Tech blog

Az Adobe dobja a linuxos AIR-t

2011. június 17., 13:14 Módosítva: 2011.06.17 13:14

Az Adobe AIR egy kiegészítő programcsomag, amely segítségével külön ablakban, akár internetkapcsolat nélkül is futtathatók a Flashben megírt programok. (Ezt használja például a népszerű Tweetdeck kliens is). A keresztplatformos technológia lényege, hogy a programokat csak egyszer kell megírni, és azok Macen, Windowson - és most még Linuxon is - futtathatók. A 2.7-es verziótól kezdődően azonban nem lesz linuxos verzió, annek elkészítését az Adobe a partnereire bízza. Elméletileg nem nagy érvágás a Linuxos tábornak, hogy az Adobe nem foglalkozik velük, mert az AIR letöltéseinek 0,5 százaléka érkezett asztali Linux operációs rendszerről.

Nem lesz új Mac az OS X Lion előtt

2011. június 17., 13:08 Módosítva: 2011.06.17 13:08

Elméletileg már júniusban a gyártósorra kerültek a Thunderbolt csatlakozóval és Sandy Bridge processzorral ellátott Macbook Air gépek, de az Apple Insider szerint a cég visszatartja azok megjelenését, hogy már az OS X Lionnal kerüljenek a felhasználókhoz. Ebben az oprációs rendszerben már megtalálható az iCloud nevű szolgáltatás, amely automatikusan a gépre szinkronizálja az iPhone-nal és az iPaddel készült fotókat.

Az Apple annyira szeretné elterjeszteni a Lion oprendszert, hogy ennek érdekében negyedére csökkentette az árát: a korábbi rendszerfrissítések 129 dollárba kerültek, a Lion 29 dollárért kapható. Az iCloud még fontosabb, ingyen megkapják a júzerek, nyilvánvalóan azért, mert ezzel lehet még több Apple-kütyü vásárlására ösztönözni őket.

Twitterrel célozza a líbiai bombázásokat a NATO

2011. június 16., 11:48 Módosítva: 2011.06.16 11:48

A NATO vezetése elismerte, hogy a Twitter bejegyzéseit is figyelembe veszi a líbai kaponai csapások megtervezésekor a döntést előkészítő információk elemzésekor. A mikroblog bejegyzései a szerző földrajzi adataival párosítva hasznos, és más módon megszerezhetetlen információkat adhatnak arról, hogy Kadhafi erői és vezérkara, illetve ő maga merre tartózkodik az országban.

Kizárólag twitteres tippekre alapozva természetesen nem kezdenek el bombázni, de a mikroblogról származó információkat ugyanúgy figyelembe veszik, mint egy lehallgatott telefonbeszélgetést, vagy más hírszerzési forrást, mondta a NATO szóvivője.

A Citibank elismerte, hogy feltörték

2011. június 16., 09:40 Módosítva: 2011.06.20 11:46
2

A Citigroup jelentése szerint a bank rendszerének feltörése jóval súlyosabb problémát jelent, mint az eddig nyilvánosságra került adatok alapján gondolni lehetett. Az első reakciók szerint a bank amerikai ügyfeleinek kevesebb, mint 1 százaléka, nagyjából 200 ezer volt érintett az adatlopásban, de a mostani bejelentés szerint ez a szám 360 ezer. Számlaszámokat, a hozzájuk tartozó neveket, emailcímeket szereztek meg a hekkerek, de a kártyákkal azonnali visszaélésre alkalmat adó adatokat (mint a kártya lejárati dátuma, vagy az ellenőrző kódja, amit online vásárlásnál kell megadni) nem.

Az eset azért különösen kínos a bank számára, mert kiderült, hogy a támadók egy olyan triviális biztonsági rést használtak ki, amit ilyen érzékeny adatokat tároló rendszerek esetén hajmeresztő amatőrség nyitva hagyni.

34 biztonsági rést foltozott be a Microsoft

2011. június 15., 10:35 Módosítva: 2011.06.15 10:35

dexA Microsoft 16 biztonsági javítást adott ki ma a szoftvereihez, amelyek összesen 34 sebezhetőséget foltoznak be, elsősorban a Windows és az Internet Explorer különféle verzióiban. Négy most kijavított hibát a cég a kritikus fontosságú kategóriába sorolt.

Az Adobe szintén most adta ki szokásos negyedéves javítócsomagját, ebben a Flash, a Shockwave és az Acrobat Reader bizztonsági réseit tömik be.

Négy és fél éves mélyponton az amerikai videojáték-piac

2011. június 14., 13:07 Módosítva: 2012.02.28 21:33

A négy és fél évvel ezelőtti szintre süllyedt a videojáték- és játékkonzol eladások száma a múlt hónapban, miután májusban az előző hónaphoz képest 14 százalékkal, 743 millió dollárra (136 milliárd forint) csökkent a piaci szegmens bevétele.

Az NPD Group piackutató vállalat legújabb jelentése szerint a 2006 októberében mért eladási szintre való visszaesés elsősorban azzal magyarázható, hogy kevesebb új játék jelent meg. Idén májusban csak 42 videojátékot adtak ki, míg egy évvel ezelőtt 58 új szoftver jelent meg.

A kevesebb új kiadás, a kiskereskedelmi promóciók és ismertetők csökkenése nem csupán a tervezett vásárlásokat, hanem a vásárlási lendületet is visszafogta - mondta Anita Frazier, az NDP egyik elemzője, hozzátéve, hogy a hardverek és szoftverek terén is tapasztalható visszaesést az online játékok előre törése is magyarázza.

Az amerikai piacokon a játékkonzolok eladásai 5 százalékkal, a szoftvereké 19 százalékkal estek vissza, míg a kiegészítőkből 6 százalékkal fogyott kevesebb a múlt hónapban.

Nem volt komoly probléma az IPv6 napon

2011. június 9., 11:09 Módosítva: 2011.06.09 11:15
1

Szerdán tartották az internet jövőbeni protokolljának tesztjét. Hivatalos beszámolók még nincsenek, de a ZDnet elemzése szerint nem voltak komoly fennakadások.

A rendszergazdák 99.9999%-ban biztosak voltak benne, hogy gond nélkül lezajlik az IPv6 nap. Persze, amikor valami olyan nagy dologról van szó mint az internet, ilyen kis százalék is felhasználók százezreit jelentheti.

A legfontosabb tanulság, hogy nem volt probléma a négyes és a hatos protokoll együttes használatával, ami azt jelenti, hogy megint egy lépéssel közelebb kerültünk az átálláshoz.

Egyedül a domain nevek feloldásákor jelentkezett hiba néhány felhasználónál, de IP cím alapján még így is el lehetett érni az oldalakat.

Háborút indíthat a mobiliparban a Nortel hagyatéka

2011. június 7., 14:52 Módosítva: 2011.06.07 14:52

Még két hétig lehet licitálni a Nortel hatalmas szabadalmi portfóliójára, és az Egyesült Államok versenyhatósága aggódva figyeli az eseményeket. A Google áprilisban jelentette be, hogy 900 millió dollárért megvenné a hatezer távközlési szabadalomból állócsomagot, és az ajánlatát már jóváhagyták a hatóságok. Csakhogy az érdeklődök közt van az Apple, a Microsoft, a Nokia, a RIM és a ZTE is, és igyekeznek többet ajánlani.

Az USA igazságügyi tárcája szerint a Nortel szabadalmai átalakíthatják az mobilgyártók piacán kialakult helyzetet. A minisztérium attól tart, hogy azok egy erős piaci szereplő kezébe kerülve gátolják majd a versenyt.

Néhányan úgy vélik, hogy az aggodalom fő oka az Apple, a cég ugyanis foggal-körömmel védi a szellemi tulajdonait, és számos trösztellenes vizsgálat van folyamatban vele szemben. Az Apple támadóan lépett fel számos riválisával szemben, az Androidot használó gyártókat és a Nokiát is perli. A Nortel levédett technológiáit az Android, az iPhone és a Blackberry készülékek is használják, tehát alkalmas lenne az ellenfelek letámadására.

Már a Microsoft is többször bebizonyította, hogy meg tudja szívatni a riválisait a szabadalmaival, és már most is jó sok van neki, úgy 17 ezer. A redmondi óriáscégnek azonban nem olyan érdekes a Nortel hagyatéka, mert már széleskörű megállapodást kötött a céggel, és a szabadalmakat akkor is használhatja, ha azok más vállalat kezébe kerülnek.

Úgy tűnik, hogy a Google a legártalmatlanabb vevőjelölt, mert kevesebb, mint ezer szabadalma van, és azokkal még nem támadta meg a riválisai. A Nortelnek átadott felvásárlási ajánlata kapcsán is közölte a cég, hogy elsősorban védekezésre használná a portfóliót.

Nem megy a Skype

2011. június 7., 14:29 Módosítva: 2011.06.07 15:15
109

A cég Twitteren és fejlesztői blogján csupán annyit közölt, hogy a bejelentkezéssel problémák vannak, azonban csak a felhasználók egy szűk csoportja érintett, dolgoznak a megoldáson. Ezzel szemben az internetezők világszerte arról számolnak be, hogy nem működik a szolgáltatás.

Nem ez az első nagyobb leállás a cég történetében: tavaly decemberben több órán keresztül gondok voltak a kapcsolódással. Akkor az úgynevezett supernode-ok, a címjegyzékeket tartalmazó, az egyes gépek összekapcsolódását lehetővé tévő szervergépek okozták a problémát, egyszerre túl sok állt le belőlük. Viszont ez az első komolyabb leállás, mióta a Microsoft bejelentette, hogy megveszi a Skype-ot.

A fejlesztői blogon megjelent bejegyzés szerint fél háromkor azonosították a problémát, konkrétumokat azonban nem közöltek. A kliensek elvileg pár óra múlva maguktól be fognak jelentkezni.

Körülbelül két órás leállás után, három órakor helyreállt a szolgáltatás.

Együtt gyárt kisméretű lcd-ket a Toshiba és Sony

2011. június 7., 13:54 Módosítva: 2011.06.07 13:54

A Toshiba és a Sony egyesítené a hordozható eszközökben használt kis- és középméretű folyadékkristályos kijelzők gyártását. Az egyesülés célja Japán versenyképességének növelése lenne a dél-koreai és tajvani konkurenciával szemben, állami pénzek bevonásával. Az állami Innovation Network Corporation of Japan befektetési alap finanszírozásával a közös vállalat már az idén megalakulhatna a Toshiba Mobile Display Co. és a Sony Mobile Display Corp. vállalatok összevonásával.

Utolsókból elsők

A DisplaySearch amerikai piackutató cég adatai szerint 2010-ben a Toshiba 9 százalékos, a Sony 6 százalékos piaci részesedéssel rendelkezett a kis- és középméretű lcd kijelzők világipacán, ami a negyedik és hetedik helyet biztosította számukra a rangsorban. A piaci részesedés puszta összeadásával a közös vállalat a világelső rangjára tenne szert, megelőzve a Sharpot.

A mobiltelefonok és a mobil számítástechnikai eszközök iránt rohamosan növekvő keresletnek köszönhetően az lcd gyártásban a kis- és középméretű panelek piaca néz a legnagyobb növekedés elé. Az éleződő világpiaci árversenyben a japán gyártók elveszítették nyereségeiket a tévékészülékekhez szükséges nagyméretű lcd panelek piacán, ezért vagy felhagytak a gyártással, vagy lecsökkentették gyártási kapacitásukat. A kis- és középméretű lcd panel gyártásban azonban megőrizték versenyképességüket.

A Toshiba új üzemet is tervez építeni az Apple iPhone készülékeihez szükséges panelek gyártására, a Sony pedig a Seiko Epson Corp. egy üzemének megvásárlásával növelte termelési kapacitását.

Táblagép lesz az új Wii kontrollere?

2011. június 6., 11:27 Módosítva: 2011.07.28 13:38

A korábbi pontos jóslataival nagy hírnevet szerzett Nihon Keizai Shinbun azt írja, hogy a következő Wii konzolhoz is készült egy forradalmian új irányító, amely pont olyan, mint egy kisebb táblagép. A 6 hüvelykes, saját akkuval és kamerával felszerelt tablettel nemcsak a Wii konzolt lehet majd irányítani, hanem hordozható játékgépként is működik majd.

A Nintendo eredetileg 2012-es megjelenési dátumról beszélt, de a lap szerint az új kütyü már 2011 év végén kapható lesz.

Bár a Wii bebizonyította, hogy a nagy felbontású grafika nem minden, és egy ötletes kontroller is elég a sikerhez, egyes pletykák szerint ezen a területen is változás várható, és HD felbontású lesz az új konzol.

Minden részlet kiderül, amikor megnyitja kapuit Los Angelesben az E3, a játékipar legnagyobb éves vására, ahol a Nintendo bejelentése lesz az egyik legnagyobb attrakció.

Bevásárol a Lenovo

2011. június 1., 07:15 Módosítva: 2011.06.01 07:15

A kínai Lenovo számítógépgyártó 7 százalékos részt szerez a személyi számítógépek nyugat-európai piacán azzal, hogy megveszi a német Medion elektronikai nagykereskedő cég 36,66 százalékát. A Lenovo szerdán megjelent közleménye szerint részvényenként 13 eurót, összesen 231 millió eurót fizetnek a Medion-részesedésért. Ez 17,6 százalékos felár a Medion keddi tőzsdei záróárához képest. A Lenovo - a legnagyobb, részben állami ellenőrzésű kínai személyiszámítógép-gyártó csoport - 2004. decemberben szerzett többségi részesedést, 1,25 milliárd dollárért, az amerikai IBM személyi számítógép üzletágában, leküzdve az amerikai kongresszus biztonságpolitikai kifogásait. Az üzletág 2005. május 1-jétől szerepel a Lenovo csoportmérlegében. A vállalat a felvásárlással a világ harmadik számú személyiszámítógép- és notesz-számítógép gyártója lett; jelenleg a világranglista negyedik helyezettje.

Olcsóbb hívás külföldről

2011. május 31., 13:55 Módosítva: 2011.05.31 13:55

Új roamingszolgáltatást vezet be a Telenor számlás és kártyás előfizetők számára. A Roaming Hívóval 49 forintos percdíjjal, hívásonkénti, 299 forintos kapcsolási díj mellett lehet az 1-es roaming díjzónába tartozó országokból – az Európai Unió minden országából, így többek között olyan kedvelt üdülőhelyekről, mint Ausztria, Ciprus, Görögország, Málta, Olaszország, Portugália, Franciaország vagy Spanyolország – hazatelefonálni vagy az ország helyi hálózatán belüli hívást kezdeményezni. A külföldön, az 1-es zónában tartózkodó ügyfelek pedig a kapcsolási díj megfizetését követően percenként 0 forintért fogadhatnak hívásokat.

A Roaming Hívó szolgáltatás a promóciós időszak alatt, 2011. május 17-től visszavonásig rendelhető meg, a szolgáltatást a promóciós időszak lejártakor automatikusan törli a Telenor. Ha megnézzük az árakat, a kapcsolási díj miatt csak a hosszabb hívásoknál éri meg a szolgáltatás megrendelése.

Egymillió Galaxy S II-t adtak el

2011. május 31., 11:32 Módosítva: 2011.07.04 11:24
30

A Samsung bejelentette, hogy már egymillió darabot adtak el nemrég bemutatott mobiljukból, a Galaxy S II-ből. A koreai cég szerint még soha nem sikerült ilyen gyorsan ennyit eladni egy termékből, a Galaxy S II még elődjét, a Galaxy S-t is megelőzte, alig negyven nap kellett az egymillió eladott példányhoz. A mobilt április 29-én dobták piacra, az adatok szerint minden harmadik másodpercben eladtak egy darabot.

samsung-galaxy-s-ii-i9100 screenshot 20110213213429 nfh

Kibertámadás a Lockheed Martin ellen

2011. május 29., 09:07 Módosítva: 2011.06.02 11:08
7

Kibertámadás érte a Lockheed Martin amerikai óriáscég információs rendszerét, de a jelentős és elszánt támadást sikerült elhárítani - közölte a vállalat szombaton.

Az eset egy hete történt. A cég informatikusai azonnal észlelték a kísérletet, és határozott intézkedésket tettek az egész rendszer és a tárolt információk védelmére. Ennek köszönhetően a rendszer biztonságos maradt, egyetlen adat sem került ki belőle.

A Lockheed Martin az amerikai védelmi minisztérium legfőbb fegyverszállítója. Elsősorban katonai gépek gyártásáról ismert, de hadihajókat és egyéb harci eszközöket is gyárt, és ugyancsak jelentős szerepet játszik az amerikai űriparban.

A Pentagon közölte, hogy együttműködik a céggel a kibertámadás hátterének a felderítésében, de a tárca szerint nem lesz különösebb következménye az ügynek.

Elkészült a Firefox 6 alfája

2011. május 28., 12:56 Módosítva: 2011.07.26 10:32
8

Jól tartja a Mozilla a Firefox 4 megjelenése után felvett gyors termékfejlesztési tempót, nem sokkal a Firefox 5 nyilvános bétájának bemutatása után elérhetővé tette a Firefox 6 fejlesztőknek szánt alfa verzióját is. Az utóbbi verzióban számos új eszköz lesz, például egy adatkezelő ablak (Data Management Window) és egy továbbfejlesztett kiterjesztéskezelő.

Aki nagyon szeretné kipróbálni az alfa verziót, itt megteheti az Aurora csatorna kiválasztásával.

A felhasználóknak az adatkezelő ablak a legfontosabb újítás, mert itt lehet részletesen beállítani hogy melyik weboldal milyen személyes adatainkhoz férjen hozzá. Weboldalra lebontva szabályozható a sütik mentése, az előugró ablakok megnyitása, az offline tárhely és a földrajzi adataink használata. Ez kísérleti eszköz, egyáltalán nem biztos, hogy benne lesz a végleges 6-os verzióban.

Akadozik a Skype

2011. május 26., 21:12 Módosítva: 2011.05.26 21:12
7

Csütörtök délután egyes Skype-felhasználók nem tudtak belépni a netes telefonszolgáltató rendszerébe. A cég Twitter-üzenetben jelezte, hogy tud a problémáról és dolgozik a megoldáson. Egy órával később a cég újabb üzenetben kérte az érintetteket, hogy töröljék a shared.xml fájlt a Slype könyvtárból. A cég nem árulta el, hogy pontosan hány embert érintett a probléma, csak annyit közölt, hogy kevés felhasználó nem fért hozzá a rendszerhez. Hozzátették, hogy a közeljövőben egy egyszerűbb megoldást is közzétesznek.

Kibertámadás érte a norvég hadsereg rendszereit

2011. május 23., 14:15 Módosítva: 2011.05.23 14:15

A norvég hadsereg szóvivője a múlt héten jelentette be, hogy informatikai rendszerüket március végén komoly kibertámadás érte, egy nappal az után, hogy a NATO közös fellépésének részeként az ország F-16-os repülőgépei első alkalommal bombáztak Líbiában.

Hilde Lindboe, a védelmi minisztérium informatikai infrastruktúráért felelős részlegének szóvivője elmondta, hogy az internetről a hadsereg rendszerei felé irányuló támadások megszokottak, de ez az akció olyan nagy mértékű volt, hogy szinte biztos a bombázással való összefüggés. A támadás emailben történt: a bombázás után, március 25-én körülbelül 100 magas rangú katonai tisztviselő kapott egy melléklettel ellátott elektronikus levelet. A csatolmány megnyitása aktivált egy vírust, melynek feladata az volt, hogy információkat nyerjen ki a hosztgépekről.


A támadás felfedezése után vizsgálat indult, de eddig nem találtak arra utaló jeleket, hogy bizalmas információk szivárogtak volna ki, egyetlen olyan számítógép akadt, melyen gyanús fájlokat fedeztek fel.

Letölthető a Firefox 5 bétája

2011. május 23., 13:04 Módosítva: 2011.06.07 10:54
18

A Mozilla által nemrég bevezetett új fejlesztési modellben követett ütemtervnek megfelelően felbukkant a bétacsatornában a Firefox 5-ös verziója. A végleges kiadás öt hét múlva érkezhet, az eredeti céldátum: június 21. volt.

A Firefox 5 bétájába a szokásos hibajavítások mellett belekerült a csatornaváltó, mellyel a felhasználók a különféle érettségi szintű verzióknak fenntartott fejlesztési csatornák közül (central, aurora, beta, release) választhatják ki a nekik megfelelőt. A fejlesztők javítottak a JavaScript-végrehajtás, a memóriakezelés, a canvas- és a hálózatkezelés teljesítményén, és jó néhány HTML5-funkcióval bővítették a böngésző repertoárját.

Új a CSS-animációk támogatása, a néhány lokalizációban javított helyesírás-ellenőrző, a jobb asztali integráció Linuxon, valamit a felhasználó követésének letiltását lehetővé tévő Do-Not-Track beállítás kiemeltebb helyre történő áthelyezése. A változások teljes listája – angol nyelven – a kiadási megjegyzésekben olvasható.

A Firefox 5 bétája letölthető – magyar nyelvű felülettel is – számítógépekre és androidos okostelefonokra a Mozilla weboldaláról.

Megint döcögött a Telenor

2011. május 20., 19:46 Módosítva: 2011.05.20 19:46
186

"Technikai okok miatt egyes távközlési szolgáltatásak nem vehetőek igénybe" - közölte a Telenor gépi ügyfélszolgálata péntek délután, este, miután ismét hálózati kihagyásokat tapasztalhattak az előfizetők, felhasználók. Körülbelül fél öttől a telefonok kijelzőjén a "csak segélyhívásra" üzenet jelent meg, a mobilinternet is használhatatlanná vált. Este fél nyolc körül a szolgáltatás már működni látszott.

A Telenor Hungary facebookos oldalán azt írták a jelenséggel kapcsolatban, hogy mind a hanghívásokban, mind a mobilinternet-szolgáltatásban hálózati probléma lépett fel, elsősorban Budapesten és környékén.

"A hibát nemvárt torlódás okozza, ami azért alakult ki, mert folyik a hálózatfejlesztés és ennek következtében egyes hálózati elemek nagyobb forgalmat bonyolítanak, mint eddig. Mérnökeink folyamatosan dolgoznak a probléma elhárításán. Elnézést kérünk minden érintettől." - közölte a Facebookon a magyar Telenor.

Hasonló fennakadást lehetett tapasztalni a Telenor szolgáltatásában egy héttel ezelőtt pénteken is.

Jön az offline Google Docs

2011. május 20., 15:16 Módosítva: 2011.06.01 16:01
15

Idén nyáron megjelenik a Google nagy sikerű ingyenes online irodai programcsomagja, a Docs internetes kapcsolat nélkül is működő verziója. Ezzel a Google újabb támadást indít a Microsoft ellen, aminek az Office csomagja uralja ezt a kategóriát. Az offline Google Docs valószínűleg kevesebbet fog tudni, mint az Office, viszont ingyen adják. A programot a Google-nél már javában tesztelik.

A cég már régóta próbálkozik azzal, hogy a Docs internetfüggőségét megszüntesse, bár ez szembemegy azzal az általános iránnyal, hogy a Google mindent online-ra és internetközpontúra, állandó kapcsolatot feltételezve tervez meg. Legutóbb 2008-ban kaszálták el az offline Docs projektet, amit most valószínűleg a Chrome OS operációs rendszer miatt élesztettek újra. A hamarosan megjelenő Chromebookoknál roppant kínos lenne, ha netkapcsolat nélkül, például utazás közben nem működne az alapértelmezett szövegszerkesztő, táblázatkezelő és a többi fontos alkalmazás.

1 millió 448 ezer mobilnetező van az országban

2011. május 19., 14:29 Módosítva: 2011.05.19 14:29

A három mobilszolgáltató együttműködésén alapuló gyorsjelentés szerint az előfizetők a áprilisban 1 millió 308 ezer GB adatot töltöttek le és fel, az egy aktív ügyfélre jutó átlagos forgalom 1,18 GB-ra nőtt.

Az aktív előfizetések alapján a T-Mobile részesedése 48,64 százalék, a Telenoré 23,95, míg a Vodafone-é 27,41 százalék. A legtöbbet a telenorosok neteznek, havi áűtlagban 1,6 gigabájt az adatforgalmuk, a másik két szolgáltatónál ez ali több mint 1 gigabájt.

Román hekker tört be a NASA-hoz

2011. május 18., 10:12 Módosítva: 2011.06.07 10:23
30

A neten TinKode néven ismert hírhedt román hekker a brit haditengerészet és az európai űrhivatal szervereinek feltörése után újabb skalpot szerzett: bejutott a NASA egyik kutatóközpontjának szervereire, és onnan titkos műholdas adatokat töltött le.

TinKode a blogján a Goddard Space Flight Center FTP-szerveréről származó képpel bizonyította a betörést, amit később a NASA illetékesei is megerősítettek. A képen a NASA SERVIR nevű programjának fájljai látszanak, ez a műholdak képeinek és mérési adatainak felhasználását segíti a legkülönfélébb területeken a természeti katasztrófák utáni mentéstől a klímaváltozás modellezéséig.

Csökkent a Vodafone nyeresége

2011. május 17., 11:00 Módosítva: 2011.05.17 11:00

A brit központú vállalat közleménye szerint a bevétel 45,9 milliárd font volt, 3,2 százalékkal nőtt az előző évhez képest. Elemzők 45,5 milliárdra számítottak. A kamat- és adófizetés, valamint értékcsökkenés előtti eredmény (EBITDA) az elemzői előrejelzéseknek megfelelően 0,4 százalékkal 14,7 milliárd fontra csökkent. A nettó profit 7,97 milliárd font volt, 7,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Az eredmények elsősorban a dél-európai térségben romlottak, a gazdasági válság és a Spanyolországban egyre élesebb piaci verseny miatt. A kontinens északi részén, valamint Indiában és Dél-Afrikában elért eredmények részben ellensúlyozták a veszteségeket.

A társaság a legtöbb piacon megtartotta vagy növelte részesedését, a következő időszakban pedig erősebben koncentrál majd az internetezésre alkalmas okostelefont használó ügyfelek kiszolgálására. A magyarországi érdekeltség eredményére vonatkozó adatokat nem tartalmaz a jelentés.

Budapesten tanácskoznak a szakértők a jövő internetéről

2011. május 16., 15:10 Módosítva: 2011.05.16 15:10

A program keretében a kutatók és ipari partnerek az internetet érő jelenlegi és várható jövőbeni kihívásokra keresik a választ. A tanácskozás szakmai súlyát jelzi, hogy annak szervezésében több szaktekintély részt vett: így Timo Lahnalampi, a finn DIMES Egyesület igazgatója, valamint Vattay Gábor egyetemi tanár és Papp Gábor egyetemi tanár az Eötvös Loránd Tudományegyetem Fizikai Intézetéből.

Az eseményt támogatja az EU FP7-es kutatási keretprogramja, valamint a Nemzeti Innovációs Hivatal és a magyar EU elnökség. A rendezvényt Manuel Monteiro, az Európai Bizottság Információs Társadalom és Média Igazgatóságának képviselője nyitotta meg.

Lady Gaga az első twitterező tízmillió követő fölött

2011. május 16., 10:40 Módosítva: 2011.05.16 10:40
7

Az amerikai énekesnő, Lady Gaga lett a Twitter első felhasználója, akinek a bejegyzéseit több mint tízmillió másik mikroblogoló követi. A tízmilliós határt Gaga az éppen zajló turnéja londoni állomásán lépte át, és rövid üzenetben köszönte meg rajongóinak.

A legtöbb követővel bíró Twitter-csatorna címét tavaly augusztusban vette át egy másik énekesnőtől, Britney Spearstől, előtte sokáig Ashton Kutcher hollywoodi színész volt a legnépszerűbb twitterező. A toplistán jelenleg Justin Bieber kanadai tinisztár-énekes, és Barack Obama amerikai elnök követi Lady Gagát, erős lemaradással, más nincs is 8 millió követő felett. A csúcstartó egyébként aránylag keveset ír a Twitterre, eddig összesen 736 bejegyzése volt (összehasonlításképpen a második legnépszerűbb Biebernek több mint 9000 bejegyzése van).

Olcsóbb távközlési szolgáltatás 3,6 millió háztartásnak

2011. május 13., 15:28 Módosítva: 2011.05.25 10:22

Mintegy 3,6 millió háztartás olcsóbb és jobb távközlési szolgáltatást vehet igénybe a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NHHH) új, a nagykereskedelmi piacokat szabályozó határozatai szerint. Szalai Annamária, a hatóság elnöke pénteken Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: a határozat az új technológiákra is vonatkozik a hírközlési, illetve a szélessávú piacokon.

Így az optikai és részben a kábelhálózatokat is meg kell osztaniuk a nagy szolgáltatóknak a kisebb versenytársakkal például ott, ahol azoknak nincs ilyen vezetékük. A hatóság ugyanis az uniós elvekkel összhangban úgy ítéli meg, hogy az új generációs hálózatok akkor jelentik a fejlődés zálogát, ha az ahhoz való hozzáférést kiszélesítik.

A nagykereskedelmi piac szabályozása pedig azért fontos, mert az itt kialakult árak határozzák meg a végfelhasználói díjakat is. Magyarországon az új generációs, széles sávú hálózatokat jelenleg a települések 19 százaléka és a lakosság 62 százaléka éri el. Az NMHH szerint az új szabályozás beruházásösztönző is, mert megszünteti a bizonytalanságot, ugyanakkor a fejlesztéseket az új technológiák irányába tereli.

Csökkent a Telefonica profitja

2011. május 13., 10:13 Módosítva: 2011.05.13 10:13

A Telefonica spanyol távközlési óriásvállalat profitja 1,9 százalékkal csökkent az első negyedévben, részben működési költségeinek emelkedése miatt. A brit székhelyű Vodafone után a piaci értéke alapján második legnagyobb európai távközlési cég adózott eredménye 1,62 milliárd euróra mérséklődött a márciussal zárult három hónapban az egy évvel korábbi 1,66 milliárd euróról. A szakértők 1,72 milliárd euró profitra számítottak. A működési költségek 13 százalékkal 10,18 milliárd euróra nőttek, és hasonló mértékben emelkedtek a személyi kiadások is. A távközlési vállalat bevétele 11 százalékkal 15,44 milliárd euróra bővült. Ez minimálisan elmaradt a szakértői várakozásoktól. A cég spanyolországi egysége a legjelentősebb az eladásokat tekintve. Itt a bevétel 5,6 százalékkal csökkent. Ezt ellensúlyozta ugyanakkor, hogy a Telefonica latin-amerikai divíziójában 26 százalékkal nőttek az eladások.

Százmillió Android

2011. május 12., 12:04 Módosítva: 2011.05.12 12:04

A Google I/O 2011 konferenciáján jelentette be a cég, hogy a partnercégei túl vannak a 100 milliomodik, Android operációs rendszert futtató készülék eladásán. A Google központjában napi 400 ezer új androidos telefont, tabletet és egyéb mobil eszközt regisztrálnak a felhasználók.

Az okostelefonok piacán az iPhone hegemóniáját elsősorban azzal sikerült megtörniük, hogy ma már 36 gyártó 310 különféle modelljén fut az Android, és világszerte 215 mobilszolgáltatóval működnek együtt. Ezzel szemben az Apple stratégiája a kizárólagosságra épült, csak a saját készülékein megy az iOS, és sokáig országonként csak egy szolgáltatóval szerződtek le.

Az Android vezető termékmenedzsere azt is elárulta, hogy már készül az operációs rendszer következő verziója, a kódneve Ice Cream, vagyis jégkrém, és a fejlesztők célja, hogy a rendszernek pontosan ugyanaz a verziója működjön minden készüléken.

Mark Zuckerbergből csak egy lehet

2011. május 12., 10:21 Módosítva: 2011.05.12 10:40

Törölték a Facebookról Mark Zuckerberget. Persze nem a cég milliárdos alapító-vezérigazgatóját, hanem azt az indianapolisi ügyvédet, akit pechjére ugyanígy hívnak. A hivatalos indoklás hamis személyazonossággal történt regisztráció volt, vagyis az oldal karbantartói azt hitték, valaki hülyéskedik, és a főnök nevében regisztrál az oldalra.

A névrokon Zuckerberggel nem először fordul elő ez, két éve már kidobták ugyanezért, akkor négy hónapba telt, míg bebizonyította, hogy tényleg ez a neve. A kérdésre, hogy miért nem hagyja ott a fenébe az egész oldalt, azt mondta, két tinédzser gyereke van, és a Facebook a legjobb és egyetlen mód arra, hogy megtudja, mi minden történik velük, amiről nem beszélnek a szüleikkel.

Mark 2 most újra megpróbál visszajutni a közösségi oldalra (az ügyvédi irodájának céges Facebook-oldalát egyébként nem törölték), bár az bevallottan nagy megkönnyebbülés neki, hogy nem kell a százával érkező levelekre válaszolnia, amelyekben az emberek összekeverik a híres Zuckerberggel, és vagy hálálkodnak, mert rég elveszettnek hitt ismerőseikkel hozta őket össze az oldal, vagy pénzt próbálnak kölcsönkérni tőle.