Tech blog

Akár félmilliós bírság hiányos weblapokért

2009. szeptember 10., 08:20 Módosítva: 2009.09.10 08:20

Akár félmillió forintos bírságot is kiszabhat a Nemzeti Fogyasztóvédelmi
Hatóság (NFH) azokra az internetes kereskedőkre, akik a vonatkozó
jogszabályokban részletezett tájékoztatási kötelezettségeiknek nem tesznek eleget holnapjukon. A Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért (SzEK.org) 23 SzEK.org-tag webshopját vizsgálta meg, melyek közül egyik sem tett maradéktalanul eleget a jogszabályi előírásoknak.

A honlapokon talált leggyakoribb hibák közé tartozik a szolgáltató személyére vonatkozó egyes adatok közlésének hiánya: a tagok 25 %-a a kötelező adatok nagy részét nem teszi hozzáférhetővé, és csak 1-2 tag felel meg teljes egészében ezen előírásnak. Az elállás jogáról a szolgáltatók 45 %-a, a szerződés megkötésének technikai lépéseiről pedig a 80 %-a nem, vagy nem megfelelően tájékoztatja a szolgáltatást igénybevevőket. A tagok elenyésző, csupán 30 %-a teljesíti a feltételeket teljes egészében.

Tovább süllyed a játékipar

2009. szeptember 9., 16:01 Módosítva: 2009.09.18 17:27

Bár a válság elején még büszkén állították a videojátékok fejlesztői és forgalmazói, hogy a játékipart nem érinti a válság (a fő indok az volt, hogy a játék ár/idő arányban a legolcsóbb szórakozási forma), már hatodik hónapja folyamatosan rácáfolnak erre a statisztikák.

Az augusztusi amerikai adatok 14 százalékos visszaesést mutatnak az egy évvel ezelőtti eladásokhoz képest, annak ellenére, hogy három nagy reményekkel várt kasszasiker, az amerikai focis Madden NFL 10, a Batman Arkham Asylum, és a Wii Sport Resort is megjelent a hónapban. A játékkonzolok eladásai még inkább mélyrepülésben vannak, két elemzőcég is felmérte a piacot, az egyik 24, a másik 28 százalékos visszaesést jelentett, a PS3 olcsó új verziójának premierje ellenére.

Szakemberek szerint azonban most már tényleg vége válságnak a videojátékok világában, szeptemberben legalább 10-15 százalékos emelkedést várnak az eladásokban a 2008-as adatokhoz képest (főleg a két zenés játékban, a Rock Band Beatlesben és a Guitar Hero 5-ben, illetve a Need for Speed autóversenyes sorozat új részében bíznak), aztán karácsonyig a várakozások szerint nagyjából a 2008-as szintet fogják hozni a játékok.

Egy hét alatt tízmillió Opera 10

2009. szeptember 9., 08:54 Módosítva: 2009.09.09 08:56

A kiadása óta eltelt egy hétben 10 millióan töltötték le az Opera 10-es verzióját – közölte a programot fejlesztő Opera Software. A norvég vállalat szerint a magas szám egyértelműen bizonyítja: egyre több felhasználó ismeri fel, hogy a böngészők piacán is léteznek alternatívák.

„Bár minden új kiadásnál javultak a letöltési statisztikáink, az Opera 10 messze felülmúlta az eddigi rekordjainkat” – idézi a közlemény Jon von Tetzchner vezérigazgatót. A kivételesen sok új telepítés azt mutatja,hogy azaz sok olyan internetező installálta az új verziót, aki korábban nem használta az Operát.

Összehasonlításképpen: a Firefox 3-as kiadását tavaly nyáron a rajongók mozgósításának köszönhetően egyetlen nap alatt nyolcmillióan töltötték le – ezzel a program a Guinness-rekordot állított fel, míg az Safari idén június elején kiadott 4-es verzióját a kiadását követő három napban 11 millióan telepítették.

Az Opera 10 legfontosabb újdonságai a gyorsabb Presto motor, az áttervezett grafikus felület, a lapok előnézeti képét mutató Visual tabs funkció, valamint a böngészés sebességét gyorsító, de cserébe a grafikus elemek megjelenítésének minőségét rontó Opera Turbo.

Kritikus hibát találtak a Windowsban

2009. szeptember 9., 08:25 Módosítva: 2009.09.09 08:25

Szép dátum a mai, mert elég sok kilences áll egymás mögött. Következzen hát a tudomány és a technika hét legérdekesebb szerdai híre.

Egy informatikai kutató kritikus biztonsági hibát talált a Windowsban, de végül kiderült, hogy az csak a Vistát érinti, a hamarosan megjelenő Windows 7-nekcsak egy korai verziója volt támadható ezzel a módszerrel.

Év vége előtt megjelenik a Palm Pre mobil utódja, az olcsóbb Pixi, amin szintén a webOS nevű operációs rendszer fut. Nem lesz benne wifi, a beépített memóriája 8 gigabájt, és a 2,63 hüvelykes, kapacitív érintőkijelzőjén 320x400 képpont jelenik meg.

A Monopoly City Streets valódi utcákon, a Google Maps térképén lesz játszható. A játékosok 3 millió virtuális dollárt kapnak, és bármilyen utcát megvásárolhatnak majd.

Nepálban egy fiatal hajból készített olcsó napkollektort. A haj olcsóbb és könnyebben elérhető, mint a szilícium, és a haj színét adó melanin jól vezeti az áramot. A haj hatékonyságáról nem ír a Gizmodo.

A zeneipar nagyon várja az Apple holnapi sajtóeseményét, mert abban reménykednek, hogy a kütyügyártó megmenti őket. Táblagép vagy előfizetős zeneszolgáltatás lesz a megmentő? Vagy a Beatles?

A briteknek még jobban csökkenteniük kell az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, ha meg akarják menteni a légi közlekedést.

Két nagyon fontos őssejtes kísérlet is kudarccal végződött az USA-ban.

Magyarok a Halo 3 ODST trailerében

2009. szeptember 7., 11:57 Módosítva: 2010.09.14 11:09
2

„Díszsortűz!”, „Vigyázzállás!” és más magyar nyelvű utasítások hangoznak el a Halo 3 ODST (Orbital Drop Shock Trooper) videojáték élőszereplős trailerében. Az előzetest Etyeken forgatták magyar szereplőkkel, a trailert a világon mindenhol a magyar mondatokkal mutatják be.

A Halo 3 ODST a népszerű Halo 3, az Xbox 360 egyik legnagyobb sikerének önálló kiegészítője, amely egy egyszerű katona szemszögéből meséli el azokat az eseményeket, amelyek a Halo 3 történéseihez vezettek. A Halo-trilógia a 26. században játszódik, amikor az emberiség agresszív idegen fajokkal kerül szembe. A Halo 3 ODST szeptember 22-én jelenik meg.

Ajánlott frissíteni a Skype-ot

2009. szeptember 7., 10:00 Módosítva: 2009.11.04 12:18

Nemrég egy svájci programozó, Ruben Unteregger közzétette annak a kártékony szoftvernek a forráskódját, melyet állami megrendelésre készített, és amelynek célja az volt, hogy lehallgathatóvá, illetve rögzíthetővé tegyék az internetes telefonálásokat (VoIP-szolgáltatásokat), így az egyik legnépszerűbbet, a Skype-ot is.

A klasszikus hackermódszert alkalmazó, megkerülő megoldás figyelemre méltóan egyszerű technikát alkalmazott: a Windows adottságait használja ki arra, hogy a fertőzött gépen az audioadatok áramlását figyeli, és ezt a titkosítatlan adatsort rögzíti, majd küldi el a megfigyelő szerverére mp3-as formában. Már a közzétételkor felmerültek az aggodalmak, melyek szerint ez a forráskód hozzásegítheti a rosszindulatú informatikusokat, esetleg a bűnözőket, hogy az ismertté vált trójai felhasználásával elkészítsék saját lehallgató programjukat.

Ruben Unteregger ettől nem tartott, és bizonyos szempontból be is jöttek várakozásai, a vírusvédelmi rendszerek elől elrejtőző program ismertté válása után a biztonsági cégek felvették víruslistájukra a szoftvert, ám az aggódóknak is igazuk lett, ugyanis egy nappal a bejelentés után megjelent egy, a forrás alapján írt trójai. A Symantec és a Trend Micro hamar reagált a fenyegetésre, de a Skype is kiadott egy biztonsági frissítést a hét végén.

A Skype hivatalos blogja tudósított arról szeptember 3-án, hogy megjelent a 4.1.0.166-os verzió, amely a gyorsjavításokat tartalmazza, de ezek a javítások korábbi hibákat (fagyási gondokat videohívás közben, a régebbi számítógépeken adódó problémákat) orvosolnak, a lehallgatást szolgáló trójai ellen nem tudnak fellépni, mivel az a Windows biztonsági rését használja ki. Peter Parkes a Skype nevében ezért csak azt tudja tanácsolni, hogy a felhasználók tartsák be a biztonsági ajánlásokat (a kártékony programnak először is fel kell kerülnie a felhasználó számítógépére, ezért például óvakodjanak a nem megbízható forrásból érkező linkek megnyitásától), valamint folyamatosan frissítsék vírusvédelmi programjukat és operációs rendszerüket.

Itt a levegővel működő mikroprocesszor

2009. szeptember 7., 09:05 Módosítva: 2009.09.07 09:07

Hétfőn reggel általában kevés az új hír, de azért akadt néhány újdonság a tudomány és a technika világában:

Még egy lépéssel közelebb kerültünk a kvantumszámítógéphez: a Bristoli Egyetem kutatói olyan csipet terveztek, amely a Shor-algoritmus szerint működik, és fotonokat használ információhordozásra. És még egy fura csipünk is van mára, de ez már elkészült: amerikai mérnökök levegővel működő mikroprocesszorral bővítették a vad fejlesztések sorát.

Amerikai mérnökök a fényt hanggá alakító berendezést fejlesztettek ki. Egy lézerrel ionizálnak némi vizet, majd ezt hevítik tovább; az eredmény egy kisebb gőzrobbanás, ami 220 decibeles hangimpulzust kelt. A lézert víz alatti kommunikációhoz használnák.

Közösségi alapon működő fordító plugin készült a Firefoxhoz. Negyven nyelvet ismer, és az idegen nyelvű oldalakról a projekt köré szerveződő közösség önkéntesei által lefordított verziót közli – már ha az létezik, mert ha nem, akkor marad a Google Translate.

A „takonyrobot” szó annyira ritka, hogy e sorok írásakor még hapax legomenon. Mostantól kicsit gyakoribb lesz, mert brit tudósok ilyen biorobotot konstruáltak egysejtű organizmusból.

Mára is van egy új állatfajunk, ezúttal egy óriási patkány, amit Pápua Új-Guinea dzsungeleinek mélyén találtak kalandos kedvű biológusok. Egy nemzetközi természetvédő szervezet tagjai eközben először láttak vadon egy mianmari ritka teknősfajt. A világ másik táján pedig egy madárfajból látnak túl sokat: seregélyek riogatnak több amerikai nagyvárost.

Még egy kicsit megtudtak a régészek a titokzatos húsvét-szigeteki óriásszobrokról. Kiderült, hogy a szobrok vörös színű kőkalapjai hogyan készültek. Hogy miért, azt még mindig nem tudni.

Guitar Hero 5-verseny a Westendben

2009. szeptember 4., 16:06 Módosítva: 2009.09.10 16:44
2

A közelmúltban elkészült a Guitar Hero ötödik része, ennek örömére egy versennyel egybekötött bulit szervez a forgalmazó a Westend üzletközpontban 2009. szeptember 11-én.

Háromfős csapatok jelentkezését várják (dob-gitár-ének), a nevezési határidő 2009. szeptember 10. Maximum 20 csapat jelentkezését tudják elfogadni, az ügyben a ghwt@bsc.hu email-címre lehet levelet írni. A helyszínen csak akkor lehet regisztrálni, ha a helyek még nem teltek be.

A verseny este hétkor kezdődik, ezután már nincs lehetőség gyakorlásra.

A versenyzők előadását szakmai zsűri értékeli. Nem az a csapat nyer, amelyik a legtöbb pontot éri el. A játékbeli teljesítmény mellett értékelik a színpadi koreográfiát és a bandák kinézetét is. A korábbi versenyeken volt olyan, aki komplett rajongótábort hozott magával, voltak, akik lila hajjal és bőrruhában léptek színpadra.

Az első helyezett minden tagja egy Guitar Hero 5 szettet, a második helyezett Guitar Hero játékot, míg a harmadik csapat Activision ajándékcsomagot kap ajándékba

Visszatértek a zenevideók a brit YouTube-ra

2009. szeptember 4., 11:06 Módosítva: 2009.09.30 09:03

Márciusban a brit szolgáltatás több ezer zenei videót blokkolt, mivel nem tudott megegyezni a zeneiparral a zeneszámok szerzői jogáról. A Google tulajdonában lévő YouTube azonban most egy egyelőre ismeretlen pénzösszeget fizet majd a PRS-nek januárig visszamenőleg és 2012-ig bezárólag.

Adam Shaw, a PRS for Music vezetője azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy örült neki, hogy végre egyezségre jutottak. "Több mint 60 ezer zeneszerzőt és szövegírót képviselünk, és a legtöbben alig keresnek pénzt - sokan még évi 5000 fontnál is kevesebb jövedelemhez jutnak, így ez a juttatás tényleg az életkörülményeiket javítja".

A YouTube gyakorlatilag minden prémium szintű zeneszámot blokkolt a szerverein az Egyesült Királyságban. Ugyanakkor a rajongók által készített és hivatalos videók továbbra is fent voltak a szerveren, köztük olyanok is, amelyeket maguk a kiadók szankcionáltak korábban. Az EMI tulajdonjogában lévő Parlophone például a tilalom ellenére is a YouTube legnépszerűbb brit csatornájává vált a maga 240 millió találatával.

A YouTube szerint a több tízezer eltűnt videó az elkövetkező pár napban vissza fog kerülni a portálra. Patrick Walker, a YouTube igazgatója szerint a zenei videók a honlap legnépszerűbb részét képezik, ez pedig nemcsak a videoklipekre, hanem az olyan tévéprogramok zenéire is vonatkozik, mint az X Factor.

Halálos áldozata van Olaszországban az új vírusnak

2009. szeptember 4., 10:51 Módosítva: 2009.09.04 10:51

Az illető egy 51 éves férfi volt, aki akut szív- és vesebetegségben, staphylococcusfertőzésben, tüdőgyulladásban és cukorbetegségben szenvedett, ezt követően fertőződött meg az újinfluenza vírusával - hozta nyilvánosságra közleményében a dél-olaszországi város Cotugno kórháza.

A férfit néhány nappal korábban szállították be az egészségügyi intézménybe, és nem sokkal csütörtök éjfél után halt meg. Ebben a kórházban három másik beteget kezelnek újinfluenzával.

Az észak-olaszországi Monza egyik kórházában kómás állapotban van egy huszonéves újinfluenzás fiatalember.

A pusztuló koralloktól a fájdalomtűrő állatokig

2009. szeptember 3., 08:59 Módosítva: 2009.09.03 09:32

Jó reggelt, jó olvasást! Az elmúlt 24 óra legérdekesebb hírei a technika és tudomány világából:

A GTA sorozat fejlesztője, a Take Two húszmillió dollár kicsengetésével vet véget annak a jogi hisztinek, amit még 2005-ben a GTA: San Andreas című folytatás Hot Coffee minijátéka keltett. Aki nem emlékezne rá: a minijátékban szexelni lehetett, ami azért nem olyan felháborító egy 18-as karikát viselő videojátéktól.

Az Amazon hivatalosan is tiltakozik a Google könyvkereső szolgáltatása ellen. A Google 125 millió dolláros üzletet kötött könyvkiadókkal és szerzőkkel, ennek értelmében a keresőben lehet majd böngészni több millió könyv között. Az Amazon kartelezéssel és monopolhelyzettel való visszaéléssel vádolja a céget.

Azerbajdzsánban sem jó bloggernek lenni: két bloggert letartóztattak, miután feltettek egy videót a netre arról, hogy szamárnak öltözve sajtótájékoztatót tartanak. A videóban a szamár arról beszél, hogy milyen jó Azerbajdzsánban élni, és mennyire megbecsüli a kormány a szamarakat. Természetesen több nemzetközi jogi szervezet is felhördült az eset hallatán.

Egyre több a „jövünk ki a válságból” témájú hír, most éppen az Intel képviselője mondta a BBC-nek, hogy megint fellendül a pc-piac.

A klímaváltozás miatt savasodnak a tengerek, pusztulnak a korallok – ez ismert jelenség, de a téma megint előkerült, ahogy közeledik a koppenhágai klímacsúcs. Több nemzetközi szervezet környezetvédői most arra hívták fel a figyelmet, hogy a jelenlegi gázkibocsátási célszámok mellett biztosan elpusztulnak ezek az élőlények, amik fontos részei a tengeri ökoszisztémáknak.

Mind mutánsok vagyunk – állítják brit és kínai tudósok. Ezt mondjuk már Darwin óta tudjuk, de most az is kiderült, hogy miden emberben 100 és 200 közötti az új génmutációk száma.

Kína és Európa új alapelveket fektetett le az őssejtterápiákról. Az egyezmény célja a főleg Kínában működő sarlatánok megfékezése.

A szerdai űrsétán megszűnt rádiókapcsolat után újabb izgalmak bonyolítják a Discovery misszióját: egy űrszemét tart az űrállomás felé, még az is lehet, hogy az ISS-nek kisebb elkerülő manővert kell végrehajtania.

És ha már az űrben járunk: kiderült, hogy az Androméda galaxis egy kozmikus kannibál: azért hízhatott ekkorára, mert több törpegalaxist is elnyelt. Az űrbéli lakoma maradványaira brit és amerikai csillagászok bukkantak rá.

A nap vad fejlesztése amerikai tudósoké: azt találták ki, hogy olyan állatokat génsebészkednek össze, amik nem érzik a fájdalmat, így nem fog fájni nekik, amikor a vágóhídon levágják őket. Monty Python sem tudna ilyet kitalálni.

Végül két jó kis összefoglaló anyag. Tegnap megírtuk, hogy negyvenéves az internet, persze attól függ, honnan számoljuk az internet kezdetét. Az ABC News is erre jutott, és összeszedte a nettörténelem legjelentősebb állomásait. A LiveScience pedig a kaliforniai bozóttűzről közölt egy érdekes szájbarágót.

Dél-Afrika betiltaná az online pornót

2009. szeptember 2., 08:52 Módosítva: 2009.09.02 08:54

A nyárnak vége, de a techvilágban még kicsit érezni az uborkaszezont. Közepesen izgalmas hírekkel tudunk szolgálni az elmúlt 24 órából:

A legérdekesebb hír az, amit az Index olvasóinak egy része is bizonyára tapasztalt: kedd este közel két órán keresztül elérhetetlen volt a Gmail. A Google elismerte, hogy a hiba a levelezőszolgáltatás felhasználóinak nagy részénél jelentkezett, az okokról hamarosan érkezik egy részletes cikk.

Kormányok vs. internet #1: Dél-Afrika a gyerekek védelmében cakkpakk betiltaná az online pornót.

Kormányok vs. internet #2: Barack Obama és Gordon Brown után az orosz elnök, Dmirtij Medvegyev is YouTube csatornát indít.

Kormányok vs. internet #3: Egy Unu nevű román hacker szerint a brit kormányzat honlapja nem túl biztonságos, játszi könnyedséggel lehet leszedni róla belépési azonosítókat.

Napi válsághírünk: az IDC közzé tette legújabb negyedéves jelentését a szerverpiacról, még soha nem volt ilyen rossz az eredmény.

A NASA tervei szerint az űrsiklókat leváltó Orion sikeresen vett egy szigorú mérnöki ellenőrzést. Az űrhivatal szeretné, ha 2015-ben már elindulna az első Orion – ha így haladnak, ez akár meg is valósulhat.

És ha már az űrsiklóknál tartunk: a Discovery űrhajósai első űrsétájukon sikeresen leválasztottak egy ammóniatartályt a Nemzetközi Űrállomásról. Az új tartályt a következő, csütörtöki űrsétán szerelik fel.

Az állatvilág ma jéghideg mélységekben élő medúzákkal kápráztat el bennünket: egy nemzetközi tudóscsoport új felfedezéseket publikált ezekről az élőlényekről. A kutatók szerint meglepő, hogy mennyire különböző medúzák alakultak ki a mostoha körülmények között.

Végül egy igazi brittudósok-hír (bár az elkövetők ezúttal ausztrálok): a jobb és balkezes – pontosabban jobb- és balszárnyas – papagájok okosabbak, mint azok, amik egyformán ügyesek mindkét oldali végtagjaikkal.

Júliusban tovább bővült a vezetékes szélessávú piac

2009. szeptember 1., 15:02 Módosítva: 2009.10.02 15:10

Az NHH gyorsjelentése az egykori monopolszolgáltatók, a vezető alternatív szolgáltatók, és a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok önkéntes adatközlésére épül. A hagyományos telefonvonalon szélessávú ADSL-internetszolgáltatásra előfizetők száma az elmúlt hónapok stagnálása, illetve minimális csökkenése után júliusban újra 804 ezerre emelkedett. Az ADSL-előfizetések száma a hónap végén mindössze 9 ezerrel haladta meg a 2008. végi és 22 ezerrel az egy évvel korábbi értéket.

A gyorsjelentésben idén június óta a tizenegy legnagyobb kábelmodemes szolgáltató (UPC, T-Kábel, Fibernet, DIGI, PR Telekom, Zelka, Tarr, TvNetWork, ViDaNet, Parisat, RubiCom) adatai szerepelnek. A tizenegy kábelszolgáltató ügyfeleinek száma júliusban 714 ezerről 720 ezerre nőtt. A társaságok részesedése a teljes kábelmodemes piacon mintegy 85-90 százalékos, így a szélessávú internetszolgáltatásra kábeltelevíziós hálózaton keresztül előfizetők száma az országban mintegy 828 ezer volt július végén. Mindez azt jelenti, hogy a kábelmodemes előfizetések száma 2009. első hét hónapjában 86 ezerrel, 12 hónap alatt pedig közel 150 ezerrel bővült.

A gyorsjelentésben szereplő vezetékes és kábelmodemes szolgáltatók által nyilvántartott bekapcsolt vezetékes vonalak száma júliusban 9 ezerrel 3,101 millióra csökkent. Július végén így 100 főre 30,95 vonal jutott, az egy hónappal korábbi 31,04 után. A háztartások vezetékestelefon-ellátottsága a hónapban 62,2 százalékról 62,06 százalékra csökkent.

2009 júliusában a kezdeményezett hívások időtartama 465 millió perc volt a júniusi 480 millió perc után. Az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 154,6 percről 149,8 percre, a hívások átlagos hossza pedig 3,11 percről 3,00 percre csökkent. A közvetítőválasztást júliusban a júniusi 521 ezer után 517 ezer fogyasztó vette igénybe és ők az előző havi 37 millió perc után 34 millió percet telefonáltak ezen a módon.

A számhordozhatóság keretében a szolgáltatók között júliusban 10 ezer szám mozgott. Az előfizetők a szolgáltatóváltást megkönnyítő számhordozhatóság keretében 2004 januárja óta összesen 415 ezer számot hordoztak, ebből 84 ezret 2009. első hét hónapjában.

Virtuális plakátgaléria az ARC kiállításhoz

2009. szeptember 1., 11:50 Módosítva: 2009.09.01 11:50
1

Tizedik alkalommal rendezik meg Budapesten az Ötvenhatosok terén az ARC plakátkiállítást, amely mára a magyar főváros egyik legrangosabb köztéri rendezvényévé vált. A T-Home virtuális ARC weboldal létrehozásával járul hozzá ahhoz, hogy minél többen részesei lehessenek a kulturális–vizuális élménynek. A honlapon megtekinthetők lesznek az utóbbi 9 év díjnyertes pályamunkái és az idei év teljes anyaga, amelyek közül a közönség szavazatai alapján választják ki a Best of ARC címre érdemes alkotást.

Tovább

A gyilkos algáktól a YouTube királyságáig

2009. augusztus 31., 08:59 Módosítva: 2009.08.31 09:00

Rövid hírek a reggeli kávé mellé, avagy miről maradtunk le éjjel:

  • Dél-Koreában a leggyorsabb az internet a világon, az amerikaiak 15 éves lemaradásban vannak, és emiatt siránkoznak is erősen.
  • Franciaország tengerpartjain mérgező algák tűntek fel, olyan erős a toxikus hatásuk, hogy pár perc alatt megöl egy lovat.
  • A YouTube minden eddiginél nyomasztóbban uralja a videómegosztók piacát, csak Amerikában 120 millió nézője van.
  • India az első Hold-szondája elvesztése után lelőtte az egész Hold-kutató programját, az európai űrhivatal viszont Szojuz űrhajók vásárlását tervezi az oroszoktól.
  • Csúszik a Sun-Oracele összeolvadás, a Sun addig is 147 millió dolláros veszteséget halmozott fel a legutóbbi pénzügyi negyedévben.
  • A Kindle, és úgy általában az ebook-olvasók sokkal környezetbarátabbak, mint a könyvek, állítja egy tanulmány.
  • 2009 végén jönnek a duplaképernyős notebookok.

Internetjogosítványt vezetne be Ausztrália

2009. augusztus 29., 11:58 Módosítva: 2009.08.29 11:58

Dr. Russel Smith, Ausztrália vezető kriminológusa azzal a javaslattal állt elő, csak egy hogy vizsga letétele, és az internetjogosítvány megszerzése után engedjék a felhasználókat fellépni a netre az országban. Dr. Smith szerint az ötlet már Európa több országában is felmerült, és elvben sok szakértő támogatja, bár a gyakorlati megvalósításra még nincsenek igazán kiforrott tervek.

Az online bűnözők számára általában a felhasználó jelenti a leggyengébb láncszemet egy számítógép védelmében, így a tűzfalak, vírusirtók és hasonló védekező szoftverek mellett a legfontosabb lenne a júzereket megtanítani arra, hogyan ne viselkedjenek a neten. Az autóvezetéshez jogosítványt kérünk, mert autót vezetni veszélyes – az internet másképp ugyan, de legalább ugyanilyen veszélyes, aki tapasztalatlan és naiv, az hamar összeszedhet egy csomó vírust, betörhetnek a gépére, ellophatják a személyes adatait – érvelnek a netjogosítvány támogatói.

Az Australian Institute of Criminology intézet vezetői most politikusoknál lobbiznak, hogy törvénybe iktassák a kötelező internetvizsgát minden felhasználó számára.

Az Opera Mini a császár

2009. augusztus 28., 10:12 Módosítva: 2009.08.28 10:12

A GetJar, a világ legnagyobb független, mobil eszközökre használható alkalmazásokat kínáló online boltja bejelentette, hogy az Opera mobilos változatát, a Minit több mint 25 millióször töltötték le eddig, és ez a GeJar állítása szerint világcsúcs az online boltokban elérhető mobilos alkalmazások között.

A 2004-ben alapított GetJar igen népszerű a mobil eszközök tulajdonosai körében, mivel mérhetetlen mennyiségű alkalmazást és játékot kínálnak ingyen is a Java, a Symbian, a Windows Mobile, a BlackBerry, a Palm és a Flash Lite alapú készülékekre.

A platformfüggetlen, Java alapú Opera Mini népszerűsége igen figyelemre méltó: a jelentés szerint a 4.2-es verziót az elmúlt egy évben 7,5 milliószor töltötték le, ezzel ebben az időszakban az öt legnépszerűbb alkalmazás egyike a GetJar kínálatából.

Különösen érdekes ez annak tükrében, hogy a kétszáz országban jelenleg körülbelül 50 ezer szoftvert kínáló GetJar a világ egyik legfontosabb piacán (főként az Apple App Store-ja miatt), az Egyesült Államokban szinte teljesen ismeretlennek számít.

Biztonsági hibákat foltoztak a Chrome-ban

2009. augusztus 28., 10:10 Módosítva: 2009.09.01 11:45

Két magas kockázatú biztonsági hibát is orvosoltak a Google programozói a Chrome motorházteteje alatt, ezzel a böngészőalkalmazás a 2.0.172.43-as verziószámra frissült.

A patch egyrészről a V8-as JavaScript-motorban javított ki egy sérülékenységet, melynek kihasználásával támadók fertőzött JavaScript-kódokkal megspékelt weboldalakon keresztül jogosulatlanul férhettek hozzá felhasználói adatokhoz, illetőleg kódot futtathattak le az áldozat számítógépén, megkerülve biztonsági ellenőrzéseket.

A hibát egyébként a Mozilla Security szemfüles szakemberei szúrták ki először.

A javítás egy XML-alapú sérülékenységet is megszüntetett: bizonyos XML-kódokat tartalmazó szennyezett oldalak meglátogatásakor ugyanis a Chrome kifagyhatott, mely megint csak lehetővé tette kód futtatását a felhasználó számítógépén.

A Google termékinformációs oldalán jelezte, hogy egészen addig nem hoz nyilvánosságra részleteket a hibák természetéről, míg a felhasználók többsége le nem töltötte a patchet.

Olcsóbb lesz az Xbox

2009. augusztus 27., 14:17 Módosítva: 2009.08.27 14:17

A Microsoft mai bejelentése szerint a vállalat csökkenti az Xbox 360 Elite konzol javasolt fogyasztói árát. A 2009 augusztus 28-tól életbe lépő, összes európai piacra vonatkozó árcsökkenés mértéke 50 Euro lesz, így az Elite konzol javasolt fogyasztói ára Magyarországon 75 ezer forintra módosul. Ezzel egy időben a belépőmodell az Xbox 360 Arcade is olcsóbb lesz, mostantól 62 ezer forintos áron lesz elérhető (bár a típus már most is kapható ennél alacsonyabb áron bizonyos kereskedésekben).

A bejelentett árváltozások mellett a Microsoft az „Xbox 360 Premium” modell forgalmazását beszünteti.

Chris Lewis a Microsoft Interactive Entertainment Business Europe divíziójának alelnöke így kommentálta az árváltozást: „ A karácsonyi szezon közeledtével az emberek lassan elgondolkodnak azon, hogy milyen ajándékkal lepjék meg szeretteiket. A következő másfél évre nézve olyan terveink vannak, amelyek újradefiniálják majd az otthoni szórakoztatás élményét és ehhez a tervhez szükségünk van egy biztos alapra, amelyet ezzel a mostani árcsökkentéssel rakunk le. Jól tudjuk, hogy vásárlóink számára kiemelten fontos az, hogy minőségi és tartalmas szórakozást biztosító termékhez juthassanak kedvező áron, ezért ezeket az értékeket szem előtt tartva próbáljuk fenntartani a konzol növekvő népszerűségét és üzleti sikerünket.”

Beépített vírusirtó szoftver az Apple új operációs rendszerében?

2009. augusztus 27., 11:45 Módosítva: 2009.10.05 13:25

A maces rendszerek védelmével foglalkozó Intego biztonságtechnikai cég rövid beszámolója szerint a napokban megjelenő Mac OS X Snow Leopard kártékony kódok elleni védelmi szoftvert tartalmazhat, legalábbis erre következtet a blogbejegyzést elkészítő felhasználó a vállalathoz érkezett beszámolók és egy meglepő képernyőfotó alapján.

Az Intego egyelőre nem tudja, miféle víruskeresővel vagy biztonsági szolgáltatással van dolga. A fenti screenshot azt ábrázolja, hogy miután az Apple Safari böngészője letöltött egy képfájlt, az ismeretlen védelmi funkció az OSX.RSPlug.A névre hallgató trójait véli benne felfedezni.

Az Apple a múltban kategorikusan immúnisnak mondta platformját a számítógépes fertőzésekkel és támadásokkal szemben, mígnem tavaly novemberben terméktámogatási oldalán egy ajánlást tett közzé a vírusirtó programok használatáról Mac OS alatt.

Az ajánlás egyébként „több vírusirtó egyidejű használatát” javasolja a Mac számítógépeken azért, hogy „a vírusíróknak több alkalmazást kelljen megkerülnie, ami az egész víruskészítési folyamatot bonyolultabbá teszi.” Miután a sajtó felkapta a sztorit, az Apple visszavonta a bejegyzést, mondván az már nem aktuális, illetőleg pontatlan.

Áprilisban a Symantec kutatói első ízben tártak fel közvetlen kapcsolatot az Apple iWork 09 és az Adobe Photoshop CS4 szoftverek kalózváltozatában rejtőző vírus és az IT-történelemben eddig ismeretlen Mac OS X-es zombihálózat között, amely a jelek szerint nemrégiben szolgáltatás-megtagadással járó támadásokat (DoS) vitt véghez. A szakemberek eddig két variánst fedezték fel, mindegyikük különböző technikával igyekszik a felhasználó jelszavát megszerezve átvenni az irányítást a fertőzött Mac felett.

Kampány indult a Windows 7 ellen

2009. augusztus 26., 13:30 Módosítva: 2009.09.03 10:49

A szabadalommal védett programokkal szemben a szabad szoftvereket népszerűsítő Free Software Foundation (FSF) a Microsoft legfrissebb operációs rendszerét célkeresztbe állítva indított kampányt a jogdíjas termékek ellen. A Windows7sins.org (sins, azaz vétkek) címen életre hívott kezdeményezés általánosságban emeli ki a szervezet legfőbb érveit a szabadalmakkal fedezett alkalmazásokkal szemben, melyek az FSF meglátása szerint megsértik a felhasználók privát szféráját és magukhoz láncolják őket, megmérgezik az oktatást, fenyegetést jelentenek a felhasználók biztonságára és semmibe veszik a szabványokat.

Az alapítvány a rövidesen megjelenő Windows 7-et ostorozva levelet is írt a Fortune 500-as listáján szereplő vállalatok vezetőségének, melyben igyekeznek arra ösztökélni a cégek döntéshozóit, Redmond termékei helyett válasszák inkább a szabad szoftvereket alternatívaként, külön megemlítve a GNU/Linux operációs rendszert és az OpenOffice.org irodai programcsomagot.

Az FSF szeretne minél több céghez szólni, ezért arra kéri az elkötelezett híveket, jelezzék, ha környezetükben olyan személyeket ismernek, akik felelős döntéshozók a Windows 7 jövőbeli implementálását illetően. A honlap tanúsága szerint 25 amerikai dollár (4700 forint) adományért cserébe elküldenek további 50 üzenetet, 100 dollárért viszont már nem kevesebb, mint 200 levelet továbbítanak az illetékeseknek.

Lassan neteznek az amerikaiak

2009. augusztus 26., 13:25 Módosítva: 2009.08.26 13:26

Az Egyesült Államok csupán a 28. helyen áll a világon az internetes sebesség tekintetében, és nem is tesz nagyobb erőfeszítést a gyorsabb hálózat kiépítésére - állapította meg egy felmérés, amely magyar idő szerint szerdán jelent meg. A CWA távközlési szakszervezet jelentése szerint Amerikában negyedakkora az átlagos letöltési sebesség (5,1 mbps), mint a világelső Dél-Koreában, ahol az átlag 20,4 mbps.

Az élbolyban második helyen lévő Japánban az átlagos letöltési sebesség 15,8 megabit másodpercenként. Svédországban 12,8 megabites, Hollandiában 11 megabites sebesség az átlag. Az Egyesült Államokban az átlagos letöltési sebesség 2008-hoz képest csak hajszálnyit javult: 4,2 megabitről 5,1 megabitre emelkedett. Amerikában az internetes sebesség mérésében részvevő felhasználók 18 százalékának még 768 kilobitet sem ért el a letöltési sebessége. Ez még a legszerényebb széles sáv fogalmának sem felel meg.

Vicces pólóval tért vissza a Pirate Bay

2009. augusztus 26., 08:57 Módosítva: 2009.08.27 11:02

Az elmúlt 24 óra legfontosabb hírei a technika és a tudomány világából:

Folytatódik a Pirate Bay szappanopera: a perben született ítélet értelmében hétfő éjjel az oldal netszolgáltatója leállította a népszerű torrentmegosztó elérhetőségét, de a szünet nem tartott sokáig. Az oldal újra él és virul, sőt a Pirate Bay szimpatizánsai vicces pólóval is támogathatják a szájtot.

A nap kínos ügye a Microsofté: a cég bocsánatot kért, miután kiderült, hogy egy céges fotón kicserélték egy fekete ember képét egy fehérére.

Azt már megírtuk, hogy vesztegel a Discovery, de Dél-Koreának is köszönhetünk egy űrhajózási hírt: az ország útnak indította első rakétáját. A projekt nem volt egészen sikeres, mert a rakétával utazó műhold nem állt rendesen pályára.

A steampunk rajongóinak szívét dobogtathatja meg egy új sebességi rekord: egy britek által épített, gőzzel hajtott autó több mint százéves rekordot döntött meg 225 km/h-s átlagsebességével.

Az állatvilág is produkált hírértékű sztorikat. Szegény repülő rókák például kihalófélben vannak, többek között azért, mert Malajziában szabadon lehet vadászni ezeket az állatokat. A jegesmedvék pedig elkezdtek összemenni a környezeti változások hatására. Új fajunk is van: a Kanári-szigeteknél vak rákocskát fedeztek fel.

A nap hoaxa pedig ez az ufógyerek, jó szórakozást hozzá.

Folytatódik a Linux ellen indított per

2009. augusztus 25., 10:19 Módosítva: 2009.08.25 10:36

Fellebbiteli bíróságon visszavonták azt a korábbi döntést, amely kimondta, hogy a Unix szerzői jogával a Novell rendelkezik. Az ítélet szerint a 2007 augusztusában ítéletet hozó bíróság hibázott, ezért új tárgyaláson dől el, hogy kié a Unix.

Az évek óta húzódó per kulcsszereplője a SCO, amely állítja, hogy övé a Unix. A cég 2007-ben csődvédelmet kért, és a pertől reméli, hogy biztosítja majd a talpon maradását. Az SCO szerint a bevétele a Linux miatt zuhant évi 250 millió dollárról 15 millióra, és a cég állítja, hogy a Linuxban szerzői jog által védett programkódok vannak. Az SCO azt reméli, hogy újra megtámadhatja a bíróságon az IBM-et is, ebben az ügyben ugyanis pont a Novell elleni per eredménye miatt ejtették a vádakat.

Korlátozásokat vezet be a Wikipedia

2009. augusztus 25., 09:13 Módosítva: 2009.11.26 13:34

Keddi rövid hírek a technika és a tudomány világából.

Májátöltetése után Steve Jobs visszatért, és a Wall Street Journal szerint minden erejével az Apple titokzatos új táblagépén dolgozik.

A zeneipar megpróbálta kirántani a talajt a Pirate Bay lába alól, de a fájlcserélést segítő portál csak három órára állt le, mert már korábban gondoskodtak a tartalék internetelérésről.

Korlátozásokat vezetnek be a Wikipedia angol nyelvű oldalán, az élő emberekről szóló cikkekre szerkesztők felügyelnek majd, ők engedélyezhetik a változásokat.

A Microsoft a fejlődő országokban elterjedt, gyengébb teljesítményű mobilokon is elérhetővé akarja tenni az online közösségi hálózatokat. A OneApp platform segít abban, hogy a portálok ne a mobilt terheljék, hanem a központi szervereket.

Elkészült az első teljes, háromdimenziós térkép a földköpeny áramvezető képességéről.

Tudósok szerint az óceánok melegedésével jól járhat az emberiség, mert gyorsabban fejlődik a halak fő tápanyaga, de a folyamat a tápláléklánc destabilizálódását okozhatja.

Filmre vették a felfelé törő villámot

2009. augusztus 24., 09:05 Módosítva: 2009.08.24 09:05

Rengeteg dolog történt a tudomány és a technika világában, amíg Magyarország ünnepelt.

Tudósok felvételt készítettek a felfelé törő villámról, amely a viharfelhőkből nagyjából 80 kilométeres magasságig nyújtózkodik. A jelenség ritkán látható, és csak nemrég fedezték fel.

A távoli M87 galaxis központjában elterülő fekete lyuk kétszer nagyobb, mint amekkorának gondolták. A Nap tömegénél 6,4 milliárszor nagyobb.

Az átlagos videojáték-rajongó 35 éves, túlsúlyos és depressziós, derült ki egy amerikai egyetem kutatásából. Azt is megállapították a tudósok, hogy a nők videojátékkal hessegetik el a kellemetlen gondolatokat.

Megváltoztathatja a fájlcserélő hálózatok megítélését egy új nyílt forráskódú bittorrent tracker, amely állítólag 150 százalékkal növeli a letöltési sebességet, miközben az internetszolgáltató leterheltségét 20-50 százalékkal csökkenti.

Megfordult az amerikai agyelszívás iránya. Az amerikai iskolákban végző bevándorlók közül egyre többen mennek haza az anyaországukba, hogy ott kamatoztassák a tudásukat.

Az ezer dolgozóval 250 millió ügyfelet kiszolgáló Facebook idén 50 százalékkal növeli a dolgozói számát, jelentette be Mark Zuckerberg vezérigazgató.

Jövőre már több zenét adnak el a neten, mint cédén

2009. augusztus 19., 11:59 Módosítva: 2009.08.19 11:59

Az NPD piackutató cég adatai szerint az idei lesz az utolsó olyan év (legalábbis Amerikában, a cég ugyanis csak az amerikai eladásokat elemzi), amikor a zenei cédék forgalma nagyobb, mint az online zeneboltok fizetős letöltéseié. A 2009-es első félév adatai szerint az összesen eladott zenék 35 százalékát a netes áruházakból töltötték le, és a cédéeladások részesedése kétharmad alá csökkent. Mivel az utóbbi években a digitális piac nagyjából évi 20 százalékkal nő, a hagyományos zeneboltok forgalma pedig ugyanennyivel csökken, 2010-re utolérhetik az online boltok a fizikai adathordozóknál megragadt hagyományosakat.

A legnagyobb zenebolt Amerikában továbbra is az iTunes, ami a teljes piac negyedét, az online-nak pedig a 69 százalékát uralja, és a teljes albumok helyett főként egyesével vesznek rajta számokat az emberek. Az Apple boltjának sikertörténetére jellemző, hogy tavaly tavasszal vette át a vezető helyet a Wal-Mart szupermarketlánctól, ma pedig már majdnem kétszer akkora, mint a 14 százalékos részesedéssel bíró lánc. A harmadik helyen a Best Buy elektronikai bolthálózat áll.

Újabb netfüggő kínai fiatalt vertek egy átnevelő táborban

2009. augusztus 19., 11:28 Módosítva: 2009.08.19 11:28

Kritikus állapotban került kórházba egy 14 éves kínai fiú, akit egy netfüggőséget kezelő táborban többször megvertek. A szülők azért küldték a rehabilitációs táborba gyereküket, hogy megszüntessék internetes játékoktól való függését. Az eset azután történt, hogy a hónap elején egy másik hasonló táborban a nevelők agyonvertek egy 15 éves netfüggőt az ott töltött első napján. A 14 éves Pu Liangot múlt csütörtökön találták meg a rendőrség emberei a Szecsuán tartományban lévő alternatív átnevelő tábor egyik magánzárkájában. A rendőrök egy, a táborban dolgozó főiskolai hallgató vízbefulladása kapcsán voltak a helyen, ekkor találtak rá a megvert fiúra, akit kritikus állapotban szállították kórházba. A verések miatt veseelégtelenség lépett fel nála, több bordája eltört, és egyik szeme bevérzett.

A fiút augusztus negyedikén íratták be szülei a Szecsuán tartomány fővárosban lévő táborba, hogy megszüntessék internetes játékoktól való függését - írta a China Daily című kínai lap. A szülők ötezer jüant (140 ezer forint) fizettek a kezelésért a tábornak, ahol problémás diákokkal foglalkoznak.

Pu Ling apja a China Dailynek nyilatkozva elmondta: a 14 éves fiú azután sérült meg, hogy háromszor megverte a tábor nevelője, valamint a többi ott kezelt gyerek. A 27 éves nevelő, akit a rendőrség az eset után őrizetbe vett, tagadta, hogy ő verte volna meg a gyereket. Azt mondta, hogy a többi ott kezelt diák ütötte a fiút, akivel nem jöttek ki. A katonai kiképzést utánzó intézménynek nem volt működési engedélye az egészségügyi minisztériumtól, és az eset után a hatóságok bezárták a tábort.

A hivatalos állami adatok szerint a százmillió fiatal kínai internetező tíz százaléka szenved a világhálótól való függőségtől. A függőség diagnosztizálására és kezelésére nincsen országosan elfogadott módszer, és az alkalmazott kezelések sok vitát váltottak ki. A kínai egészségügy minisztérium az elmúlt hónapban tiltotta meg, hogy elektrosokk-terápiával gyógyítsák az internetfüggőséget.

Interneten támad a maffia, hamisítható a DNS

2009. augusztus 19., 08:39 Módosítva: 2009.08.19 08:39

Ez történt éjjel a techvilágban:

  • A Sony száz dollárt levágott a Playstation 3 árából, a PSP-t pedig kisebb-nagyobb újdonságokkal szereli fel, hátha így már nem fogja a Nintendo laposra verni a céget a játékpiac minden területén. Kezdődik a Gamescom játékkiállítás Kölnben.
  • Úgy néz ki, az orosz maffia állhatott a Grúziát ért tavalyi túlterheléses támadások mögött.
  • Valóra vált minden Helyszínelők-rajongó rémálma: hamisítható a DNS-minta, amivel bűntettek elkövetőit szokás azonosítani.
  • Továbbra is rosszul mennek a pécéeladások: a piac egyik meghatározó szereplője, a HP csúnya visszaesést jelentett a friss pénzügyi riportjában.
  • Az Asus és az Apple gyártja a legmegbízhatóbb számítógépeket, mondja egy nagyarányú amerikai felmérés.
  • Szivárog az eddig jégbe fagyva pihent metángáz a sarkvidéki tengerekből, gyorsul a globális felmelegedés.
  • Amerikában már minden negyedik zenevásárlás az iTuneson történik, az online piacnak több mint a kétharmadát uralja az Apple boltja.

Hárommillió szócikk a Wikipédián

2009. augusztus 18., 14:55 Módosítva: 2009.08.18 14:55

A Beate Eriksen norvég színésznőről szóló hétfői bejegyzés a hárommilliomodik szócikk a Wikipédia online lexikon angol változatában – jelentették be az enciklopédia szerkesztői. A nyolc évvel ezelőtt alapított Wikipédia 260 nyelven mintegy 13 millió bejegyzést tartalmaz, amely az internet egyik legnépszerűbb oldalaként havonta 65 millió látogatót vonz. A nyílt, szabadon fejleszthető webes enciklopédia magyar változata az augusztus 18-i állás szerint 136 515 szócikkel a 17. helyen áll a nyelvi rangsorban.