Tech blog

Csütörtökön akadozott a Google elérése

2009. május 15., 01:05 Módosítva: 2009.05.18 09:29

Súlyos zavarok keletkeztek csütörtökön a Google szolgáltatásaiban; a felhasználók 14 százaléka egy, némely esetekben több órára alig vagy nem tudta elérni az internetes keresőportált és más alkalmazásokat.

Egy belső rendszerhiba miatt a webforgalom egy részét Ázsia felé kellett irányítani, ami forgalmi dugóhoz vezetett - írta a zavarok után több órával blogjában a cég egyik vezetője.

Leginkább azok szenvedtek szükséget, akik a Gmail és a Google Docs alkalmazást akarták igénybe venni, de a hézagos működést és a lassulást megérezték a Google News, a Google Maps és a Google Reader használói is. A világhálón böngészők közül, amikor rájöttek, hogy csak a Google rendszerével vannak problémák és nem az egész internettel, átváltottak egy másik népszerű keresőre, a Yahoo-ra.
Ez volt a Google működésében az eddigi legszélesebb körű fennakadás, de nem az első. Februárban szintén nagy visszhangja volt, amikor a Gmail levelező két és fél órára lefagyott, tavaly decemberben pedig a Google Talk internetes csevegőoldalt nem lehetett egy ideig használni. Urs Hoelzle, a cég alelnöke akkor elnézést kért a felhasználóktól a kellemetlenségért, és ígéretet tett, mindent megtesznek, hogy a jövőben ilyen ne fordulhasson elő.

Dan Olds, a Gabriel Consulting Group elemzője rámutatott, hogy egy ilyen hiba nem maradhat titokban, a szolgáltatások akadozásáról szóló hírek futótűzként terjedtek az olyan közösségi portálokon mint a Twitter. Szerinte csak apró fennakadás történt, de olyan nagy volt a visszhangja, hogy az eset sokkal rosszabbnak tűnt, így mindenképpen lerontja a Google megbízhatóságáról alkotott képet.
 

Kínos pereskedés elé néz a Google

2009. május 14., 13:49 Módosítva: 2009.05.18 09:29

Tavaly még az Ebay bíróság elé citálása volt a divat a szerzői jogaikat és márkaneveiket féltő cégek körében (Franciaországban 40 millió eurót nyertek is, Amerikában elbukták a pereket), 2009-ben viszont úgy tűnik, ezt a szerepet átveszi a Google. Ahogy az Ebaynél is azért pereltek, mert az online aukciósházban hamisított árukat adtak-vettek a felhasználók, a Google esetében is a partnercégek követik el a jogsértést.

A Firepond nevű texasi cég azért indított pert a kereső ellen, mert az AdWords hirdetési rendszerben reklámoztak hamisított, vagy szerzői jogot sértő árucikkeket a cégek. A vita központi kérdése, hogy felelős-e a Google a hirdetési rendszerébe jelentkezők viselt dolgaiért. Ha a bíróság úgy dönt, hogy igen, az az AdWords és AdSense automatizált hirdetésszervező rendszerek átalakítását fogja kikényszeríteni, és az egész online hirdetési piacot átalakíthatja.

Adathalász támadás az MKB Banknál

2009. május 14., 13:19 Módosítva: 2009.05.14 13:21

Ügyfelek adatainak megszerzésére irányuló adathalász-támadás érte az MKB Bankot, ahol tudnak a kísérletről, és az erre kialakított eljárásrendnek megfelelően kezelik az ügyet – tájékoztatott a bank sajtóosztálya.

Akárcsak a néhány héttel korábbi, hasonló, sikeresen elhárított próbálkozáskor, a bank most is mindent megtesz annak érdekében, hogy se az ügyfeleket, se a bankot ne érje kár. A csalók elektronikus leveleket küldtek ki az MKB Bank nevében, amelyben egy hamis, a bank honlapjára hasonlító címre irányítják az ügyfeleket azzal az indokkal, hogy biztonsági okokból újra meg kell adniuk az adataikat.

Botswanai egyetemisták a legelvetemültebb fájlcserélők

2009. május 14., 11:35 Módosítva: 2009.05.14 11:35

A BayTSP kalózellenes szervezet évente készít felmérést arról, hogy a világ egyetemein hol a legelterjedtebb a fájlcsere. A most elkészült, 2008-as adatokon alapuló listán a University of Botswana, a dél-afrikai ország három felsőoktatási intézménye közül a legrégebbi végzett az első helyen, a tavalyi 15. helyről lépve előre.

A második helyen a svéd Uppsala Egyetem végzett, a harmadikon pedig az Arisztotelész nevét viselő egyetem Thesszalonikiből. A top10-be egyébként négy görög, és három lengyel iskola jutott be. Az amerikai egyetemek között az MIT vezet, ahogyan tavaly is.

A Google első tévéreklámja

2009. május 14., 10:59 Módosítva: 2009.05.14 10:59

A Google eddig kínosan ügyelt arra, hogy elkerülje a hagyományos hirdetési módszereket, tévét, rádiót, nyomtatott magazinokat – ezzel is alátámasztva azt, hogy mennyire hatékony a saját biznisze, az online reklám. Ezért is meglepő, hogy az amerikai tévécsatornákon egyszer csak feltűnt a Chrome böngészőt hirdető klip. A filmet eredetileg a japán Google készítette, és a YouTube-ra szánta, de – így a hivatalos indoklás – olyan hatásosnak bizonyult, hogy kísérletképpen bedobták a tévébe is. A reklám egyébként nem csak a Chrome-ot népszerűsíti, de a Google TV Ads nevű szolgáltatást is, amivel a cég az online reklámfelületek mellett tévékbe is szervez hirdetéseket.

Rendőri segítséggel rekonstruálták a római konzul arcképét

2009. május 13., 11:53 Módosítva: 2009.05.13 11:53

A hét végén az észak-rajna-vesztfáliai Halternben megnyíló Imperium című kiállítás a germánok és a rómaiak kereken kétezer évvel ezelőtt, i.sz. 9 őszén lezajlott csatájának állít emléket. Varust arcvonásait azokról a pénzérmékről tudták rekonstruálni, amelyeket észak-afrikai helytartóként mintáztak róla a csata előtti évben. A teutoburgi vereséget követően Varus öngyilkosságot követett el.

Az észak-afrikai Achullából származó egyik érme "világos és egyedi jegyeket" mutat Varusról - mondta Dieter Salzmann, a Münsteri Egyetem archeológiai intézetének munkatársa, aki hosszasan tanulmányozta a római helytartó pénzérmén látható portréját. Jól látható előreugró ádámcsutkája, hegyes orra, lefelé görbülő szája, hajviselete, duzzadt szemhéja. Az összhatás is jóltápláltságot mutat.

A kép megalkotásánál az évszázadokon át a földön hevert pénzérmék állapota jelentett nehézséget, de az ókori afrikai mintanyomók képességei is bizonyára korlátozottak voltak - derült ki a munkálatok során.

Észak-Rajna-Vesztfália tartományban októberig három kiállítás is foglalkozik a történelmi csatával, amelyben a XVII., XVIII. és XIX. légió harcolt, és mintegy húszezer római lelte halálát.

Mindent kiad 2009-ben a Microsoft

2009. május 13., 07:35 Módosítva: 2009.05.13 07:35

Most már biztos, amit már eddig is sejteni lehetett: a Microsoft az év végi ünnepi bevásárlási időszakra piacra dobja új operációs rendszerét, a Windows 7-et, írta meg az ITcafé.

A hivatalos bejelentés szerint a Win 7 „a negyedik negyedévben" lesz elérhető mind a vállalati, mind a magánszféra számára.

Korábban a cég nagyon óvatosan fogalmazott, és bár a tesztelési fázisok csökkentése már arra utalt, hogy az eddigi hivatalos határidőnél (2010 eleje) hamarabb kerül a boltokba a program, ez az első alkalom, hogy megerősítették: számítanak a karácsonyi szezonra.

A fentiekkel egy időben érkezik meg a szintén a kiadásra jelölt változatnál tartó Windows Server 2008 R2, a Win 7 szerververziója. Azt is bejelentették, hogy az Office 2010 technikai előzetese júliusban lesz elérhető.

Az Apple törölte a Jézus-alkalmazást

2009. május 12., 10:37 Módosítva: 2009.05.27 10:14

Hihetetlenül népszerű az Apple programboltja, ahonnan az iPhone-ra lehet alkalmazásokat letölteni. A cég most újabb szoftvert törölt online kínálatából, mivel a felhasználók reklamációi alapján végzett vizsgálat azt mutatta, hogy fejlesztője megsértette a céggel kötött szerződést.

A Me So Holy nevű alkalmazás roppant egyszerű és látványos: a készülék adottságait kihasználva pillanatok alatt be lehet illeszteni bárkinek az arcát egy Jézust ábrázoló képbe. Az Apple azért törölte a programot, mivel úgy ítélték meg nem felel meg annak az elvárásnak, hogy a termékek nem foglalhatnak magukban obszcén, pornográf, megbotránkoztató vagy gyalázó tartalmakat.

me-so-holy 1400766c
Tovább

Kötelező az iPod egy amerikai egyetemen

2009. május 12., 09:29 Módosítva: 2009.05.12 10:28

Az amerikai Missouri Egyetem médiaszakos hallgatóinak az őszi szemesztertől kötelező lesz iPod vagy iPhone készülékkel rendelkezniük. A laptopok tekintetében sincs sok apelláta. Úgy tűnik, sikerült azonosítani az Apple termékek egyik legelkötelezettebb rajongóját egy amerikai oktatási intézményben. A Missouri Egyetem honlapján ez a közlemény olvasható: „2009 őszétől az újságírást főtárgyként választó hallgatónak iPod Touch készülékkel (minimum követelmény) vagy iPhone-nal kell rendelkezniük ahhoz, hogy elérhessék az elsőéves hallgatóknak szánt információkat, illetőleg hozzáférhessenek a kurzushoz tartozó oktatási anyagokhoz. A hallgatók az iTunes University felületéről tölthetik le az anyagokat a megadott készülékekre, mely az iTunes Store szolgáltatás ingyenes komponense. Az iPod Touch teljesíti a követelményeket. A drágább iPhone szintén használható, de ez nem elvárás. A legjobb megoldás valamely készülék beszerzésére az, ha a hallgató felveszi a kapcsolatot az egyetem számítástechnikai üzletével." Mintegy indoklásképpen az oktatási intézmény még hozzáteszi, hogy „egyre több és több egyetem halad ugyanezen az úton", bár példákat nem említ.

A Blizzard a legjobb játékkiadó

2009. május 11., 14:12 Módosítva: 2011.07.13 11:47

A World of Warcraft gyártója a világ legtöbbet kereső játékkiadója, derült ki a Develop magazin összeállításából. A Blizzard 1,34 milliárd dollárt keres évente az online szerepjátékkal, amivel több mint tízmillióan játszanak világszerte. A második helyezett a Nintendo, a harmadik pedig a Grand Theft Auto sorozatot gyártó Rockstar North. A World of Warcraft teljesen beépült a popkultúrába, webes mémeket inspirált, szó volt róla a Simpsonban is - mondta Michael French, a Develop főszerkesztője. A BBC cikke szerint a játékipar változásait jól mutatja, hogy a százas toplistába a mobiljátékokat fejlesztő PopCap (35.) és a PlayFish (98.) is bekerült.

Lassul a memóriapiac növekedése

2009. május 11., 13:46 Módosítva: 2009.05.11 13:46

A dél-koreai Samsung Electronics a memóriaáramkörök gyártási volumenében a növekedési ütem csökkenésére számít az idén. A számítógépekben használt DRAM áramkörök estében 10-15 százalékos értékesítési növekedésre számít a konszern, szemben a korábbi években megszokott 50 százalékkal. Az mp3 lejátszókban és digitális kamerákban használt flash memóriák értékesítési volumene 25-30 százalékkal növekedhet az idén az átlagosan évi 150 százalékos ütem után.

A félvezető piac fellendülésére egyelőre nem lehet számítani - állapította meg a konszern félvezetőipari részlegének vezetője Oh Hyun Kwon, de érzékelhető a fékező erők gyengülése.

A Samsung a piacvezetők közt van az immár két éve alacsony áraktól sújtott félvezető iparban. A DRAM áramköröket gyártó német Qimonda az év elején csődvédelmet kért az alacsony árak miatt. Nem utolsósorban emiatt is reménykednek a talpon maradt vállalatok az árak emelkedésében. A Samsung is csak hajszállal kerülte el a veszteséget az idei első negyedévben.

Többprocesszoros támogatás lesz a Firefoxban

2009. május 8., 11:53 Módosítva: 2009.05.11 15:32

Új projekten dolgozik a Mozilla alapítvány, hogy a Firefox böngésző is jól ki tudja használni a többmagos processzorokat. A Firefoxot több folyamatra bontják szét: az egyik futtatja a fő interfészt, a másik (vagy több másik) a weboldalakat jeleníti meg. Így nem dől össze az egész böngésző, ha lefagy valamelyik böngészőlap, és javul a Firefox teljesítménye. A Mozilla Links portál szerint a projektnek nincs jól hangzó neve, a fejlesztést leghamarabb egy év múlva építik bele a böngészőbe.

Jön a Guitar Hero 5

2009. május 8., 11:26 Módosítva: 2009.05.31 14:25

Az Activision több hét várakozás után bejelentette, hogy három új játékkal egészíti ki a népszerű Guitar Hero sorozatot. A Guitar Hero 5, a Band Hero és a DJ Hero valamikor ősszel jelennek meg.

A Guitar Hero 5-ban rock and roll és klasszikus rockbandák dalai lesznek, ezzel szemben a DJ Hero az R&B, a Motown és a hip-hop felé nyit. Az utóbbihoz egy keverőpultra hasonlító irányítót adnak, amivel a júzerek DJ-ként mixelhetnek. A Band Hero lesz a sorozat első olyan tagja, ami E10+ minősítést kapott, azaz 10 évesnél idősebbeknek szánják. Ebben a júzerek több szerepet játszhatnak el, lehetnek dobosok, gitárosok és énekesek, és szélesebb közönséget érdeklő zenéket adnak hozzá.

Letiltja a Facebookot az olasz kormány

2009. május 8., 09:23 Módosítva: 2009.05.12 15:43
7

Hadat üzent az olasz kormány a Facebook közösségi portálnak: szűrőrendszer segítségével akarják megakadályozni, hogy az állami tisztviselők munkaidejükben éljenek közösségi életet a portálon. Renato Brunetta közigazgatási miniszter szerint sokan több órát fecsérelnek el munkaidejükből a Facebook miatt. A határozatot tiltakozások sorozata követte.

Brunetta már hónapok óta kemény harcot folytat azért, hogy növelje az állami hivatalok munkájának hatékonyságát. A politikus kampányt kezdett a munkahelyi lustaság ellen, és szigorú ellenőrzéssel erőteljesen csökkentette a hivatalnokok hiányzási napjainak számát. Egyetlen nap betegszabadság esetén is kötelezővé tette az orvosi vizsgálatot, és már az első tíz hiányzási napra is fizetéscsökkentést vezetett be. 

Elfogtak egy budapesti netes csalót

2009. május 7., 14:37 Módosítva: 2009.07.07 11:47

A rendőrök szerdán elfogták azt a férfit, aki a gyanú szerint több mint 100 embert csapott be internetes árveréseken. Az ügy lényege, hogy a férfi internetes oldalakon különböző tárgyakat írt ki árverésre, majd a nyertes vásárlóktól a pénzt beszedte, a tárgyakat viszont nem adta át.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a férfi egy tréningruhán bukott el. Tavaly decemberben ugyanis ezt árverezte el az interneten, de a becsapott ügyfél - aki pénze ellenében nem kapott semmit - bejelentést tett a rendőrségen.

A nyomozók azóta kiderítették, hogy az internetes csaló hasonló módszerrel már többeket is becsapott. Összesen 136 csalás vétség, 13 csalás vétség kísérlet, 32 csalás bűntett, és 4 csalás bűntett kísérlet írható a számlájára. A vétség a kisebb értékű, árverezésre bocsátott dolgokra vonatkozik, a kísérletek pedig a meg nem valósult üzletekre.

A XX. és XXIII. kerületi rendőrök a férfit szerdán fogták el a Pest megyei Farmos településen.

Megtámadja a GTS-Datanet a 26 gigahertzes pályázat eredményét

2009. május 7., 10:55 Módosítva: 2009.05.07 10:55

Szabálytalan ajánlatkérési eljárásra hivatkozva megtámadja a GTS-Datanet Távközlési Kft. a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) 26 gigahertzes frekvenciasáv használatára vonatkozó pályázatának eredményét.

Szép Tibor, a cég stratégiai, termékfejlesztési és kommunikációs igazgatója csütörtökön az MTI-nek elmondta: a hatóság elnökénél másodfokon azt szeretnék elérni, hogy semmisítse meg a pályázat eredményét, és az NHH új tendert írjon ki.

Az NHH a múlt év októberében hét frekvenciacsomag használatára írt ki pályázatot, ezek közül végül csupán kettő esetében hirdetett eredményt. A 26 gigahertzes sáv "E" frekvenciablokkjára a GTS-Datanet és az Antenna Hungária pályázott.

Az NHH 2009. április 30-án közzétett döntése szerint a frekvenciasáv tíz évre szóló kizárólagos használati jogát az Antenna Hungária nyerte el.

Szép Tibor elmondta: szerintük az NHH határozata olyan ajánlatkérési eljáráson alapul, ami nem felel meg sem a pályázati kiírási dokumentációnak, sem a hatályos jogszabályoknak. Ezért a cég az álláspontja szerint jogszerűtlen első fokú határozat megsemmisítését és új eljárás lefolytatását kezdeményezi.

Az eredeti pályázati kiírás szerint a tárgyalások legkorábban 2009. január 7-én indultak volna meg az NHH és a pályázók között. Ennek ellenére a tárgyalások már december 18-án megkezdődtek, amiről a hatóság csak december 16-án kelt levelében értesítette a pályázókat.

A GTS-Datanet szerint az eljárás menetének megváltoztatása a pályázati kiírás módosításának minősül, ami a vonatkozó jogszabály szerint leghamarabb annak közzétételétől számított 5. napon léphet hatályba, így az NHH eljárása nem felelt meg a jogszabályi feltételeknek.

A GTS-Datanet az eljárás során írásban és szóban többször sérelmezte az eljárás jogszerűtlenségét, ám választ nem kapott.

A Deutsche Telekom veszteséggel zárta az első negyedévet

2009. május 7., 10:09 Módosítva: 2010.02.25 10:45

A Deutsche Telekom AG (DT) 1,12 milliárd eurós veszteséggel zárta az első negyedévet, szemben az egy évvel ezelőtti 924 millió eurós profittal. A német távközlési konszern eredményét lerontotta, hogy 1,8 milliárd eurós leírására kényszerült nagy-britanniai T-Mobile cégének működési veszteségei miatt.

A DT egyben megerősítette az idei évi kilátásairól szóló múlt havi bejelentését. A konszern elsősorban azzal indokolta a múlt havi profitfigyelmeztetést, hogy a mobil üzletág gyengén szerepelt az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és különösen Lengyelországban, ezért a társaság immár azt várja, hogy legszélesebb üzemi eredménye (EBITDA) rendkívüli tételek nélkül 2-4 százalékkal fog elmaradni az idén a tavalyitól.

Február végén - amikor még felfelé módosítottak - azt várták, hogy az EBITDA ugyanannyi lesz, mint 2008-ban, azaz 19,5 milliárd euró.

3000 embert rúg ki a Microsoft

2009. május 6., 13:43 Módosítva: 2016.08.01 09:16

A januári 1400 fős létszámleépítés után most újabb 3000 alkalmazottat küld el a Microsoft. Ezzel majdnem ki is töltötték azt az ötezres keretet, amit januárban jelentettek be – igaz, akkor az állt a hivatalos közleményben, hogy 18 hónap alatt fokozatosan csökkentik ennyivel a létszámot.

A leépítés nagyjából egyenlő arányban érte az amerikai anyaválallatot, és a külföldi képviseleteket, és továbbra is a gazdasági válság, illetve az emiatt csökkenő kereslet a fő indok. A cég azt is bejelentette, hogy a hatékonyságnövelő elbocsátások mellett idén 2-3 ezer új ember felvételét tervezi, elsősorban az online üzletágban.

Egymilliárdot bukott az Electronic Arts

2009. május 6., 11:49 Módosítva: 2009.05.06 14:49

Közzétette legfrissebb pénzügyi jelentését a világ legnagyobb videojáték-kiadó cége. Az Electronic Arts 860 millió dolláros forgalom mellett 42 millió dolláros veszteséget hozott össze az idei első negyedévben (amit a pénzügyi szektorban az előző évhez szoktak számolni), ezzel a teljes pénzügyi évet egymilliárdos veszteséggel zárták. Mindezt úgy sikerült produkálni, hogy 31 játékuk fogyott egymilliónál több példányban, a legsikeresebb három, az európai, illetve amerikai focis FIFA és Madden NFL, valamint a Need for Speed autóverseny legutóbbi része ötmillió felett fogyott, és óriási siker volt a Rock Band zenekarszimulátor, és a zombimészárlós akciójáték Left 4 Dead is.

Mianmarban a legrosszabb bloggernek lenni

2009. május 6., 10:54 Módosítva: 2009.05.14 08:38

A Committee to Protect Journalists nemzetközi újságírószervezet állította össze a bloggerek számára legveszélyesebb tíz ország listáját. A legrosszabb hely ezek szerint Mianmar, ahol a kormány erősen cenzúrázza a netet, blokkolja egyes oldalak hozzáférését, és alaposan megválogatja, kinek ad egyáltalán hozzáférést a nethez. Ezen felül hamar börtönben találhatja magát az, aki a blogján (vagy akár egy fórumon, vagy kommentben) olyasmit ír, ami nem tetszik a cenzoroknak. A leghíresebb eset a Maung Thura nevű bloggeré, aki éppen 59 éves börtönbüntetését tölti, mert 2008-ban videókat tett fel a netre a Nargis ciklon pusztításáról, amivel leleplezte, hogy a kormány hivatalos közleményei elhallgatják a károk valódi mértékét.

A második és harmadik helyre Iránt és Szíriát tették a lista összeállítói, ahol elsősorban az iszlám online kritizálóinak gyűlhet meg a baja a hatóságokkal. Kuba lemaradt a dobogóról, annak ellenére, hogy legalább 21 bloggerről és online újságíróról tudni, akik éppen börtönben ülnek. A további helyezettek (Szaúd-Arábia, Vietnam, Tunézia, Türkmenisztán, Kína és Egyiptom) a kormányzati cenzúra miatt kerültek a listára, van ahol több százezer oldalt blokkolnak a hatóságok, mindenkinek az emailjeibe beleolvasnak, és külön internet-cenzúrázó hatóságok üzemelnek.

Történelmi csúcsot döntött a Linux

2009. május 4., 11:40 Módosítva: 2009.05.04 11:42

A piacelemző Net Applications legújabb mérése szerint az operációs rendszerek piacán 2009 áprilisában történt meg először, hogy a Linux részesedése meghaladta az egy százalékot: adataik azt mutatják, hogy az internetezők 1,02 százaléka használt valamilyen Linux-disztribúciót – írja az IT café.

Ha az elmúlt egy év adatait nézzük, akkor látszik, hogy a még mindig hatalmas súlyú Windows lassan, de folyamatosan veszít teret, a statisztikában három rendszerrel is szereplő Apple (Mac, iPhone, iPod) pedig dinamikusan terjeszkedik (gyakorlatilag a Windows vesztesége szinte teljes egészében az Apple-nél jelentkezik nyereségként). Az elmúlt 12 hónapban a Windows részesedése 3,68 százalékkal csökkent, a Macé 2,35 százalékkal, a Linuxé 0,39 százalékkal az iPhoneé 0,4 százalékkal, az iPod touché pedig 0,12 százalékkal nőtt.

7000 dolláros büntentés ezer mp3-ért

2009. április 30., 13:23 Módosítva: 2009.04.30 13:23

Négy éves pereskedés után megegyezett az amerikai lemezkiadók szövetsége és a New York-i Santangelo család, és utóbbi 7000 dollárt (1,5 millió forint) kártérítést fizet előbbinek, amiatt a nagyjából ezer mp3 fájl miatt, amit Michelle és Robert Santangelo töltött le jogtalanul az internetről. A család mellett egyébként online szimpátiatüntetés indult a per közben, és a támogatóik 15 ezer dollárt adtak össze a bírság kifizetésére. A RIAA szóvivője, Cara Duckworth fontos győzelemként értékelte a peren kívüli megegyezést, attól függetlenül, hogy ügyvédekre a megnyert összes sokszorosát költötték el a négy év alatt.

A család azért ment bele a megegyezésbe, mert a két fiú (akik 16, illetve 20 évesek voltak a jogsértéskor) azóta egyetemre ment, és az egyszeri kiadás mellett jobban tervezhető a tanulásuk költsége, mint a hosszadalmas és kiszámíthatatlan tárgyalások mellett az ügyvédi költségek mellett.

Új Sony PSP jön

2009. április 29., 13:13 Módosítva: 2009.04.29 13:13

Volt már korábban pletyka arról, hogy UMD-nélküli PSP-t dob piacra a Sony, mostantól azonban már pontos dátuma is van a hírnek: várhatóan egy hónap múlva, az E3-on láthatjuk először a készüléket.

A PSP Go megörökli elődje hardverét, leszámítva, hogy nem lesz benne UMD-olvasó, kap viszont 8 vagy 16 gigabájtos háttértárat, azon lesznek majd a játékok. A hírek szerint az irányítógombokat a kijelző alól lehet majd kicsúsztatni, a premier várhatóan szeptemberben lesz Japánban, novemberben az Egyesült Államokban.

A Sony természetesen nem kommentálta a hírt, tehát nem is tagadta azt.

A HY-GO lett a leginnovatívabb jármű Győrben

2009. április 29., 12:55 Módosítva: 2009.04.29 15:22

A HY-GO fantázianevű, hidrogénhajtású háromkerekű kisautó nyerte a 2009. április 25-én Győrben rendezett alternatív hajtású járművek IV. Széchenyi Futamán a Prototípus kategória 1. díját, a leginnovatívabb jármű díját és a főszponzor Honda különdíját.

A HY-GO csapatot az ELTE Kémiai Intézetének munkatársai szervezték, itt készült a jármű áramforrása, a tüzelőanyag-cella.

S6300629

A zéró károsanyag-kibocsátású jármű mérete 1,6 x 1,2 x 1,8 méter, teljesítménye 750 watt, hidrogéntankja 900 liter, fogyasztása 10 liter hidrogén kilométerenként, végsebessége 35 km/óra. Egy kilométer megtétele 31 forintba kerül.

A motorban hidrogén ég el, és víz az égéstermék. A reakcióhoz szükséges oxigént a beszívott levegő adja. A tüzelőanyagcella 12 protoncserélő membrános egységből áll. A hidrogént egy TiFeHx hidrid alakban tároló, 38,4 cm hosszúságú, 8,9 cm átmérőjű tartály szolgáltatta.

Mégsem lesz Microsoft-mobil

2009. április 29., 11:02 Módosítva: 2009.04.29 14:11

Épp megírtuk volna, hogy a Microsoft és a Verizon egy közösen fejlesztett érintőkijelzős mobiltelefon megalkotásában mesterkedik a Wall Street Journal szerint, amikor kiderült, hogy mégsem. A Microsoft legalábbis közleményében tudatta, hogy hiába van egy rakás pletyka a lapokban, hiába susmog mindenki a titokzatos Project Pinkről, a vállalat szóvivője szerint nem lesz Zunephone, sem semmilyen Microsoft-logóval ellátott mobil.

A pontos megfogalmazás szerint a vállalat „nem lép a mobilgyártó bizniszbe és nem fejleszt Zune-alapú telefont", ami nem jelenti azt, hogy a Zune bizonyos képességei nem bukkanhatnak fel egyes készülékekben. Nincs is nagyon okunk kételkedni abban, hogy az egyébként pofásra és kényelmesre csiszolt platform egyes elemei előbb-utóbb megjelennek valamelyik Windows Mobile-verzióban, legkésőbb a jövőre érkező 7-esben.

Élő közvetítés a DigitalFestival2009-ről

2009. április 29., 10:48 Módosítva: 2009.04.29 12:28

Letölthető az Office 2007 SP2

2009. április 29., 09:43 Módosítva: 2009.07.15 16:55

A Microsoft az előzetes várakozásoknak megfelelően letölthetővé tette az Office 2007 második javítócsomagját, írta meg az ITcafé. A frissítés legfontosabb újdonsága, hogy a „formátumháború" következményeképpen a szoftvercsomagban már szerepel az OpenDocument Format, az IBM és a Sun Microsystems által preferált nyílt fájlformátum támogatása. Az SP2-t telepítő felhasználók most már közvetlenül, plug-in nélkül el tudják menteni dokumentumaikat ODF-be, illetve PDF-be, sőt akár alapértelmezetté is tehetik az ODF-et, és oda-vissza konvertálhatják őket a támogatott fájlformátumok5ba.

A meglepően gyorsan települő, ám azért újraindítást kérő frissítés letölthető a Microsoft weboldaláról.

Megtört az Acer lendülete

2009. április 29., 09:41 Módosítva: 2009.04.29 09:41

Tavaly még úgy tűnt, hogy a világ harmadik legnagyobb PC-gyártója, az Acer a riválisainál kevésbé érzi majd meg a gazdasági válság szorítását, mára azonban kiderült, hogy a tajvani cég kezében sincs a krízissel szemben immunitást garantáló csodaszer. A vállalat szerdán publikálta első negyedéves számait, melyeken már egyértelműen látszanak a recessziós trendek, írta meg az ITcafé.

A márciussal zárult első negyedben az Acer árbevétele 119,1 milliárd tajvani dollár (3,54 milliárd amerikai dollár) volt, közel 7 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A nettó profit jóval meredekebb, 31 százalékos visszaesés után 2,03 milliárd tajvani dolláron (60 millió amerikai dollár) állapodott meg. Az elemzők ennél valamivel magasabb, átlagosan 2,14 milliárd tajvani dollár nyereséget vártak.

A vállalat elnöke, J. T. Wang azt jósolja, hogy idén a notebookok piaca 32 százalékkal, 170 millió darabra bővül, miközben tovább nő a kis méretű netbookok aránya a piaci tortából. Ezekből a tavalyi 13,5 millió után idén várhatóan 25-30 millió fogy majd – mondta a vállalatvezető. Aki szerint ebben a szegmensben az Acer 40-50 százalékos piaci részesedést szerez majd. Wang azt is látja a kristálygömbjében, hogy 2010-re az akkor nagyjából 200 millió darabos piac 25 százalékát adják majd e kis kijelzővel szerelt, könnyű és elsősorban internetezésre alkalmas masinák.

Az Acer a notebookpiacon rendkívül erős szereplő, e termékkategóriában egyedül a Hewlett-Packard előzi meg – Wang azonban biztos abban, hogy 2011-re a HP-t is megelőzik.

Notebookinvázió az Asustól

2009. április 29., 07:19 Módosítva: 2009.04.29 07:19

Tíz modellel jelentkezik az Asus új K-szériája, írta meg a Prohardver. A notebookokból már a Cebiten is láthattak az érdeklődők néhány darabot, azonban a pontos specifikációkat csak nemrég hozta nyilvánosságra a tajvani gyártó. A termékcsalád tagjai – típustól függően – Intel és AMD alapra is épülhetnek. A LED háttérvilágítású kijelzők mérete 14 hüvelykes, 15,6 hüvelykes, illetve 17,3 colos lehet .

Az inteles változatok Core 2 Duo T6400-as vagy T4200-as processzort kaphatnak, és Intel GMA 4500 vagy NVIDIA GeForce G102M grafikus kártyával szerelik őket, míg az AMD-s modellek AMD Athlon X2 QL-64 vagy Turion X2 RM-74 processzorral működnek egy Radeon HD 4570, HD 4670 vagy HD 4860 társaságában.

A notebookok hardverelemei a kijelzőt, a processzort és a grafikus kártyát leszámítva megegyeznek.

Elkészültek a 32 nanométeres flashmemóriák

2009. április 29., 07:15 Módosítva: 2009.04.29 07:15

A Toshiba közleményében tudatta a világgal, hogy elkezdődött a 32 nanométeres gyártástechnológiára épülő flash memórialapkák mintapéldányainak gyártása, így ugyan korlátozott mennyiségben, de a partnerek számára elérhető a 32 gigabites csip. Az új lapka a világ legkisebb méretű, 4 gigabájtos kapacitású csipje, így először a pendrive-okban és a memóriakártyákban tűnhet fel, írta meg a Prohardver.

A legfrissebb információk szerint a 32 nanométeres technológiával készülő flashmemóriák tömeggyártása leghamarabb a nyár közepén kezdődhet meg, amikor már elérhető lesz a 16 gigabites, azaz 2 gigabájtos lapka is.