja a pezsgő ízét, derítették ki hosszas kísérletezés és kutatás után a brit tudósok.

Saját torrentoldalt indít a kanadai kalózpárt

2009. szeptember 28., 11:33 Módosítva: 2009.09.28 11:33

Az Európai Parlamantbe is bejutott svéd kalózpárt sikere nyomán gomba módra szaporodnak a nagy médiavállalatok és a jelenlegi szerzői jogrendszer ellen, és az információ szabad áramlása mellett küzdő kalózpártok szerte a világon. A kanadai kalózok pártja, ami az egyik legfiatalabb ezek közül, most érdekes kezdeményezéssel hívja fel magára a figyelmet: saját torrentoldalt indítanak, amivel azt akarják bebizonyítani, hogy maga a fájlcsere technológiája nem feltétlenül jár együtt a jogsértésekkel, és megfelelően kezelve hihetetlenül hatékony módszer lehet a művészeknek a műveik terjesztésére és reklámozására.

A RivetTracker technológiáját használó oldal a kalózpárt weboldalán érhető el, egyelőre elég kevés tartalommal, de a kalózok remélik, hogy ha hírük megy, a legnépszerűbb torrentoldalak közé küzdhetik fel magukat, csupa jogtiszta, a Creative Commons licenc védelme alatt álló, szabadon terjeszthető tartalommal.

43 centbe kerül egy vírusfertőzött Mac

2009. szeptember 28., 08:48 Módosítva: 2009.09.28 08:48

Rövid techhírek sok linkkel a hétfő reggeli kávé mellé, vagy opcionálisan remek ürügy egy újabb kávéra. Ez történt a világban az éjjel:

  • Katar és Bahrain között fog felépülni a világ leghosszabb hídja. Hárommilliárd dollárba kerül, és ha elkészül, 40 kilométer hosszú lesz.
  • Az AT&T attól tart, az iPhone nemrég bevezetett MMS-szolgáltatása megboríthatja a telefontársaság hálózatát.
  • A következő ötven évben négy fokot emelkedhet az átlaghőmérséklet a Földön, riogatnak a klímakutatók.
  • Hiába tűnik egész jónak a Windows 7, a nagy cégek informatikai vezetői egyelőre köszönik, de nem kérnek belőle.
  • A Mekong folyó menti dzsungelben 163 új növény- és állatfajt fedezett fel egy expedíció. A legérdekesebb közöttük egy béka, ami madarakat eszik.
  • 3d-s plazmatévét mutatott be a Panasonic.
  • A mi életünket ugyan sokban nem befolyásolja, de az egyik hongkongi mobilcég belevásárolt dél-koreai vetélytársába. Az igazán izgalmas ebben az, hogy mekkora üzlet a mobiltelefónia keleten: 1,3 milliárd dollárt fizettek ki a cég 3,8 százalékáért.
  • Saját torrentoldalt indít a kanadai kalózpárt.
  • Napi négyezer dollár bevételt hoz a Viagrát hirdető spam a levélszemét terjesztőjének egy friss tanulmány szerint. Ennyit a költői kérdésről, miszerint ki az az idióta, aki spam alapján vásárol.
  • Még egy kis horror az internetbiztonság témájában: a céges számítógépek 9 százaléka vírussal fertőzött zombi, illetve 43 centet fizet az orosz internetmaffia a vírusterjesztőknek minden egyes megfertőzött Mac után.

Megint lesz Nagy Testvér-díj

2009. szeptember 25., 11:38 Módosítva: 2009.09.25 11:43

A magyarországi Nagy Testvér-díj kiadására jogosult Technika az Emberért Alapítvány (TEA) jelenleg a kiírás előkészítésén dolgozik, új kuratóriummal, mondta el Simon Éva, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) programmenedzsere a Hacktivity konferencián.

Magyarországon először 2001-ben osztották ki – a volt szocialista blokkban elsőként – a Privacy International által alapított díjat, amely azokat a személyeket, állami szerveket, magánvállalatokat állítja pellengérre, amelyek a legtöbbet tették a magánszféránk megsértéséért, és a legkirívóbb módon éltek vissza az emberek személyes adataival. A citromdíjakat aztán minden évben átadták, egészen 2005-ig, amikor a sorozat váratlanul megszakadt.

Az elmúlt négy évben az alapítvány egyáltalán nem hallatott magáról, a díj weboldala sem frissült. Utoljára, 2005-ben Lamperth Mónika akkori belügyminiszter, a térfigyelő kamerák támogatásáért három budapesti polgármester, a dolgozók megfigyelésére is használható flottakövető szolgáltatása miatt a Pannon GSM, illetve a közönségszavazatoknak köszönhetően az ASVA érdemelte ki a negatív elismerést, pozitív e-privacy díjat pedig senki nem kapott.

A TEA új kuratóriuma most a zsűri tagjainak kiválasztásával és az új weboldal előkészítésével foglalkozik – tudtuk meg Simon Évától. Aki bízik abban, hogy legkésőbb tavasszal meg tudják hirdetni a jelölést, amelynek lebonyolítása várhatóan a megszokott módon zajlik majd.

Tízszeresére gyorsul az Internet Explorer

2009. szeptember 25., 09:13 Módosítva: 2009.09.25 10:41

Hírek reggelre a technika és a tudomány világából.

Okosabban lesznek a britek orwelli megfigyelőkamerái, egy új szoftver segítségével próbálják felismerni az erőszakos viselkedést. Bár a briteknél van a legtöbb kamera az utckon, ezek hatása elenyésző, mert alig vizsgálják a felvételeket.

Az Intel minden perifériát üvegszálas kábellel csatlakoztatna a számítógépekhez. A Light Peak nevű technológia csökkenti a gépek belsejében lévő káoszt. A megoldás egyes összetevői már jövőre megjelennek.

Óriási számokkal dobálózik az Intel (most van az Intel Developer Forum San Franciscóban, ezért jön a cégtől ilyen sok hír): 2015-ben már 12 milliárd eszközön lehet majd tévézni, és 500 milliárd órányi tévés és videós tartalom lesz elérhető. Ki lesz, aki ezt mind végignézi?

Alváshiány lehet az Alzheimer egyik oka, állítja David Holtzman. A tudós szerint az alvás hatással van bizonyos fehérjék szintjére, amelynek a hatására az agyban plakkok rakódhatnak le, és egyesek szerint ez vezet az Alzheimer kialakulásához.

A Computerworld számítástechnikai szaklap szerint az Internet Explorer 8 böngésző 9,6-szor gyorsabb a Chrome Frame plugin használatakor, mint amikor nmagában fut. A plugin a Google által kifejlesztett javascript motort építi bele a Microsoft bngszjébe.

 

Sikeres az új PS3

2009. szeptember 24., 12:17 Módosítva: 2009.10.02 15:54

A több milliárd dolláros videojáték-piacon a Sony terméke alulmaradt a japán Nintendo, és az amerikai Microsoft konzoljaival szemben, amelyek szintén árcsökkentéssel készülnek a karácsonyi rohamra. A Sony szeptember elején kezdte el árulni a 2006-ban bemutatott PS3 legújabb, kisebb, és kevesebb energiát használó verzióját, amelyből három hét alatt egymillió darabot adtak el világszerte - közölte a cég szóvivője.

A riválisai mögött az eladás szempontjából eddig alulmaradt PS3 árát negyedével csökkentette a cég, és így Európában 299 eurós ajánlott kiskereskedői áron lehet hozzájutni.

Közben a Sony egyik legnagyobb vetélytársának számító Nintendo bejelentette, hogy október elsejével csökkentik az árát a Wii játékkonzolnak. A 2006-ban piacra dobott játékgépből majdnem annyit adtak el, mint a Sony és a Microsoft rivális termékeiből együtt, most azonban a 250 dolláros árat 200 dollárig csökkentették.

A Microsoft szeptember elején tette olcsóbbá az Xbox 360-at.

Bejelentették a Settlers 7-et

2009. szeptember 24., 09:42 Módosítva: 2009.09.24 09:42

A The Settlers 7: Paths to a Kingdom a reneszánsz Európába repíti el a játékost, és az előző részekhez képest több lehetőséget kínál fantáziájának kiélésére. A legújabb epizódban a felhasználó katonai szervezeteket fejleszthet, nagy szerepe lesz a tudományos kutatásoknak, illetve kereskedelmi útvonalakat lehet kialakítani.

A játék címe ( Path to a Kingdom - A királyság felé vezető utak) tulajdonképpen a három lehetséges játékstílus közötti különbséget is jelenti. A technológiai újításokat a kolostorokban fejlesztik, kereskedelemmel lehet felvásárolni a tartományokat, erős hadsereggel pedig az egész királyságot leigázni.

Új grafikus motor készül a Settlers 7-hez, illetve továbbfejlesztett mesterséges intelligencia is, mely különböző profilokon keresztül egyedi viselkedéssel ruházza fel a játék virtuális világában sétálgató középkori polgárokat.

A magányos játékosok a szokásos hadjáratokat kapják, akik pedig jobban szeretnek másokkal harcolni, kooperatív, vagy egymás elleni többjátékos módokban is felmérhetik tudásukat. A Ubisoft emellett játékos toplistákkal és letölthető tartalmakkal is vonzóvá akarja tenni a Settlers 7-et. Pálya és küldetésszerkesztő is belekerül majd a játékba, melynek gyümölcsét bárki megoszthatja a többiekkel a világhálón.

Pillanatok alatt lemerülhet az iPhone

2009. szeptember 24., 09:20 Módosítva: 2009.11.06 14:19

Több felhasználóval is kapcsolatba lépett az Apple terméktámogatási csoportja azt követően, hogy elégedetlen tulajdonosok tengernyi bejegyzéssel árasztották el a cég hivatalos fórumát, sűrűn panaszkodva a júniusban debütált iPhone 3GS modell villámgyors lemerülése miatt.

Egyesek arról számolnak be, hogy az okostelefon akkumulátora készenléti állapotban akár óránként 12 százalékot is veszít töltöttségi szintjéből, mások teljes töltöttség mellett néhány sms vagy e-mail elküldése után tapasztalnak komoly visszaesést, de panaszok érkeztek hanghívásokat követő gyors merülésekkel kapcsolatban is.

Bármely problémát is vesszük szemügyre, nem normális az iPhone akkumulátormenedzsmentje, e tényre gyakorlatilag minden fórumozó rábólint – a jelek szerint maga az Apple is.

A cég a hónap elején bocsátotta ki az iPhone OS 3.1 operációs rendszert, melynek elviekben meg kellett volna oldania a már korábban is jelzett merüléses zűröket, de úgy tűnik, ez mégsem sikerült a vállalatnak: a fórumozók határozottan állítják, hogy a készülék a friss verzió installálását követően sem hajlandó normálisan viselkedni – sőt, esetenként a helyzet még rosszabra is fordult.

Az Apple most arra kéri a panaszos felhasználók egy csoportját (nem tudni, véletlenszerűen kiválasztott vagy más módon szelektált tulajdonosokról van-e szó), engedélyezzék a telep töltöttségi szintjének naplózását, az iPhone-t csatlakoztassák egy számítógépre, majd az automatikusan lementett állományt küldjék meg a vállalat részére.

Az egyik – látszólag teljesen helyénvaló – Apple-féle kérdés a következőképpen hangzik: Amikor azt észleli, hogy a töltöttség csökken, valóban az akkumulátor töltöttségi szintje csökken, vagy a töltöttségi szintet jelző ikonnal van probléma?

Wifin netezhetnek a Zala Volán utasai

2009. szeptember 23., 12:07 Módosítva: 2009.09.23 12:07
9

A Zala Volán utasai ingyen lefoglalhatják az ülőhelyüket az interneten, és a távolsági járatokon ingyen internetezhetnek wifis laptoppal. Az új fedélzeti szolgáltatást most még csak teszteli a társaság, de később valamennyi távolsági járatra kiterjeszti.

Busa Csaba, a társaság személyközlekedési üzletágának vezetője elmondta, hogy először a Zalaegerszeg és Budapest között közlekedő járatokon teremtették meg az internetezés lehetőségét. Az ülőhelyekre szóló előfoglalási rendszert azonban már régóta tesztelik, és az induló állomásokon október elsejétől állandó üzemben működik a szolgáltatás. A Zala Volánnál nem kell előre kifizetni a lefoglalt helyet, csak az induláskor. Azok is előre biztosíthatják helyüket, akik díjmentesen utaznak, vagy bérletük van.

Jön az 56 megabites mobilnet

2009. szeptember 23., 09:23 Módosítva: 2009.10.12 11:39

Rövid híreink a technológia és a tudomány világából.

Máris bebizonyosodott, hogy érdemes volt kifejleszteni az usb 3.0 szabvány: a Point Grey webkamerája tömörítetlen 1080p nagyfelbontású videót tud küldeni a számítógépre, másodpercenként 60 képkockát.

A héten beindítják a földi gravitációt mérő Goce nevű műholdat. Az európai fejlesztésű űreszköz 255 kilométeres magasságban kering majd, és a tudósok az óceánok mozgását tanulmányozzák majd.

Átalakult a Yahoo portál, és a webes cég 100 millió dollárt költ hirdetésekre, hogy megnövelje a forgalmát. A Yahoo ráadásul megnyitja az weboldalt a riválisai előtt, vagyis a júzerek a Facebook vagy a Hotmail szolgáltatásait is integrálni tudják a portálba.

Hét év alatt 62 új, évente megismétlődő meteorzáport találtak a csillagászok. Így most már töb mint háromszáz meteorzápor vár arra, hogy nemzetközi elismertséget szerezzen a csillagászati szövetségtől.

A kínai Huawei azt ígéri, hogy már jövőre legyárt 56 megabites letöltési sebességet nyújtó HSPA+ rendszereket, és ezzel a stabil és a mobil internetelérések közt jelentősen csökkent majd a távolság.

Ideje elfelejteni az Apple várva várt, de mindeddig csak a rajongók fantáziájában létező táblagépét. A Microsoftnak már van egy protípusa, és nagyon jól néz ki.

Persze nem minden megy jól a Microsoftnál, egy friss jelentés szerint a Windows Live az előző üzleti évben 560 millió dolláros veszteséget termelt.

Túlságosan meghízott a Linux

2009. szeptember 22., 10:05 Módosítva: 2012.07.23 01:01

Napi rövid hírek a tudomány és a technika világából.

Több tízezer fején megsérült ember vizsgálatával kiderült, hogy alkoholos mámorban nagyobb eséllyel élnek túl egy ilyen balesetet. Minden 100 józan halottra 88 ittas halott jutott.

Őssejtekkel átitatott textil segítheti a szívinfarktuson átesett páciensek sejtjeinek a regenerálódását.

Linus Torvalds szigorúan nyilatozott saját gyermekéről, a Linux operációs rendszerről. Szerinte a nyílt forráskódú rendszer túlságosan elhízott, már rég nem olyan egyszerű, mint amilyennek eredetileg megálmodta.

Eredményt hirdetett a videókölcsönzőt működtető Netflix az 1 millió dolláros díjazású versenyében, amelynek a célja egy algoritmusokra épülő moziajánló rendszer kifejlesztése volt.

A Dell 3,9 milliárd dollárért megveszi az informatikai szolgáltatásokat nyújtó Perot nevű céget. Ezzel körülbelül 1000 ügyfelet és több mint száz millió dolláros profitot szerezhet.

Egységesítik a webes forgalom mérését

2009. szeptember 21., 15:11 Módosítva: 2009.10.05 10:56

Az internetes forgalmat és látogatottságot mérő két nagy cégközös mérési módszert dolgoz ki, hogy pontosabban ki tudják mutatni a nézőközönség szokásait és igényeit. A ComScore és az Adobe által felvásárolt Omniture most különböző módszerrel méri a forgalmat, ezért a kutatásaik eredménye igen eltérő.

Ezentúl kombinálják az Omniture módszerét, amely a webszerverek álal begyűjtött adatokra alapul, és a ComScore módszerét, amely néhány internetező szokásának a megfigyelésére épül. A két cég így egyetlen adatot közöl arról, hogy a vizsgált cégek weboldalát kik, mennyien, és milyen gyakran látogatják.

Másodpercenként 6 gigabit az új csúcs

2009. szeptember 21., 14:25 Módosítva: 2009.09.21 14:25
2

Hat hónappal a demó bemutatása után elkészült a Seagate asztali gépekbe szánt merevlemeze, amelynek 2 terabájt a kapacitása, és másodpercenként 6 gigabitet lehet rámásolni, azaz nagyjából 1 másodperc alatt átmásolható rá egy cd tartalma. A meghajtó a Sata3 szabványra épül, amit egyelőre csak a drágább, csúcskategóriás alaplapok kezelnek.

Vakokhoz beszél az intelligens címke

2009. szeptember 21., 09:17 Módosítva: 2009.09.21 09:17

Rövid hírek a technológia és a tudomány világából, sok linkkel.

Mozgó kép a nyomtatott újságban

2009. szeptember 17., 15:48 Módosítva: 2009.09.17 17:00
6

Amerikában megjelent az első olyan magazin, aminek az egyik oldalán pici képernyő található. A folyadékkristályos képernyő akkora, mint egy mobiltelefon kijelzője. A kütyü egy tévé- és színházműsorokkal, filmekkel és popkultúrával foglalkozó hetilap, az Entertainment Weekly négyoldalas hirdetési mellékletében található egy vastag kartonlapba beépítve, parányi hangszóróval együtt.

A kijelzőn a Pepsi Max és a CBS tévéhálózat egy-egy hangos reklámja játszható le. A videótartalmat egy csip tárolja, ami negyven percnyi mozgóképet tud tárolni. Amikor az olvasó az újságban a képernyős oldalra lapoz, néhány másodperc alatt betöltődik a videó, és megjelenik a kis kijelzőn. A papírba beépített képernyőt elem működteti, ami tölthető is a mini usb-n keresztül.

Blogjában kritizálja a gusztustalan brit kórházi ételeket a beteg

2009. szeptember 17., 12:54 Módosítva: 2009.09.17 12:54

Egy február óta kórházban fekvő brit férfi megunta a rossz minőségű ételeket, ezért internetes naplójában külön fejezetet szentel a menüknek, egyúttal arra biztatja olvasóit: találják ki, vajon mit kapott aznap.

A névtelenségbe burkolózó férfi eddig 35 fotót töltött föl a világhálóra. A sajtosmakarónira egyszer azt írta, hogy olyan az állaga, "hogy azt tapétaragasztónak lehetne használni."

A ritka csontbetegségtől szenvedő beteg év elején került be egy kórházba. A férfi sem a saját, sem pedig a kórház nevét nem akarja elárulni.

Csak mint "Traction Man" szerepel a blogjában, és a brit lapoknak is ilyen néven nyilatkozott. Azt mondta: egyedül az ételekkel van baja. A kezelés ugyanis "kiváló", az egészségügyi szakemberek pedig "remek" munkát végeznek.

Kínai játékfejlesztők rohanják le a New York-i tőzsdét

2009. szeptember 16., 15:00 Módosítva: 2009.09.16 15:00

A kínai online játékpiac legnagyobb szereplője, a Shanda Games bejelentette, hogy a New York-i tőzsdén tervez részvénykibocsátást. A hasonló műfajban nyomuló changyou.com tőzsdei bevezetésének sikere (a Wall Street összes idei részvénykibocsátásása közül ez számít a legsikeresebbnek, a tőzsdei belépés óta 157 százalékot emelkedett az árfolyam) miatt minden befektető nagy reményekkel áll a cég megjelenése elé.

A Shanda 300 millió internetezőnek kínál Kínában ingyenes és percdíjas on-line játékokat, legnagyobb sikerű játékaiknak, mint a koreai fejlesztésű Aion vagy a Legend of Mir, több millió előfizetője van. A statisztikák szerint egy adott pillanatban 1,2 millió kínai van átlagosan a Shanda valamelyik játékába bejelentkezve éppen. A cég a teljes tulajdonrésze 22 százalékát viszi a tőzsdére, amivel az igazgatótanácsi szavazatoknak csupán három százaléka jár, de így is 725 millió dolláros bevételre, és aztán az árfolyam gyors emelkedésére számít.

Bár a kínai netes cégektől óvakodni szoktak a nyugati befektetők a kínai kormány online cenzúrája miatt (a videojátékokra különösen odafigyelnek a cenzorok), de a Shanda bevételének évi 40 százalékos növekedése, illetve a cég 65 százalék körüli profitrátája (minden dollárnyi bevételből 65 cent nyereségként marad a zsebükben) csábító, és magasan ver szinte minden nyugati IT céget. A hírek szerint a Changyou és a Shanda után további kínai cégek is célba veszik az amerikai tőzsdéket.

Megjelent a Chrome 3

2009. szeptember 16., 14:10 Módosítva: 2009.09.25 10:41
1

Két héttel a Chrome első születésnapja után már a 3.0 verzió jelent meg a Google böngészőjéből, a Chrome-ból. Összehasonlításképpen: a Fireox 1 és 3 között majdnem négy év telt el. A hármas változatban már benne van a HTML5 szabvány támogatása, viszont még mindig nem fut Mac OS operációs rendszeren. Újdonság még a < video > és < audio > tagek támogatása, amivel Flash használata nélkül tudunk videót és zenét beágyazni weboldalakra.

Új funkciók helyett a sebesség további növelésére feküdtek rá a Google programozói, a saját méréseik szerint a böngésző legelső bétájához képest 150 százalékot gyorsítottak a javascriptek futtatásán (általában ez lassítja le leginkább a weboldalak megjelenítését), a Chrome 2-höz képest pedig 25 százalékos a gyorsulás.

A Bermuda-háromszög rejtélyétől a Facebook sikersztorijáig

2009. szeptember 16., 08:49 Módosítva: 2009.09.16 08:49

Rövid hírek sok linkkel a reggeli kávé mellé, avagy ez történt a techvilágban, míg mi aludtunk.

  • A Facebook sikertörténete folytatódik, a közösségi oldal elérte a 300 millió regisztrált felhasználót, és ami még ennél is fontosabb: úgy tűnik, az idei pénzügyi évben már nem lesz veszteséges.
  • Óriásfelvásásra készül a Photoshopról és kiadványszerkesztő programjairól ismert Adobe: 1,8 milliárd dollárt fizetne ki a szakmai körökön kívül megrázóan ismeretlen, webes analizáló szoftvereket fejlesztő Omniture cégért.
  • Kínai játékkiadók támadnak a New York-i tőzsdére: több kisebb cég után a piacvezető Shanda is a Wall Streetre megy, a kezdeti részvénykibocsátástól 700 millió dollár bevételt vár, ezzel a legnagyobb idei tőzsdei bevezetés címére pályázik.
  • Megjelent a Chrome 3. A Google böngészőjében már van html5 támogatás, és állítólag még gyorsabb, mint eddig volt.
  • Brit tudósok kiderítették, hogy a génjeinkbe van kódolva, mikor kezdjük a szexuális életet.
  • Megoldották a Bermuda-háromszög rejtélyét. Vagy legalábbis a negyvenes években eltűnt két repülőgépét, aminek kapcsán a legenda elterjedt az egész világon.

A francia nemzetgyűlés elfogadta a fájlcseretörvényt

2009. szeptember 15., 19:33 Módosítva: 2010.01.04 11:32
6

A várakozásoknak megfelelően a szenátus után a francia nemzetgyűlés is elfogadta kedden az illegális internetes letöltést tiltó törvénytervezet új változatát, amely várhatóan októberben lép életbe.

A kormány azért terjesztett be új javaslatot, mert az előző, májusban elfogadott törvény legfőbb intézkedését - amelynek értelmében a világhálós kalózok internethez jutása egyszerű adminisztratív eljárás keretében, bírósági ítélet nélkül is felfüggeszthető lett volna -, alkotmányellenesnek minősítette az alkotmánytanács.

Az internetes kalózkodással szemben Európában legszigorúbb törvénytervezet végső elfogadásához a módosított szövegről szeptember 22-én a parlament két házának közösen is szavaznia kell, amelyek kormánytöbbséggel rendelkeznek, és így várhatóan elfogadják azt.

Tovább

A katonai robot átugrik a falon

2009. szeptember 15., 15:24 Módosítva: 2009.11.03 15:20
hopping robot2

Egy négykerekű katonai robot át tudott ugrani egy 7,5 méteres falat. A cipősdoboz méretű eszközt az amerikai hadsereg számára építette a Darpa katonai kutatóközpont, írja a BBC. A gps-szel felszerelt, félig önálló robotot térfigyelőként használnák városi környezetben, ahol kerítéseken és falakon is átjutna. Itt látható egy videó is, amelyen a robot éppen ugrál.

Pletyka: Amerikában olcsóbb lesz a Wii

2009. szeptember 15., 14:29 Módosítva: 2009.09.15 14:29

A Microsoft és a Sony leszállítja a konzolok árát, nem volna csoda, hogy a Nintendo is így tesz.

A Toys Ur Us játékboltból szivárgott ki a hír, hogy az Egyesült Államokban ötven dollárral lett olcsóbb a Wii, vagyis karácsony előtt már 200 dollárért, vagyis kb. 37 ezer forintért haza lehet majd vinni, írja a Cnet. Ha a hír igaz, akkor ezzel a Wii az egyik legolcsóbb konzollá válhat az Xbox 360 Arcade mellett.

A brit Nintendo azonnal cáfolta a hírt, de csak Angliára vonatkozóan.

Visszavonták a Microsoft 358 millió dolláros büntetését

2009. szeptember 14., 14:08 Módosítva: 2009.09.14 14:08

Hatodik éve húzódik már a Microsoft és az francia Alcatel közötti pereskedés (pontosabban eredetileg a New Jersey-i Lucent Technologies indította a pert, amit azóta felvásárolt az Alcatel), több szabadalom jogtalan felhasználásával kapcsolatban. Legutóbb a kaliforniai bíróság az eredetileg 367 millió dolláros bírságot 511 millióra emelte, most azonban egy új tárgyalásnál egy 358 milliós tételt lehúztak az összegből.

A per videókódoló és kézírásfelismerő eljárásokról, illetve a felhasználói felület egyes megoldásairól szól, ezek közül most a Tablet PC-kben alkalmazott kézírásfelismerésről mondta ki a bíróság, hogy semmi nem indokolja az ilyen magas kártérítést. A huzavona tehát újrakezdődik, a seattle-i bíróság ugyanis visszadobta az ügyet a kaliforniaiaknak, hogy a büntetés összegét fontolják meg újra.

A Microsoft nyílt forráskódot támogató alapítványt hozott létre

2009. szeptember 14., 09:25 Módosítva: 2009.09.14 09:25

A Microsoft bejelentette, hogy létrehoztak egy nonprofit szervezetet, melynek célja, hogy bátorítsa a kereskedelmi szoftvereket gyártó cégeket a nyílt forrású fejlesztésekben való részvételre, és a közös munkával mérsékelje a szembenállást a két tábor között. A CodePlex Alapítvány a Microsoft által adományozott egymillió dollárral indult útjára.

Tovább

Véglegesítették az új wifiszabványt

2009. szeptember 14., 09:18 Módosítva: 2009.09.14 09:18

Ahogyan a korábbi híradások alapján várható volt, az Institute of Electrical and Electronics Engineers szervezet bejelentette, hogy közel hétéves huzavona után véglegessé nyilvánították a vezeték nélküli adatátvitelt leíró 802.11n szabványt. Az ez időszak alatt közel egy tucat verziót megérő szabvány specifikációját már tavaly óta használják a gyártók, de a véglegesítésre szeptemberig kellett várni.

A hivatalosan október közepén megjelenő szabvány kidolgozásában több mint húsz ország szakemberei, gyártói, szolgáltatói vettek részt, több mint négyszázan.

Az új követelmények a WPA2 (Wi-Fi Protected Access 2) titkosítás, illetve a QoS (Quality of Service) menedzsment esetén hoztak jelentős előrelépést. A bejelentés szerint a végleges specifikációk tartalmaznak némi opcionális kiegészítést, ami lehetővé tesz pár új szolgáltatást. Ezek között található a csomagegyesítés és Space-time Block Coding technológia is. Előbbi az adatforgalom hatékonyabb lebonyolításáért felel, utóbbi a teljesítményt javítja bizonyos körülmények között. Az eddig megjelent, specifikációnak megfelelő készülékek újratesztelés nélkül megfelelnek a 802.11n szabvány követelményeinek.

25 év 40 millió hitelkártyaszám ellopásáért

2009. szeptember 14., 08:46 Módosítva: 2009.09.14 08:46

Ez történt éjjel a techvilágban, avagy hírek a hétfő reggeli kávé mellé. Aki pedig már túlvan a reggeli kávéján, annak remek lehetőség egy újabbra.

  • Hét évnyi szöszmötölés után végre véglegesítették az illetékesek az új wifiszabványt, a 802.11n-t.ű
  • A Microsoft megdöbbentő bejelentést tett: nyílt forráskódú fejlesztésekkel foglalkozó, a szabad szoftverek ügyéért küzdő alapítványt hozott létre a cég. A CodePlex Foundationbe egymillió dollárt tett bele a cég, és egyelőre senki nem érti, miért jó ez neki.
  • Bevallotta tettét a 40 millió hitelkártyaadatot ellopó hacker. A 28 éves floridai fiatalember akár 25 évre is rács mögé kerülhet.
  • Mégsem kell a Microsoftnak kifizetnie 358 millió dollár büntetést, a bíróság nagyon sokadik fokon úgy döntött, nem sértette meg a cég az Alcatel-Lucent szabadalmi jogait.
  • A pornóipar is beszáll a fájlcserélők elleni háborúba: 80 weboldalt, és 65 ezer júzert akarnak perbe fogni, mert azok filmeket töltögettek fel a netre.
  • A Segway feltalálója megmentené a világot: a Slingshot nevű új gépe egy hordozható víztisztító, ami bármilyen szennyezett vizet ihatóvá varázsol.
  • Brit tudósok bréking: a férfiak átlagosan napi hat alkalommal hazudnak, a nők csak háromszor.

Videokamera lett az iPod nano

2009. szeptember 10., 09:25 Módosítva: 2009.10.13 14:37

Mivel Londonban, az európai rendezvény színhelyén voltunk az új termékek bemutatásakor, rögtön ki is tudtuk próbálni az új iPod nanót. A készülék elsőre alig változott elődjéhez képest: valamivel ragyogóbbak lettek a burkolatszínek, máskülönben ugyanúgy néz ki, mint a tavaly bemutatott negyedik generációs nano. A lejátszó hátlapját megvizsgálva már feltűnik a különbség: optika került a bele. Az új nano ugyanis már képes a videók rögzítésére is, ez volt egyébként az It's only rock and roll, but we like it-című rendezvény legizgalmasabb újítása.

A készülék jól kezeli az új funkciót abban az értelemben, hogy nem kell várni a kameraalkalmazás betöltésére (az iPhone 3G-nek nehézkesebben megy ugyanez), és a felvétel is egyszerű, csak egy gombnyomás az egész. Az elkészült felvétel minősége persze hagy némi kívánnivalót maga után, de csak ha nem tudjuk, hogy azok egy mp3-lejátszóval készültek. Arra viszont bőven elég az apró optika, hogy megörökíthessük vele, ahogy egy híres politikus túrja az orrát, vagy ahogy robbanással vegyített autós üldözés folyik az utcán. A videókat feltölthetjük a Youtube-ra is, mivel azonban az iPodból hiányoznak a netes képességek, ehhez már az asztali gépen futó iTunest kell használnunk.

Szintén újdonság, hogy végre rádiózni is lehet a készülékkel. Eddig ehhez a funkcióhoz egy tízezer forintos kiegészítőt kellett venni az iPodhoz, mostantól ez a képesség is benne van a nanóban.

Hangszóró is most került a készülékbe, minősége nagyjából olyan, mint az optikáé: ha nincs más, megfelel, de az Apple úgyis csak arra az esetre rakta a nanóba, ha nincs más.

Összességében a mostani a legkevésbé látványos változás a nano történetében, hiszen a korábbi frissítésekkor mindig változtattak valamit a formán is, praktikus szempontból viszont jó pontokon nyúltak a lejátszóhoz. Mindez alkalmas lehet arra, hogy fenntartsa a vásárlók érdeklődését a készülék iránt, de mostanában mintha kezdene visszavenni az innováció tempójából az Apple: az asztali gépek és az iPhone-ok formavilága is változatlan évek óta, sokan várnának már valami radikálisan újat.

És mivel Steve Jobs úgy zárta előadását, hogy hamarosan találkozunk, miközben hamisan kinézett a szemüvege mögül, bízhatunk abban, hogy pár hónapon belül valami igazán újszerűt mutat be az Apple: talán a sokak által várt Tabletet. De az is lehet, hogy csak arra célzott Jobs, hogy már jól van, és az már önmagában hír, hogy hamarosan újra találkozhatunk vele a színpadon.

25 éves a DNS-azonosítás

2009. szeptember 10., 09:25 Módosítva: 2009.09.10 09:25

A technológia és tudomány területét a mai napon is a londoni Apple show dominálja, új iPhone és iPod-hírekkel. Helyszíni tudósítónk izgalmasabbnál izgalmasabb újdonságokról számol be. Addig is, nézzük, mi jelentőségteljes még ezen a napsütötte csütörtöki napon.

Sokkal kevesebb gyilkosságnál kapnák el a tettest és sokkal unalmasabb lenne a Helyszínelők sorozat, ha nem fedezték volna fel napra pontosan 25 évvel ezelőtt a DNS-azonosítást. A bűncselekmények és azonosítások esetében alapvető fontosságú eljárás felfedezői 1984 szeptember 10-én rukkoltak elő azzal az újdonsággal, hogy a DNS-mintákkal megkülönböztethetőek az emberek. A Sega tíz éve mutatta be a Dreamcast konzolt, arról mesél izgalmas dolgokat Peter Moore, a Sega alapítója.

Az is kiderült, hogy a halálnak van szaga, ráadásul azért, hogy taszítsa a tetemtől az élő rokonokat. Legalábbis az állatoknál így van, fedezték fel kanadai biológusok.

A Hubble űrteleszkóp szerencsére újra beindult, hogy csodálatos űrfelvételekkel örvendeztessen meg bennünket.