Tech blog

Irodai gép lesz az MSI Wind U120

2008. október 6., 16:44 Módosítva: 2009.02.07 11:02

Készül a sikeres MSI Wind netbook új változata, a Wind U120, amely valamivel drágább lesz, mert vállalati felhasználóknak szánják. A felhasználók választhatnak, hogy SSD-t vagy hagyományos merevlemezt szeretnének-e a gépbe, amelybe alapból HSPA modemet szerelnek. Amerikában novemberben vagy decemberben jelenik meg, és 600 dollárnál olcsóbb lesz. Egyébként a Windre simán ráhekkelhető a Mac OS X Leopard, a Wireden van erről egy elég hosszú leírás. A cikk hozzászólásaiból kiderül, hogy (nem csak az OS X miatt, hanem egyébként is) érdemes lecserélni a gép beépített wifijét, mert a gyári wifi béna.

 

Háromszáz embert rúghat ki a Magyar Telekom

2008. október 6., 16:08 Módosítva: 2009.02.07 11:02

A Magyar Telekom megállapodott az érdekképviseletekkel a 2009. évi bérfejlesztésről és létszámleépítésről. Eszerint a cég 2009 végéig legfeljebb 300 munkatársat bocsáthat el, és ezzel a leépítéssel éves szinten várhatóan 1,8 milliárd forintos megtakarítást ér el, derül ki az MTelekom sajtóközleményéből. Az érdekképviseletekkel kötött megegyezés tartalmazza az anyavállalat munkatársainak 2009. áprilisától esedékes 5,6%-os bérfejlesztését is.

A Magyar Telekom jövő év elejétől úgynevezett Total Workforce Management rendszert vezet be, amely az emberi erőforrásokhoz kapcsolódó összes költséget kezeli, ideértve a megbízási jogviszony alapján foglalkoztatott, kölcsönzött (bérelt) munkavállalókat, valamint a kiszervezett, illetve vállalkozói szerződés alapján történő foglalkoztatást is. Ezáltal az egyes foglalkoztatási formák közötti átcsoportosításra is lehetőség nyílik. A Magyar Telekom célja, hogy a következő években szinten tartsa, vagy akár kis mértékben csökkentse nominális szinten az emberi erőforrásokhoz kapcsolódó összes költséget.

Megjelent az első mobilinternetkütyü

2008. október 6., 12:44 Módosítva: 2009.02.07 11:02

Januárban a CES-en rengeteg mobilinternetezésre kihegyezett kütyüt, úgynevezett MID-et (Mobiule Internet Device) mutattak be, de csak most jelent meg az első készülék, a 699 dolláros Aigo P8860D/Gigabyte M528. A ZDNet azt írja, hogy a készülék korábban megjelent az eBay-en, de most már hivatalosan is forgalmazzák. Az Aigo P8860D ezt tudja: Atom Z500 Intel Menlow platform, 800MHz-es frekvencián, 512 MB RAM, 4GB SSD háttértár, 4,8 hüvelykes kijelző (800x480 pixeles felbontás), wifi, bluetooth, 0,3 megapixeles webkamera, 2 usb port, és az egész mindössze 300 grammot nyom. A kütyüt egyébként médialejátszásra és böngészésre találták ki, akárcsak az iPhone-t vagy a Nokia N810 táblagépet.

Tovább maradhat életben az XP

2008. október 6., 07:03 Módosítva: 2009.02.07 11:02

A hír ugyan még nincs megerősítve, de az Engadget szerint a Microsoft legalább egy partnerének engedélyezte már a downgrade-funkció meghosszabbítását a Windows XP-hez. Ezek szerint 2009 januárja helyett július 31-ig lehet a korábbi operációs rendszert felrakni majd a gépekre, a változtatás persze várhatóan nemcsak egy partnert érint majd. És mutatja egyben azt is, hogy a Vistát a mai napig nem tudta igazán elfogadni a piac, pedig már két éve piacon van az új operációs rendszer. Ha így mennek tovább a dolgok, többen váltanak majd XP-ről, mint Vistáról az akár már 2009-ben befutó új operációs rendszerre, a Windows 7-esre.

Készül a DirectX 11

2008. október 3., 12:10 Módosítva: 2009.02.07 11:02

Az AMD megerősítette, hogy a DirectX 11-en dolgozik, és azt tervezi, hogy 2009-ben piacra dobja az első kompatibilis grafikus gyorsítókat. A vállalat már a Windows 7-tel is komolyan számol a prezentáción előkerülő kép szerint, ami jelentheti talán azt is, hogy az új operációs rendszer megjelenésekor kevesebb kompatibilitási probléma lesz, mint a Vistával volt. A vállalat azt tervezi, hogy 2009-ban átáll a 40 nanométeres gyártástechnológiára, ami kicsi, olcsó, gyors grafikus magokat jelent.

Mobilokba Zune-t

2008. október 3., 12:00 Módosítva: 2009.02.07 11:02

A Microsoft megerősítette, hogy a Zune terjedni fog. Steve Ballmert mondta el, hogy az mp3-lejátszó szoftvere mindenféle eszközbe belekerül, ott lesz a saját hardverén, pc-ken, Windows Mobile-eszközökön, mindenen. Így aztán megvalósulhat a Zune-telefon, ha nem is abban a formában, amiben sokan gondolták.

Hivatalosan is bemutatták az új Nintendo DS-t

2008. október 3., 07:55 Módosítva: 2009.02.07 11:02

Japánban hivatalosan is bemutatták a Nintendo DSi-t, ami várhatóan nem lecseréli, inkább kiegészíti a DS Lite-ot. A készülék elsőre nem különbözik testvérétől, a legfeltűnőbb, hogy valamivel vékonyabb lett, a kijelzők 3,25 colosra nőttek és hogy két darab három megapixeles kamerai is került bele. A DSi-be került egy háttértároló meg egy sd-kártya-hely is. A kézikonzol mellé a Nintendo elindította a DSi Shopot, amiről a kütyü beépített wifije segítségével lehet vásárolni, letölteni játékokat. Japánban 19 ezer jenbe, körülbelül 30 ezer forintba kerül majd a novemberi start után a DSi, az amerikai piacon viszont még mindig jól fogy a Lite, ezért a Nintendo csak 2009-ben viszi el az Egyesült Államokba a készüléket. Az európai, pláne magyar startról nincs hír.

Új hibrid autó a Hondától

2008. október 2., 12:37 Módosítva: 2009.07.14 11:23

A párizsi autószalonon bemutatkozott a Honda elektromos-benzines modellje, az új Insight. Az ötajtós, a vállalat szerint elfogadható árfekvésű családi autó értékesítését jövő tavasszal kezdik meg Japánon kívül Európában és Észak-Amerikában. Takeo Fukui elnök-vezérigazgató tájékoztatása szerint évente 200 ezret terveznek értékesíteni világszerte. A Honda elsősorban a Toyota Prius kizárólag hibrid autónak kíván versenyt támasztani, és olyan áron fogják árusítani a kocsit, ami alacsonyabb lesz a piacon lévő valamennyi hibrid autónál - közölték a cégnél. A Honda tájékoztatása szerint az Insight az első abból a három új hibrid modellből, amelyeket a vállalat a következő négy éven belül tervez piacra dobni. A Honda Insight-tal egyszer már próbálkozott a japán vállalat, de az 1999-ben bemutatott első generáció nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

(MTI)

Európai kutatási központot létesít a Microsoft

2008. október 2., 11:16 Módosítva: 2009.02.07 11:02

A Microsoft európai kutatási központot létesít párizsi, londoni és müncheni helyszínekkel a netes keresési technológiák továbbfejlesztésére - jelentette be Steve Ballmer, a Microsoft vezetője európai körútja első állomásán, Párizsban. Ballmer nem közölte a központ létesítésének költségét, sem azt, hogy hány szakembert fognak alkalmazni. Csak annyit jegyzett meg, hogy a Microsoft évi 600 millió eurónál is többet fordít Európában kutatásra és fejlesztésre, és ez az összeg a jövőben növekedni fog.

A Search Technology Center feladata lesz új keresési technológiai termékek és fogyasztói, valamint reklámozási szolgáltatások kifejlesztése. A ComScore webkutatócég adatai szerint a Microsoft jelenleg az európai keresési piac 2 százalékát tartja a kezében, szemben a Google 79 százalékos piaci részesedésével.

(MTI)

Nemsokára bemutatják a Windows Cloudot

2008. október 2., 07:09 Módosítva: 2009.11.04 12:21

A Professional Developers Conference ugyan a Windows 7-esről szól majd, de úgy tűnik, hogy a Microsoft egy másik meglepetéssel is készül. Legalábbis ez derül ki Steve Ballmer egy elejtett megjegyzéséből, ami szerint a cég egy új operációs rendszert, a Windows Cloudot tervezi bemutatni a konferencián.

Persze Ballmer nem árult el túl sok információt a szoftverről, inkább csak összezavart mindenkit: "Ahogy a Windows Server a Windowsra emlékeztetett, csak új szolgáltatásokkal bővült, új karaktert kapott, úgy fog a Cloud a Serverre hasonlítani" - mondta.

Ballmer megerősítette, hogy több hatékonyságjavító funkció is integrálva lesz az OS-be, sőt, azt is, hogy egy másik operációs rendszer is készül Midori-néven, de elmondta, hogy az még embrióállapotban van, meg hogy " a valamelyik microsoftos irodában dolgozik ugyan egy srác a Midorin, de még ő sem tud semmit a Midoriról".

Ebből persze következik az is, hogy a Cloud nem a Midori, de az október 27-én kezdődő konferencia után okosabbak leszünk.

Ingyen internet Erzsébetvárosban

2008. október 1., 12:35 Módosítva: 2009.02.07 11:02

Ingyenesen érhető el a szélessávú internet a VII. kerület több pontján mostantól. A Klauzál téren, a Kéthly Anna téren, az Almássy és a Garay téren is ingyen internetezhet ezentúl bárki, kiépítették ugyanis az ehhez szükséges rendszert - mondta a kerület polgármestere.

Szélessávú internetelérésről van szó, amit a nap huszonnégy órájában kihasználhat az, akinek wifi eléréssel rendelkező laptopja vagy épp intelligens telefonja van. Két héten belül minden helyszínen már táblák is jelezni fogják a lehetőséget. A közterületeken elérhető ingyen internet a kerület ötlete volt, a polgármester úgy gondolja, hogy ilyennek kell lennie a jövő Budapestjének. Manapság már az internet az, ahol gyakorlatilag az életünket intézzük: például a repülő- vagy mozijegyfoglalás, a szórakozás és a munka az emberek nagy részének már a világhálóhoz kötődik - fogalmazott.

Az ingyenes internet kiépítése 25 millió forintjába került az önkormányzatnak. Ezért az összegért a pályázaton nyertes UPC és Albacomp három évig biztosítja a karbantartást, ha kell a technikai eszközök cseréjét és persze a folyamatos elérési lehetőséget. Jövőre a Rózsák terén, a Bethlen Gábor téren, a Zsinagóga és az önkormányzat épülete előtt is kiépítik a rendszert. (Független Hírügynökség)

Jön a keresztény Grand Theft Auto

2008. október 1., 12:18 Módosítva: 2009.02.07 11:02

A Guitar Hero vallásos verziója, a Guitar Praise (ugyanaz a játék, mint az eredetiben, csak keresztény rockbandák számaira kell gitározni) után a fejlesztőcsapat, a Digital Praise még nagyobb fába vágta a fejszéjét: a szupersikeres, és legalább ennyire botrányos gengszterszimulátorból, a GTA-ból készítene egy Istennek tetsző verziót. A keresztény GTA-ban nem kellene ölni, rabolni, nem lennének benne bandaháborúk és prostituáltak, viszont megtartaná a nyílt játékmenetet; azt hogy a hatalmas, részletesen kidolgozott városban arra megyünk, és ott végzünk el küldetéseket, amerre akarunk. Az MTV játékblogjának nyilatkozó Tom Bean, a fejlesztőcsapat vezetője azt az egyet nem árulta el, hogy gengszterkedés és alvilági ügyletek helyett mit fogunk csinálni a játékban.

 

iPhone-alkalmazást fejleszt a Microsoft

2008. október 1., 12:01 Módosítva: 2009.02.07 11:02

Valójában nem olyan meglepő, hiszen Macen egy csomó Microsoft-program elérhető, mégis nagy felhördülést keltett internetszerte, hogy a Microsoft

bejelentette

az első iPhone-programjának fejlesztését. A cég Tellme nevű stúdiója készíti az alkalmazást, ami még hónapokra van a megjelenéstől, és hangfelismerésre épül majd, de ennél többet nem árultak el még róla.


Megtízszerezi a tétet a YouTube

2008. október 1., 11:47 Módosítva: 2009.02.07 11:02
Elindult

a YouTube új videófeltöltő alkalmazásának tesztüzeme, amiből rögtön kiderült az is, milyen újdonságokkal vértezi fel a közeljövőben a videómegosztót a Google. A legfontosabb a videók méretkorlátjának megemelése: eddig legfeljebb 100 megabájtos fájlok kerülhettek be a rendszerbe, ez most egy gigabájtra nő. Az időkorlát viszont marad tíz perc, így a változás arra mutat, hogy a YouTube készül a jobb minőségű, nagyobb felbontású videókra. A bétaverzió letölthető

innen

Gyorsan szűr a VirusBuster

2008. szeptember 30., 14:38 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Mint a korábbi években is többször, a VirusBuster Kft. "VirusBuster for Servers" nevű kártevőellenes megoldása ismét sikeresen vette a "Virus Bulletin 100%" teszt akadályait, és ezzel újabb VB100 díjat nyert készítőinek, fogalmaz a vállalat közleménye. A tesztben azt vizsgálják, milyen arányban fedezi fel egy termék a vírusokat, milyen gyorsan dolgozik, s nem ad-e riasztást olyan állományok vizsgálatakor, amelyek biztosan nem fertőzöttek. A VB100 minősítést olyan termékek kaphatják meg, amelyek minden vírust felismernek a felhasználó által indított és automatikus ellenőrzés során egyaránt, miközben a fertőzetlen állományokkal kapcsolatban nem adnak egyetlen hamis riasztást sem. Az összehasonlító vizsgálatok ebben a hónapban egy teljesen új platformra, a Microsoft Windows Server 2008 operációs rendszerére összpontosítottak, de maga a teszt is komoly fejlesztéseken ment át.

"A VirusBuster nagy keresési sebessége meglehetősen mély benyomást keltett, a vegyes állományok kézzel indított vizsgálatának gyorsasága pedig egyenesen döbbenetesen gyors volt. Ebben az összehasonlító vizsgálatsorozatban a VirusBuster a legjobbak között érte el a VB100 elismerést" - írta értékelésében John Hawes, tesztelő.

Megmenti az Android a Motorolát?

2008. szeptember 30., 14:34 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A Motorola 350 fős fejlesztői gárdával készül az Androidra. A projektre szánt eredeti fejlesztői létszám ötven fő lett volna. Ez a lépés fordulópont lehet a cég életében, amelynek készülékei minden nappal egyre kevésbé érdeklik a vásárlókat. Azt remélik, a Motorola hardver és an Android szoftver lesz a jövő telefonja. 

Ahogy azt már korábban megírtuk, az Android egy Linux-alapú szoftver, ami a Google reményei szerint a jövőben a mobiltelefonok egységes operációs rendszere lesz. Olyasmi, mint a Windows Mobile vagy a Palm OS, azzal a fő különbséggel, hogy ingyenes és nyílt forráskódú, bárki fejleszthet rá saját programokat. Ezáltal olyan lesz az eddig zárt mobilplatform, mint a web, ahol szinte naponta jelennek meg új ötletek. (via Gizmodo)

A Facebook elérhető az iTunes-on

2008. szeptember 30., 14:02 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Az iPhone tulajok most már minden pillanatban hódolhatnak a legnagyobb nemzetközi online közösségi hálózatnak. A Facebook ugyanis letölthető az iTunes-ról. A 2.0 verzióval használható a Facebook cset, elérhető a postafiók, a fotófeltöltés, a keresés, lehet tagelni és írkálni barátaink üzenőfalára. (via iPhone Savior).

Remek videó a Red Alert 3-ról

2008. szeptember 29., 16:36 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Az Electronic Arts honlapján nagyszerű videóval reklámozzák a Command & Conquer széria hamarosan megjelenő legújabb darabját, a Red Alert 3-at. Az egyik legsikeresebb stratégiai játéksorozat új folytatásában olyan hollywoodi sztárok is feltűnnek majd, mint Peter Stormare, Jonathan Pryce és Tim Curry, a női vonalat pedig Jenny McCarthy, Ivana Milicevic és Kelly Hu erősítik. Ők is feltűnnek a menetelős technóra komponált videóban, a játékból felvillanó részletek szinte elhalványulnak mellettük. A csúcspont szerintünk az, amikor George Takei, az eredeti Star Trek sorozat Mr Suluja benyögi az "all your base are belong to us" mémet.

Új internetes gyermekvédelmi szervezet alakult

2008. szeptember 29., 15:43 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Nagy-Britanniában egy újonnan létrehozott szervezet fog gondoskodni a gyermekek internetes védelméről, megóvva őket a pornográf, az erőszakos és az öngyilkosság témájával foglalkozó honlapoktól - jelentette be a brit belügyminiszter hétfőn. Jacqui Smith hangsúlyozta: ez az eddigi legátfogóbb, a köz- és a civilszférába tartozó szervezetek közti együttműködés, amely a gyermekek internetes védelmét szolgálja. A Gyermekek Internetes Védelmének Tanácsa (UK Council for Child Internet Safety) célba veszi a káros tartalmú illegális oldalakat, felhívja a fiatalok figyelmét a rájuk leselkedő virtuális veszélyekre, és létrehoz egy viselkedési kódexet a videók és üzenetek megosztására alkalmas honlapok számára. A szervezet az erőszakos játékok ellen is küzdeni fog, valamint támogatja majd a felelősségteljes online reklámokat.

A száz tagot számláló szervezet, amelyhez többek között a Facebook, a Google, a Microsoft és a Vodafone is csatlakozott, közvetlenül Gordon Brown miniszterelnök felügyelete alá tartozik. Az utóbbi időben többen is kritikával illették a brit kormányt, amiért nem lép fel elég határozottan az erőszakos játékok és internetes oldalak ellen. Tanya Byron pszichológus témába vágó márciusi beszámolójában azt javasolta az illetékes minisztereknek, hogy hozzanak létre egy gyermekvédelmi tanácsot. A brit kultuszminiszter, Andy Burnham véleménye szerint a szervezet arról fog gondoskodni, hogy "ami nem elfogadott az interneten kívül, az ne legyen elfogadható az interneten belül sem." A szervezet valamennyi tagját tartalmazó lista itt található.

(MTI)

Ilyen egy jó videojáték-reklám

2008. szeptember 29., 12:18 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Ritkán kerül be reklám a techblogba, de ezt nem tudjuk kihagyni. A Wario Land: Shake It című, Amerikában egy hete Wii-re megjelent platformjátékot a YouTube-on is hirdetik. Ez önmagában még nem érne bejegyzést, de a lenti képre való kattintás után rögtön látszik a reklám ötletessége: a videó végére a címszereplő Wario feldúlja a jól ismert videomegosztó felületét, ledönti a kapcsolódó linkeket és kommenteket. Egyébként maga a játék már nem ennyire jó, legalábbis a Gamerankings 77 százalékos átlaga erre utal.

Konferencia a zöld informatikáról

2008. szeptember 26., 14:50 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Jövő csütörtökön hazánkban először rendeznek konferenciát a környezettudatos informatikáról. A Green IT elnevezésű konferencián olyan vezető informatikai cégek jelennek meg, mint az IBM, a SUN, a Gigabyte, a D-Link és az APC, a szakértők az IT-cégek álláspontjáról és fejlesztéseiről, valamint a aktuális kihívásokról beszének majd. A zöld szervezetek (WWF, HuMusz, Követ-Inem Egyesület) a környezetvédelem és az informatika kapcsolatát, lehetőségeit elemzik.

A zöld ombudsmani hivatal főosztályvezetője, dr. Zombor Ferenc szerint több szempontból is fontos és aktuális az október 2-i konferencia. "A klímaváltozás mérséklését szolgáló új környezetbarát informatikai megoldások népszerűsítése és megismertetése mellett nagyon fontos a meglévő rendszerek takarékosabb használata, a káros anyagok felhasználásának kiküszöbölése és az informatikai hulladék kezelése".

A környezetbarát informatikai megoldások nagyarányú hazai térnyerésére és elterjedésére még várni kell, derül ki a konferencia meghívójából. A GKIeNET kutatása szerint a pénzügyi szektorban tevékenykedő vállalatok körében a környezetvédelem, a környezettudatos működés jellemzően nem szerepel stratégiai szinten, és a megkérdezettek mindössze 30 százaléka méri az informatikai infrastruktúra energiafelhasználását. A megkérdezett vállalatok kétharmada viszont némi árkedvezmény esetén már szívesen dönt a környezetileg kevésbé káros berendezések mellett.

Az IDG Lapkiadó időszerűnek látta, hogy a zöld forradalom iránt elkötelezett cégek vezetőit egy nagyszabású konferencián ültesse egy asztalhoz a környezetvédelem szakértőivel, ezért szervezték meg a Green IT-t.

Népszerű a Lenovo minilaptopja

2008. szeptember 26., 07:36 Módosítva: 2009.07.24 17:57

A Laptop Magazine kipróbálhatta a Lenovo IdeaPad S10-es netbookot és egy alapost tesztet közölt róla. Ebből kiderült, hogy a kínai minilaptop az egyik legstílusosabb az elsősorban alacsony áráról ismert mezőnyben, meglehetősen gyors a merevlemeze, az lcd-panel még oldalról is jól látszik és a support is kiemelkedő. A másik oldalon viszont ott van, hogy bár az S10-es billentyűzete jobb, mint a 7-9 colos netbookoké, de a 10 colos MSI Wind és Asus Eee PC 1000H már sokkal kényelmesebben használható, utóbbinak ráadásul hatcellás az akkumulátora az S10-es háromcellásával szemben. A három gép pedig kábé ugyanannyiba kerül, nagyjából ugyanazt a hardvert kínálják, szóval főleg a stílus, a billentyűzet és az akkumulátor dönt köztünk. A három kategóriából az elsőt viszi a Lenovo. Egyben viszont mindenképp lemarad: a másik kettő már kapható nálunk, az S10-es viszont legkorábban decemberben érkezik, de lehet, hogy akkor se.

Tízmillió dollár a világ megmentéséért

2008. szeptember 25., 14:43 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Akinek van valami ötlete arra, hogyan menthetnénk meg a sokak szerint vesztébe rohanó világot, az jelentkezzen a Google-nél, mert a tizedik születésnapját ünneplő vállalat nemcsak segíthet a megvalósulásban, de még fizet is tízmillió dollárt. Akármilyen ötlettel lehet jelentkezni, a Google szerit lehet szó informatikai fejlesztésről, vagy akár olyan pofonegyszerű megoldásról, mint a Hippo Water Roller, ami az elmaradott országok lakóinak segít a vízcipelésben. A jelentkezést ezen az oldalon adhatja le, aki a világ megmentésére vállalkozik.

Környezetbarát szupervonat

2008. szeptember 25., 13:17 Módosítva: 2010.03.18 13:53
1

Japán azt tervezi, hogy 2010-től a vonatok új generációját mutatja be. A Kawasaki gyártja majd azt a mozdonyt, ami akár 350 kilométeres óránkénti sebességgel is képes lesz mozgatni a szerelvényt, bár a mérnökök azt állítják, hogy nem is elsősorban a vonat sebessége lesz az érdekes, hanem annak környezetbarát volta. Sok részlet még nem ismert, a Gizmodo a fékenergia hálózatba történő visszatáplálását említi, ami azért nem ismeretlen a vonatok körében, mindenesetre a Kawasaki azt ígéri, hogy az utazás rövidesen zölden lesz gyors.
 

Világméretű közösségépítés mobiltelefonokkal

2008. szeptember 25., 12:39 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A mobiltelefonok és a mobilinternet elterjedésével átalakulnak a közösségi viszonyok is. Újra kell gondolni társadalmi érintkezés, viselkedés egyes normáit is. Ez az egyik legfontosabb témája a T-Mobile és a Magyar Tudományos Akadémia évek óta tartó nemzetközi kutatássorozatának, melynek idei konferenciája "Mobilkommunikáció és a közösségépítő hálózatok etikája" címmel csütörtökön kezdődött az MTA épületében.

A háromnapos konferencián a kutatók közel ötven előadásban ismertetik eredményeiket. A kutatás jelentőségét hangsúlyozta a sajtó képviselői előtt Chris Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója, mert - mint elmondta - a mobilkommunikáció ma már az élet minden területére behatol, a közösségépítő hálózatok is napról-napra bővülnek.

A társadalom leszakadóban lévő rétegeit is segítheti az információhoz való hozzájutásban, a távtanulásban, ezzel a fejlődésben a társaság "wifi-falu" elnevezésű kezdeményezése - mondta.

A rendezvény résztvevőit nyitóbeszédében üdvözölte Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Kiemelte, hogy a mobilkommunikáció következtében megváltozott körülmények az életben újfajta válaszokat követelnek. A társadalmi hatásokkal foglalkozó kutatások segítenek a változások megértésében, az adekvát válaszok megtalálásában.

A konferencián a világ neves kutatói a mobiltelefon diadalútjának okait, eredményeit, meglepetéseit és sajátosságait elemzik. A találkozóra többek között Norvégiából, az Egyesült Államokból, Németországból, Dél-Koreából és Franciaországból érkeztek előadók. Az MTA és a T-Mobile 2001 óta folytatja közös társadalomtudományi kutatásait. Az azóta eltelt időben a mobilfelhasználók száma világszerte és Magyarországon is háromszorosára nőtt. (MTI)

Félmillió körül lesz a szuperlaptop ára

2008. szeptember 25., 09:58 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Megérkeztek a pontos részletek a Dell hordozható munkaállomásáról. Pár napja még csak annyit tudtunk, hogy gyors lesz és erős, most már azt is, miből áll a konfiguráció. A 17 colos kijelző 1920x1200 pixelt tud megjeleníteni, a gépbe 16 gigabájt memóriát lehet pakolni, valamint két darab 500 gigabájtos merevlemezt, ami együtt már egy terabájt. A Precision M6400-as Core 2 Quad Extreme négymagos processzort és egy gigabájt memóriával szerelt NVIDIA Quadro FX 3700M-et is kap, utóbbi egy professzionális gyorsító. Kerül rá persze szinte minden ismert portból egy vagy több, akkumulátora 9 cellás lesz, súlya meg 3,9 kiló. A Precision ára 2600 dollártól, 425 ezer forinttól indul az Egyesült Államokban, ahol október 22-én kezdik meg a forgalmazást.

Hordozható légzsák időseknek

2008. szeptember 25., 07:47 Módosítva: 2012.10.05 08:42

A fejet és a feneket védő hordozható légzsákot fejlesztett ki egy japán cég. A célcsoport az egyre népesebb idős generáció.

Az 1,1 kilogramm súlyú felszerelés átszámítva 230 ezer forintba kerül és automatikusan felfúvódik, ha viselője elesik. A fejlesztő, a Prop nevű tokiói cég egy szenior vásáron mutatta be az újdonságot.

A találmány egyik része a koponya hátsó felét, másik része pedig a feneket védi. A másodperc tizedrésze alatt működésbe lép, amikor a speciális érzékelők egyensúlyvesztést jeleznek.

Japán 127 millió lakosának 21,5 százaléka 65 év feletti. Több mint 36 ezren 100 évesnél is idősebbek az országban, ahol rekordhosszan, átlagosan 85 évig élnek az emberek. (MTI)

Korlátlan zeneletöltés az Ericssontól

2008. szeptember 24., 14:28 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A Nokia és az Orange mobilszolgáltató után a Sony Ericsson is elindította korlátlan zelenelöltési szolgáltatását – igaz, egyelőre kísérleti jelleggel csak Svédországban, és csak egyetlen szolgáltatónál, de ha a modell beválik, bővítik az elérhetőséget.

A PlayNow plus szolgáltatásban korlátlan mennyiségben tölthet le az ember zenéket az Ericsson adatbázisából (a négy nagy zenekiadó, az EMI, a Sony BMG, a Warner Music és a Universal mind támogatja a szolgáltatást), amelyek nem másolásvédettek, és fél évig maradnak meg a telefonon, utána csak a száz legtöbbet hallgatott zenét hagyja meg a rendszer. Mindezért 99 svéd korona (kb. 2500 forint) havidíjat kell letenni az előfizetőknek, akik egyelőre csak a W902 walkmantelefonnal érhetik el a szolgáltatást.

Mégiscsak jön Magyarországra az Acer

2008. szeptember 24., 13:03 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Az elmúlt napokban több, egymásnak ellentmondó hír is napvilágot látott a tajvani Acer cég magyarországi terjeszkedésével kapcsolatban. Először úgy nézett ki, hogy Csehországból költözteti Székesfehérvárra a számítógép-összeszerelő üzemét a világ második legnagyobb laptop- és harmadik legnagyobb pécégyártó cége. Aztán a csehek ezt cáfolták az Acer márkájú gépeket gyártó Foxconn Technology helyi igazgatójára hivatkozva.

Az Index a tűzhöz közeli forrásból úgy értesült, hogy a hír mégiscsak igaz, legalábbis részben: a Foxconn terjeszkedik, és Székesfehérváron is nyit egy üzemet, ahol asztali gépeket fognak összeszerelni.

Döglődik a blu-ray

2008. szeptember 24., 12:26 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Bár áprilisban a Sony vezérei még büszkén jelentették be, hogy 2008 végére a blu-ray eladások utol fogják érni a hagyományos dvd-két, a legújabb statisztikák azt mutatják, hogy ehhez csodára lenne szükség. Az eladási adatok szerint a blu-ray részesedése folyamatosan csökken, a dvd-ké pedig nő: jelenleg 8 százalékot bír az előbbi felmutatni, és 92 a régi technológiáé.

A Sony most a karácsonyi piacban, az olcsó, 200 dollár alatti lejátszókban, és a Playstation3-ban bízik, de a felmérések szerint az embereket nem mozgatja meg különösebben az újgenerációs dvd, és inkább a hd felbontású tévéadások, illetve a netről letölthető hd streamek nézésére használják a nagyfelbontású tévéiket.