Tech blog

Milliárdokat spórolhatnánk a nyomtatáson

2009. április 28., 16:01 Módosítva: 2010.01.21 12:42

A cebr kutatóintézet felmérése szerint Magyarországon évente körülbelül 425 milliárd forintot költenek üzleti célú nyomtatásra. Ebből 162 milliárd forint kihelyezett nyomtatásra és 263 milliárd forint házon belüli nyomtatásra megy el. Csupán a házon belüli nyomtatás fejlesztésével nem kevesebb, mint 6,5-20 milliárd forintnyi megtakarítást lehetne elérni éves szinten. Emellett további 10 milliárd forintnyi megtakarítás keletkezhet a kihelyezett nyomtatás házon belülre viteléből. Hatékonyabb nyomtatással hazánkban összesen több mint 33 milliárd forinttal lehetne növelni a termelékenységet, mely a GDP 0,05 százaléka.

Tovább

Márciusban tovább bővült a vezetékes szélessávú piac

2009. április 28., 13:18 Módosítva: 2009.04.28 13:18

2009. március végére a hazai vezetékes szélessávú előfizetések száma a februári 1,566 millióról 1,583 millióra nőtt, közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH). Az ADSL- és kábelmodemes előfizetés-szám 2009 első negyedévében 46 ezerrel, az elmúlt egy év alatt pedig 185 ezerrel nőtt.

Az NHH gyorsjelentése az egykori monopolszolgáltatók, a vezető alternatívszolgáltatók, és a négy legnagyobb kábeltelevíziós társaság önkéntes adatközlésére épül. A hagyományos telefonvonalon szélessávú ADSL-internetszolgáltatásra előfizetők száma márciusban 802 ezerről 804 ezerre nőtt.

Tovább

Visszacsúszott a FIFA 09

2009. április 24., 12:00 Módosítva: 2009.05.15 20:42

Nem nagyon változott a hazai játékszoftver-toplista, nagyjából ugyanazokat a programokat vették Magyarországon április 13. és 19. között, mint egy héttel korábban. A lista élén mind mindig, most is a World of Warcraft áll, amit olyan crossplatform játékok követnek, mint a harmadik helyezett FIFA 09, a negyedik Need for Speed Undercover, vagy az ötödig GTA 4. A Wii-platform programjai ezen a héten sem tudtak komoly helyet elérni az összesített listán, a legsikeresebb Mario Kart is csak a 28-ik helyig jutott, ideje lenne valami sikeres programmal előállni Japánban.

Egymilliárd alkalmazás az App Store-ból

2009. április 24., 11:23 Módosítva: 2009.04.24 11:23

Az Apple bejelentette, hogy túl van az egymilliárdodig letöltött alkalmazáson az iPhone-hoz és az iPod Touch-hoz készített App Store. Az utolsó vásárló elég jól járt: kapott egy 17 colos MacBook Prót, egy 32 gigabájtos iPod Touchot, egy Time Capsule wireless-háttértárolót , valamint 10 ezer dollárnyi Gift Cardot, amiből majd egy rakás zenét vásárolhat az iTunes Store-ból.

A szolgáltatás tavaly július 11-ével indult, együtt mutatkozott be az iPhone 2.0-ás szoftverével, sőt, elválaszthatatlan része annak. Jelenleg körülbelül 25 ezer program tölthető le az oldalról, igaz, ezeknek túlnyomó többsége alig használható valamire.

Megjelent és letölthető az Ubuntu 9.04

2009. április 24., 10:19 Módosítva: 2009.04.24 10:19

A héten megjelent az egyik legnépszerűbb Linux-disztribúció, az Ubuntu új, 9.04-es kiadása, mely jó néhány újdonsággal szolgál, írta meg az ITcafé. Ilyen az új értesítési rendszert, amely a számítógép és a különféle alkalmazások tájékoztató üzeneteit teszi áttekinthetőbbé és látványosabbá. Így például ha a gépünk felcsatlakozott a hálózatra, ha írt nekünk valaki csevegőkliensben, vagy ha a billentyűzetünk segítségével állítjuk a hangerőt, találkozhatunk vele.

A hordozható gépek tulajdonosai örülhetnek majd annak, hogy az új kiadásban jelentősen lerövidült az elindulási idő. A fejlesztők ezt a rendszerindítási mechanizmus elemzésével és optimalizálásával, a holtidők kiküszöbölésével és az egyes folyamatok párhuzamosításával érték el. Újdonság az is, hogy az Ubuntu alapértelmezett médialejátszója, a Totem már nemcsak egyszerűen kezeli a feliratfájlokat, hanem arra is képes egy kiegészítő segítségével, hogy automatikusan megkeresse és letöltse a filmhez a megfelelő feliratot.

Megújult a telepítő is. A kézi particionálóból immár elérhető az új ext4 fájlrendszer, amely hatékonyabb fájlkezelési mechanizmusával felgyorsíthatja a tipikus fájlműveleteket, és a tesztek szerint jótékonyan hat a számítógép indulási idejére is. Látványosabbá vált a felhasználói felület is: új az indítóképernyő és a bejelentkezőképernyő is. A már szokásosnak mondható új háttérképek mellé ezúttal három új téma is jár: a Dust, a Dust Sand és a New Wave témákat az Ubuntu közösség tagjai készítették.

Optikai hálózat épült Balázspusztán

2009. április 23., 16:33 Módosítva: 2009.04.23 16:33

Optikai hálózatot épített ki a Bács-Kiskun megyei Balázspusztán az Opticon Kft., így a tanyás falu háromszáz lakója csúcstechnológiás rendszeren internetezhet, telefonálhat és kábeltévézhet. A hálózatot a Szabadszálláshoz tartozó Balázspusztán mind a 80 háztartásba bekötötték, és a háztartások majdnem 80 százaléka megkötötte az előfizetői szerződést.

Körmöczi Béla, az Opticon Kft. ügyvezetője szerint a megépített infrastruktúra olyan kiváló minőségű szolgáltatásokat biztosít, amelyek esetenként még a nagyvárosokban sem érhetők el.

A kiépítés lehetőségét az biztosította, hogy a központi forrásokból kiépült a térségben az optikai gerinchálózat. A legnagyobb költséget a lakosok vállalták, a kábelárkok és a betonszekrények megépítését finanszírozták.

Budapesten lesz az NEC regionális központja

2009. április 23., 12:22 Módosítva: 2009.04.23 12:22

A világ egyik vezető informatikai vállalata, a tokiói központú NEC Budapesten hozza létre kelet-európai központját. A 303 millió forint értékű beruházás 70 új munkahelyet teremt. Az új központ a gazdasági recesszió ellenére 15 százalékos bevétel növekedést tűzött ki célul.

Az 1899-ben alapított NEC átviteli, informatikai, számítógépes, hálózati és elektronikus eszközöket gyárt. A vállalatnak 150 ezer dolgozója van világszerte.

A cég Kelet-Európát és Oroszországot tartja a két legdinamikusabban fejlődő regionális piacnak, a két régióban elsősorban a digitális műsorszórási fejlesztésekre koncentrálnak.

A cégnek eddig is volt budapesti kirendeltsége, ennek a bővítésével jön létre a kelet-európai központ.

Amerikában már több főállású blogger van, mint programozó

2009. április 22., 11:48 Módosítva: 2009.04.22 17:12

Érdekes felmérésről számol be a Wall Street Journal: a Bureau of Labor Statistics amerikai kormányhivatal megbízásából készült tanulmány szerint Amerikában ma húszmillióan írnak blogot, ebből 1,7 millió pénzt is keres ezzel, és 452 ezer embernek a blogírás az első számú bevételi forrása. Ez több, mint az amerikai tűzoltók (289 ezer) vagy programozók (394 ezer) száma, és megközelíti az ügyvédekét (555 ezer).

A tanulmány szerint havi százezer egyedi látogató kell egy blognak, hogy az éves szinten 75 ezer dollár bevételt termeljen az írójának a hirdetéseken keresztül. Ez közel a duplája a 40 ezer dollár körüli amerikai átlagkeresetnek. dupláját lehet behozni hirdetésekkelA profi blogolás másik formája a „spokesblogging", amikor a bloggert a hirdető cég direkben fizeti meg azért, hogy a termékeiről írjon. Egy jól sikerült blogbejegyzésért 75-200 dollár közötti összeget lehet kasszírozni ebben az iparban.

A szakértők kétkedéssel fogadták ezeket az adatokat. „A számok szörnyen magasnak tűnnek, de arra biztos jó lesz a felmérés, hogy még 500 ezer ember próbáljon meg profi, fizetett bloggerré válni, és bukjon bele" - kommentálta a Business Insider a felmérést.

Ingyen zenével újít a MySpace

2009. április 21., 21:04 Módosítva: 2009.04.24 21:32

Letölthető dalokat osztanak meg a felhasználókkal MySpace Music portálon, amit a MySpace közösségi szájt és a zeneipar legfontosabb cégei alapítottak néhány éve, és most teljesen felújították. A felhasználok ezentúl több ingyenes dalt beállíthatnak a saját oldalukon, számlistákat oszthatnak meg a barátaikkal. A MySpace Music főoldalán az újabb albumok megjelenése és a zenekarok koncertjei is láthatók, és a dalokat meg lehet venni az Amazonon, írja az MTI.

Ennek köszönhetően a MySpace az Amazon bevételeiből is részesedést kap, illetve a reklámbevételei is jelentősen megnőnek. A MySpace Music irányításával megbízott Courtney Holt következő terve, hogy koncertjegyeket és csengőhangokat is eladnak majd a főoldalon, és innen már csak egy lépés, hogy bélyegméretű háttérképeket kezdjenek árulni horribilis összegért.

A MySpace aggódhat, mert legfőbb konkurenciája, a Facebook globálisan már megelőzte (200 millió felhasználó 130 millióval szemben), és az USA-ban is csak egy hajszállal vezet a 70 millió júzerrel, itt a Facebooknak még csak 61 millió regisztrációja van.

A tévéket is meghódítja az Adobe Flash

2009. április 21., 15:06 Módosítva: 2009.06.16 14:06

Az Adobe bejelentette, hogy tervei szerint népszerű webes platformja, a Flash netkapcsolatra felkészített tévékbe, set-top boxokba, blu-ray lejátszókba és más digitális kütyükbe is bekerül majd – írja az Inquirer. A kezdeményezést támogatja többek között az Intel, a Comcast, a Disney, a Netflix és a New York Times. Ha a terv megvalósul, hd-videókkal és interaktív alkalmazásokkal (akár játékokkal) is lehet majd tévén szórakozni. Állítólag a rendszer a widgeteket is támogatná, vagyis kis ablakokban mindenféle netes tartalmakat láthatnánk a tévé képernyőjén.

Jön a szuperolcsó blu-ray

2009. április 20., 10:15 Módosítva: 2009.04.20 10:15

Elemzők szerint hamarosan, legkésőbb az idei karácsonyi szezonra megfeleződhet a blu-ray lejátszók ma 200 dollár körül mozgó átlagos ára. Az árcsökkenést a kínai gyártók hozhatják el, akik nemrég kapták meg a blu-ray gyártáshoz szükséges licenceket. A 99 dolláros lejátszók végre elhozhatják a következő generációs dvd-lejátszóknak azt az áttörést, amiben már a megjelenéskor reménykedtek a gyártók,de sem akkor, sem a hd-dvd bukásakor, és a blu-ray egyeduralkodóvá válásakor nem jött el.

Piacelemzők emellett figyelmeztetnek arra, hogy az alacsony ár nem minden. Ha az olcsó lejátszókból kimaradnak a blu-ray rendszerekbe az utóbbi időben beépített extrák (BD-Live, online funkciók, streaming), az csak összezavarja a vásárlókat, és visszaeshet a nehezen megszerzett bizalom a technológia iránt.

Rekord negyedévet zárt a LIBRA Szoftver

2009. április 19., 08:35 Módosítva: 2009.04.19 08:37

A válság ellenére rekord negyedévet zárt az ügyviteli szoftvereket készítő LIBRA Szoftver, az év első három hónapjában bevétele 32 százalékkal, 408,6 millió forintra nőtt. Az MTI-vel közölt adatok szerint a társaság tavaly 1,59 milliárd forint bevételre tett szert, míg adózott eredménye meghaladta a 87 millió forintot. Egy évvel korábban a bevétele 1,43 milliárd forint, adózott eredménye pedig 81,6 millió forint volt.

Az ügyviteli és vállalatirányítási rendszereket 25 éve fejlesztő LIBRA szerint az idén átalakul a piac: míg tavaly a kis- és középvállalatok kereslete volt a növekedés fő motorja, addig az idén a nagyvállalati üzletága fejlődik dinamikusabban, aminek növekedése az első negyedévben elérte a 30 százalékot. A nagyvállalati megrendelések bővülése már 2008 utolsó negyedévében megkezdődött, ami a cég szerint összefügg azzal, ahogyan a vállalatok a válságra reagálnak. Növelik hatékonyságukat, aminek egyik eleme, hogy magyar fejlesztésű, olcsóbb üzleti szoftvert vásárolnak.

Esett a videojátékipar

2009. április 17., 15:34 Módosítva: 2009.04.17 15:34

Márciusban 17 százalékkal csökkent a videojátékipar forgalma az egy évvel korábbihoz képest, jelentette az NDP Group. A játékipar most először érezte meg a válság hatását, írta a CNet. Az elemzőcég szerint az iparág 1,43 milliárd dolláros forgalmat produkált, míg egy évvel korábban még 1,72 milliárd dollárt. A hardvereladások 18 százalékkal csökkentek, a szoftverek forgalma 17 százalékkal esett vissza.

A márciusi adatokat azonban erősen befolyásolja, hogy idén áprilisban volt húsvét, míg tavaly márciusban volt, és tavaly márciusban jelent meg az év negyedik legkelendőbb játéka, a Super Small Bros.: Brawl.

Nőt ölt a gyilkos laptop

2009. április 17., 11:00 Módosítva: 2009.04.17 11:01

Egy elszabaduló számítógép ölt meg egy autóbalesetet szenvedett kanadai nőt. A 25 éves Heather Story egy másik gépjárművel ütközött, a szakértők szerint azonban ezt a balesetet még túlélhette volna a nő. A hátsó ülésen, rögzítés nélkül tartott laptop azonban az ütközés hatására elszabadult, és gyilkos erővel csapódott az asszony koponyájának. Szakértők szerint a mostanihoz hasonló esetek rávilágítanak arra, hogy még a legártatlanabbnak tűnő tárgyak is komoly sérüléseket képesek okozni egy autóbalesetben, ezért amit csak lehet, rögzítsünk.

Múzeumba került a Pirate Bay egyik szervere

2009. április 16., 17:21 Módosítva: 2009.04.17 12:17

Múzeumi műtárgy lett a kiadókkal pereskedő Pirate Bay torrentszájt egyik szerveréből, amit a rendőrség még tavaly kobzott el. A svéd Nemzeti Műszaki Múzeum 243 dollárt, azaz körülbelül 54 ezer forintot fizetett a kalózszerverért, ami mostantól az "emberek életére komoly hatást gyakorló találmányok" között foglal majd helyet.

A weboldal működtetéséért felelős négy férfit azzal vádolják, hogy a honlap fenntartásával bűnsegédként közreműködtek a szerzői jogok megsértésében. Emiatt pedig komoly kártérítési összeggel és fejenként akár egy évig terjedő szabadságvesztéssel is szembesülhetnek. Az ügyben péntekre várható ítélet.

Razzia Fehérgyarmaton

2009. április 16., 12:30 Módosítva: 2010.08.04 10:15

Számítástechnikai razziát tartott szerdán a Fehérgyarmati Rendőrkapitányság, a hatóság emberei több boltban is tartottak ellenőrzést. Az akció során összesen tizennyolc számítógépet foglaltak le, mert a rendelkezésre álló adatok szerint a telepített programok után nem fizették meg a szerzői jogdíjat. Az egyik üzletben lefoglaltak még összesen 2468 darab üres dvd-lemezt is, mert a kereskedőnek ezek után is jogdíjat kellett volna fizetnie - közölte Fülöp Gergely, a a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Tőzsdére megy a Skype

2009. április 15., 14:37 Módosítva: 2009.04.17 09:20

Hónapok óta kering már a pletyka, hogy az Ebay eladná a néhány 2,6 milliárd dollárért felvásárolt online telefonszolgáltatást, a Skype-ot. Bár a Skype igazi sikertörténet (a távolsági hívások piacán már világelső), az Ebay szolgáltatásaiba valahogy mégsem sikerült olyan jól beépíteni a szolgáltatást, mint azt szerették volna (vagy ahogy a szintén felvásárolt PayPalt sikerült).

A legutóbbi verzió az volt, hogy a Skype alapítói vásárolják vissza az online telefont, az Ebay bejelentése azonban most minden híresztelést elsöpört: különválasztják a vállalat fő profilját adó online aukciósháztól a Skype-ot, külön céget építenek köré, és 2010-ben tőzsdére viszik.

Szakértők szerint ez a tőzsdei bevezetés az egész webes gazdaságot meglendítheti, és a Google tőzsdére lépése óta a legfontosabb esemény lehet az online üzlet világában.

A spam megöli a környezetet

2009. április 15., 11:00 Módosítva: 2009.04.15 11:00

Érdekes tanulmányt adott közzé a McAfee biztonságtechnikai cég: azt számolták ki, hogy az interneten keringő levélszemét mennyi elektromos energiát emészt fel, és mennyi széd-dioxid légkörbe bocsátásáért felelős.

Az adatok meghökkentőek: az egy év alatt a neten megforduló 62 trillió kéretlen reklám-email kiküldése, továbbítása, tárolása összesen 33 milliárd kilowattóra energiát fogyaszt. Ezzel (emailenként 0,3 gramm szén-dioxid kibocsátásával számolva) annyi szennyezőanyag jut a levegőbe, amit 3,1 millió autó juttat a légkörbe egy év alatt. Spamszűrők nélkül ennek több mint négyszerese lenne ez az adat, viszont ha minden felhasználó használna szűrőszoftvert, a mostani negyedére lehetne ezt csökkenteni.

A tanulmány nem írja le pontosan, hogy hogyan jutott ezekre az eredményekre, ahogy azt sem, hogy ha nem lenne spam, és a szerverek, illetve a felhasználók gépei abban az időben, amíg most a spammel foglalkoznak, nem csinálnának semmit (vagyis üresjáratban működnének), hogyan alakulnának az adatok. Mindenesetre ha eddig nem utálta volna mindenki eléggé a spamet, most van még egy oka erre.

Facebookon látta meg a szétvert lakását

2009. április 14., 21:47 Módosítva: 2009.04.14 21:47

A 26 éves Carolyn Lorimer nyolc hónapja adta bérbe a Kent grófságbeli Folkstone-ban lévő házát egy fiatal párnak. Az ingatlanközvetítő biztosította, hogy a reménybeli bérlők kellemes, jó modorú emberek, és nem kell féltenie a házát - olvasható a The Daily Telegraph online kiadásában.

Carolyn egy szépnek nem nevezhető napon a Facebookon szörfözve felfigyelt egy folkstone-béli vad házibuli képeire. A felvételek ismerősnek tűntek, és amikor jobban szemügyre vette a képeket, elborzadva látta, hogy az asztal, amelyen a bulizók táncolnak, az ő konyhájában van. Az ő lakásában tépték le a tapétát, lyuggatták ki a falakat, tették tönkre a világítást és a bejárati ajtót, és az ő összetört tévéje hever a nappali sarkában.

A nő azonnal kilakoltatási parancsot szerzett, ám addigra bérlőinek már nyoma veszett, kifizetetlen közüzemi számlákat és több ezer fontos kárt hagyva maguk után.

Az EU-eljárás a netezők védelmében Nagy-Britannia ellen

2009. április 14., 15:02 Módosítva: 2009.04.14 15:02

Az Európai Bizottság kedden bejelentette, hogy jogi eljárást indított Nagy-Britannia ellen azzal a gyanúval, hogy a londoni kormány nem védelmezi az internetezők személyiségi jogait. Az EU végrehajtó szerve két hónapot adott nagy-Britanniának, hogy válaszoljon a hivatalos figyelmeztetésre. Ha a választ a Bizottság nem találja kielégítőnek, akkor pert indíthat Nagy-Britannia ellen az EU bíróságán.

A bizottság azért indított eljárást, mert panaszokat kapott az úgy nevezett Phorm reklámozási módszer miatt. A Phorm technika (a feltaláló amerikai cégről van elnevezve) figyeli az internetezők szörfölési szokásait, és ezek alapján célozza meg őket reklámmal.

Tovább

A PSP- és iPhone-játékok a legkelendőbbek

2009. április 14., 14:37 Módosítva: 2009.04.14 14:40

Egy kimutatás szerint a PSP- és iPhone-tulajdonosok tavaly több játékot vettek, mint bárki más. Ezzel az olyan "nagy testvérek" forgalmát is lekörözték, mint az Xbox 360 és a PS3 - olvasható a GameSpot internetes magazinban.

Az iPhone-t a legtöbben mint kézben hordozható számítógépet ismerik, pedig a készül kiválóan alkalmas játékok futtatására is.

A nemrég megrendezett San Franciscó-i MI6 marketing konferencián, amelyen a játékipar legnagyobb szereplői vettek részt, látott napvilágot az a kimutatás, amely szerint a Sony kis marokkonzolját, a PSP-ét birtoklók és az iPhone-tulajdonosok sokkal több címet vásároltak tavaly, mint bármilyen más platform tulajdonosai. Az iPhone-ra vásárolt átlagos "játékmennyiség" 4,57, míg Sony PSP-re 4,12 volt. Teljesítményükkel alaposan lehagyták a konkurenciát: a PS3-nál 3,99, a Microsoft Xbox 360-nál pedig mindössze 3,55 játékot mutattak ki.

Tovább

Warezrazzia az Újlipótvárosban

2009. április 14., 13:34 Módosítva: 2009.04.17 14:37
1

Az Asva.info szerint több rendőr razziázik a Victor Hugo 11-15. szám alatti épületben. (Ami nem azonos a BIX épületével.) Az épületben található RKV Kórház- és klímatechnika cég munkatársa az Indexnek megerősítette, hogy rendőrök vannak a házban. Reggel hétkor igazoltatták, amikor megérkezett az épületbe, és a telefonhívás idején, még fél egykor is állt egy rendőr a második emeleti szerverszoba előtt.

Az Asva.info úgy tudja, hogy a Kileen Kazakhstan Kft. környékén vannak a rendőrök, és feltehetően SMS-web tartalmat nyújtó gépek lehetnek érintettek az ügyben. A cég a Spamwiki információi szerint több warezspammel kapcsolatba hozható. Több olyan domén WHOIS-adatai között szerepel, mely doméneket spamküldés során használtak fel. A warezspam egy speciálisan magyar spamtípus, melyben olyan weboldalakat ajánlanak, melyeken illegális, kalóz szoftvereket, jogvédelem alá eső alkotásokat, filmeket, filmsorozatokat, zenéket, zenei albumokat stb. (együttesen, röviden warez-t) lehet emelt díjas SMS-sel történő fizetés után letölteni. A szoftverek és filmek ilyen árusítását smsweb-nek, vagy smswarez-nek is nevezik.

Aki sokat beszél a munkahelyén szexről, depressziós lehet

2009. április 14., 08:56 Módosítva: 2009.04.14 09:08

Általában 25 százalékra tehető azoknak a dolgozó embereknek - férfiaknak és nőknek - az aránya, akik szívesen beszélnek a munkahelyen szexről. Ugyanakkor általában ők azok, akik a legtöbbet hiányoznak a munkából, ezen felül önértékelési zavaraik vannak és hajlamosak a depresszióra.

A torontói és a Brit Columbia-i egyetem kutatói állapították meg a fentieket, amikor a szexuális hátterű különböző munkahelyi viselkedések hatását vizsgálták tréfákon, többé-kevésbé nyílt utalásokon, a témába vágó vitákon, flörtökön keresztül. A vizsgálat célja az volt, hogy megállapítsák: vannak-e az ilyen aktivitásnak pozitív hatásai akár mentális, akár fizikai síkon; hogy mindez megszilárdíthatja-e a kapcsolatokat a munkatársak között, erősödik-e a szolidaritás vagy a cinkosság közöttük, és hogy jótékonyan hat-e a munkavégzésre.

Tovább

A szokásosnál is többet kaszál az Apple az új iPodon

2009. április 13., 18:56 Módosítva: 2009.04.13 18:56

Kevesebb, mint 22 dollárba kerül az Apple-nek egy darab újgenerációs iPod Shuffle legyártása - számolták ki az iSuppli piacelemző cég szakértői. A szuperkicsi mp3-lejátszó legdrágább alkatrészei a processzora és a háttértár, mindkettőt a Samsung gyártja, és 6-6 dollárba kerülnek. A lítium-ion elem, amiről a sokat tapasztalt szakértők azt mondták, a legkisebb, amit valaha láttak, 1,2 dollárral emeli az árat, a további alkatrészek, a lejátszó tokozása és az összeszerelés költsége 21,77 dollárig tornásszák fel a számlát. A Shuffle bolti ára 79 dollár, aminek az előállítás költsége mindössze a 28 százalékát teszi ki.

Az Apple híres arról, hogy igen vastag árrésekkel dolgozik, de ez a 28 százalék még ehhez képest is kiugró adat. Az első iPod Touch például 2007 nyarán 299 dolláros áron jelent meg, a gyártási költsége ennek pontosan a fele volt; az iPod Nano legutóbbi verzióját pedig a bolti ár nagyjából 40 százalékából rakták össze.

Elérhetetlen volt a Hotmail

2009. április 11., 13:04 Módosítva: 2009.04.11 13:23

Nem lehet könnyű több százmillió internetező email postafiókját kezelni. Miután a Yahoo Mail leállt húsz percre, a Hotmail felhasználói kerültek bajba a Cnet szerint. A Windows Live Hotmail két órán át elérhetetlen volt csütörtökön. Adat nem veszett el, és a Microsoft bocsánatot kért az ügyfeleitől, de azt nem árulta el, hogy mennyi júzert érintett a leállás. Az elmúlt hónapokban szinte mindegyik nagy nemzetközi emailszolgáltatónál voltak hasonló leállások.

Kétszázmillióan vannak a Facebookon

2009. április 10., 15:15 Módosítva: 2009.04.24 21:32

A Facebookon több mint 200 000 000 aktív felhasználó van, aminek Mark Zuckerberg, az alapító biztosan örül. Annak még jobban örülhet. hogy nem adta oda az egészet a Yahoonak egymilliárd dollárért, ami most csak 5 dollárt jelentene felhasználónként. Ennél sokkal többet ér egy Facebook-júzer, aki önként elárulja magáról, hogy mik a kedvenc játékai, könyvei, mekkora az IQ-ja, hova járt iskolába, kit ismer, és hogy mi jár a fejében.

A Microsoft is pórul járt azzal, hogy csupán 1,6 százalékos részesedést szerzett 240 millió dollárért, bár így legalább némi részesedése lehet a portál sikeréből. A Google ebből a körből kimaradt.

Csütörtökön állt a Yahoo emailszolgáltatása

2009. április 10., 10:47 Módosítva: 2009.04.10 10:52

A Yahoo Mail felhasználóinak a 0,5 százaléka húsz percen át nem tudta elérni a postafiókját csütörtökön. Ez körülbelül 14 millió felhasználót jelent, mivel a ComScore szerint körülbelül 280 millióan használják a Yahoo levelezőjét. Az utóbbi hónapokban a rivális Google Gmail és a Hotmail is többször elérhetetlen volt.

A Linux is beszállt a reklámháborúba

2009. április 10., 10:46 Módosítva: 2009.05.04 11:42

A Microsoft és az Apple amerikai marketingesei hónapok óta egymás lejáratásával foglalkoznak az I'm a Mac, I'm a PC videós reklámhadjáratban. Nemrég a Linux is beszállt, a nonprofit Linux Foundation még tavaly decemberben meghirdetett egy reklámpályázatot, aminek a héten mutatták be a győztesét.

Körülbelül kilencvenen neveztek, a reklámokat nem profik készítették, hanem amatőrök, és mindegyik a Linux más-más előnyös oldalát mutatja be. A 25 éves Amitay Tweeto egy rendkívül egyszerű, szöveges reklámmal nyert, amiben azt próbálja elmagyarázni, hogy mit jelent a szabadság, amit a Linux ad a felhasználóinak. Tweeto utat nyert Japánba a Linux Foundation októberi szimpóziumára.

Tarolnak a kémprogramok

2009. április 9., 13:33 Módosítva: 2009.04.09 13:33

A Panda 2009 első negyedévi jelentése alapján a januártól márciusig terjedő időszakban trójai programok uralták a terepet: minden új malware 73 százalékát tették ki. Szembetűnő a spyware (kémprogramok) előretörése is: a tavalyi hasonló időszakhoz 2,5 százalékos növekedési rátájához képest az idei érték 13 százalék.

- A korábban már többször emlegetett trend továbbra is töretlen - mondta Sándor Zsolt, a Panda Security magyarországi igazgatója. - A kémprogramok gyors ütemben terjednek; jó példa erre a Virtumonde nevű spyware, ami minden más programnál gyorsabban terjedt idén.

A legtöbb aktív fertőzéssel büszkélkedő ország Tajvan, de Brazília és Törökország sem marad le sokkal.

Habár először 2008-ban tűnt fel, a 2009-es év legnagyobb fenyegetésének bizonyult a Conficker, amely sok fejtörést okozott a biztonságtechnikai cégeknek. Sok találgatás keringett az állítólagos, április elsejei aktiválódással és a további fertőzésekkel kapcsolatban, de a Conficker egyelőre nem okoz nagyobb fejtörést.

- Jelenleg csak azoknak kell aggódniuk, akiket a vírusirtó szoftvere nem véd a Confickertől - fűzte hozzá Sándor Zsolt. - A Panda-szoftvereket természetesen felkészítettük egy esetleges újabb támadásra, ugyanakkor számtalan olyan gép van, amely védtelen a Conficker ellen, például a nem megfelelő frissítések, vagy a vírusvédelem teljes hiánya miatt.

Gyorsabb Atom processzor az Inteltől

2009. április 9., 07:46 Módosítva: 2009.06.08 13:39

A pekingi Intel Developer Forum rendezvényen a csipgyártó bejelentette éppen egy évvel korábban bemutatott Atom processzorcsaládjának két újabb tagját, írta meg az ITcafé. Az új csipek specifikációi már korábban nyilvánosságra kerültek, ezért a születésnapi termékbevezetés nem szolgált meglepetéssel.

Két újdonság

Az új Atom Z550 processzor egyetlen újdonsága a magasabb órajel: a cpu 2 gigahertzen üzemel, miközben a Z sorozat korábbi tagjaihoz hasonlóan 533 MHz-es rendszerbuszt használ, 512 kB másodszintű gyorsítótára van, fogyasztása pedig 2,4 watt. A másik csip, a legfeljebb 2 wattot fogyasztó Z515 1,2 gigahertzen működik, de támogatja az órajelterheléstől függő dinamikus szabályozását. Mindkét új processzor képes két programszál párhuzamos végrehajtására (Hyper-Threading).

A pekingi IDF-en Anand Chandrasekher, az Intel ultrahordozható eszközökért felelős üzletágának vezetője elmondta azt is, hogy a Microsoft következő operációs rendszerének, a Windows 7-nek két verziója, a Starter és a Basic futni fog az Atom platformon is.