Tech blog

A Magyar Telekom 1,2 millió háztartásba visz új generációs hozzáférést

2008. szeptember 23., 15:59 Módosítva: 2009.05.19 13:59

A Magyar Telekom bejelentette az új generációs hozzáférési stratégiáját, amelynek alapján a vállalat új generációs optikai és kábelhálózatok fejlesztésébe kezd, hogy ügyfeleinek a jelenleginél is sokkal gyorsabb vezetékes szélessávú hozzáférést nyújtson. 2013 végére a Magyar Telekom körülbelül 780 ezer háztartást tervez elérni fiber-to-the-home (optikai kábel a fogyasztó lakásához, FTTH) hálózattal, valamint további 380 ezer kábelhálózattal lefedett háztartásban EuroDocsis 3.0 technológiával fejleszti tovább hálózatát. Az új generációs hálózatokon az akár 100 Mbit/s-t elérő sávszélességgel az ügyfeleknek lehetőségük lesz arra, hogy egyszerre használjanak több sávszélesség-igényes szolgáltatást, mint a HDTV, a videoletöltés és a gyors internet-hozzáférés.

Digitális nyomtatványra kell átállni a minisztériumoknak

2008. szeptember 23., 15:11 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Jövő év márciusáig minden minisztériumnak és közhivatalnak egységes digitális formára kell átalakítania nyomtatványait annak érdekében, hogy az állampolgárok minél gyorsabban, egyszerűbben, akár otthonról is kitölthessék ezeket - jelentette be Baja Ferenc a keddi kormányszóvivői tájékoztatón. Az informatikáért felelős kormánybiztos azt is bejelentette: a szükséges szoftvert az érintettek ingyen megkapják, de ha mégsem vállalják az átalakítást, helyettük átvállalja ezt a kormányzati hivatal, áll a Független Hírügynökség jelentésében. Baja Ferenc elmondta: Egy felmérés alapján az állampolgárok több ezer nyomtatványt kapnak a minisztériumoktól és közhivataloktól. Ráadásul ezeket ezerféle formában kell kitölteni, ami nemcsak az állampolgároknak teher, hanem az államigazgatásban is megnöveli a hibázás kockázatát. Ezért döntött úgy a kormány, hogy egységesíti a nyomtatványokat és március után már csak ezeket lehet kiküldeni. Valamennyi egységesített, digitalizált újfajta nyomtatványt a magyarorszag.hu honlapról lehet majd letölteni - mondta a kormánybiztos. Ezen kívül természetesen az állampolgárok letölthetik majd az érintett minisztérium oldaláról is. Hozzátette: Az átalakítás költsége egy nyomtatvány után 500 ezer - 1 millió forint, ez azonban csökken a nyomtatványok számának emelkedésével. Tehát például a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnál, ahol a legtöbb a kitöltendő papír, ezer nyomtatvány átalakítása körülbelül 15 millió frointba kerül majd.

Minden lesz az új Vaióban

2008. szeptember 23., 14:29 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A Sony laptopjába úgy sikerült mindent belezsúfolni, hogy közben könnyű maradt. Ennek megfelelően az alig 1,3 kilós gép specifikációja meglehetősen izgalmas: óriási, 256 gigabájtos ssd került bele, meg bluray-olvasó, ami a mai napig ritkaság a hordozható gépeknél. A kijelző 11 colos, led-háttérvilágítású lcd és még egy hdmi-kimenet meg webkamera is ráfért a gépre. A Vaio TT feketében, pirosban és pezsgőszínben lesz kapható, az alapmodell ára 2000 dollár lesz, míg az ssd-s verziókért legalább 2750 dollárt, 450 ezer forintot kell fizetni, de ebben még csak 128 gigabájtos meghajtó lesz.
 

Nem jön Magyarországra az Acer-gyár

2008. szeptember 23., 13:57 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Nem viszi el Csehországból Magyarországra az Acer márkájú számítógépek összeszerelését a tajvani Foxconn Technology csoport. A székesfehérvári összeszerelő üzem megnyitása alapvetően a Foxconn magyar piacra való expanzióját jelenti - írja kedden a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap.

A mértékadó prágai újság annak kapcsán kérdezte meg Jim Changot, a Foxconn Technology csehországi vezérigazgatóját, miután a Világgazdaság hétfőn azt írta, hogy a számítógépeket is forgalmazó elektronikai cég, a tajvani Acer a tervek szerint Magyarországra hozza az asztali gépek (PC) összeszerelését Csehországból.

Tovább

Lecsukták a bloggert

2008. szeptember 23., 11:39 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Két év börtönbüntetésre ítéltek egy híres kormányellenes malajziai bloggert, amiért az kritizálta az iszlámot, írta meg a BBC. Raja Petra Kamarudint szeptember 12-én tartóztatták le, ami ügyvédje szerint a polgári szabadságjogok arculcsapása volt. Raja Petra régóta zavarta a kormányzatot, mert blogján többször éles támadást intézett az ország viszonyai és vezető tisztviselői ellen. Bár a vád szerint az iszlámot ért támadások miatt tartóztatták le az újságírót, a rendőrök nem sokkal azután vezették el Raja Petrát, hogy az egy megvádolta az ország miniszterelnök-helyettesét, Najib Razakot, hogy szerepet játszott egy mongol nő meggyilkolásában, 2007-ben.

Raja Petra Kamarudin és felesége, Marina Lee Abdullah nem adják fel a harcot, és remélik, hogy sikerül kijárni valamilyen felmentő ítéletet.

Olcsóbb lesz a PS3 processzora

2008. szeptember 23., 07:53 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Az Engadget szerint a Sony és a Toshiba 2009-ben kezdi meg a 45 nanométeres Cell processzorok tömegtermelését, ami némi késést jelent a pletykákhoz képest, amik idén őszre jósolták a váltást. Jelenleg 65 nanométeren készül a PlayStation 3 processzora, az új gyártástechnológia akár 40 százalékkal is csökkentheti a csip fogyasztását, ami alacsonyabb villanyszámlát és még csöndesebb ventilátort jelenthet. Meg persze alacsonyabb árakat, hiszen az átállás után több Cell jön ki ugyanakkora szilíciumszeletből, amit a komoly versenyben valószínűleg a PS3 áraiban is érzékeltet majd a Sony. 

Túl a százmillión a Canon

2008. szeptember 22., 14:51 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A Canon bejelentette, hogy a cég elérte a százmillió eladott kompakt digitális fényképezőgépet. Az első ilyen gépüket, a PowerShot 600-at 1996-ban mutatták be, azóta 106 modellt dobtak piacra. A százmilliós határ áttörését egy különleges színezésű kamera megjelentetésével ünneplik meg, valamikor az elkövetkező hetekben.

Tovább hanyatlik a pécés játékpiac

2008. szeptember 22., 13:25 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A Gamasutra játékipari magazin a legnagyobb amerikai videojáték-bolthálózat, a Gamestop szakértőivel beszélgetett, akik elmondták, hogy a pécés játékok forgalma még az általuk vártnál is gyorsabban csökken.

A több mint 5500 boltot számláló lánc 350 tagja már teljesen száműzte a pécés játékokat a kínálatból, mert egyszerűen nem éri meg tartani őket, hogy gyenge forgalom mellett foglalják a helyet a jobban fogyó konzolos címek elől. Nemcsak az egyes játékok eladásai csökkennek, de egyre kevesebb a pécére megjelenő játék is – a statisztikákat néhány sokmilliós eladású bestseller szépíti meg (az idei évre a Spore és a World of Warcraft következő kiegészítő lemeze ígérkezik ilyennek).

Persze mindennek az oka nem kizárólag a pécés játékpiac csökkenése, ott van még az online boltok növekvő népszerűsége is: a Steam és társai a pécések körében egyre több vásárlót csábítanak el a hagyományos játékboltoktól (ami persze az egyre kevesebb kiadott játékot nem magyarázza).

Macen készült a Microsoft Apple-ellenes reklámja

2008. szeptember 22., 12:21 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Alighanem az év cikijébe sikerült belefutni a Microsoftnak a 300 millió dolláros Vista-reklámkampányával, ami nem titkoltan az Apple-nek is megpróbált visszavágni a híres I’m a PC, I’m a Mac reklámsorozatért. A finoman szólva felemás sikerű első két film után gyorsan lezárták a Jerry Seinfeld és Bill Gates kalandjait bemutató szálat, és előálltak egy újabbal, ami az Apple-reklámokban a pécé szerepét játszó figurára koncentrál.

Mivel a kapmányt készítő Crispin Porter reklámügynökség köztudottan Apple gépekkel dolgozik, ezért a reklámiparban jó ideje viccelődés tárgya volt, hogy hogyan fogják ennek a ténynek a nyomait eltüntetni a kész anyagról. Hát, mint most kiderült, nem sok sikerrel: a Microsoft sajtóoldalára is kikerült (azóta már leszedett) reklámképek közül négyen is látszik a fájl adataiból, hogy az Macen készült – ráadásul egy olyan Photoshop-verzióval, ami létezik Windows alá is.

A világ legerősebb laptopja a Delltől

2008. szeptember 22., 07:36 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Nem is igazi laptopon, sokkal inkább egy hordozható asztali gépen dolgozik a Dell, ami kezelhetőségben és teljesítményben is felveszi a versenyt a hagyományos asztali konfigurációkkal. Árat, a premier pontos dátumát még nem lehet tudni, az Engadgeten található videóról viszont kiderül, hogy a Dell egy igazi kompromisszumok nélküli hordozható munkaállomást tervez piacra dobni, arról persze nincs szó, hogy meddig bírják az akkumulátorok, ha egyáltalán.

Ami biztos: a Precision nevű gépekbe 16 gigabájt memória, négymagos processzor, 1 gigabájtos memóriájú grafikus mag és egy terabájtos háttértár is pakolható, ami több annál, mint amit eddig bármelyik laptop nyújtott. Árról nincs szó, de sokat már nem kell aludni, hogy megtapogathassuk, mert 2008 őszén jön az óriás. Az meg most van.

Elkészült az új Atom processzor

2008. szeptember 19., 15:48 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Egy hírportál megszerezte az Intel alacsony fogyasztású processzorának a kétmagos változatát, és gyorsan lefuttatott rajta néhány tesztet. Az Atom 330 ugyanúgy 1.6 gigahertzes, mint az elődje, de két magja van, két gyorsítótára, és csak 8 watt a fogyasztása. Az ECS asztali gépekbe szánt alaplapján kevés extra fért el, de igazából nincs is szükség semmit többre, ha a júzer csak böngészni, szöveget szerkeszteni és zenét hallgatni akar. A rendszer teljes terhelés alatt is csupán 55 wattot fogyaszt.

Aggódhatnak a gyártók, hiszen ki a fene akarja majd megvenni a régebbi processzorral gyártott netbookokat, ha hamarosan itt az új Atom?

Az IBM már készül a 22 nanométeres gyártásra

2008. szeptember 19., 15:34 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Miközben a vezető processzorgyártók még épp csak belevágtak a 45 nanométeres csipgyártásba, és az Intel 2009-ben is csak 32 nanométerig mer lemerészkedni, mert a jelenleg használt litográfiai eljárások nem alkalmasak a 22 nanométeres gyártáshoz. Az IBM ugyanakkor már azt hirdeti, hogy felkészült a 22 nanométeres gyártástechnológia bevezetésére, talált megoldást a kis méret miatt fellépő fizikai problémákra.

Laptop helyett könyvolvasót?

2008. szeptember 19., 13:23 Módosítva: 2009.03.11 10:15

A holland iRex nevű cég szeptember 22-én bemutat egy új elektronikus könyvolvasót, amely a Plastic Logic és a Kindle riválisa lesz. A Forbes szerint iRex Reader 1000 kijelzője 10,2 hüvelykes, és bármilyen szöveges formátumú fájl megjeleníthető rajta, beleértve a pdf, word, és html dokumentumokat is. Színek nincsenek, de van érintőkijelző, és stylus segítségével feljegyzéseket lehet készíteni. A Reader 1000 nyolcvan órán át bírja egyetlen feltöltéssel, és az ára legalább olyan izmos, mint az akkuja: az alapváltozat 650 dollár, az érintőkijelzős 750 dollár, a wifivel, bluetooth-szal meg 3G-vel felszerelt csúcskészülékt pedig 850 dollár. Ilyen árnál azonban már dönteni kell: Vajon tényleg szükség van-e a könyvolvasóra, vagy jobb venni egy laptopot a pénzből?

 

Az Oracle rekord eredményt ért el

2008. szeptember 19., 12:16 Módosítva: 2009.04.20 14:46

A vállalati szoftvereket gyártó Oracle 1,077 milliárd dolláros adózott eredményt ért el az üzleti éve augusztussal zárult első negyedében. Ez 28 százalékkal több mint az egy évvel korábbi 840 millió. Az üzemi eredmény 25 százalékkal 1,521 milliárd dolláros rekordra nőt, tehát a pénzügyi piaci válság a nyáron még kevéssé hatott az amerikai reálgazdaságra.

Hosszabb távon azonban az aggódhat az Oracle, mert az Egyesült Államokban a fejlett technológiai termékek negyedét a pénzügyi szolgáltatók fogyasztják, és a bank csődje, illetve nehéz helyzete takarékossághoz vezethet. Az Oracle bevétele 18 százalékkal 5,331 milliárd dollárra emelkedett. Némi gyengeséget vetít előre, hogy az új programlicenszekből a bevétel 14 százalékkal emelkedett, 1,237 milliárd dollárra, a 10-20 százalékos vállalati előrejelzés alsó felében maradva. (mti)

Hackerkonferencia lesz Budapesten

2008. szeptember 19., 11:36 Módosítva: 2010.08.24 13:52

Hétvégén lesz a Hacktivity 2008 nevű rendezvény, amely az etikus hekkelésről és az internetes privacyról szól majd. A kétnapos rendezvényt szeptember 20-21-éna Fonó Budai Zeneház kulturális központban tartják meg, a rendezvény részletes programja megtalálható a Hacktivity honlapján.

Több olyan előadás lesz, melyek jól ismert előadók révén egy adott információbiztonsággal kapcsolatos témát áttekintően, ismeretterjesztő módon oszt meg a közönséggel. Újdonságként megjelenik a hackelés hardver- és szoftverközeli, "hardcore" bemutatása az "alternatív szakmai közösség" előadásában. Érdemes tudni azt is, hogy azok a szakemberek, akik valamilyen nemzetközileg elismert IT-biztonsági vizsgával (például CISA, CISM, CISSP) rendelkeznek, a Hacktivityn összegyűjthetik a rendszeres továbbképzésükhöz (minősítésük megtartásához) szükséges 16 CPE órájukat is.

Előadás lesz a webszolgáltatások hackeléséről, videokártyán lehetséges MD5 hash-törésről, az XSS féregről, szivárványtáblákról és a wifi feltöréséről, jelszavak és titkosítások célhardverrel történő visszafejtésének titkosszolgálati módszereiről.

Ma épp a Toshiba mutatott be netbookot

2008. szeptember 19., 07:39 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A Toshiba hivatalosan is bejelentette, hogy az NB100-as netbook hamarosan megérkezik. A gépben az Intel Atom processzora lesz, állítólag az 1,6 gigahertzes verzió (mindenki ezt veszi), és kétféle operációs rendszer közül lehet majd választani: lesz Linux Ununtu 8.04 és Windows XP Home Edition. A laptop kijelzője állítólag meglehetősen keveset fogyaszt, a LED-háttérvilágítású panel is szerepet játszik abban, hogy az NV100-as akár négy órán keresztül is tud majd működni akkumulátorról.

Mindegyik verzióban lesz wifi, 10/100-as ethernet, 0,3 megapixeles webkamera, sztereó hangszóró, és akár 120 gigabájtos merevlemez, ráadásul mindez belefér egy kilóba és 80 ezer forintba. A kütyü várhatóan októberben mutatkozik be, a berlini What's next-rendezvényen, amin mi is ott leszünk, úgyhogy első kézből számolhatunk majd be arról, milyen tapogatni az NB100-ast.

Nyílt forráskódról indul rendezvénysorozat

2008. szeptember 18., 21:02 Módosítva: 2009.03.11 10:08

Open Source Farm néven fél éves projekt indul a Millenárison, amelynek a célja az Európai Unió által ajánlott nyílt szabványok ismertetése, és hogy az előadások során az állami, önkormányzati, egyetemi, kutatói, civil és vállalati szféra információt cseréljen. Az előadássorozaton a legjobb hazai szakemberek beszélnek egy-egy problémakörről, és kiemelt vendégeként előadást tart a nyílt szabványok több nemzetközi élharcosa, többek között Richard Stallman, a GNU elindítója és a Free Software Foundation alapítója. A programsorozat végén, 2009 tavaszán nemzetközi konferenciát rendeznek az Open Document Format-ról.

A részletesebb program:

1 Bevezetés a FLOSS világába - 2008. október 9.
2 Alkotni kötöttségek nélkül - 2008. október 30.
3 Green computing - 2008. november 20.
4 Együttműködés, Kommunikáció - 2008. december 11.
5 Open source Üzleti Modell - 2009. január 22. Redhat nap
6 Új típusú/párhuzamos archívumok - 2009. február 26.
7 Zárás, Richard Stallman előadás, díjkiosztó -  2009. március 16.

Elkészült a vakokhoz beszélő Linux

2008. szeptember 18., 20:41 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A népszerű Ubuntu Linux átalakításával létrejött a BeLin 1.0 operációs rendszer, amely teljesen magyarított, és a látássérült emberek igényeihez van igazítva. A fejlesztői munkát az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány és az Ubuntu Közösség végezte el. A rendszer tartalmazza az ORCA nevű képernyőolvasó- és nagyító programot, melynek fejlesztése folyamatos, és az indításkor a felhasználó azonnal beszédtámogatást kap a kipróbáláshoz vagy a telepítéshez.

A rendszer számos akadálymentesen használható alkalmazást tartalmaz előre telepítve, ilyen például a Firefox webböngésző, az Openoffice.org irodai programcsomag, a Pidgin üzenetküldő alkalmazás vagy az Evolution levelező program. Látássérült felhasználó tehát az internetezéshez alapvetően szükséges programokhoz mostantól ingyenesen is hozzáférhet.

Az Informatika a látássérültekért Alapítvány az elmúlt hét évében közel 700 szoftvert, több mint 400 számítógépet és 430 digitális diktafont adományozott összesen 90 millió forint értékben, így eddig közel 1300 látássérült embernek tudott segítséget nyújtani.

A Digi TV tulajdonosa megtette ajánlatát az Invitelre

2008. szeptember 18., 16:12 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Nagy a verseny a második legnagyobb magyar távközlési cég 64,4 százalékos tulajdonjogáért, amely most a dán TDC távközlési cég tulajdona. Az MTI csütörtöki híre szerint a Romania Cable Systems and Romania Data Systems (RCS&RDS) már megtette ajánlatát a HTCC-re (Hungarian Telephone and Cable Corp.), amely hazánkban Invitel néven nyújt lakossági szolgáltatást. A többségi részvénycsomag megszerzéséért a Mid Europa Partners magán befektetési alap és a norvég Telenor (a Pannon tulajdonosa) egyaránt versenyben van. A romániai Ziarul Financiar lap értesülése szerint a hónap végén hirdetik majd ki a nyertes nevét.

A tranzakció értéke meghaladhatja a 800 millió eurót, írja a román üzleti lap, amelynek Alexandru Oprea, az RCS&RDS vezérigazgatója úgy nyilatkozott: "alkudható" összegről van szó. A Teszári Zoltán nagyváradi vállalkozó tulajdonában lévő RCS&RDS az utóbbi időben jelentős - legutóbb 500 millió dolláros - hitelek felvételével finanszírozta piaci terjeszkedését. Tavaly 18,5 millió eurós adózott eredményre tett szert 346,5 millió eurós üzleti forgalomból, emlékeztet a Ziarul Financiar.

A HTCC csoport több mint 1,1 millió ügyfélnek nyújt hang-, adat- és internet szolgáltatást, nem csak a magyarországi, hanem a közép- és kelet-európai nagykereskedelmi távközlési piacon is. A HTCC értékét 1 milliárd euróra teszik a bennfentesek, és a cég bevétele az első félévben majdnem megkétszereződött: 97 százalékkal 279,5 millió dollárra emelkedett az Invitel beszámításával az egy évvel korábbi 142 millióról. Az Invitel tavaly április 27-től szerepel a csoportmérlegben. (mti)

Olcsó lesz a Core i7-es

2008. szeptember 18., 11:57 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Azt már tudjuk, hogy nemsokára bemutatkozik az Intel új processzorgenerációja, a Core i7-es, sok részletet azonban még nem tudunk a csipekről. Most azonban kicsit okosabbak leszünk: mint kiderült, három modell, a 920-as, a 940-es és a 965-ös mutatkozik be novemberben, órajelül 2,66 gigahertz, 2,93 gigahertz és 3,2 gigahertz lesz, az Intel tehát nem próbálja a Core 2-esek alá vinni az órajelet, pedig a Core i7-es kevesebb gigahertzcel is hozná egy mostani processzor teljesítményét. Várhatóan mindegyik csip négymagos lesz, magonként 256 kilobájt másodszintű és összesen 8 megabájt harmadszintű gyorsítótárral, 130 wattos, tehát egész magas TDP-vel. Hivatalos árak még nincsenek, de az Engadget szerint az alapmodell már 284, a középeső 562 míg a csúcsmodell 999 dollárért lesz elhozható ezerdarabos megrendelés esetén. Ha a 920-as valóban ilyen olcsó lesz, nagyobb bajba kerül az AMD, mint azt eddig gondoltuk.

Drágák és használhatatlanok a netbookok?

2008. szeptember 18., 11:23 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Az AMD egyik vezetője

szerint

a netbookok egyáltalán nem érik meg az árukat. Mint a szakember elmondta, nem normális, hogy a 299 dollárért meghirdetett gépek most 499 dollárba kerülnek. Pat Moorhead szerint az is furcsa, hogy az alacsonyfogyasztású alkatrészek ellenére nem nyolc-kilenc, hanem legfeljebb két órán keresztül működőképesek ezek a konfigok, pedig velük szemben sokkal inkább elvárás a mobilitás. A szakember érvelése csak ott bicsaklik meg, hogy kiderült: a tepsi, egyre kevésbé népszerű 15,4-es laptopokat ajánlja a netbookok helyett, amik szinte csak egy előnyt tudnak felmutatni a kistestvérekhez képest: kaphatók AMD processzorral is.

Újra szabadfogású számítógépverseny

2008. szeptember 17., 12:19 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Október közepéig küldhetik be műveiket azok a 19 év alatti fiatalok, akik jelentkeznek a C3 Kulturális és Kommunikációs Központ <19 Szabadfogású Számítógép versenyére. A felhívásra olyan pályamunkákat várnak a fiataloktól, amelyek kreativitásukról, újszerűségükről és fantáziájuk színes voltáról tanúskodnak. A pályázók beküldhetnek képet, rajzot, videót, animációt, honlapot, játékot, zenét, szoftvert, hardvert, egyszóval bármit, amit számítógéppel készítenek. A beküldés határideje október 13-a. Jelentkezési lap és további információ a verseny.c3.hu honlapon érhető el.

Idén hatodik alkalommal hirdette meg a C3 a már hagyományos Szabadfogású Számítógép versenyt a 19 év alatti korosztály számára. A versenyen bármivel lehet pályázni, ami számítógéppel készült: legyen bár játék, honlap, portál, szoftver, animáció vagy akár robot, a lényeg, hogy a pályamű ötletes és újszerű legyen. A verseny fő szempontja a kreativitás, az érdekes, egyéni gondolatok felvetése, eredeti megoldások megtalálása. A beérkező műveket képző-, videó- és zeneművészekből, informatikusokból és tanárokból álló zsűri bírálja majd el. A legjobbnak ítélt 20 alkotásból megrendezett nagyszabású kiállítás december 5-étől 14-éig látható majd a Design Terminálban, a Deák téren.

Fogpótlás 3D technológiával

2008. szeptember 17., 11:28 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A rendszer újdonsága, hogy teljes egészében nélkülözi a fémet a fogpótlások, koronák előállításához, melyet egy különleges fehér színű ötvözettel, cirkónium-, illetve alumíniumoxiddal váltanak ki. A váz ezredmilliméternyi pontosságú, elkészítése teljes egészében számítógép által vezérelt, így az emberi tévedés lehetősége kizárt. Az adatokat interneten keresztül a Svédországban működő központnak továbbítják, ahol a váz készül, melyre a végső porcelánleplezés - az előre kiválasztott fogszín alapján -, már ismét a magyarországi laboratóriumban kerül. A képen látható, amint Váradi András laborvezető fogtechnikus egy speciális háromdimenziós szkenner segítségével letapogatja a fogorvos által levett mintát. (forrás: MTI)

Gyermekrablással riogatják a szülőket a spammerek

2008. szeptember 17., 11:14 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Zsarolás, váltságdíj, gyermekrablás - egyre aljasabb és gátlástalanabb hazugságokkal próbálnak kártékony programokat terjeszteni a levélszemétküldők. A Symantec legfrissebb jelentése szerint dől a hr-levélszemét és visszaélnek a sztárok nevével is.

A levélszemetelők újabb könyörtelen módszereket vetettek be a kártékony programok terjesztésére. A Symantec legfrissebb spamjelentése szerint ezúttal a címzettek érzelmeire próbálnak hatni: a gyanútlan szülőket célozzák meg.

Az új levélszemét-hullámban a feladók azt állítják, hogy a címzett gyermekét elrabolták, váltságdíjat kell fizetnie érte. Az álhír szerint az állítólag elrabolt gyermek fotóját is csatolták. Ha a csatolt fájlt a címzett megnyitja, az alattomos spam megfertőzi a számítógépet.

Tovább

Szabolcsi berendezések a CERN-szupergyorsítóban

2008. szeptember 17., 10:20 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A nyírteleki HM Arzenál Elektrotechnikai Zrt. nyolc éve gyárt és szállít berendezéseket az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) svájci szupergyorsító alagútjához, ahol a múlt héten futtatták körbe az első protonnyalábot a fizika alapvető kérdéseinek remélt tisztázásához - írta a Kelet-Magyarország szerdai számában. Az európai kutatóközpontból folyamatosan kap megrendeléseket a Nyíregyházával szomszédos települése üzeme, és az eltelt időszakban több mint 2700 berendezés, kész technológiai rendszer, szerelvény és alkatrész került Nyírtelekről a világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriumába - mondta Bese Ferenc, a zrt. vezérigazgatója. Nyírtelekről került a kutatóközpontba például a komplett vákuumkamra, különböző mágneses elemek, alkatrészek, árnyékoló berendezések és hullámvezető szerelvények. A lap beszámol arról is, hogy a szabolcsi elektrotechnikai üzem együttműködik az amerikai Raytheon haditechnikai céggel, és Nyírteleken tartják karban a közép- és dél-európai országok légierőinek vadászrepülőgép-rakétáit.

Filléres szuperszámítógép

2008. szeptember 17., 07:39 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Ugyan ki ne vágyna egy saját szuperszámítógépre, függetlenül attól, hogy mihez tudna kezdeni vele? Indulhatna program mondjuk a százdolláros laptop mintájára, csak most nem olcsó hordozható gépeket, hanem elképesztő teljesítményű munkaállomást adnánk a lakosságnak. A Microsoft a szuperszámítógépek piacán remek hírnévnek örvendő Cray-jel összefogva valami hasonlóba fogott, amikor bemutatta a CX1 névre hallgató gépet, ami ugyan nem olcsó, de legalább nem foglal el egy teljes szobát. A gépen Windows HPC Server 2008 lesz és akár 16 darab kettő vagy négymagos Xeon processzor fér bele, ami összességében ugye 64 magot is jelenthez akár. A dobozba fér még 4 terabájt háttértár és nodonként 64 gigabájt, szóval összesen akár 512 gigabájt memória is.



A CX1 a gyártó szerint a legmegfizethetőbb szuperszámítógép, de attól még nem olcsó: legkevesebb 25 ezer dollárt, 4,3 millió forintot kell fizetni érte, a csúcsmodell viszont már 60 ezer dollárba, 10,3 millióba kerül.

Megszűnik a csúcstechnikás kütyük uniós adója

2008. szeptember 16., 15:09 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Az EU megszüntetheti a legújabb csúcstechnológiás termékekre kivetett importvámot, hátha ezzel elkerülhet egy hosszú és költséges vitát a Kereskedelmi Világszervezettel (WTO). Jelenleg az EU magas adót vet ki a számítógpes monitorokra, az internetes hozzáférést adó kábeles és műholdas set top boxokra, valamint azokra a nyomtatókra, amelyek szkennelni, faxolni és fénymásolni is tudnak, írja a Register. Noha 1996-ban a WTO tagjai megállapodtak, hogy nem adóztatják meg a IT berendezéseket, felmerült a kérdés, hogy az azóta megjelent termékekre is kiterjed-e a megállapodás. Az USA szerint kiterjed, és az EU megsérti a szerződést, amikor vámot vet ki ezekre a termékekre. Az USA azzal érvel, hogy nem szeretne néhány évente tárgyalni erről a kérdésről, csak azért, mert az EU szerint az új technológiákra nem terjed kia automatikusan a megállapodás. Jelenleg a vám 14 százalékos, ami miatt az amerikai termékek kevésbé versenyképesek az EU piacán.


Októbertől kapható a Fujitsu Siemens minigépe

2008. szeptember 16., 12:34 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A Fujitsu Siemens is elkészítette saját minigépét, az AMILO Mini Ui 3520 Windows XP-t futtat Intel Atom processzoron. A gép merevlemeze 60 gigabájtos, a tükröződésmentes kijelző 8,9 hüvelykes, van benne wifi, bluetooth, és 1,3 megapixeles webkamera és kártyaolvasó. Az akkumulátor üzemideje akár a négy órát is elérheti. Négy színű műanyag borítással kapható, és teljesen egyedi kinézet adható a laptopnak, ha az áttetsző borító alá a júzer a saját kinyomtatott fotóját rakja. A cég sajtóközleménye szerint az új gép október végén kerül a szaküzletekbe.

Huszonötezer embert kirúg a HP

2008. szeptember 16., 12:04 Módosítva: 2010.06.01 14:23

A Hewlett Packard óriási leépítésre készül, a következő három évben 24 600 dolgozójától válna meg, azaz a foglalkoztatottak 7,5 százlékától. A vállalat ebben a negyedévben 1,7 milliárd dolláros plusz kiadással számol a leépítés miatt. A leépítés oka egy korábbi felvásárlás, az Electronic Data Systems nevű céget kell integrálni a HP-be. A két cégnek egyébként összesen 320 000 dolgozója van. A kirúgások többsége az EDS dolgozóit érinti, és az elbocsátások fele az USA-ban lesz, írja a Washington Post.

Mégsem kell a Take Two az EA-nak

2008. szeptember 15., 16:30 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Mint múlt héten megírtuk, a GTA4-őrület lecsengésével újra napirendre került, hogy a játékot kiadó Take Two kiadót megvenné valamelyik óriás. Februárban az Electronic Arts már bejelentkezett és tett egy kétmilliárd dolláros ajánlatot, de azt a Take Two visszautasította. Most viszont az EA tette közzé, hogy lemondott a bizniszről. A többek között a Spore-t és a Rock Bandet kiadó mamutcég semmitmondó frázisokkal indokolta döntését, de valószínűleg arról van szó, hogy a GTA4 – hiába adtak el belőle eddig több mint 8 millió darabot – a tőzsde szempontjából nem durrant akkorát, mint várták. Most ugyanis a Take Two részvények 22 dolláron állnak – ez a szám februárban még 26 dollár volt.