Tech blog

Kitört a torrentháború Portugáliában

2009. augusztus 18., 10:43 Módosítva: 2009.11.25 15:22

A portugál kulturális minisztérium hadjáratot indított a fájlcsere ellen: eddig 28 torrentoldalt kapcsoltattak le, nagyrészt a MAPiNET nevű, szerzői jogokat védő szervezet segítségével.

A fájlcserélők egy ideig tűrtek, aztán zúgolódtak kicsit, majd valaki akcióba lépett: ismeretlen hackerek feltörték a MAPiNET oldalát, és az oldalon minden linket hírhedt nemzetközi torrentoldalakra, a Pirate Bayre, az isoHuntra, és a Demonoidra irányítottak át. Az oldalt néhány óra múlva lelőtték, és visszaállították az eredeti verziót, a nyomozás a hackerek után azóta is tart.

A Gmail már a harmadik legnagyobb emailszolgáltató

2009. augusztus 18., 10:02 Módosítva: 2009.08.18 10:02

A ComScore elemzőcég adatai szerint júliusban 36,9 millió aktív felhasználója volt a Google ingyenes levelezőjének, a Gmailnek, ami ezzel a harmadik legnagyobb ilyen szolgáltatóvá lépett elő. Egy év alatt 39 százalékot tudott növekedni a Gmail, míg az addigi harmadik, az AOL ezalatt elvesztette a felhasználói közel ötödét, ezzel 36,4 millióra esett vissza. A második helyen álló Hotmailhez is egyre közelebb ér a Gmail: a Microsoft levelezője most 46,2 milliónál jár (két év alatt mindössze egymillióval sikerült növekednie), amit ezzel a tempóval jövő februárra fog behozni a Gmail, már ha a Windows 7 megjelenése össze nem kuszálja addig kicsit a trendeket. A piacvezető Yahoo Mail előnye viszont rövid távon behozhatatlannak látszik, felhasználói bázisa nemrég lépte át a százmilliót (az adatok mind az amerikai piac állapotait tükrözik).

Minden második Xbox360 tönkremegy

2009. augusztus 18., 09:46 Módosítva: 2009.08.18 09:46
17

A világ legnagyobb videojátékos magazinja, a Game Informer felmérése szerint az új generációs játékkonzolok közül messze az Xbox 360 hibásodik meg leggyakrabban. A tipikus hibajelenséget a halál vörös gyűrűjének nevezik, és az elégtelen hűtés okozza, egyszerűen túlmelegszenek a processzorok a gépben, aztán lehet vinni cserélni, és előrelátó módon a gyári hűtés helyett valami erősebbet beszerelni.

A felmérés ugyan nem volt reprezentatív (önkéntes alapon töltögették ki a kérdőívet a magazin olvasói), de még így is meghökkentő, mennyire rosszul szerepelt a Microsoft konzolja. A játékosok 54 százalékának volt már hardveres gondja az Xbox 360-nal (a Playstation3-nál 10, a Wii-nél 6 százalék ez az arány), és ebből 41 százaléknak az első javítás után legalább még egyszer tönkrement már a gépe.

A Wii jó eredményében szerepet játszik az is, hogy a Nintendo gépét használják átlagosan a legkevesebbet a tulajdonosai: a játékosok 41 százaléka mondta azt, hogy napi átlagban egy óránál kevesebbet játszik vele. Az Xboxnál és a PS3-nál ugyanekkora arányban jelölték be a játékosok a skála túlsó végén a napi 3-5 órányi játékot.

Az alkoholista majmoktól a tönkrement Xboxokig

2009. augusztus 18., 08:35 Módosítva: 2009.08.18 09:31

Kitört az uborkaszezon, lassan csordogálnak a hírek a techvilágból, de azért tegnap éjjel is átaludtunk néhány érdekességet, amit ideje pótolni:

  • Lenyomozták a tavalyi, Grúzia ellen irányuló túlterheléses támadás forrását. A szakértők nagyon óvatosan nyilatkoznak, azt mondják, elmosódnak a katonai és a civil akciók határai.
  • A Gmail lenyomta az AOL levelezőjét, és már a harmadik legnagyobb emailszolgáltató. Lassan behozza a Hotmailt is, de a Yahoo még mindig elérhetetlen távolban üldögél a trónon.
  • Hiába viszik a népek az iPhone-t, mint a cukrot, a telefon nem igazán termel profitot a mobilszolgáltatóknak, mondja egy kutatócég tanulmánya. A mobilszolgáltatók mélyen hallgatnak.
  • Megtalálták a gént, amitől alkoholisták lesznek a majmok.
  • A portugál hatóságok 28 torrentoldalt zárattak be, és a feldühödött fájlcserélő közösség most visszavág.
  • Az amerikai igazságügyminisztérium hivatalos közleménye szerint egyáltalán nem túlzás Jammie Thomas-Rassett 1,92 millió dolláros büntetése pár mp3 letöltéséért.
  • A Game Informer magazin felmérése szerint az Xbox360 minden idők legpocsékabb játékkonzolja, 50 százalék felett van a meghibásodási arány.
  • Az ókori civilizációk tehetnek a globális felmelegedésről.

Netbook a Suzukitól

2009. augusztus 17., 09:04 Módosítva: 2009.08.17 09:16

Összesöpörtük a hétvégi maradékokat és a reggeli frisseket. Hírek a technika és tudomány világából, a jól megérdemelt kávé és szendvics mellé.

Idén is lesz Hacktivity hekkerkonferencia, most szeptember 19-20 között a Gólyavárban, külföldi előadóval. Már lehet a belépőjegyekre regisztrálni. Ez után nem sokkal lesz az Informatikai Biztonság Napja rendezvény, szeptember 24-én.

200907070438310799

A szingapúri Suzuki Technology Private Limited szokatlan extrákat pakolt bele a 7 hüvelykes netbookjába, például Expresscard bővítőhelyet és spdif csatlakozót, és az érintőkijelzője kihajtható.

Nem sokkal az iGo My way után megjelent a Tom Tom navigációs szoftvere is az iPhone-ra, tehát már legalább két komoly termékből választhatnak a júzerek.

Hatalmas barlangrendszert találtak a gízai piramisok alatt, mérges pókokkal és rengeteg denevérrel.

Nyílt forráskódú GSM-hálózatot építettek fel a hollandiai HAR2009 hekkerkonferencián. A kutatók egyre aktívabban foglalkoznak a mobilhálózatokkal, ezért a jövőben többet megtudhatunk azok biztonságáról.

Három évi börtönre ítélték a Samsung volt vezetőjét

2009. augusztus 14., 06:46 Módosítva: 2009.10.16 15:18

A bíróság szerint Li befolyásával azt akarta elérni, hogy utódja fia, Li Dzse Jong legyen a vállalatóriás élén. A fia szintén vezető beosztást töltött be akkor a Samsungnál. Li Kun Hit - az ország egyik leggazdagabb emberét - tavaly októberben már egyszer elítélték szintén három évi börtönre, felfüggesztéssel és szintén 90 millió dollár pénzbüntetésre, de akkor adócsalásért.

Megjelent a Facebook Lite

2009. augusztus 13., 14:38 Módosítva: 2009.08.14 11:27

Gyenge internetkapcsolattal rendelkező felhasználóknak készült a Facebook Lite, aminek most még csak a bétája elérhető. Az új szolgáltatás gyorsabb és egyszerűbb lesz, hasonló a Facebook mobilra optimalizált portáljához. A Lite felületén a felhasználók kommentálhatnak, elfogadhatják a barátok kéréseit, egymás falfelületeire irkálhatnak, megnézhetik a fényképeket és a státuszok frissítését.

Az új szolgáltatást főleg olyan országokba szánják, ahol a szélessávú internet még nem terjedt el. A béta verziót Indiában tesztelik, és Kínában, valamint Oroszországban akarják elterjeszteni. Ezekben az országokban rengeteg új felhasználó próbálja ki először a Facebookot és egyszerűbb kezelőfelületek akarnak kínálni nekik.

Elméletileg a mobilokon is hasznos lehet a Facebook Lite, de már régóta van mobilra optimalizált változat, ráadásul a legnépszerűbb mobilokra szoftveres kezelőfelület is letölthető.

A Facebooknak jelenleg 250 millió aktív felhasználója van, ezeknek azonban több mint 72 százaléka az Egyesült Államokban és Európában él, ahol a gyors internetkapcsolat már elterjedt.

Visszafelé keringő bolygót láttak

2009. augusztus 13., 08:52 Módosítva: 2009.08.13 08:52

Reggeli híreink érkeznek a kávé és a szendvics mellé.

A Palm Pre mobil rendszeresen elküldi a földrajzi helyzetét a gyártócég központjába. Ez enyhén szólva durvább, mint amikor a Windows a legalitásáról küldött jelentést Redmondba.

Az USA területén megtiltották a Microsoft Word szövegszerkesztő eladását, mert egy bírósági ítélet szerint a szoftvergyártó szabadalmat sért. Texasban a terméket nem gyártó, csupán szabadalmakat levédő cégek gyakran támadják a fejlesztőket. Viszont simán lehet, hogy a felperes i4i nevű cégnek ezúttal igaza van.

Közösségi eszközökkel bővült az iGoogle, amelyekkel többek közt játékokat oszthatunk meg az ismerőseinkkel. A portálon megadhatók az ismerősök, tehát egyfajta mini közösségi hálózatot lehet létrehozni.

Megtalálták az első olyan távoli bolygót, amely a megszokottal ellentétes irányban kering a központi csillag körül.

India hamarosan nagyon megszívhatja, mert az északnyugati területein - ahol körülbelül 38 000 négyzetkilométernyi rizsföldet borítanak be vízzel - nem fenntartható a vízfogyasztás, a kutak kezdenek kiszáradni és a talajvíz szintje évente 30 centiméterrel csökken.

A Facebook kidobja a fizetett felhasználókat

2009. augusztus 12., 11:55 Módosítva: 2009.08.14 11:27

A Facebook frissítette a szabályzatát, méghozzá a saját felhasználóinak szavazását figyelembe véve - ez egy aránylag új kezdeményezés, ami azt tűzte ki célul, hogy az oldal működése demokratikusabb legyen.

A legfontosabb újítás, hogy ezentúl tilos kereskedelmi célra használni a profiloldalakat, vagyis nem fogadhat el az ember pénzt azért, hogy az oldalán reklámozzon egy terméket vagy céget. Tiltják továbbá a piramisjátékok szervezését, nyereményjátékok és hasonlók hirdetéseit. Apró, de fontos változás történt abban az alapelvben is, hogy az oldal nem adja ki a felhasználók adatait, és az általuk létrehozott tartalmakat a hirdetőknek – most már kiadja, ha a felhasználó ehhez előzetesen hozzájárul.

A szigorítások mellett egy dologban enyhít az oldal: nem tiltják többé az amerikai kereskedelmi embargó alatt álló országok lakóinak a regisztrációt.

Álhírgyártó bloggereket tartóztattak le

2009. augusztus 12., 09:20 Módosítva: 2009.10.06 14:27

Négy bloggert tartóztattak le Kínában rémhírkeltés vádjával - jelentette a helyi sajtó. A bloggerek rejtélyes kannibálokról számoltak be, cikkeikhez pedig fotókat is mellékeltek. Az internetes álhírek nem ritkák Kínában sem, de a hatóságok most megelégelték a hoaxokat. Az egyik déli tartományban őrizetbe vettek négy internetezőt, akik azt állították, hogy kannibálok felelősek tíz ember eltűnéséért. Írásaikhoz hamis fotókat is bemutattak a fogyasztásra előkészített állítólagos áldozatokról.

"Őrizetbe vettük azokat, akik a kannibálokról szóló pletykákat terjesztették széles körben" - közölte Jangcsiang városának rendőrsége. A rémhír futótűzként terjedt az interneten, kisebb pánikot okozva a térségben. Azóta bebizonyosodott az is, hogy az áldozatokat mutató felvételeket is az egyik népszerű számítógépes képretusáló programmal készítették.

Sebességet vált a Google

2009. augusztus 12., 08:39 Módosítva: 2009.08.12 08:39

Rövid hírek a reggeli kávé mellé, avagy ez történt a techvilágban éjjel, míg mi az igazak álmát aludtuk:

  • A Google betekintést enged a következő generációs, Caffaine kódnév alatt futó keresőmotorjába. Állítólag gyorsabb, és jobb találatokat ad, mint a régi.
  • Összefog a Microsoft és a Nokia, hogy az Office programcsomag fusson telefonokon is. Mert az Office annyira hiányzott már a mobilokból.
  • A Facebook kihajít mindenkit a rendszeréből, aki pénzt keres a profiloldalával.
  • Az Apple többet ér a tőzsde szerint mint a Google. De vajon miért?
  • Itt a hagymából készített bioüzemanyag!
  • A NASA két bolygó frontális ütközésének nyomaira bukkant.
  • Felmérték, mit keresnek a fiatalok a neten. Meghökkentő eredmény: YouTube-videókat és pornót.
  • Szúnyogok fenyegetik a Galapagos-szigetek egyedi élővilágát.
  • Olyan ásványt hoztak létre a kutatók a laborban, amit eddig csak meteoritokban találtunk.

Folytatódnak a támadások a Twitter, a Facebook és a LiveJournal ellen

2009. augusztus 11., 16:07 Módosítva: 2009.08.17 15:45

A Twitter, a Facebook és a LiveJournal hétfőn bejelentették, hogy a múlt hetihez hasonlóan továbbra is túlterheléses támadásokkal kell szembenézniük

Biz Stone, a Twitter társalapítója közölte, hogy a támadások folytatódnak, de most már jobban tudták kezelni őket, éppen ezért az oldal online maradt és rendszereik tökéletesen működnek. A Facebook illetékesei szintén a támadások újraéledéséről számoltak be, hozzátéve, hogy a támadás ereje jelentéktelen volt a múlt hetihez képest. Újra támadják a LiveJournalt is, mondta el az AFP hírügynökségnek a blogszolgáltató szóvivője, de képesek kezelni a problémát. A múlt heti támadás negyedig célpontja, a Google egyelőre nem jelzett hasonlót, igaz, az első esetben sem sikerült a Google-t küléönösebben megrendíteni a támadással.

Iphone-nal válthatunk be csekket

2009. augusztus 11., 11:09 Módosítva: 2009.08.11 11:09

Az egyik legjobb hírű amerikai bank, a katonákra, és azok családtagjaira specializált USAA hamarosan kísérleti jelleggel bevezeti, hogy az ügyfelei iPhone-nal válthassanak be csekkeket. Annyit kell csak tennie a felhasználónak, hogy a telefon kamerájával lefotózza a csekk mindkét oldalát, majd ezt feltölti a bank rendszerébe, ami ellenőrzi a csekk valódiságát, majd jóváírja az összeget az ember számláján.

Hogy számít-e a bank biztonsági kockázatokra a rendszerrel kapcsolatban, és mit tervez ellenük, arról egyelőre nem nyilatkoztak. Amerikában már kicsit ódivatúnak számít ugyan, de még ma is sokan használják hitelkártya és készpénz helyett a csekkeket fizetésre, amit tetszőleges összegről állíthatunk ki, és akinek fizetünk vele, az később a bankban készpénzre válthatja.

Eladja egyik hirdetési cégét a Microsoft

2009. augusztus 11., 10:17 Módosítva: 2009.08.26 11:14

Egy 530 millió dolláros üzlet keretében a Microsoft eladja egyik digitális hirdetésekkel foglalkozó cégét, a Razorfisht a Microsoft. A vevő a francia Publicis hirdetési ügynökség, a világ negyedik legnagyobb, reklámokkal foglalkozó cége. A Microsoft 3 százaléknyi részesedésnek megfelelő Publicis-részvényt kap a cégért cserébe.

A Razorfish két éve került a Microsoft tulajdonába, amikor hatmilliárd dollárért felvásárolták annak anyacégét, az aQuantive hirdetési óriást. A Microsofton belül is gyakorlatilag önálló cégként működött 2000 alkalmazottal, legfőbb ügyfelei a Ford, a McDonalds és a Best Buy bolthálózat voltak, de ők tervezték például a Bing logóját, és a Microsoft keresőjének teljes reklámkampányát is. Június végén terjedt el a hír, hogy a Microsoft eladná a céget, akkor a szakértők 600-700 millióra becsülték az árat.

Repkednek a milliók a techvilágban

2009. augusztus 11., 08:35 Módosítva: 2009.08.11 08:35

Hírek a reggeli kávé mellé, avagy ez történt éjjel a techvilágban, míg mi az igazak álmát aludtuk:

  • 50 millióért bevásárolt magának egy keresőt a Facebook, amivel a szakértők szerint a Twitter elleni háborúra készül.
  • Két új androidos telefonnal tör be a piacra a Motorola a pletykák szerint; ha a kiszivárgott technikai részletek igazak, keresztbe le fogják nyelni az iPhone-t és a többi mai érintőképernyős csodát.
  • A Microsoft általában venni szokott cégeket sokszámjegyű összegekért, most viszont elad egyet: a két éve a tulajdonába került Razorfish hirdetési specialistát 530 millió dollárért.
  • Elkezdhették a szoftverfejlesztők és hardvergyártók letölteni a Windows 7 OEM verzióját. Ha már Windows 7: a Sony laptopjain nem fog menni a rendszer XP-módja, mert a gyártó letiltja az ehhez szükséges funkciókat. Kínos.
  • Ma napéjegyenlőség van a Szaturnuszon, ami egészen különleges megfigyelési lehetőségeket ad a csillagászoknak.
  • Az orosz elnöktől vár segítséget a grúz blogger, aki miatt túlterheléses támadással ismeretlenek lefagyasztották a Twittert, és bepróbálkoztak a Facebooknál és a Google-nél is.
  • Egy amerikai professzor egyetlen hét alatt feltérképezte és leírta a teljes saját genetikai kódját.
  • Napi ijesztő: a felhők az űrből jönnek?
  • Nemzetközi kutatócsoport járt a végére az évszázados rejtélynek: pontosan miért, és hogyan keletkeznek a kátyúk és hepehupák az utakon?
  • Egy amerikai bank engedélyezte az iPhone-on keresztüli csekkbeváltást. Csak le kell hozzá fényképezni a csekket a telefonnal és beküldeni a képet a bank rendszerébe. Mi baj történhet?
  • A tizenévesek a legelvetemültebb zenekalózok, átlagban 8000 illegálisan letöltött zene van a gépükön.

Számítógépes szimulációval helyettesített hadgyakorlat

2009. augusztus 10., 14:05 Módosítva: 2009.08.10 14:05

Fegyverravaszok helyett komputeres egerek és joystickok játsszák a főszerepet az idei hadgyakorlatokon Ukrajnában. A gazdasági válság miatt elrendelt takarékossági intézkedések miatt az ukrán vezérkar tulajdonképpen számítógépes harci játékokon kénytelenek gyakorolni a stratégia és taktika fortélyait.

Egy nemzetközi és az összes belföldi hadgyakorlatot törölte idei programjából forráshiány miatt az Ukrán Fegyveres Erők vezetősége. Szerhij Kiricsenko hadseregtábornok elismerte, hogy a gazdasági válság immár az ukrán hadsereg soraiba is begyűrűzött - adta hírül hétfőn az UNIAN hírügynökség.

Tovább

Hetedszerre is Szabadfogású Számítógép-verseny

2009. augusztus 10., 12:13 Módosítva: 2009.08.10 12:13

Hetedik alkalommal hirdeti meg a C3 Kulturális és Kommunikációs Központ Alapítvány a 19 év alattiak számára a Szabadfogású Számítógép-versenyt.

A pályázatra kreatív, egyedi, akár szokatlan ötleteket és újító szellemű fejlesztéseket várnak. A műfaj szabadon választott, lehet pályázni számítógépes rajzzal, animációval, zenével, játékkal, saját készítésű szoftverrel vagy hardverrel, honlappal, portállal, kiegészítő alkalmazással, mobilkommunikációs fejlesztéssel vagy akár robottal, illetve bármilyen egyéb informatikai megoldással. A szervezők a pályázatra 2009. október 19-ig várják egyéni indulók és csapatok jelentkezését.

A legjobb pályamunkákat beküldő fiatalok értékes számítástechnikai ajándékokat nyerhetnek. Idén első alkalommal egy speciális nyereményt is megítél a zsűri, az úgynevezett mentor képzést. E díj nyertesének lehetősége nyílik érdeklődési területének egyik legnevesebb hazai szakértőjétől tanácsokat kérni a további fejlődés érdekében. A győztes alkotásokat decemberben a Ludwig Múzeumban kiállítás keretében mutatják be a nagyközönségnek.

A versenyről további részletes információk, és nevezési lehetőség itt található.

Techhírek csajoknak és kicsit kevésbé csajoknak is

2009. augusztus 10., 09:07 Módosítva: 2009.08.10 10:16

A grúz blogger, aki miatt ismeretlen hekkerek megtámadták a Facebookot és a Twittert, azzal védekezik, hogy ő csak az orosz-grúz háború igazságára akarta felhívni a figyelmet. Mindenesetre figyelemreméltó taktikát választott: az oroszokat okolja tettéért.

Egy csomó, csajoknak szóló hír járta be a világhálót: ott van például a Cnet remek tesztje, ami a geeklányok érdeklődési körét igyekszik felmérni azzal a céllal, hogy megtörje a giccses Swarovski-kristályos bénaságok sorát. A csajok nem feltétlenül csillagocskákra vágynak, ha egy kütyüre gondolnak, hátha az eredménnyel a gyártókat is sikerül meggyőzni erről.

Szintén a hétvége híre, hogy megtörtént az első műtéti úton zajló szempillabeültetés, és kiderült, hogy a kutyák annyira intelligensek, mint a kétéves gyerekek. Ezen kívül ügyesen összeszedték az öt legjobb fitnesszel kapcsolatos iPhone-alkalmazást.

A Cnet foglalkozik azzal a kérdéssel is, hogy a 8 gigás iPhone 99 dollárért megéri-e vagy sem, a New York Times pedig azzal a trenddel, hogy bár korábban a családok együtt töltötték a reggeleket, kedvesen reggeliztek és beszélgettek, most inkábbközösségi oldalakat csekkol az egész család .

Nyílt forráskódú lett a tévés Android

2009. augusztus 7., 11:49 Módosítva: 2009.09.21 10:48

A héten megjelent a digitális tévékészülékek, otthoni médialejátszók, internetes telefonrendszerek, MID-ek és set top boxok által használt MIPS-technológiára átültetett Android operációs rendszer forráskódja.

Magyarán ezeken az eszközökön is gyorsabban elterjedhet a Google által szponzorált Android, a külső fejlesztők meg a tévé képernyőjére optimalizálhatják a szotvereiket.

Windows 7-frissítés keresztrejtvénnyel

2009. augusztus 7., 11:12 Módosítva: 2009.08.11 13:56
windows-upgrade-chart.png

Brutális táblázattal lepte meg a rajongóit a Microsoft, ebből kell kibogarászniuk, hogy miként tudják Windows 7-re frissíteni a rendszerüket. A zöld mezők esetében simán megy az upgrade, a kék mezők esetében telepíteni kell az új oprendszert.

Első ránézésre drámai a helyzet, de a ZDNet újságírója legyártott belőle egy egyszerűsített ábrát, ami mindent kitűnően elmagyaráz, ami ezen a weboldalon elérhető.

Friss adatok a darfúri vérengzésről

2009. augusztus 7., 11:10 Módosítva: 2009.08.07 11:10

Rengeteg információ van a darfúri népirtásról, és a Google Earth segítségével könnyen átfogó képet kaphatunk arról, hogy milyen vérengzés volt Szudánban. Az amerikai Holokauszt Emlékközpont segített az adatok összegyűjtésében. A frissített Google Earth réteg bemutatja a több ezer elpusztított falut, ahol a mészárlásban kétszázezer civil vesztette életét és több tízezer nőt megerőszakoltak. A konfliktus miatt több mint 2,5 millió szudáninak kellett elhagynia az otthonát.

Az Adobe lesz az új Microsoft

2009. augusztus 7., 08:43 Módosítva: 2009.08.12 14:47
1

Aktívan dolgoztak a tudósok és a mérnökök a héten, így bőven maradt hír péntek reggelre.

  • Viszonylag olcsón megúszhatjuk a globális felmelegedést, ha körülbelül kétezer, szélenergiával hajtott hajót küldünk az óceánokra, hogy a vizet a levegőbe fröcskölve felhőket gyártsanak, amik eltakarják a napot. A tervet a Times szerint többen támogatják.
  • Három idegen bolygót talált a Kepler űrtávcső, amelyeket korábban földi távcsövekkel észleltek. Ez tehát még csak arra bizonyíték, hogy az űreszköz műszerei valóban elég érzékenyek a távoli csillagok körül keringő, Föld-szerű bolygók észleléséhez.
  • Novemberben csak félgőzzel indul be a Large Hadron Collider, de a tudósok szerint az atomzúzó részecskegyorsító így is alkalmas lesz remek fizikai újdonságok felfedezésére.
  • A Buffalo megdöbbentően pici usb-memóriakulcsot készített, egy microSD memóriakártyát kell beletolni. Remélem a riválisok hamar lemásolják, mert csak Japánban árulják, és 160 dollár a 16 gigabájtos verzió.
  • Az OpenOffice hamarosan ugyanolyan szalagos menüt kap, mint az Office 2007. Nem szégyen utánozni azt, ami jó. Még csak prototípus van, és a régi menü is megmarad.
  • Az Adobe lesz az új Microsoft, mert ahogy 2002-ben még minden épeszű hekker a Windowst támadta, úgy most - elterjedtségük miatt - a Flash és az Acrobat Reader került a célkeresztbe.
  • Zsalut készít a Sony Ericsson (vagy ha így jobban tetszik: Jalou-t). Ezt a csodálatos nevet egy Symbian rendszert futtató érintőkijelzős obil kapta.
  • Tolvajt fogott a GadgetTrak nevű szolgálatás: egy idióta ellopott egy iMacet, és nem formatálta, hanem lazán fellépett vele a netre. Bemérték, az eredeti tulaj kapott egy fényképet a tolvajról és egy nyilacskát a Google Maps-en, hogy hová kell becsöngetni.

Hackertámadás miatt állt a Twitter

2009. augusztus 6., 21:20 Módosítva: 2009.08.12 14:26

Csütörtökön megtámadták a Twitter rendszerét, ami miatt néhány órára elnémult a népszerű mikroblog-szolgáltatás. A hackerek a Facebookot sem kímélték: a világ legnépesebb közösségi oldala nem bénult meg, de lassabban volt elérhető.

Tovább

Oroszországba vitték Kína első Mars-szondáját

2009. augusztus 6., 11:25 Módosítva: 2009.08.06 11:26

Kína első Mars-szondáját már Oroszországba szállították, ahonnan októberben lövik fel - jelentette csütörtökön a Beijing News című angol nyelvű pekingi nailap. A Jinghuo-1-et az orosz Phobos-felderítő elnevezésű szondával együtt egy Zenit rakéta viszi a világűrbe.

A Jinghuo 10-11 hónappal később áll pályára a Mars körül. A kínai mesterséges hold a Mars körüli kozmikus teret fogja vizsgálni, első sorban arra keresi majd a választ, hogy a vörös bolygóról hova tűnt a víz, amely a feltételezések szerint egykor bőségesen volt jelen.

A Jinghuo-1 teljes mértékben kínai gyártmányú. Súlya 110 kiló, és nyolc berendezés van a fedélzetén, köztük két kamera.

Kína 2003-ban küldött először embert a világűrbe a Sencsou-5 űrhajón. Tavaly szeptemberben már a harmadik űrrepülésre került sor a Sencsou-7 fedélzetén, egyszerre három űrhajós résszvételével. Közülük kettő űrsétát is tett.

Jövőre Kína egy űrmodult bocsát fel (egy majdani űrállomás első elemét). Majd 2011-ben egy űrhajó végez összekapcsolódást ezzel a modullal, ami az első lépés egy kínai űrállomás építése felé.

Jó a Zune HD böngészője

2009. augusztus 6., 09:37 Módosítva: 2009.09.17 15:32

Kezdem úgy érezni, hogy mindig csütörtökre fogynak el az igazán érdekes hírek: a hét elején feltörnek, megvásárolnak, bemutatnak, fellőnek mindent, csütörtökre meg maradnak a morzsák.

Például: gondoltátok volna, hogy a Sony partifotó-készítő-robotot mutat be? Valójában egy fényképezőről van szó, ami automatikusan felismeri az arcokat (ez nem újdonság), és magától kattint, ha kell. Úgy érzem, rövidesen a szokásosnál is viccesebb partiképek lepik el az internetet.

Az Apple befoltozott néhány biztonsági rést a Mac OS X-ben, a 10.5.8-as verzió 165 megabájtos adatforgalmat generál, töltse le mindenki, aki Leopardot használ.

Megjelent a Google Chrome legújabb bétája, ami gyorsabb lett és kapott néhány új funkciót is.

Már megint szült a San Diego-i panda, ez az ötödik utód, aminek életet adott 1999 óta. Ha Ázsiából ki is pusztulnak az állatok, az Egyesült Államok nyugati partvidékén maradnak még túlélők.

Sokkoló, de igaz: az új PCI-szabvány megjelenését elcsúsztatták, most már biztos nem jön ki a 3.0-ás 2009-ben, 2010 második fele az új céldátum. Utána jöhetnek a gyorsabb, kevesebbet fogyasztó kártyák.

A Cnet meg kipróbálta a Zune HD böngészőjét, és arra jutott, hogy az kimondottan stabil, akár már holnaptól eladható. Érdekes, mert ezt is az Internet Explorer-csapat készítette, ami rendre csődöt mond, ha számítógépre kell programozniuk, de az mp3-lejátszónál valamiért megtáltosodtak, és állítólag az iPhone Safarijához hasonlóan jó programot írtak.

Szivárognak a Microsoft-Yahoo biznisz részletei

2009. augusztus 5., 12:53 Módosítva: 2009.08.24 13:28

A július végén nyélbe ütött nagy Yahoo-Microsoft üzlet ugyan végül nem lett olyan nagyságrendű, mint az a legelején tűnt (akkor még teljes összeolvadásról és 45 milliárd dollárról volt szó), mégis felforgatta az online üzleti világot.

A megállapodás arról szólt, hogy a Yahoo leállítja a saját keresőjét, és a Microsoft Bingjét használja a portálján. A keresések mellett megjelenő hirdetések sem a Yahoo szervereiről jönnek majd, hanem a Microsoft AdCenterről.

Most kezdenek az üzlet részletei is kiderülni. A PC World szerint a Microsoft három éven át évi 50 millió dollárt fizet a Yahoo-nak, és 400 alkalmazottat vesz át. Az üzlet októberben lesz végleges, és becslések szerint két évet fog igénybe venni a technikai átállás.

A Pentagon betiltja a Twittert és a Facebookot

2009. augusztus 5., 10:32 Módosítva: 2009.08.12 14:26
15

Miután az amerikai haditengerészet betiltotta a katonák számára a legnépszerűbb közösségi szolgáltatások (konkrétan a Facebook a MySpace és a Twitter) használatát, a Pentagon egységesíteni akarja a rendszert, és a védelmi minisztérium összes alkalmazottjára kiterjeszteni a tiltást.

A tiltás oka az ilyen oldalak rengeteg biztonsági kockázata. Egyre több a közösségi oldalakon terjedő vírus, a Twitteren népszerű URL-rövidítő szolgáltatások mögé rejtett, fertőző oldalra irányító bejegyzés, de maguk a felhasználók is hajlamosak az ilyen oldalakon fontos személyes információkat megosztani a világgal magukról, ami nagyban megkönnyíti a hackerek dolgát.

Tiltják a katonáknak a Facebookot

2009. augusztus 5., 08:49 Módosítva: 2010.08.01 17:56

Ez történt éjjel a techvilágban: rövid hírek a reggeli kávé mellé.

  • Az amerikai haditengerészet betiltotta a katonáknak a Twitter és a Facebook használatát, biztonsági okokra hivatkozva.
  • Szivárognak a hírek a Microsoft és a Yahoo nagy özletéről: a redmondiak három éven át 50-50 millió dollárt fizetnek a Yahoo-nak, és 400 alkalmazottat vesznek át.
  • A Sony nekimegy az Amazonnak: 199 dolláros ebook-olvasót hoz ki, ami egy százassal olcsóbb, mint a piacvezető Kindle.
  • A Microsoft most nevezte először konkurenciának a Linuxot. Ezt is megértük.
  • 300 millió éves pók háromdimenziós modelljét készítették el.
  • Expedíció indul a Csendes-óceán hírhedt műanyagszigetére, két hajóval mennek a tudósok megvizsgálni az áramlatok által összehordott szemétből álló szigetet.
  • Lekapcsolták a világ legrégebbi Bittorrent-oldalát, a FileSoupot.
  • Lassan, de biztosan jön fel a Bing, és csúszik le a Goolge a keresők piacán.

Biztonsági hibákat javítottak a Firefoxban

2009. augusztus 4., 15:12 Módosítva: 2009.10.12 14:05

A Mozilla biztonsági frissítéseket adott ki a Firefoxhoz, Windows, Mac OS X és Linux operációs rendszerekre egyaránt. A javítások automatikus frissítésként is települnek, legkésőbb egy-két napon belül, de manuálisan, a Súgó menüpontban a Frissítések keresése parancsra kattintva azonnal feltelepíthetők.

Két kritikus biztonsági rést javítottak ki, ezeket a múlt héten Las Vegasban rendezett Black Hat konferencián mutatták be szakértők. Az egyik a támadóknak lehetőséget ad idegen programkód futtatására a célrendszeren, a másik pedig az SSL-tanúsítványok megszerzését teszi lehetővé. Bár mindkét hiba rajta van a Firefox 3.5.2-ben kijavítottak listáján, furcsa ellentmondás, hogy a fejlesztők szerint a bugok kihasználása már a 3.5 óta nem lehetséges, egyedül a korábbi, 3.0-s generáció sebezhető. Akárhogy is van, az új kiadások, a Firefox 3.5.2, illetve a 3.0.13 letölthetők a vállalat weboldaláról.

Kijavították az iPhone biztonsági hibáját

2009. augusztus 3., 09:16 Módosítva: 2009.08.03 09:16

A külföldi lapok hétvégén is dolgoztak, hogy friss témákkal kezdhessük a hetet.

Kiszivárgott a Windows 7 egyik telepítőkódja, amit a Microsoft a Lenovónak küldött. A szoftvergyártó bejelentette, hogy ezt a kódot visszavonja, tehát nem érdemes ezzel feltelepíteni az új operációs rendszert.

Múlt héten az iPhone súlyos biztonsági hibáját mutatták be a BlackHat hekkerkonferencián, és az Apple máris kijavította a bugot. Szerencsére az iPhone törése a javított verzióval is működik.

Egy elemző látta az Apple táblagépét, és kiderült, hogy nemcsak laptop lesz, hanem az Apple TV továbbgondolása is egyben - otthoni médiaközpont lesz, ami játékgépként is működik.

Óriásplakáton hirdet a Google, de nem kínálja az offline reklámfelületeket, hanem veszi. New York, San Francisco, Chicago és Boston környékén hirdeti majd az évente 50 dollárba kerülő üzleti alkalmazását, a Google Apps-et.

A Nikon olyan fényképezőt készül piacra dobni, amiben egy apró projektor is lesz, állítja egy francia fotósmagazin. A pletykaforrás hitelességét alátámasztja, hogy a lap a Nikon D300 specifikációit már azelőtt ismerte, hogy bemutatták volna.