Tech blog

Ballmer szerint indokolatlanul drága a Mac

2009. március 23., 09:43 Módosítva: 2009.03.23 09:43

A Microsoft első embere csütörtökön egy New York-i szakmai konferencián, a McGraw-Hill Media Summiton vett részt. A vele beszélgető riporter sok más mellett megkérdezte tőle azt is, hogy mi a véleménye az Apple utóbbi időben tapasztalható térnyeréséről az asztali és hordozható számítógépek piacán. Válaszul Steve Ballmer a friss piaci jelentésekre hivatkozott, melyekből az olvasható ki, hogy a gazdasági válság érezhetően visszahúzza a Mac-eladásokat: az NPD adatai szerint februárban 16 százalékkal kevesebb almalogós gép fogyott az Egyesült Államokban, mint egy évvel korábban.

A konkurenciának szóló csípős megjegyzésekkel sosem fukarkodó vállalatvezető magyarázatot is adott a trendre. „Az Apple nagyjából egy százalékponttal nőtt, de most a gazdasági helyzetnek köszönhetően megváltozott az irány. Ma 500 dollár felárat fizetni egy számítógépért, csak hogy rajta legyen egy logó, ez az átlagember számára bajosabban indokolható, mint korábban" - fogalmazott, utalva arra, hogy ma már mind a Macek, mind a PC-k ugyanarra az Intel platformra épülnek. Ballmer a riporter újabb kérdésére válaszul azt is elmondta, hogy sem ő, sem a felesége, sem a fiai nem használnak Apple-termékeket. (IT Café)

Tovább zuhan a Sony Ericsson

2009. március 20., 15:24 Módosítva: 2009.04.02 13:45

A világ negyedik legnagyobb mobilgyártója, a Sony Ericsson 340-390 millió eurós veszteségre és 14 millió eladott mobilra számít az év első negyedévében.A Sony Ericsson mobilok átlagára 120 euró. Az elemzőket nem lepte meg a svéd-japán vállalat gyenge eredénye, mert gyengeségek vannak a termékportfólióban, és pont a Sony Ericsson legfontosabb piacain nem túl rózsás a helyzet. Az előző negyedévben 261 millió euró volt a Sony Ericcson vesztesége.

Kameragyártó vállalatot vett a Cisco

2009. március 20., 14:53 Módosítva: 2009.03.20 14:53

A Cisco neve jól cseng a távközlési szektorban, a cég évente tízmilliárd dollár bevételt szerez a hálózati berendezéseivel. Miért vette meg a Cisco 590 millió dollárért a kizárólag szórakoztatóelektronikai termékeket, digitális kamerákat gyártó Pure Digitalt? Azért, mert passzol a portfoliójába, a Cisco ugyanis az elmúlt néhány évben keményen próbált betörni a fogyasztói szektorba.

Ismerős lehet a Linksys márkanév, a Cisco ezen a néven forgalmazza az otthoni és irodai használatra szánt routereit, wifi ap-it. A Linksys 2003-ban 500 millió dollárt ért a Ciscónak. Ezt követően 2005-ben 7 milliárd dollárért megvette a Scientific Atlanta nevű céget, 2005-ben pedig a 61 millió dollárért a dán Kiss Technologiest - mindkét cég set top boxokat gyárt, az első tévészolgáltatáshoz, az utóbbi az online videoletöltéshez. A januári CES-en is számos terméket bemutatott a Cisco, például a Media Hub nevű hálózati adattárolót, amin a felhasználók a filmjeiket, fotóikat és zenéiket oszthatják meg egymással.

Már 2009-ben jönnek az androidos netbookok

2009. március 20., 11:52 Módosítva: 2009.04.01 09:51

A Google által támogatott Android a netbookok ideális operációs rendszere, állítja a piackutatással foglalkozó Ovum. A vállalat elemzői szerint az alsó kategóriába tartozó, gyengébb teljesítményű gépekhez jobban illenek a mobilra kifejlesztett rendszerek, mint a számítógépekre készült Linuxok, mint amilyen az Ubuntu.

Jelenleg a Linux nem teljesít fényesen a netbookok piacán, a Windows XP az uralkodó operációs rendszer. Laurent Lachal elemző azonban úgy látja, hogy az Android megfordíthatja ezt a trendet. A jóslata szerint még az idén megjelennek a 200 dollárnál olcsóbb netbookok.

Az egyszerűbb netbookok profitálhatnak abból, hogy a Google már fizetős programokat is beengedett az Android Market szoftverboltba, hiszen így könnyebben lehet programokat szerezni az optikai meghajtó nélküli, folyamatos internetelérésre tervezett gépekre.

Elkészült a mobilos Firefox bétája

2009. március 20., 11:28 Módosítva: 2009.04.01 08:52

A héten elkészült a Fennec, a világszerte népszerű Firefox böngésző mobilra optimalizált változata. A Fennec béta változata egyetlen eszközön, a Nokia N810 táblagépen fut, és a Firefoxhoz hasonlóan ezt a böngészőt is a TraceMonkey elnevezésű JavaScript-motor hajtja. A miniatűr böngésző is bővíthető, de a most elérhető kiegészítők közül nem mindegyik lesz elérhető a Fennec végleges változatában.

A Fennec később valószínűleg más mobil operációs rendszeren, például a Windows Mobile-on és a Nokia mobilokon elterjedt Symbianon is elérhető lesz. Akinek ott lapul a zsebében egy Nokia N810 téglagép, máris letöltheti a böngészőt innen.

Csütörtök estétől letölthető az IE8

2009. március 19., 11:58 Módosítva: 2009.03.19 11:58

Ahogy az sejthető volt, a Microsoft a MIX09 webfejlesztői konferencia idejére időzítve a Silverlight médiaplatform 3-as változatának bétája és az Expression Blend 3 webtervezői eszközcsomag bemutatásával egy időben jelentette be, hogy elérhető az Internet Explorer következő, 8-as verziója.

A hivatalos bejelentést Dean Hachamovitch, a fejlesztői csapat vezetője teszi meg, helyi idő szerint csütörtökön délben, így a program a beszéd időpontjától kezdve, magyar idő szerint csütörtök este hattól lesz letölthető az IE 8 hivatalos honlapjáról, írta meg az ITcafé. A közlemény szerint egyelőre 25 nyelven (így magyarul is), XP-re, Vistára és a Windows Serverre készített változatokban, 32, illetve 64 bites formában.

A Microsoft vezetője, Steve Ballmer szerint: „A fogyasztók pontosan tudják, hogy mit várnak egy böngészőtől: biztonságot, sebességet, felhasználóbarátságot. Az Internet Explorerrel mi olyan megoldást kínálunk, amivel a szükséges információkat gyorsan megszerezhetik, és olyan védelmet nyújtunk, amelyet semelyik más böngésző sem képes."

Az már az előzetesekből is látható volt, hogy a Microsoft fejlesztői az eredeti ötletek megvalósítása mellett mindazokat a sikeres és népszerű eszközöket is beépítették az új verzióba, melyek a konkurensek esetében beváltak már.

Lecserélték a Linux kabalafiguráját

2009. március 19., 11:31 Módosítva: 2009.05.04 11:42
2

Tíz év megszakítás nélküli munkaviszony után rövid időre szabadságolták Tuxot, a Linux (pontosabban a Linux kernel) legendássá vált pingvinjét, hogy egy három hónapos akció keretében a fejlesztők felhívják a figyelmet egy veszélyeztetett állatfajra, a tasmán ördögre, írta meg az ITcafé.

Kép: Andrew McGown és Josh Bush
Kép: Andrew McGown és Josh Bush

Az állat valaha Ausztráliában is elterjedt volt, de ma már kizárólag Tasmania szigetén él. Idén tartották a Linux.Conf.Au konferenciát, és az akkori logó inspirálta a közösség vezetőit, hogy a következő kernelverzió, a 2.6.29 kabalafigurája ne Tux, hanem Tuz legyen.

A kampány három hónapig tart, utána visszatér a pingvin.

Napi 11 ezer dollár büntetés linkelésért

2009. március 18., 14:41 Módosítva: 2009.06.12 14:21

Napi 11 ezer dolláros büntetéssel fenyegette meg az ausztrál médiahatóság annak az online fórumnak a fenntartóját, aki többszöri felszólítás ellenére sem volt hajlandó eltávolítani a hozzászólásokból a betiltott weboldalakra mutató linkeket. Később a fenyegetést kiterjesztették az összes olyan oldalra, ami az ausztrál feketelistán szereplő 1370 oldal valamelyikére vezető linket tartalmaz.

A tiltólista nagy részét gyerekpornóval, terrorizmussal, és hasonló, illegális tartalmakkal foglalkozó oldalak teszik ki, de szerepelnek rajta politikai és vallási témák is ­ a botrány éppen egy abortusz mellett kampányoló oldal kapcsán tört ki, de ott van a listán például az eltusolni próbált dokumentumokat közzétevő Wikileaks is. A Wikileaksen egyébként több ország, például Thaiföld és Dánia hasonló weboldal-feketelistája is olvasható, és jó eséllyel hamarosan az ausztrál is fel fog kerülni melléjük.

A lépés ellen egy sor civil csoport tiltakozik, szakértők szerint pedig (amellett hogy egy ilyen szabályozás a gyakorlatban betarthatatlan) az egész ügy csak azt mutatja, hogy a cenzúra kétségbeesetten próbálkozik a nagy internetszűrő rendszer csődje óta, amit milliárdokért fejlesztettek ki, aztán szó szerint percek alatt alatt törték fel.

Plágiumkereső szoftver a tudományos élet megtisztítására

2009. március 18., 08:59 Módosítva: 2009.03.18 08:59

A kínai akadémiai folyóiratok a tudományos életben is előforduló hamisítások ellen plágiumkereső szoftverrel vizsgálják át a kiadásra kerülő munkákat. Az akadémiai irodalom ellenőrzésére létrehozott Academic Misconduct Literature Check (AMLC) programot elsőként a természettudományi folyóiratok szerkesztői próbálhatták ki, a plágiumkereső a felsőoktatási intézmények számára március közepétől vált elérhetővé - mondta a fejlesztő Tsinghua Tongfang Knowledge Network Technology Group szóvivője.

Tovább

Lézerrel ölnék meg a maláriaszúnyogokat

2009. március 17., 16:01 Módosítva: 2009.05.28 13:48

Jordin Kare, a Lawrence Livermore laboratórium munkatársa olyan eszközt hozott létre, amitől azt remélik, egyenként azonosítja a szúnyogokat és meg is öli azokat. Évente egymillióan halnak meg maláriában, ami az Anopheles szúnyog nőstényei által terjesztett betegség.

A fejlesztők állítják, a jövőben a lézerrel védőburkot lehet majd vonni házak vagy falvak köré, amely likvidálja a rovarokat. A másik megoldás szerint az eszköz radarral szúrná ki az apró termetű ellenséget, aztán az égbe küldené a rovarok számára halálos lézert.

A kutatók most a lézer erősségét tesztelik. Azt szeretnék elérni, hogy a sugár megölje a szúnyogokat, de ne bántson más rovarokat és különösen ne károsítsa az embert. A rendszernek ráadásul a hím és nőstény szúnyogok között is különbséget kell tennie, ugyanis csak utóbbiak hordozzák a betegséget terjesztő parazitát. A szárnymozgás gyakorisága alapján lehet megkülönböztetni az egyedeket.

A Google segítségével terjesztik a hamis víruskeresőket

2009. március 17., 14:54 Módosítva: 2009.03.26 12:27

Új stratégiával próbálnak pénzt kicsikarni a gyanútlan áldozatokból a vírusokat gyártó bűnözők. A Panda Security legújabb jelentése szerint a szélhámosok a Google Trends adatait felhasználva nézik meg, hogy adott napon melyek a legnépszerűbb keresőszavak, és annak megfelelően építik fel a saját oldalukat. Sándor Zsolt, a Panda Security magyarországi igazgatója elmondta, hogy ez tulajdonképpen a Google-keresés manipulációja, már csak azért is, mert ha például az adott napon az Obama a legnépszerűbb keresőszó, akkor a szélhámosok a témához kapcsolódó hamis oldalakkal próbálnak forgalmat generálni maguknak.

A hamis oldalakon nem a keresési eredményeknek megfelelő tartalom, hanem egy vírus várja a felhasználókat; a vírus a korábban már megismert módszernek megfelelően azonnal felajánlja a saját ellenszerét, jutányos áron.

Kilenc óra munka az új Winddel

2009. március 17., 14:21 Módosítva: 2009.03.17 14:21

Az MSI bemutatta a Wind U110 ECO netbookot, aminek az akkuja 9 órán működteti a gépbe épített Intel processzorokat. A Menlow családba tartozó Atom Z530-at építették bele, ami energiatakarékosabb. Emellett nagyobb kapacitású az U110 akkuja, és GMA 500-as a grafikus csipje, így jön össze a rendkívül hosszú üzemidő. A gépben 1 GB memória, 3 usb port, ethernet, 802.11.b/g/n wifi van, és Windows XP fut rajta.

u110 eco

Megjelent a szupermodell Dell Adamo laptop

2009. március 17., 13:32 Módosítva: 2009.03.17 13:32

Az év egyik legérdekesebb új laptopja a csúcskategóriás, pengevékony, 13,4 hüvelykes kijelzővel felszerelt a Dell Adamo, amit 1999 dollárba kerül, és legalább olyan szép, mint az Apple MacBook Air. A hordozható számítógépet hasonló alumínium testet kapott, mint a legújabb Macbookok. Vastagsága 0,65 hüvelyk, és a Dell szerint ezzel az Adamo lett a világ legvékonyabb laptopja, ám ez vitatható: a Macbook Air az egyik végén valamivel vaskosabb, a másik végén valamivel vékonyabb.

Dell Adamo

A laptop kijelzője 1366x768 pixeles, és az alapváltozat 1.2 GHz-es Intel Core2Duo processzorral, 2 GB memóriával, 128 gigabájtos SSD háttértárral van felszerelve.

Lostot és Hősöket néznek a torrentezők

2009. március 16., 14:23 Módosítva: 2009.03.30 08:24

A Torrentfreak fájlcserélő portál közzétette a Bittorrentről legtöbbet letöltött tévésorozatok aktuális népszerűségi listáját. Mivel a tévésorozatok mostanában a fájlcserélő hálózatok legnagyobb adatforgalmat generáló tartalmának számítanak, ez valószínűleg a hálózatban megtalálható összes fájl letöltési bestsellerlistája is.

A listáról két kultuszsorozat, a Lost és a Hősök aktuális epizódjai emelkednek ki, amiket a vetítés hetében több mint 1,7 millióan töltöttek le. A harmadik helyen Jack Bauer újabb nehéz napja, a 24 hetedik évadja jön, kicsivel félmillió felett, aztán átveszik a 20-25 perces vicces sorozatok az uralmat: a Big Bang Theory, a Chuck, az Így jártam anyátokkal, a Simpson család és a Hivatal fért be a műfajból a top10-es listára.

Új Conficker-variáns tűnt fel

2009. március 16., 10:59 Módosítva: 2009.03.31 13:48

Új mutáció tűnt fel 2009 eddigi legveszélyesebb vírusából, a Conficker (más néven Downadup) féregből. A Conficker.C a vírus harmadik verziója, a forráskódjának visszafejtése alapján úgy tűnik, április elsejére van időzítve az elterjedése.

Az előző változatokhoz képest teljesen átírták a fertőzési mechanizmusát, és sokkal erősebben fogja védeni magát az antivírus szoftverektől, mint az eddigiek (kikapcsolja a Windows-frissítések funkcióját, és blokkolja a vírusirtók automatikus frisítéseit is). Nehezebb lesz a fertőzött gépekből álló zombihálózat elleni küzdelem is, ugyanis 50 ezer doménnévből véletlenszerűen kiválasztott 500 szervertől hajlandó utasításokat elfogadni a Conficker.C botnet - ahhoz, hogy ezt a vezérlést megbénítsák, el kell érni, hogy az irányító szerverek címei egytől egyig az antivírus cégek kezeiben legyenek.

Sosem volt még ennyi doménrablás

2009. március 16., 10:35 Módosítva: 2009.03.16 10:35

Az ENSZ szerzői jogokkal foglalkozó World Intellectual Property Organizationszervezetének jelentése szerint 2008-ban újra rekordot döntött az interneten a cybersquattingnak nevezett jelenség. A trükk a nagy nemzetközi cégek, márkanevek doménként való bejegyzése a jogos tulajdonos előtt, majd annak (jellemzően jó magas áron) áruba bocsátása, vagy egyszerűen egy reklámokkal telepakolt oldallal a név hozta látogatottság kihasználása. Tavaly 2329 ilyen eset történt, ami 8 százalékkal több, mint az eddigi rekordtartó év, 2007 adata. Az ilyen esetek nagyjából 30 százaléka el sem jut a perig, a maradéknál pedig a bíróság szinte mindig elveszi a doménnevet a cybersquattertől - de úgy tűnik, van üzlet a dologban, ha ennek ellenére csinálják.

Legépeli a hangpostát a Google

2009. március 13., 12:34 Módosítva: 2009.03.26 12:27

A Google a telefonpiacon is próbál terjeszkedni. Legújabb szolgáltatása, a Google Voice szöveggé alakítja a hangspotaüzeneteket. A telefonon hagyott üzenetet az ügyfél megkapja e-mail vagy sms formában. A hangüzenet leírását automata végzi, így a szövegben lehetnek hibák, figyelmezteti a felhasználókat a Google.

A Google Voice egyelőre csak az Egyesült Államokban működik, ott is csak a Google tulajdonában lévő GrandCentral telefonszolgáltató ügyfeleinek. De a Google azt ígéri, hogy a szolgáltatást a következő hetekben másoknak is ingyenesen hozzáférhetővé teszi.

A GrandCentral-előfizetéssel egyéb kényelem is jár: az ügyfél egyetlen telefonszámot kap a munkahelyére, otthonába és a mobiljára, ehhez jön a központi hangposta, amely web-en keresztül is elérhető. Ráadásként még olcsó nemzetközi internetes telefonálást is ad.

Öngyógyító karosszériát fejlesztettek ki

2009. március 13., 12:26 Módosítva: 2009.03.13 12:29

Napfénnyel érintkezve akár egy órán belül begyógyítja karcolásait az a poliuretán autóburkolat, amelyet amerikai tudósok fejlesztettek ki a közelmúltban.

Az elsősorban autókon, csomagolásokon és bútorokon használható műanyag rétegben egy garnélarákok páncéljából kinyert, kitozán nevű anyag van. Amikor a burkolat kémiai szerkezete a karcolás hatására megsérül, a kitozán az ultraibolya sugarak hatására olyan láncokat alkot, amelyek kötéseket létesítenek a műanyag más elemeivel, ezzel fokozatosan elsimítva a karcolást.

A burkolat hátránya, hogy egy helyen csak egyszer képes magáról eltüntetni a sérülést - ismerte el a feltaláló Marek Urban. A University of Southern Mississippi professzora ugyanakkor rámutatott: elég csekély az esélye annak, hogy pontosan ugyanazon a helyen érje egymás után két karcolás a kocsit.

A Microsoft szerint nincs gyorsabb az IE 8-nál

2009. március 13., 11:23 Módosítva: 2009.03.20 22:57

Rövidesen véget ér az Internet Explorer 8 fejlesztése, de a bejelentés előtt a Microsoft még biztos ami biztos, megjelentette „A böngészők teljesítményének mérése: a benchmark és teljesítményanalízis megértése" című nyilvános publikációját, írta meg az ITcafé.

Mi az a benchmark?

A dokumentum leírja és megmagyarázza a böngészőalkalmazások összetevőit, hálózati alapismereteket boncolgat, illetőleg egyebek mellett kifejti azt is, miként játszanak szerepet a kis részek a nagy egészben: mitől függ, hogy egy-egy böngésző milyen pontértéket kap a benchmark alatt, valamint mi is az a benchmark tulajdonképpen.

Ami igazán érdekessé teszi ezt az anyagot, az a Chrome 1.0, a Firefox 3.05 és az Internet Explorer 8 összehasonlítása különféle oldalak betöltési sebessége szerint. Azt látjuk, hogy a 25 legtöbbet látogatott weblapon az IE8 rendkívül jól teljesít: 12 esetben győz, 9 esetben pedig második. Külön érdekessé teszi a helyzetet, hogy a Firefox főhadiszállását, a mozilla.com oldalt az IE8 tölti a leggyorsabban, míg a microsoft.com szájt a Firefoxszal nyílik meg elsőként.

Akiknek nincs kedvük dokumentumokat olvasgatni, azoknak Redmond egy látványos kisfilmet is készített a böngészőháborúval és a benchmarkolással kapcsolatban.

Leállt a Hotmail néhány órára

2009. március 13., 11:16 Módosítva: 2009.03.13 11:18

Rájár a rúd a nagy cégekre, egy héten belül a Gmail után a Microsoft levelezőszolgáltatása is kénytelen volt elszenvedni egy globális üzemzavart, írta meg az ITcafé.

A Windows Live Hotmail csütörtökön az egész világon leállt egy rövid időre, de a cég azóta közleményben tudatta, hogy kijavították a hibát, és „lépéseket tesznek annak érdekében, hogy ez soha többé ne fordulhasson elő", emellett bocsánatot kértek minden felhasználótól, de azt nem közölték, hogy mi okozta a problémát.

A Hotmail felhasználói már csütörtök délután megosztották a leállásról szóló információikat az interneten, de a Microsoft az első hivatalos jelentést (magyar idő szerint) 17 óra körül kapta meg. A levelezni kívánókat a „szerver túlterhelt" hibaüzenet fogadta bejelentkezéskor, és a Microsoft jelentése szerint ekkor több mint 375 millió aktív felhasználót érintett világszerte az üzemkiesés.

Csak megismételhetjük a legutóbbi, a Gmail üzemzavara kapcsán tett megállapításunkat: az online szolgáltatások felé törekvő IT-óriások számára semmiképp sem jönnek jól az ilyen globális gikszerek, hiszen a már meglévő bizalmatlanságot erősítik fel. Ugyanakkor az is lehetséges, hogy ezek a problémák nem visszavetik, csak lassítják ezt a folyamatot, hiszen új technológiai, biztonsági megoldások kifejlesztésére sarkallják az ez ügyben üzletileg érdekelt vállalatokat.

Az okostelefonokat is elérte a válság

2009. március 12., 15:33 Módosítva: 2009.03.12 15:34

A gazdasági világválság elérte a multimédiás szolgáltatásokkal ellátott okostelefonok értékesítését is. A tavalyi utolsó negyedévben minden eddiginél kisebb volt a szektor fejlődése - jelentette csütörtökön az amerikai székhelyű Gartner piackutató intézet. A negyedik negyedévben csak 3,7 százalékkal adtak el több okostelefont, mint 2007 azonos időszakában. A visszaesés mértékét mutatja, hogy 2008-ban egész évben még csaknem 14 százalékos volt a bővülés 2007-hez képest. Számokban ez azt jelenti, hogy tavaly egész évben 139,3 millió darab okostelefont adtak el, ebből az utolsó negyedévben 38,14 milliót. A harmadik negyedévben még jók voltak az értékesítési adatok, de a negyedik negyedévre már éreztette hatását a romló világgazdaság.

Egymillió dolláros per egy eltűnt Xbox miatt

2009. március 12., 13:24 Módosítva: 2009.03.12 13:24

A 21 éves Jesse Maiman állítása szerint a speciális merevlemezzel felszerelt játékkonzol azalatt tűnt el táskájából, míg New Havenből Cincinattibe repült. A Yale-en tanuló fiatalember szerint a légitársaságtól csupán „elfogadhatatlan kifogásokat” kapott, ezért jogi útra terelte az ügyet. Az Xboxért 1700 dollárt követel, míg az őt ért kellemetlenségek miatt egymillió dollárra (240 millió forint) pereli a légitársaságot. A légitársaság szóvivője elmondta, hogy nem tudtak a beadott keresetről, de megjegyezték, hogy poggyászonként legfeljebb 3300 dollár kártérítést fizetnek – adta hírül a Cnet.

Nem ez lenne az első szerencsésen alakuló Xbox kártérítés. Még tavaly, egy Halo-rajongó diák szervizbe küldte a játék fejlesztőivel aláíratott gépét. A szerviz alkalmazottai biztosították arról, hogy a szignóknak nem esik bajuk, ám a fiú mégis egy letakarított konzolt kapott vissza. Aláírások nélkül. Történetét megírta egy blogban, majd érdekes fordulatot vettek az események: a játék fejlesztői is olvasták a bejegyzést, és egy halom aláírt ajándéktárggyal enyhítették a fiú kárát.

halo gift

Ceruzaelem méretű a legkisebb iPod

2009. március 12., 10:40 Módosítva: 2009.03.25 17:43

Szerdán mutatták be a iPod Shuffle legújabb generációját. Az eddig is egészen apró méretű lejátszó még kisebb lett. Az új iPodon nincsenek gombok, a vezérlést a fülhallgató zsinórjára helyezték át. Mérete pedig a fele az előző verziónak. A harmadik generációs Shuffle kisebb, mint öt centiméter hosszú, a tárolókapacitása viszont a duplájára nőtt, így már négy gigabájtnyi zenét pakolhatunk rá (ami az Apple számításai szerint körülbelül ezer dal). Újdonság a VoiceOver nevű megoldás: az iPod a bekapcsoláskor az akku töltöttségi szintjéről beszél, a fülhallgatón lévő gomb megnyomásakor pedig végigsorolja a lejátszási listákat, és egy újabb gombnyomással máris indítható a lejátszás – adta hírül a Washington Post.

Az új iPod frissített iTunes 8.1-et használja, tizennégy nyelven beszél és 79 dollárért  megvehető.

Milliós spórolás eszközmenedzsmenttel

2009. március 12., 10:24 Módosítva: 2009.03.12 10:24

A Novell és a Raiffeisen Bank szerdán egy közös sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy a bank az informatikai cég szoftverével több mint 50 milllió forintot takarított meg, és a beruházás kevesebb mint egy év alatt megtérült. A szóban forgó termék a Novell ZENworks Asset Management, amivel a Raiffeisen Bank több mint négyezer számítógépét menedzselte.

A IT-vagyongazdálkodási megoldást akkor vezették be, amikor Windows NT-ről XP-re álltak át. Feltérképezték a meglévő informatikai infrastruktúrát, nyilvántartást készítettek a számítógépekről (darabszám, konfiguráció, szoftverhasználat). Így többek között kiderült, hogy hol vannak fölösleges szoftverlicencek, hol igényelnek többet, és csak néhány SAP-licenc áthelyezésével több millió forintot spórolt meg a bank.

A távoli felügyeleti szoftver egyébként még sok mindenre képes. Lebuktathatóak azok a kollégák, akik éjszakára nem kapcsolták le a számítógépüket és ezzel fölöslegesen növelik a vállalat áramszámláját, a központból megtalálhatják a vidéki telephelyeken lévő hibás hardvereket, illetve arra is rájönnek, ha véletlenül kipottyan egy alkatrész az irodai számítógépből, mondjuk egy szorgos dolgozó csavarhúzója segítségével.

A válság ellenére virágzik a szoftvertesztelési ipar

2009. március 11., 11:58 Módosítva: 2009.03.11 11:59

A szoftvertesztelési piac a világválság ellenére évi 9,5 százalékos növekedésre számíthat - prognosztizálja az Ovum nevű cég. Ez a kedvező tendencia még 2013-ig is megmaradhat, amikor az ágazat forgalma elérheti az 56 milliárd dollárt. Ez a növekedés elmarad ugyan az elmúlt 4 év száguldása mögött, de még mindig magasabb lesz, mint más informatikai ágazatok teljesítménye. A legtöbb szoftvercég a tesztelést külső vállalatokkal végezteti - újabban egyre gyakrabban indiai cégekkel, amelyek színvonalban felzárkóznak Amerika és Európa mögött, de olcsóbbak. De az óriási nemzetközi kereslet már munkaerőhiányt is okozott Indiában. Ezért a szoftvertesztelési szolgáltatás kezd áttelepedni más olcsó bérű országokba: Kínába, Malajziába és Észak-Afrikába.

Nagyobb helyszínen lesz a Stallman-előadás

2009. március 11., 10:06 Módosítva: 2009.03.14 18:20

A nagy érdeklődésre való tekintettel a szervezők megváltoztatták Richard Stallman e heti magyarországi előadásának helyszínét. A március 13-án pénteken, 17 órakor kezdődő eseményre nem a korábban meghirdetett teremben, a Millenáris D épületének D előadójában, hanem a jóval több nézőt befogadni képes Millenáris Teátrumban kerül sor – írja az ITcafé. Míg az előbbiben nagyjából 100, az utóbbiban 650 ülőhely alakítható ki. A szervezők szerint a nézőtér itt is meg fog telni: kedd reggelig 350-en regisztráltak az eseményre.

Amint arról korábban beszámoltunk, a nemzetközi hírű szabad szoftveres aktivista, a GNU projekt elindítója, a Free Software Foundation alapítója és elnöke a FLOSS Farm márciusi vendégeként érkezik hazánkba.

Késik a Wii MotionPlus

2009. március 10., 16:28 Módosítva: 2009.04.09 16:29

Hivatalosan még nem erősítette meg a Nintendo, de több lap is úgy tudja, később érkezik csak meg a kiegészítő. Az IGN és a Gizmodo szerint már nem 2009 tavaszára tervezik a premiert, csak 2009-re, ami lehet akár ősz, vagy tél is. Ennek ellenére a legtöbben úgy tudják, nyárra befuthat a MotionPlus. Az eszköz segítségével a Wii távirányítója pontosabb lesz: akik próbálták már, tudják, hogy az apró mozgásokat, például egy golfütő pöccintését nehezen tudja lekövetni a kontroller, ezen segít a MotionPlus. Elvileg, mert a késés oka lehet akár az is, hogy nem sikerült még igazán bekalibrálni a szerkezetet, hivatalosan mindenesetre még nem kommentálták a hírt.

Videó az iPhone prototípusáról

2009. március 10., 16:15 Módosítva: 2009.03.13 12:09

Az elmúlt 24 órában több híroldalon is megjelent a hír az iPhone egyik prototípusáról, amire az Ebay-en lehet licitálni. Reggel még 300 dollár körül jártunk, mostanra kétezret kell fizetnie annak, aki el akarja vinni a hivatalos megjelenés előtt fél évvel gyártott készüléket. Amiről végre videó is van. Eddig csak pár fotó bizonyította a létezését, most azonban mozgóképen is megcsodálhatjuk a kezdetleges GUI-t:

Lassult a szélessávú piac növekedése

2009. március 9., 16:11 Módosítva: 2009.03.10 11:11

Január végére a vezetékes szélessávú előfizetések száma 1,550 millióra nőtt a 2008. év végi 1,537 millióról, közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH). Az adsl-előfizetők száma januárban 0,5 százalékkal 799 ezerre nőtt, míg a négy legnagyobb kábelmodemes szolgáltató (UPC, T-Kábel, Fibernet, DIGI) szélessávú előfizetőinek száma 1,3 százalékkal 541 ezerre emelkedett. Mivel e négy kábelszolgáltató részesedése körülbelül 70 százalék, kábelhálózaton netezők száma országosan 751 ezerre nőtt.

A bekapcsolt telefonvonalak számáról szóló kimutatást a 2008-as évre korrigálni kellett, mert az egyik szolgáltató a VoIP-előfizetői nem szerepeltek a statisztikában. Így a vonalak száma 2008 végén a korábban jelzett 3,094 millió helyett 3,144 millió volt, ami idén januárban 11 ezerrel 3,133 millióra csökkent.

Januárban a kezdeményezett hívások időtartama 545 millió perc volt, 12 millióval több, mint decemberben. Az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama az előző havi 169,4 percről 174 percre nőtt, míg a hívások átlagos hossza 3,23 percről 3,4 percre nőtt.

Az év első hónapjában 513 ezer fogyasztó 38 millió percnyi telefonáláshoz vette igénybe a közvetítőválasztást, míg decemberben 525 ezren 44 millió percet telefonáltak ezen a módon. A közvetítőválasztás súlya a kezdeményezett hívásokon belül így 8,26 százalékról 6,94 százalékra csökkent.

A szolgáltatók között januárban 11 623 szám mozgott.

Tizenkét megapixel elég lesz

2009. március 9., 11:05 Módosítva: 2009.03.09 11:05

Az Olympus szerint a tükörreflexes kamerákba is bőven elég a 12 megapixeles felbontás, és a cég inkább más tulajdonságok javítására koncentrál, például a dinamikus tartomány, a valóságos színekre és a fényérzékenységre. A megapixeleket azért növelik a kameragyártók, mert a felbontás javulását könnyebben megértik az emberek, mondta a ZDNetnek Akira Watanabe, az Olympus tükörreflexes termékeiért felelős igazgatója. A megapixelek szaporításának azonban sok hátránya van, a zajos szemcsék jelenhetnek meg a képen, a fényes területek elmosódnak, ráadásul a képek több helyet foglalnak a memóriakártyákon és a webszervereken.