Tech blog

Megtalálták a kék halált a Windows 7-ben

2009. január 13., 10:05 Módosítva: 2009.02.07 11:02
3

A Gizmodónak sikerül először megörökítenie a hírhedt rendszerösszeomlás-képernyőt a Windows 7 bétájában. A magyar szlengben kék halál néven elterjedt (eredetileg BSOD, Blue Screen of Death) képernyő a 3.1-es verzió óta minden Windows sajátja, és jellemző rá, hogy egy átlagos júzer az égvilágon semmilyen értelmes információt nem tud kihámozni belőle, még azt sem, hogy a számítógép melyik részegységével is van baj. A Windows 7 kék halála a hagyományokat követi, ugyanazt a kék árnyalatot használja, és ugyanolyan hexadecimális kódokkal rémisztgeti a felhasználót, mint 15 éve:

 

 A Microsoft egyébként hajlamos variálni a gép lefagyását bejelentő képernyőn, az első generációs Xboxon zöld halál volt, az Xbox360-on pedig vörös.

Könyvolvasó lesz az iPhone

2009. január 12., 09:13 Módosítva: 2009.02.07 11:02

Elektronikus könyvként is lehet majd használni az Apple iPhone-t egy apró ingyenes alkalmazás segítségével, amelyet a kanadai Shortcovers cég (az Indigo Books & Music könyvesbolt részlege) január végén tesz elérhetővé. A szoftverrel az iPhone-ok az Amazon vagy a Sony e-bookjainak vetélytársává válik, már amennyire az e-bookhoz képest kicsi kijelző ezt lehetővé teszi. A Shortcovers szoftverét a vasárnap véget ért CES-en mutatták be, az alkalmazást most ellenőrzi az Apple. A szoftverrel olvasható könyveket, elbeszéléseket a Shortcovers fejezetenként 99 centért árulja majd letölthető formában, az első fejezet kedvcsinálóként mindig ingyenes lesz. "Az emberek nem olvasnak kevesebbet, csak másképpen olvasnak" – fogalmazott a cég egyik vezetője a vásáron.

(Független Hírügynökség)

Netes autórádió százezerért

2009. január 12., 09:00 Módosítva: 2009.02.07 11:02
1

Mint azt CES-beharangozónkban megírtuk, a Blaupunkt és az ausztrál miRoamer netrádióportál közösen kifejlesztette a világ első autós internetes rádióját. A kütyüről azóta újabb részletek derültek ki, amiket a Független Hírügynökség is megírt. A Blaupunkt 600i műszerfalba épített rádió, amihez szükséges egy bluetoothos/3G-s mobiltelefon is, ami összekapcsolja a rádiót a nettel. A felhasználó ugyanazt a lehetőséget kapja a kocsiban, mint otthon, vagyis több tízezernyi internetes rádióadóból válogathat. A fejlesztők szerint ez havi 2 gigabyte adatforgalmat jelent egy átlagos felhasználónak. A készülékben természetesen megvan a szokásos közép- és URH rádióvevő, a cd- és mp3-lejátszó is. A Blaupunkt az év második felére tervezi az árusítást elkezdését előbb az amerikai és az európai piacon. A készülék körülbelül 400 dollárba (110 ezer forintba) fog kerülni, számos autógyár is érdeklődik a modell iránt. A német cég utalást tett rá, hogy 2010-től kezdve valószínűleg több autóba gyárilag is be lesz már építve a netes autórádió.

Elektromos autók a Toyotától

2009. január 12., 08:52 Módosítva: 2009.02.07 11:02

A Toyota 2012-re megkezdi egy elektromos személyautó forgalmazását az Egyesült Államokban - jelentette be a japán autógyár a hét végén. A 2010-es évek elejére a Toyota tízféle benzin-elektromos hibrid kocsit tervez gyártani. Az FT-EV villanyautó a Toyota apró, benzines 4 személyes IQ modelljén alapul, de csak kétszemélyes, mert a villanyüzemhez szükséges berendezések elhelyezéséért fel kellett áldozni a hátsó két ülést.

A Toyota abból indul ki, hogy a tavaly nyári rekordmagas benzinárak ízelítőt adtak a jövőből. Ezért a cég mindenképpen a kicsi és könnyű kocsikra fog orientálódni, akár villannyal lesznek meghajtva, akár mással. A mindennapi munkába járásra szánt apró villanyautó mellett a Toyota a hagyományos benzin-villany hibridkocsikra fog koncentrálni, közölte a cég amerikai részlege. A japán autógyár tavalyi bejelentése szerint néhány éven belül el akarja érni az évi 1 millió darabos értékesítést a hibridkocsikból. Ehhez 10 új modellt fog kínálni, az első kettő már most debütál: a harmadikgenerációs Prius és a vadonatúj Lexus HS250h.

(Független Hírügynökség)

Az Európai Unió vizsgálja a Dell lengyelországi gyárépítését

2009. január 9., 15:29 Módosítva: 2009.02.07 11:02

Brüsszel szerint kétséges, hogy a Dell lengyelországi beruházásának a támogatása megfelel a gazdaságilag fejletlenebb térségek regionális támogatására vonatkozó uniós szabályoknak. A Dell Lodzban épített gyárat 200 millió eurós beruházással, amihez a lengyel állam 52,7 millió euró támogatást adott. Az üzemben elsősorban noteszgépeket gyártanak, és eredetileg azt tervezték, hogy a jövőben asztali számítógépek és szerverek összeszerelésében is részt vesznek. Az európai ügyfelek mellett innen szolgálják ki a közel-keleti és az afrikai megrendelőket is.

A Dell egyébként csütörtökön közölte, hogy bezárja írországi üzemét, és a gyártást Lengyelországba helyezi át, illetve alvállalkozókra bízza. A Limerickben lévő gyárban 1100 munkahely marad meg a korábbi háromezerből. Az elbocsátás a tervek szerint áprilisban kezdődik, és jövő januárban fejeződik be. (MTI)

Novemberben kevés internetelérést vettek

2009. január 9., 14:24 Módosítva: 2009.02.07 11:02

Tavaly november végére 1,52 millióra nőtt Magyarországon a vezetékes szélessávú előfizetések száma, és persze tovább csökkent a telefonvonalak száma. A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) aktuális gyorsjelentése szerint az adsl-előfizetők száma novemberben októberben 0,25 százalékkal 791 ezerre nőtt, míg a gyorsjelentésben szereplő négy legnagyobb kábelmodemes szolgáltató (UPC, T-Kábel, Fibernet, DIGI) előfizetőinek száma 1,5 százalékkal 525 ezerre emelkedett. Mivel az utóbbi négy cég piaci részesedése csupán 70 százalék körüli, a kábelnetes előfizetők száma országosan körülbelül 729 ezer.

Novemberben a bekapcsolt telefonvonalak száma 17 ezerrel csökkent (3 millió 107 ezerre), így a 100 lakosra jutó hangátviteli csatornák száma 30,97-re, a háztartások telefonellátottsága pedig 61,92 százalékról 61,51 százalékra esett. A kezdeményezett hívások időtartama 526 millió perc volt, 6 millióval több, mint októberben. Az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama az előző havi 166,4 percről 169,3 percre, míg a hívások átlagos hossza 3,08 percről 3,23 percre nőtt.

A hívások 8,34 százalékát kezdeményezték közvetítőválasztással, és az októberi értékhez hasonlóan összesen 44 millió percet telefonáltak ilyen módon. A szolgáltatást 581 ezren, mintegy 6 ezerrel kevesebben vették igénybe, egy hónappal előbb.

Áttetsző és összehajtható kijelzők a Samsungtól

2009. január 9., 13:10 Módosítva: 2009.02.07 11:02

A dél-koreai gyártó autókban használható OLED-kijelzőt készített, ami félig áttetsző, ezért a sofőrt kevésbé akadályozza a vezetésben.

A másik kijelző a multimédiás mobilokban lesz hasznos, a videón is látható, hogy egy szokványos méretű készülék belsejében óriási kijelző rakható, amin élvezetesebben lehet mozizni, tévézni vagy internetezni.

Mindkét kijelző prototípus, és a Samsungnak még meg kell oldania a kijelzők tömeges gyártását. A hírt a Registeren találtuk.

Jönnek a terabájtos memóriakártyák

2009. január 9., 12:29 Módosítva: 2009.02.07 11:02

Elkészült két elterjedt memóriakártya, az SD és a Memoty Stick utódja. A nagy kapacitású SDHC utódja az SDXC lesz, amelyben az XC az extended kapacity rövidítése, ami bővített kapacitást jelent. (pdf a bejelentésről) Ezeken a kártyákon akár 2 terabájtot is tárolhatunk majd. Az írási sebesség állítólag 104MB/s lesz, amit akkor hiszünk el, ha élőben is látjuk majd a kártyát. Az M2 kártya utódja a Memory Stick HG Micro lesz, amelynél a 2 terabájtos tárkapacitáshoz csupán 60 MB/s adatátviteli sebesség tartozik.

Szűkül a lapos tévék piaca

2009. január 9., 10:36 Módosítva: 2009.02.07 11:02

Az emberek óvatosabban költenek, ezért 2009-ben szűkül a lapos képernyős tévék piaca. A DisplaySearch ágazati piackutató cég új előrejelzése szerint a plazmatévék iránti kereslet az idén várhatóan csak 5 százalékkal nő, noha tavaly még 24 százalékkal nőtt a forgalom. Kisebb, de azért így is meredek visszaesés várható az lcd-tévék piacán: a gyártók idén 17 százalékkal többet értékesíthetnek, mint tavaly, noha tavaly 29 százalékkal nőtt a forgalom.

Az előrejelzés azután jelent meg, hogy a japán Panasonic bejelentette, visszafogja két új japán üzemének építését, így azok kevésbé növelik majd a cég összkapacitását. A piacszűke konszolidációt is ösztönöz az ágazatban, mégpedig rossz feltételekkel. A Panasonic három héttel ezelőtt részvényenként 131 jenes, egyezményes ajánlatot tett a Sanyo részvényeire. A Panasonic összesen legalább 4,5 milliárd dollárt szán a Sanyo többségének megszerzésére. Az ajánlat egyáltalán nem kedvező, a Sanyo előző záróáránál 4 százalékkal alacsonyabb. (MTI)

Nagyon vékony tévé a Samsungtól

2009. január 8., 12:43 Módosítva: 2009.02.07 11:02

A Samsungnak 46 termékét díjazták a CES-kiállításon Las Vegasban.  A bemutatott fejlesztések közül kiemelkedik az új LED HDTV sorozat, aminek a környezettudatos technológiáját, magasabb kontrasztarányát és vékony dizájnját díjazták.

Az új 8000-es, 7000-es és 6000-es sorozat az első és második generációs led tévék sikerét viszi tovább. Ezekben a készülékekben fő fényforrásként ledet alkalmaznak a hagyományosnak számító hideg katód fénycső (CCFL) helyett.  A led háttérvilágítás előnye az ultra-magas kontrasztarány, a keskeny kivitelből fakadó dizájn, és a jelentős energia-megtakarítás. Mindezen felül a kiterjedt hálózati kapcsolatoknak köszönhetően ezekkel a készülékekkel nem pusztán egy tévé, hanem egy multimédiás szórakoztató központ kerül a nappaliba.

A technológiának köszönhetően mindhárom sorozat készülékeinek mélysége kevesebb mint 3 centiméter. A készülékhez kifejlesztett falikonzol a korábbi 10 centiméteres faltól való távolságot másfél centiméterre csökkenti.

Itt a 3D-s képet készítő webkamera

2009. január 8., 12:29 Módosítva: 2009.02.07 11:02

A Las Vegas-i Fogyasztói Elektronikai Vásáron (CES) csütörtökön bemutatták a világ elsõ térhatású webkameráját, a Minorut.

A szerkezetben két lencse van, amelyek nagyjából akkora távolságra helyezkednek el egymástól, mint az emberi szem. A kamera két képet készít egyidejűleg, egyiket piros, a másikat kék színben. A kép akkor lesz térhatású, ha speciális szemüveggel nézik, amelynek egyik lencséje piros, másik kék színű. A webkamera ugyanezzel az anaglif eljárással mozgóképet is fel tud venni. A video szemüveggel nézve szintén térhatású.

A kamera szemüveg nélkül normál kétdimenziós képet tud készíteni. A kamera asztalra is állítható, és monitorra is rögzíthetõ. Mellékelnek hozzá 5 speciális szemüveget. Használható a Microsoft Live Messengerével, a Skype-pal, az AOL messengerével, az OoVoo-val és más vidokonferenciás rendszerrel.

A kamerának japán fantázianeve van (a Minoru japánul valóságot jelent), a készüléket a brit David Holder tervezte. Amerikában már december vége óta vettek fel rá előrendelést. Mostantól a Minorut árulják az Európai Unióban is. Ára Amerikában 89,95 dollár (18 ezer forint).

Itt az AMD új processzora

2009. január 8., 11:25 Módosítva: 2009.02.07 11:02

Tesztek már jelentek meg, azt is lehetett tudni, mennyi lesz az ára, de valójában csak most jelent meg az AMD 45 nanométeres otthoni processzora. A Phenom II két verzióban érhető el, a 2,8 gigahertzes modellt 920-asnak, a 3 gigahertzest 940-esnek nevezi a gyártó. A processzorok 235 és 275 dollárba, azaz 48 és 55 ezer forintba kerülnek majd, jóval olcsóbbak lesznek tehát, mint az Intel csúcskategóriás csipjei, igaz, lassabbak is azoknál. Az AMD állítása és a tesztek szerint körülbelül 30-40 százalékkal fogyasztanak majd kevesebbet az új csipekre épülő rendszerek, mint elődeik.
 

Péntektől bárki letöltheti a Windows 7 bétáját

2009. január 8., 10:15 Módosítva: 2009.02.07 11:02


Steve Ballmer, Bill Gates utóda az amerikai CES-en tartott előadásán bejelentette, hogy mikortól próbálható ki a Microsoft új operációs rendszere, a 7-es. Mint kiderült, a technológiai szakemberek nyolcadikától, azaz csütörtöktől juthatnak hozzá a programhoz, míg az egyszerű felhasználók január 9-edikétől, péntektől érhetik el azt. Az új szoftver első ránézésre alig különbözik a bő másfél hónappal ezelőtt bemutatott prebétától, az egyetlen látványos különbség az új, animált, többfunkciós taskbar (magyarwindowsul tálca, magyarul meg az a csík alul, amin a futó programok, a gyorsindító ikonok és az óra vannak), aminek félkész elődjét annak idején csak hosszas barkácsolással tudtuk életre lehelni.

A motorháztető alatt azonban komolyabb változások is vannak (erre utal az is, hogy fél gigával kisebb, mint a novemberi verzió), hírek szerint a rendszer telepítése 20 perc egy csúcspécén, és 25 gyengébb konfiguráción - nálunk a novemberi változattal egy óráig tartott az installálás.

Mindenesetre megkezdtük a letöltést, várhatóan 24 órán belül beszámolunk első tapasztalatainkról.

A torrentezőket szívató vírus bukkant fel

2009. január 7., 09:37 Módosítva: 2009.02.07 11:02
2

Furcsa új vírus megjelenéséről számol be a TorrentFreak fájlcserélő közösségi oldal. A Troj/Qhost-AC nevű kártevő nagyjából úgy működik, mint a legtöbb trójai program, vagyis elhiteti a felhasználóval, hogy valójában valami hasznos program, és ha az gyanútlanul feltelepítette, áll neki garázdálkodni a gépen. A legtöbb trójai ilyenkor kémprogramot telepít, vagy hátsó ajtót nyit a hackereknek az operációs rendszeren, hogy távolról irányítható legyen a gép.

A Troj/Qhost-AC ehelyett annyit babrál a rendszerbeállításokkal, hogy a legnépszerűbb torrentoldalak (Pirate Bay, Mininova, Suprbay) elérhetőségét átírja a 127.0.0.1 ip-címre, ami mindig a saját gép címe. Vagyis a torrentoldalak helyett a gépünk saját magáról próbál majd adatokat letölteni, nyilván hiába. A vírus erre külön felugró ablakokkal, és egy „downloading is wrong”, vagyis „a letöltés rossz” hangfájl lejátszásával figyelmeztet is.

A vírus egy kulcsgenerátor programba rejtve terjedt el a fájlcserélőkön – ez egy olyan program, ami hamis szériaszámot ad kalózszoftverekhez, amiket így nem is kell feltörni, elég telepítéskor ezt a kódot megadni. Az még nem derült ki, hogy ki áll a vírus mögött; a fájlcserélők természetesen ősi ellenségükre, a zene- és filmkiadó szövetségekre tippelnek. Ha megfertőződtünk, szerencsére aránylag könnyű a torrentoldalak blokkolását feloldani.

50 millió blogger Kínában

2009. január 7., 09:11 Módosítva: 2009.02.07 11:02

A kínai bloggerek száma 2008 végére elérte az ötvenmilliót – jelentette a helyi sajtó híreire hivatkozva az AFP hírügynökség. Azt ugyan homály fedi, hogy ez az aktív, vagy a valaha a fejét blogírásra adott felhasználók száma, a jelentés azt is kiemeli, hogy a kínai blogok száma elérte a százmilliót, vagyis egy júzer átlagosan kettőt ír. Egy évvel ezelőtt ez a szám 47 millió volt, vagyis a blogolás nem számít különösebben új keletű őrületnek Kínában.

Az ötvenmillió annak tükrében tűnik különösen soknak, hogy az ország teljes internetező közössége 290 millióra rúg, és a kormány szigorú cenzúrát tart fenn minden weboldalon; nem lehet például egy álnév mögé bújva, anonim módon blogolni vagy kommentelni, kizárólag a valódi személyazonosságot felvállalva.

12,7 milliárd online videót néztünk meg egy hónap alatt

2009. január 7., 09:02 Módosítva: 2009.03.31 09:47

Sőt, valójában ennél még sokkal többet, hiszen a ComScore piacelemző cég csak az amerikai netezési szokásokat vizsgálja. A friss felmérésük szerint a tavaly novemberi 12,7 milliárd egy év alatt 34 százalékos növekedést jelent.

A legtöbb online videót továbbra is a YouTube-on nézzük, már több mint havi ötmilliárdot – ezzel a videómegosztó a teljes Google adatforgalmának 98 százalékát el is viszi. Messze leszakadva követi őket a MySpace , aztán a Viacom és a Yahoo videómegosztó szolgáltatása havi 439, 324, illetve 304 milliós adattal. A netes videózás jövőjének kikiáltott Hulu online tévé a hatodik helyen szerénykedik havi 226 millió megnézett videóval.

A becslések szerint az átlag netező 273 percet tölt egy hónapban online videók nézegetésével. Elemzők az videómegosztók hirdetési piacának rohamos bővülését várják 2009-től, és a tavalyi forgalom másfélszeres növekedését, amivel a teljes piac 850 millió dollárosra növekedne.

Titkosszolgálati módszerekkel dolgozó sztetoszkóp

2009. január 6., 14:53 Módosítva: 2009.02.07 11:02

A titkosszolgálati lehallgatási technika felhasználásával szupersztetoszkóp kifejlesztésén dolgoznak ír tudósok - adta hírül kedden a BBC brit közszolgálati hírportál. Az orvosi hallgatóval olyan szívproblémák is kimutathatók, amelyeket a hagyományos sztetoszkóppal nem lehet észlelni.A Dublini Egyetemen olyan interdiszciplináris csapat dolgozik az új műszeren, amelyben még lávaömlési szakember is van. A csoportot Scott Rickard amerikai tudós vezeti, aki alkalmazott matematikai és elektromérnöki tapasztalattal rendelkezik. Az új sztetoszkóphoz azt a lehallgatási eljárást hasznosítják, amellyel a titkosszolgálatok egy zsúfolt teremben készült hangfelvételről külön tudják választani a különböző megszólalók hangját. A szív működésekor keletkező különféle hangok szétválasztása azonban még ennél is bonyolultabb. A titkosszolgálatoknál két, egymáshoz közel elhelyezett speciális mikrofonnal dolgoznak, az új sztetoszkóp viszont hat darab, pénzérményi mikrofont használ. A műszer a szív működésekor fellépő sok hangot képes szétválasztani és még a hangok keletkezésének forrását is megmutatni. A szupersztetoszkópot már a gyakorlatban is teszteli egy dublini szívgyógyászcsapat. (forrás: Független Hírügynökség)

Börtön a Microsoft-szoftver-hamisítóknak Kínában

2009. január 6., 08:34 Módosítva: 2009.02.07 11:02

Egy Microsoft termékeket hamisító hálózat 11 tagját ítélte börtönbüntetésre a kínai bíróság, amelynek közleménye szerint a bűncselekményt még az amerikai szoftvercég is rendkívül súlyosnak ítélte. A Hongkonggal határos Kuangtung tartományban található Sencsen város Futien kerületi bírósága szerint a per három elsőrendű vádlottja rendkívül súlyosan sértette a szerzői jogokat. A tizenegy elkövető a szoftverhamisításhoz eredeti szoftvereket felhasználva több mint 305 millió jüan (8,7 milliárd forint) értékben készített illegális másolatokat. A hálózat vezetői fejlett technológiával Windows és Office szoftvereket, valamint az eredetiséget igazoló hologramokat hamisítottak.

Tovább

Vékony tévé a Samsungtól, könnyű a JVC-től

2009. január 5., 15:47 Módosítva: 2009.02.07 11:02

Az idei CES közeledtével várható volt, hogy újabb csatákat vívnak majd a tévégyártók, az Engadget szerint az idei a vékony tévék show-ja lesz. A Samsung a legvékonyabb hdtv-vel próbálja magára vonni a figyelmet, az egyelőre még csak prototípusként létező termék vastagsága 6,5 és 7 milliméter(!) közötti, ezzel jó eséllyel pályázik a „minden idők legvékonyabb tévéje” címre. A tévé 40-től 55 hüvelykes méretig lesz elérhető, egyelőre nem tudni, hogy mikortól és mennyiért.

A JVC válasza egy szintén nagyon vékony (7 milliméteres), de csak 32 hüvelykes tévé, ami viszont alig nyom 5 kilót. Természetesen tudja a full hd felbontást, és környezetbarát – nemcsak a fogyasztását, hanem a gyártását tekintve is, mivel kevesebb higanyt használtak a gyártásakor, mint a korábbi modellekben. További részletek hét végén és jövő hét elején.

Új vékony gép a Lenovótól

2009. január 5., 15:33 Módosítva: 2009.07.24 17:57

Január 8-án kezdődik az egyik legnagyobb szórakoztató elektronikai expo, a Consumer Electronic Show (CES), és már szivárognak a hírek arról, hogy milyen kütyüket mutatnak be a kiállító cégek. A Lenovo négy új modellt jelentett be, három az Ideapad laptopcsaládot erősíti, sokkal izgalmasabb viszont a negyedik, az A600 IdeaCentre fantázianevű, szupervékony asztali gép. Az A600 kijelzője 21,5 hüvelykes, kevesebb mint egy hüvelyk vastag és 1920 * 1080-as felbontásra képes, viszont nincs hdmi bemenete. A kellemes dizájnú géphez blu-ray meghajtó jár, de enélkül kerül 999 dollárba.

Virtuális lőtéren tanítanának rendőröket

2009. január 5., 13:14 Módosítva: 2009.02.07 11:02

Az új-dél-walesi rendőrfőkapitányság kétmillió dolláros pályázatot írt ki virtuális lőtér fejlesztésére. A rendőri vezetők szerint az utóbbi években szolgálatba lépett fiatal rendőrök közül sokan félnek használni a fegyverüket, mert nincs elég idejük és lehetőségük gyakorolni vele. A tartomány Goulburn városában található rendőrakadémián túl kevés az alkalmas gyakorlótér, a leendő rendőrök így gyakran magánlőtereken kénytelenek gyakorolni. Az elképzelés szerint a virtuális lőtér nagy kivetítőkön mutatna szimulált bűneseteket, a rendőrkadétok pedig szolgálati fegyverük hű, drótnélküli másolatával gyakorolhatnának. A pályázati kiírás szerint az alkalmazásnak tudnia kell kezelnie a fegyver visszarúgását is, illetve valahogyan azt is szimulálni kell, hogy a rendőr lövést kap.

Napi egymilliót keres az iPhone-os fingóprogram írója

2008. december 29., 16:31 Módosítva: 2009.02.17 14:53

A következő hírrel hónapokra elegendő muníciót biztosítunk az kényszeres iPhone-fikázók népes táborának, hogy az Apple-telefon tulajdonosain gúnyolódjanak.

Az Edible Apple jelentése szerint a meghökkentően primitív iFart alkalmazás (különféle szellentéshangokat ad ki a telefon gombnyomásra) meghódította az Apps Store-t, és napok alatt gazdaggá tette a program íróját, Joel Commot. A december 12-i megjelenés óta, vagyis alig több mint két hét alatt 114 ezren fizettek 99 centet, és töltötték le a telefonjukra (vagy iPod Touchra) a programot, ezzel 79 ezer dollárral (közel 15 millió forint) növelve Joel bankszámlaegyenlegét. A csúcs karácsony két napja volt, amikor az addig is figyelemreméltó érdeklődés megötszöröződött, a digitális fingás két nap alatt 58 ezer fizetős letöltést, és napi húszezer dollár (3,7 millió forint) bevételt produkált.

Karácsonykor egyébként az egész Apps Store és iTunes forgalma megugrott, elemzők szerint azért, mert az emberek tömegesen kezdték el beváltani az ajándékkuponjaikat. Az Apple 30 cent jutalékot tesz zsebre minden egyes Apps Store-ban elköltött dollár után, a maradék a fejlesztőé.

Montenegró betiltotta a YouTube-ot

2008. december 29., 16:04 Módosítva: 2009.02.07 11:02

És a Facebookot is, biztos, ami biztos. Szerencsére a tiltás csak az állami hivatalok gépeire érvényes, hétköznapokon, munkaidőben; a hivatalos indoklás szerint azért, mert túl sok időt vett el a közalkalmazottaktól, hogy a videómegosztón és a közösségi oldalon lógtak munka helyett. Montenergó 350 ezres lakosságára 14 ezer Facebook-felhasználó jutott, a YouTube népszerűségéről nincsen pontos adat, csak annyi, hogy „az utóbbi időben meredeken nőtt”. Az ország lakóinak több mint 40 százalékának van internetelérése.

Halott a VHS

2008. december 23., 13:15 Módosítva: 2009.02.07 11:02

Éreztem, hogy közel a VHS-korszak vége. Az őszi lomtalanításkor kiraktam a ház elé az elöregedett videót, aminek a javítása legutóbb többe került, mint maga az eszköz újkorában. Egy percen belül elvitték. Az odeonos kazettagyűjtemény, amit már évekkel ezelőtt bedobozoltam, a ruhásszekrény aljából a padlás legeldugottabb szegletébe került. Most a Los Angeles Times arról ír, hogy Amerikában az utolsó VHS-beszállító is lehúzta a rolót, a raktárban megmaradt kazettáikat vagy elviszi valaki ingyen, vagy mindet kidobják.

Semmilyen érzés nem köt az otromba kazettákhoz. Rondák voltak, nagyok, a szalag becsípődött, elszakadt és összegyűrődött. A technológia túl sokáig életben maradt, és szerintem a dvd is indokolatlanul népszerű. A digitális szórakoztatás korában furcsa, hogy sokan fröccsöntött tokokkal pakolják tele a polcaikat, amikor a fájlba lementett film a számítógép merevlemezén egy négyzetcentiméternyi helyet sem igényelne.

Vajon Európában és Magyarországon is vége a VHS-nek? Vannak még forgalmazók?

Elkezdték a Földközi-tenger alatt elszakadt internetkábelek javítását

2008. december 22., 12:44 Módosítva: 2009.02.07 11:02

Egész hétvégén akadozott az internet a Közel-Kelet legtöbb országában, mert egyszerre három, a Földközi-tenger alatt futó fontos üvegszálas kábel sérült meg valahol Szicília és Tunézia között.

A háromból kettő, a SEA-ME-WE4 és a SEA-ME-WE3 kódjelű vezetékek javítására már a helyszínre érkeztek a France Telecom munkatársai, és lebocsátották a víz alá a Hector nevű távirányított tengeralattjárót, aminek a feladata a kábelvégek megkeresése. Ha megvan, az összeköttetést a mentőhajón üvegszálanként egyesével állítják helyre. A javítást december 25-re, illetve újévre ígérik a két kábelnél, addig az érintett országok Egyiptomtól Indiáig kénytelenek lesznek kerülő útvonalakon csatlakozni a nemzetközi hálózatra, a megszokottnál 70-80 százalékkal kisebb sávszélességet használva.

A javítás legnehezebb része az elszakadt kábel végeinek megtalálása. Akár tenger alatti földrengés, akár egy hajó horgonya vágta el a tenger fenekén futó kábeleket, a megrongált vezetékek kilométerekre kerülhettek az eredeti nyomvonaluktól.

Készül a világ első 512 gigabájtos SSD meghajtója

2008. december 20., 11:00 Módosítva: 2009.02.07 11:02

A Toshiba bemutatta legújabb SSD meghajtócsaládját, melynek tagjai 1,8 és 2,5 hüvelykes változatokban lesznek elérhetők. A SATA-300 csatlakozóval ellátott termékek 43 nanométeres technológiával gyártott MLC flash csipekből épülnek fel, így másodpercenként maximum 200 megabájtos írási és 240 megabájtos olvasási sebességet érhetnek el. A 2,5 colos modelleket 64, 128, 256 és 512 gigabájtos kapacitással fogják forgalmazni.

A készülékek 69,9 x 9,5 x 100 mm kiterjedésűek, és 66 grammos tömeggel rendelkeznek.

A Toshiba szóvivője kihangsúlyozta, hogy a világon elsőként ebben termékcsaládban jelenik majd meg 512 gigabájtos tárhellyel ellátott SSD meghajtó.

Az 1,8 hüvelykes készülékek külső és flashmodul változatban érkeznek. Előbbi verzió 54 x 5 x 78,5 mm terjedelemmel és 44 grammos tömeggel rendelkezik, az utóbbi modell viszont burkolat nélkül lesz elérhető, így elsősorban a notebookgyártóknak keltheti fel az érdeklődését. Mindkét változat 64, 128 és 256 GB-os kapacitással jelenik meg. A termékek 2009 második negyedévétől lesznek elérhetők, az ajánlott fogyasztói árakról még nem nyilatkozott a gyártó. (Prohardver)

Elkészült a világ legkisebb SRAM cellája

2008. december 20., 09:56 Módosítva: 2009.02.07 11:02

Az AMD, az IBM és a Toshiba előállt a világ legkisebb SRAM memóriacellájával, mely 0,128 μm² területével több mint 50 százalékkal kisebb az eddigi 0.274 μm²-es rekorderhez képest. Az új cella FinFET tranzisztorokból épül fel, és 32 nm-es csíkszélességgel készül az IBM fém alapú kapuelektródákat és High-K dielektrikumú szigetelőréteget használó technológiájával.

Az FinFET tranzisztorok nagy előnye, hogy anélkül lehet csökkenteni az SRAM cellák méretét, hogy adalékanyagokat kellene használni a szilíciumhoz. Planáris tranzisztorok esetében ez komoly probléma volt, hiszen a kisebb SRAM cellák gyártásához más matériákkal kellett szennyezni a szilíciumot, hogy elérjék a kívánt elektromos vezetőképességet. Ez viszont rontotta az áramkörök stabilitását.

Az IBM szerint a FinFET tranzisztor a 22 nanométeres csíkszélesség esetében is jól használható a szilícium szennyezése nélkül.

Az SRAM memóriacellákat elsősorban gyorsítótárnak lehet felhasználni a processzorokban. A kisebb méret gazdaságosabb gyártást, nagyobb sebességet és alacsonyabb hőtermelést tesz lehetővé. Az új memóriacellát használó termékek a 32 nm-es gyártástechnológia bevezetésével érkezhetnek valamikor 2010 vége felé. (Prohardver)

Elindult a Windows 7 oldala

2008. december 20., 09:31 Módosítva: 2009.02.07 11:02

Mindjárt itt a január, amikor már nemcsak a meghívott tesztelők, hanem mások is kipróbálhatják a Microsoft új operációs rendszerét, a Windows 7-et. Ennek legújabb jele, hogy a vállalat elindított

egy olyan oldalt

, ahol a Windows 7-tel kapcsolatos információk közzétételét ígérik, és itt jelenik majd meg nemsokára az operációs rendszer béta-verziójának letöltési linkje is. A most olvasható szövegek még erősen marketingízűek, ám biztosak lehetünk abban, hogy hamarosan érdemi információk is felkerülnek az oldalra. (

IT.café

)

Esett az Apple részvényárfolyama

2008. december 19., 12:04 Módosítva: 2009.02.07 11:02

Esett az Apple részvényeinek árfolyama, miután az Apple szerdai közleményében tudatta, hogy a cég legjelentősebb rendezvényét, a Macworld Expót 2009-ben rendezik meg utoljára, és Steve Jobs nem lesz ott. A hírre megindultak a találgatások arról, hogy Jobs betegsége kiújult (korábban hasnyálmirigyrákkal diagnosztizálták, de legyőzte a kórt), a cég részvényei pedig 6,57 százalékot estek. Elemzők szerint ez csak a részvényesek kisebb pánikreakciója, és nem fog semmilyen kárt okozni az Apple-nek.

52 ezer dolláros telefonszámla

2008. december 19., 11:55 Módosítva: 2009.02.07 11:02

Egy winnipegi üzletember horribilis, 52 321 kanadai dollárról szóló telefonszámlát kapott, miután ismeretlen bűnözők feltörték az irodai telefonját és több száz bulgáriai hívást bonyolítottak le. Az Alan Davison nevű károsult a CBCNewsnak elmondta, hogy sejtette, hogy valami nincs rendben, mert egy szokatlan üzenet érkezett folyton a telefonjára. Davison úgy véli, nem köteles kifizetnie az összeget, mert a telefontársaságnak, a Vendor Manitoba Telecom Service-nek figyelmeztetnie kellett volna őt, amikor megugrottak a nemzetközi hívások.